Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-05-07

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 07/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Από ώρα σε ώρα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η απάντηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή,ο οποίος φέρεται ιδιαίτερα οργισμένος από την χθεσινή του δηλωση του πρωην βασιλιά Κωνσταντίνου,που κατηγορεί τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας,ότι του εισηγήθηκε πραξικόπημα το 1966.
  • Αντιμέτωπος με τους 32 βουλευτες που αντιδρούν στους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά θα βρεθεί σε μισή ώρα ο πρωθυπουργός,κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
  • Γερμανία,Ιταλία και Βρετανία,πρώτες στις απάτες και ατασθαλίες σε βάρος των κοινοτικών ταμείων,όπως διαπιστώνει στην έκθεση της για την διαχείρηση των κονδυλίων,η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Γερμανία,Ιταλία και Βρετανία,πρώτες στις απάτες και ατασθαλίες σε βάρος των κοινοτικών ταμείων,όπως διαπιστώνει στην έκθεση της για την διαχείρηση των κονδυλίων,η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Περί πραξικοπημάτων

Από ώρα σε ώρα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η απάντηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή,ο οποίος φέρεται ιδιαίτερα οργισμένος από την χθεσινή του δηλωση του πρωην βασιλιά Κωνσταντίνου,που κατηγορεί τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας,ότι του εισηγήθηκε πραξικόπημα το 1966.

Ανάλογο αίτημα-οπως αναφερει ο τεως βασιλιας- του είχαν υποβάλλει το 1967 οι Παναγιώτης Κανελλόπουλος Παναγής Παπαληγούρας και Γεώργιος Ράλλης.

Ο πρωην πρωθυπουργος Γεωργιος Ραλλης σε χθεσινές δηλώσεις του κατηγόρησε τον Κωνσταντίνο για πλαστογραφία και διευκρίνησε οτι κατά τη συνάντηση που είχαν μαζίτου το 1967,ο ίδιος, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και ο Παναγής Παπαληγούρας,του ειπαν ότι εάν εκτραχυνθεί η κατάσταση και απειληθεί η ανατροπη του πολιτεύματος θα του εισηγούντο την επιβολή κατάστασης πολιορκίας,όπως προέβλεπε το Συνταγμα του 1952.

Εν τω μεταξύ,ο διευθυντής του Γραφείου του πρώην Βασιλιά κατά την προδικτατορική περίοδο,Δημήτρης Μπίτσιος,σε βιβλίο-μαρτυρία του, που εκδόθηκε πριν από λιγο καιρό,αναφέρεται στις συναντήσεις που είχε στο Παρίσι το 1966 με τον κ.Καραμανλη ως απεσταλμένος του τότε βασιλιά για να του ζητήσει να επιστρέψει στην Ελλάδα.Οπως αναφέρεται στο βιβλιο,ο κ.Καραμανλης αρνηθηκε να επιστρέψει,χωρίς να θέτει όρους περί επιβολής πραξικοπήματος,όπως υποστηρίζει στην χθεσινή του ανακοινωση ο Κωνσταντινος.

Εξ'άλλου σε άλλο σημείο του βιβλίου,οΔημητρης Μπίτσιος επιβεβαιώνει τα όσα δηλωσε χθες ο Γεώργιος Ράλλης.

Ελληνοτουρκικά

Αντιμέτωπος με τους 32 βουλευτες που αντιδρούν στους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά θα βρεθεί σε μισή ώρα ο πρωθυπουργός,κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Συμφωνα με πληροφορίες ο κ.Σημίτης,αναμένεται να απαντήσει στους εσωκομματικους επικριτές,τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για παιχνίδια στα εθνικά θέματα και κάνοντας λόγο για "κακοπιστία" από την πλευρά των "32".

Θα ξεκαθαρίσει,επίσης ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την πολιτική που έχουν αποφασίσει να αρμόδια όργανα,διερευνώντας τις δυνατότητες για βήμα προς βήμα προσέγγιση με την Τουρκία.

Χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με το Γεράσιμο Αρσενη,ο οποίος επανέλαβε τις αντιρρήσεις του για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων,όπως αναφέρει και σε επιστολή του προς τον κ.Σημίτη.

