Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-02-27

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 27/02/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Η μόνη συγκεκριμένη τουρκική αμφισβήτηση στο Αιγαίο που γνωρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες αφορά την Ιμια - και κανένα άλλο νησί η βραχονησίδα, δηλωσε ο εκπρόσωπος του Στεητ ντηπάρτμεντ Νικολας Μπερνς.
  • Στις δυο μετα το μεσημερι ο Γιωργος Σουφλιας θα παρουσιασει τις προτασεις του για το καταστατικο του κομματος.
  • Στις 6 το απόγευμα θα γίνει νέο παν-εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος, ενω αύριο θα γίνει στα προπύλαια συγκέντρωση μαθητών.
  • Χθες οι συναλλαγές έφθασαν στο απίστευτο για τα ελληνικά δεδομένα ύψος των 45 δισεκατομυρίων και ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1453 μονάδες.
  • Συνεχίζουν τήν απεργία τους οι εργαζόμενοι στό Υπουργείο Πολιτισμού,τά μουσεία καί τούς αρχαιολογικούς χώρους.
  • Η εισφορά,όμως σε γή και χρήμα θα είναι τσουχτερή, καθώς θα φθάνει έως και στο δεκαπλάσιο.
  • Τουλάχιστον πέντε άτομα έχασαν χθες τη ζωή τους και άλλα 15 αγνοούνται εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην ορεινή πόλη Αρεκίπα στο νότιο Περού.


Εθνικα

Εντονη αντιδραση της Αθηνας στις νεες προκλησεις των Τουρκων που εφθασαν να αμφισβητουν ακομη και την Κρητη.

Η κυβερνηση θα προβει σημερα σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα και τους διεθνείς οργανισμούς για τη χθεσινή παραβίαση του ελληνικου εναερίου χώρου απο τουρκικά μαχητικάαεροσκαφη, τα οποία εφθασαν μεχρι τη Σούδα και αναχαιτίσθηκαν απο ελληνικά ΜΙΡΑΖ.

Η μόνη συγκεκριμένη τουρκική αμφισβήτηση στο Αιγαίο που γνωρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες αφορά την Ιμια - και κανένα άλλο νησί η βραχονησίδα, δηλωσε ο εκπρόσωπος του Στεητ ντηπάρτμεντ Νικολας Μπερνς.

Παραλληλα,ο υπουργος Εξωτερικων Θεόδωρος Πάγκαλος προειδοποιησε χθες τους εταιρους μας στην Ευρωπαικη Ενωση ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στη διεύρυνση προς ανατολάς,εαν δεν προχωρήσει η διαδικασια για την ενταξη της Κύπρου.

Ο Κοινοτικος Επιτροπος Χανς βαν Ντερ Μπρουκ,ο οποίος βρισκεται στη Κυπρο και θα συναντηθεί σήμερα με τον Γλαύκο Κληρίδη και με τον Ραούφ Ντεκτάς δηλωσε χθες οτι δεν εχει αλλαξει τιποτα στην αποφαση της Ευρωπαικης Ενωσης οι διαπραγματευσεις για την ενταξη της Κυπρου να αρχισουν 6 μηνες μετα τη Διακυβερνητικη διασκεψη.

Παντως,θεωρειται βεβαιο οτι ο χανς βαν Ντε Μπρουκ θα πιεσει τη Λευκωσια για συμμετοχη και των Τουρκοκυπριων στις διαπραγματευσεις.

ΝΔ

Ξεκαθαριζει το τοπιο στη ΝΔ οσον αφορα τις υποψηφιοτητες για την ηγεσια.

Αποψε κατα πασα πιθανοτατα ανακοινωνει και ο Κωστας Καραμανλης την υποψηφιοτητα του,ενω αυριο στελεχη που τον υποστηριζουν του ετοιμαζουν υποδοχη αρχηγου στη Θεσσαλονικη,οπου το Σαβατοκυριακο θα πραγματοποιηθει η πρωτη πρωσυνεδριακη διασκεψη της ΝΔ.

Στις δυο μετα το μεσημερι ο Γιωργος Σουφλιας θα παρουσιασει τις προτασεις του για το καταστατικο του κομματος.

Καθηγητες

Διεξοδο την υστατη ωρα στο θεμα της παιδειας θα επιχειρηθει στη νεα συναντηση που αναμενεται να ορισθει πιθανοτατα σημερα μεταξυ υπουργου παιδειας και ΟΛΜΕ.