Εν τω μεταξύ,ενω χθες συναντήθηκαν στο Στρασβούργο,δύο φορές,οι κύριοι Παπανδρεόυ και Οϊμέν,σύγχιση επικρατεί στο θέμα του τρόπου λειτουργίας της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Η ολλανδική προεδρία υποστηρίζει ότι η Επιτροπή θα πρέπει να συνεδριάζει από κοινού για να εξετάσει τις θέσεις των δύο χωρών και να υποβάλλει έως τις 15 Ιουνίου,έκθεση.

Αντιθετα η Ελληνική πλευρά δεν συμφωνεί στην κοινή συνάντηση των εμπειρογνωμόνων.

Σημερα συναντάται στην Αθήνα, ο αμερικανός αξιωματουος Κέρυ Κάβανο, με τους κυρίους Παπανδρέου και Κρανιδιώτη ενω στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αγκυρα.

Στις 12 και τέταρτο θα πραγματοποιηθεί συναντηση Κώστα Καραμανλή -Τόμας Νάϊλς.

Απάτες

Γερμανία,Ιταλία και Βρετανία,πρώτες στις απάτες και ατασθαλίες σε βάρος των κοινοτικών ταμείων,όπως διαπιστώνει στην έκθεση της για την διαχείρηση των κονδυλίων,η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Γερμανία κατηγορείται για 479 περιπτωσεις απάτης, η Ιταλία για 476 και η Βρετανία για 245.

Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στον κατάλογο με 23 περιπτώσεις απάτης ή ατασθαλιών.

Το κόστος για τα κοινοτικά ταμεία απο τις απάτες αυτές έφθασε το '96 στα 1, 3 δισ Εκιού.

Δημόσιο

Ριζικές αλλαγες στο Δημόσιο τομέα,με συγχωνεύσεις ή κατάργηση εκατοντάδων οργανισμών,ιδρυμάτων και υπηρεσιών,προτείνει στην κυβέρνηση,η Διαρκής Γνωμοδοτική Επιτροπή Φορέων του Δημοσίου.

Μεταξύ άλλων εισηγείται την πώληση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών,την κατάργηση του ΟΔΔΥ,του ΕΛΚΕΠΑ,του Οργανισμού Καπνού και Βάμβακος και άλλων.

Η επιτροπή διαπιστώνει ότι πολλες υπηρεσίες δεν έχουν πλέον λογο υπαρξης, λογω συγκρουσης αρμοδιοτήτων,έλειψης αντικειμένου,χαμηλης αποδοτικότητας και δυσανάλογο κόστος λειτουργίας.

ΝΟΜΑΡΧΕΣ

Πυρά κατά του πρωθυπουργου και των συνεργατών τους, εξαπέλυσαν χθες οι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ νομάρχες,για την απόφασή του να ισχύσει και για τους νομάρχες το ασυμβίβαστο με την βουλευτική υποψηφιότητα.

Το θέμα συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, όπου ο πρόεδρος της Ευάγγελος Κουλουμπής, απέδωσε το θέμα σε πιέσεις βουλευτών προς τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι ο κ. Σημίτης δεν έπρεπε να εκδώσει την απόφαση ως πρωθυπουργός αλλά ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΦΟΡΟΣ

- Αντιδράσεις στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, αναμένεται να προκαλέσει, η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων υπέρ Δήμων και Κοινοτήτων, μειώνεται μέν από 5 σε 2%, αλλά επεκτείνεται σε επιχειρήσεις οπως εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καντίνες, και επιχειρήσεις με τουριστικά είδη.

Επίσης, επιβάλεται δημοτικό τέλος ύψους 8% για τα κέντρα διασκέδασης και μπάρ.

ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο τριμελές πλημμελειοδικείο Αιγίου, δικάζονται σήμερα 20 αγρότες για τις κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου, αλλά και 23 αγρότες για κινητοποιήσεις του 1995.

ΚΥΛΙΚΕΙΑ

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τα κυλικεία των σχολείων που λειτουργούν χωρίς άδειες, κατά παράβαση των υγειονομικών διατάξεων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών.

Ο Αντεισαγγελέας Ηλίας Σπυρόπουλος, με εγκύκλιό του προς τους Εισαγγελείς Εφετών, συνιστά προσοχή και επισημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων ή προτείνεται η αθώωση των κατηγορούμενων με το σκεπτικό ότι έχει διακοπεί η λειτουργία των κυλικείων.

ΜΙΚΗΣ

Υπερκόπωση διεγνωσαν οι γιατροι απο τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε χθες ο Μίκης Θεοδωράκης.Ο μεγαλος συνθετης θα παραμείνει στο Ιατρικό Κέντρο μέχρι την Παρασκευή.

Ιερα Συνοδος

Συναντηση με τον πρωθυπουργο ζητα η Ιερα Συνοδος της εκκλησιας προκειμενου να βρεθει λυση στο θεμα της φορολογησης των δωρεων με 20% και των εσοδων στα εκκλησιαστικα ακινητα με 10%.

Στη χθεσινη συνεδριαση της Ιερας Συνοδου πολλοι αρχιερεις προτειναν δυναμικες κινητοποιησεις αν χρειασθει σε περιπτωση που δεν ικανοποιηθουν τα αιτηματα της εκκλησιας

Λαθρεμπορια

- Βαριές ποινές απο 7 μηνες φυλακιση εως 14 χρονια καθειρξης και προστιμα πολλων εκατομμυριων, επέβαλε χθες το Κακουργιοδικείο Πειραιά σε έξι εφοδιαστες πλοίων και επτά τελωνειακους υπαλλήλους,για λαθρεμπορία πετρελαίου, απο την οποία ζημιώθηκε το Δημόσιο με περισσότερα από 300 εκατομμύρια δραχμές.

ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Λύσεις για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τη Σόφτεξ, αναζητά η κυβέρνηση, σε σύσκεψη σε λίγη ώρα στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργών.

Οι εργαζόμενοι στις δύο επιχειρήσεις απαιτούν την καταβολή δεδουλευμένων, και θα συγκεντρωθούν το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε μισή ώρα, πραγματοποιούν συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών, οι εργαζόμενοι σε Δήμους και Κοινότητες που ζητούν μονιμοποίηση των εκτάκτων υπαλλήλων.

Δεύτερη στάση εργασίας, θα πραγματοποιήσουν από τις 8 το βράδυ ως τη λήξη της βάρδιας, οι εργαζόμενοι σε πράσινα λεωφορεία και ηλεκτρικό.

Στο γήπεδο του Παναθηναικού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα συγκεντρωθούν στις πέντε και μισή το απόγευμα οι αστυνομικοί υπαλληλοι Αττικής που διεκδικούν την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτηματων, ενώ αύριο θα συνεδριάσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών για να καθορίσει περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Ινδια

Στην Ινδια αυτονομιστές αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον στρατιωτικής περιπόλου στο κρατιδιο Τριπούρα στα βορειοανατολικα της χωρας και σκότωσαν 17 πολιτοφύλακες και έναν αστυνομικό,ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου διέταξε τον στρατό και την αστυνομία να εξαπολύσουν ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των δραστών.

Καυσιμα

Με αποφαση της Δημοσιας Επιχειρησης Πετρελαιου αυξανονται απο αυριο οι τιμες πωλησης της βενζινης κατα μιση δραχμη και του ντηζελ κατα 0,8 δραχμες.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΝ

Λύσεις για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τη Σόφτεξ, αναζητά η κυβέρνηση. Απο τις 10.30 υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου γινεται συσκεψη ολου του οικονομικου επιτελειου.

Οι εργαζόμενοι στις δύο επιχειρήσεις απαιτούν την καταβολή δεδουλευμένων, και θα συγκεντρωθούν το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αυτη την ωρα, οι εργαζομενοι στους ΟΤΑ εχουν προγραμματισει συγκέντρωση εξω απο το Υπουργειο Εσωτερικών.Ζητούν τη μονιμοποίηση των εκτάκτων υπαλλήλων.

Ο Υπουργος Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης Αλεκος Παπαδοπουλος αυτη την ωρα συνανταται με την ΑΔΕΔΥ.