Ο χθεσινος διαλογος παρα το κλιμα αμοιβαιας κατανοησης απεβη ακαρπος καθώς αγκάθι στις διαπραγματεύσεις παραμένει το οικονομικο. Ο κ.Αρσένης δεσμέυτηκε πάντως για τον διορισμό τουλάχιστον 3.000 εκπαιδευτικών και πρότεινε τη συγκρότηση επιτροπής που θα μελετήσει όλα τα προβλήματα των εκπαιδευτικών.

Το σχολικο ετος εν τω μεταξυ παραμενει στον αερα. Εντονη ειναι η ανησυχια σε μαθητες και γονεις και η Ομοσπονδια γονεων δινει στις 12 και μιση συνεντευξη τυπου για το θεμα.

Στις 6 το απόγευμα θα γίνει νέο παν-εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος, ενω αύριο θα γίνει στα προπύλαια συγκέντρωση μαθητών.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργος παιδειας παντως απεκλεισαν το ενδεχομενο επιστρατευσης των καθηγητων αν και ο πρωθυπουργός ζητησε να συνεδριάσει για το θεμα η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης των κρίσεων.

Στους δρομους βγαινουν και παλι σημερα οι συνταξιουχοι που συγκεντρωνονται αυτη την ωρα στην πλατεια Κανιγγος και στην συνεχεια θα κανουν πορεια προς το Μεγαρο Μαξιμου.

Αναλογη συγκεντρωση θα γινει και στο εργατικο κεντρο Καβαλας απο τους συνταξιουχους Ανατολικης Μακεδονιας και Θρακης.

Χρηματιστήριο

Συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του προς τα επάνω το Χρηματηστήριο Αθηνών,αλλά κυβερνηση και χρηματιστές συνιστούν στους μικρο-επενδυτες προσοχή και προειδοποιούν για κινδύνους για αθέμιτα παιχνίδια και κερδοσκοπία.

Χθες οι συναλλαγές έφθασαν στο απίστευτο για τα ελληνικά δεδομένα ύψος των 45 δισεκατομυρίων και ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1453 μονάδες.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ

Το πρόβλημα τής ανεργίας στή ναυπηγο-επισκευαστική ζώνη Περάματος,θα συζητηθει στις 3 και μιση μετα το μεσημερι,σε συνεδρίαση των αρμοδίων υπουργων στο υπουργειο Περιβαλλοντος.

Στις 6 το απογευμα οι εργαζομενοι και ανεργοι του κλαδου θα συγκεντρωθουν και παλι εξω απο το υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας.

*Αποκλεισμένη παραμένει η ανατολικη εισοδος του λιμανιου Θεσσαλονικης απο επαγγελματίες αλιείς που διαμαρτύρονται για την κατάργηση της ατέλειας των καυσίμων κίνησης.

* Συνεχίζουν τήν απεργία τους οι εργαζόμενοι στό Υπουργείο Πολιτισμού,τά μουσεία καί τούς αρχαιολογικούς χώρους.

Οικιστικό

Το πράσινο φώς για την ένταξη περίπου 300 χιλιάδων στο σχέδιο πόλης,δίνει το οικιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Η εισφορά,όμως σε γή και χρήμα θα είναι τσουχτερή, καθώς θα φθάνει έως και στο δεκαπλάσιο σε σχέση με το ότι ισχύει τώρα,για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων μέχρι 500 τετραγωνικά σε περιοχές πρώτης και 2ης κατοικίας.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει, επίσης,την καθιέρωση προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος για πολεοδομικά συγκροτήματα στην Πάτρα, Λάρισα , Ιωάννινα , Βόλο , Καβάλα και Ηράκλειο.

Κοπέλα

20χρονη κοπέλα αγνωστων στοιχείων βρέθηκε το πρωί νεκρή στην είσοδο της πολυκατοικίας, στην οδό Βλαχοπούλου 1-3 στα Εξάρχεια.

Η αστυνομία εκφράζει υπόνοιες ότι ο θάνατός της οφείλεται σε χρήση ναρκωτικών.

ΑΛΛΕΣ

Στόν εισαγγελέα οδηγειται σήμερα ο 45χρονος αγρότης Νικόλαος Κομματάς πού συνελήφθη χθές στό αεροδρόμιο Μακεδονία προερχόμενος από Μόναχο,να μεταφέρει Χάλκινο ειδώλιο ταύρου καί νόμισμα μέ τή μορφή τού Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αύριο μεταβαίνει στή Θεσσαλονίκη ο προιστάμενος Επιθεώρησης δικαστηρίων μετά από αναφορά τοπικού εισαγγελέα εφετών σέ βάρος τού προισταμένου του Αναστασίου Καπόλα, γιά απόπειρα συγκάλυψης ατασθαλιών στόν οργανισμό πολιτιστικής πρωτεύουσας.