Θεμα αιχμης το εργασιακο καθεστως των υπαλληλων στις περιφερειες, καθως απο χθες στη Βουλη συζητειται το νομοσχεδιο για την περιφερειακη ανασυγκροτηση. Το κυριο σημειο διαμαρατυριας ειναι οι υποχρεωτικες μεταταξεις λογω της μεταφορας των διευθυνσεων απο τα Υπουργεια στις περιφερειες.

Δεύτερη στάση εργασίας, θα πραγματοποιησουν από τις 8 το βράδυ ως τη λήξη της βάρδιας, οι εργαζόμενοι σε πράσινα λεωφορεία και ηλεκτρικό.

Στο γήπεδο του Παναθηναικού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα συγκεντρωθούν στις πέντε και μισή το απόγευμα οι αστυνομικοί υπαλληλοι Αττικής που διεκδικούν την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτηματων, ενώ αύριο θα συνεδριάσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών για να καθορίσει περαιτέρω κινητοποιήσεις.

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλαχιστον 100 Κουρδοι αυτονομιστες ανταρτες του ΠΕ-ΚΑ-ΚΑ,δολοφονηθηκαν τις τελευταιες 48 ωρες απο τις τουρκικες ενοπλες δυναμεις,συμφωνα με τις οποιες επιχειρησαν να διεισδυσουν στην Τουρκια.

Ακαρπες απεβησαν οι χθεσινες συνομιλιες στην Αλβανια για το εκλογικο συστημα.

Ο πρωθυπουργος της χωρας,Μπασκιμ Φινο προτιθεται να ζητησει ψηφο εμπιστοσυνης,και απειλει με παραιτηση σε περιπτωση που δεν εγκριθει το σχετικο νομοσχεδιο απο την Βουλη.

Ολα τα κομματα εκτος απο το Δημοκρατικο του Σαλι Μπερισα,συμφωνουν να διεξαχθουν οι εκλογες του Ιουνιου με αναλογικο συστημα.

Ενας αντάρτης της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολλάχ σκοτωθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίσθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με ισραηλινούς στρατιώτες, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ ζώνη ασφαλείας του νοτίου Λιβάνου.

Χθες, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους της Χεζμπολλάχ στην κοιλάδα Μπεκάα.

Ανησυχια στον κυβερνητικο συνασπισμο του Αλεν Ζυπέ στην Γαλλια,προκαλουν οι δημοσκοπησεις που δημοσιευονται δυο εβδομαδες μετα την προκηρυξη των εκλογων και φερουν την σοσιαλιστικη αντιπολιτευση να επεται με ελαχιστη εως μηδαμινη ποσοστιαια διαφορα.

Δύο δάνεια συνολικού ύψους 60 εκατομμυριων δολλαρίων προς την Πρωην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ενέκρινε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ενας άνδρας που πιστεύεται οτι ήταν μέλος της αίρεσης της Πύλης του Παραδείσου αυτοκτόνησε χθές στο Σάν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, ένα μήνα μετα την ομαδική αυτοκτονία 39 μελών της ίδιας αίρεσης. Αλλος ένας άνδρας, που πιστεύεται οτι είναι επίσης οπαδός της αίρεσης αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.

Σημερα αναμενεται να δημοσιευτει,η αμερικανική έκθεση για το χρυσό που έκλεψαν οι Ναζί απο τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Ισόπαλη έληξε χθες βράδυ η τρίτη παρτίδα μεταξύ του ρώσου παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ και του ηλεκτρονικού υπολογιστή "Ντιπ Μπλού".

Απομενουν άλλες τρεις παρτιδες για την ολοκληρωση του αγωνα.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............278,7  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........202,37    #
    Δολλαριο Αυστραλιας........216,47    #
    Μάρκο .....................161,21    #
    Γαλλικο φράγκο .............47,78    #
    Ελβετικο  φράγκο...........189,38    #
    Στερλίνα...................454,05    #
    Εκατό  λιρέτες .............16,29    #
    Εκατό γιεν.................221,52    #
    Εκιού .....................314,39    #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 7 May 1997 - 11:03:12 UTC