Αύριο ή τό αργότερο τό Σάββατο θά ανελκυσθεί τό πρωραίο τμήμα τής πυραυλακάτου Κωστάκος στό οποίο έχει εντοπισθεί τό πτώμα ενός από τούς 4 άτυχους αξιωματικούς.

ΠΑΤΡΑ

Σε κρισιμη κατασταση νοσηλευεται στο πανεπιστημιακο νοσοκομειο Πατρας ο 24χρονος Μάριος Μαυρομάτης,τον οποιο πυροβολησε αγνωστος χθες στις 10 και μιση το βραδυ εξω απο κεντρο διασκεδασης στο κεντρο της πολης,στο οποιο εργαζοταν.

ΤΡΙΗΜΕΡΟΣ

Δύο διαφορετικές αλλαγές θα παρουσιάσει τις επόμενες 3 με 4 ημέρες ο καιρός, με νοτιάδες και βροχές το επόμενο 24ωρο, με θυελλώδεις βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας απο αυριο, ενώ οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα είναι λίγες και θα περιορίζονται στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Σταδιακή βελτίωση προβλέπεται απο το Σάββατο το απόγευμα.

Πιο αναλυτικά, στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα αυξηθουν οι νεφωσεις και θα σημειωθουν παροδικές βροχές, οι οποίες προς το απόγευμα θα δυναμώσουν, ενώ παράλληλα θα εκδηλωθουν τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα αυτά μέχρι το βράδυ θα επεκταθουν σε ολοκληρη τη χωρα.

Η θερμοκρασία δεν αλλάζει και θα κυμαίνεται στα Βόρεια απο 4 μέχρι 15 βαθμούς, στα υπολοιπα ηπειρωτικά απο 5 μέχρι 17 και στα νησιά απο 8 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Αυριο περιμένουμε κακοκαιρία, σε όλη τη χωρα, με βροχές, καταιγίδες κυρίως πάνω απο τις θαλάσσιες περιοχές και χιόνια όχι μόνο στα ορεινά, αλλα πιθανόν και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Ωστόσο, σταδιακά ο καιρός στα δυτικά θα βελτιωθεί, ενώ μετά το μεσημέρι θα αρχίσει να βελτιώνεται και στη Βόρεια Ελλάδα.

Η θερμοκρασια πέφτει 3 με 4 βαθμούς, φθάνοντας στα βόρεια στους 10 και στην υπόλοιπη στους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου.

Το Σαββατο, ενώ στη δυτική και βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι καλός, στην υπόλοιπη θα έχουμε και πάλι λίγες βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλα απο το απόγευμα και σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Η θερμοκρασία πέφτει λίγο ακομη και θα φθάσει στους 8 με 9 βαθμούς στα βόρεια και στις άλλες περιοχές στους 11 με 12 βαθμους Κελσίου.

ΔΙΕΘΝΗ

Περίπου 6,000 κάτοικοι της Αυλώνας, στη νότιο Αλβανία, πολλοί εκ των οποίων οπλισμένοι, έχουν συγκεντρωθεί απο χθές το βράδυ μπροστά από το Παν/μιο της πόλης,με σκοπό να προστατέψουν απο ενδεχομενη επεμβαση της αστυνομιας,τους περιπου 40 φοιτητες που κανουν απεργια πεινας μεσα στο κτιριο.

``Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία είναι θλιβερή``, διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία σε χθεσινη ανακοίνωσή της προς τον Τύπο. Η διεθνης

Αμνηστια καλει τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών να εντείνουν τις πιεσεις τους προς τις τουρκικές αρχές για να συμμορφωθούν προς την υποχρέωσή τους σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε χθες βράδυ η ομάδα των αραβικών χωρών στους κόλπους του Οργανισμού, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ για να "ματαιώσει" την υλοποίηση της απόφασής του να κατασκευασθούν νέοι οικισμοί Εβραίων στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τουλάχιστον πέντε άτομα έχασαν χθες τη ζωή τους και άλλα 15 αγνοούνται εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην ορεινή πόλη Αρεκίπα στο νότιο Περού.

Ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα πρόκειται να συναντήσει σήμερα στην Πρετόρια τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου του Ζαίρ Μομπούτου Σέσε Σέκο, στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται τελευταία με την μεσολάβησή του για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτικών δυνάμεων στο ανατολικό Ζαίρ.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Thursday, 27 February 1997 - 13:42:07 UTC