Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 15 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-11-04

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [02] ΜΠΟΥΣ ΝΙΚΗ
  • [03] ΜΠΟΥΣ ΚΕΡΙ ΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΦΟΒΟΣ ΜΠΟΥΣ
  • [05] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΜΠΟΥΣ
  • [06] ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΕΚΛΟΓΗ
  • [07] ΑΡΑΦΑΤ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ
  • [08] ΙΡΑΚ ΙΟΡΔΑΝΟΙ
  • [09] ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΑΚΡΙΔΕΣ Ν
  • [10] ΚΥΘΗΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ
  • [11] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004

  • [01] ΗΠΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια απρόσμενη και αιφνιδιαστική κίνηση, ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν τα Σκόπια με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας. Με την απόφασή τους αυτή, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανατρέπουν την ενδιάμεση συμφωνία που ισχύει μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για την ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος αναμενόταν να ταξιδέψει το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, ανέβαλε την επίσκεψη του και κάλεσε αυτή την ώρα στο γραφείο του τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τόμας Μίλλερ. Ο κύριος Μολυβιάτης ενημέρωσε για την εξέλιξη τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Οπως μετέδωσε η Νέα Ελληνική Τηλεόραση η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας. Η αμερικανική κυβέρνηση σε τηλεγράφημα που απέστειλε πριν απο μερικές μέρες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλείται ως επιχείρημα για την αναγνώριση, το δημοψήφισμα που θα γίνει στα Σκόπια στις 7 Νοεμβρίου και επεξηγεί ότι προβαίνει στην αναγνώριση για να ενισχύσει το Σκοπιανό κράτος απέναντι σε αποσχιστικές τάσεις. Πριν από μια εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης είχε συνομιλίες με την Σκοπιανή ομόλογο του, με την οποία συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης.

    [02] ΜΠΟΥΣ ΝΙΚΗ

    Ο Τζιορτζ Μπους επανεξελέγη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για δεύτερη θητεία, έχοντας στο πλευρό του ένα Κογκρέσο, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο δημοκρατικός αντίπαλός του, Τζιον Κέρι, τηλεφώνησε χθες το βράδυ στον Τζιορζ Μπους και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Κλειδί για την ανάδειξη του νικητή αποτέλεσε το Οχάιο, το οποίο πέρασε οριστικά στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, εξασφαλίζοντας στον κύριο Μπους τους είκοσι εκλέκτορες που του έδωσαν τη νίκη, αφού ξεπέρασε κατά πολύ τον απαιτούμενο αριθμό των διακοσίων εβδομήντα εκλεκτόρων.

    [03] ΜΠΟΥΣ ΚΕΡΙ ΟΜΙΛΙΕΣ

    Σε ομιλία του προς τον Αμερικανικό λαό, μετά την επανεκλογή του, ο πρόεδρος Μπους έθεσε ως ένα από τους βασικούς του στόχους την παροχή βοήθειας στις ανερχόμενες Δημοκρατίες του Ιράκ και του Αφγανιστάν, ώστε να μπορέσουν να ενισχυθούν και να υπερασπίσουν την ελευθερία τους. Και τότε, πρόσθεσε, θα μπορέσουν να γυρίσουν πίσω οι Αμερικανοί στρατιώτες. Είπε επίσης ότι έχοντας καλούς συμμάχους στο πλευρό τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας με κάθε μέσο και ζήτησε την υποστήριξη όλων των Αμερικανών. Εξάλλου, ο γερουσιαστής Τζιον Κέρι, σε ομιλία του είπε ότι είχε μια καλή συνομιλία με τον Πρόεδρο Μπους, τον οποίο συνεχάρη για την επανεκλογή του, και με τον οποίο συζήτησε, όπως ανέφερε, τον κίνδυνο διάσπασης της χώρας και την ανάγκη για ενότητα και εξεύρεση κοινού εδάφους.

    [04] ΦΟΒΟΣ ΜΠΟΥΣ

    Ο φόβος μιας νέας τρομοκρατικής επίθεσης έπαιξε σημαντικό ρόλο υπέρ του Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εξόδου από την κάλπη, που διεξήχθησαν από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Στην ερώτηση ποιό ήταν το κίνητρό τους για να ψηφίσουν, το 85% αυτών που ψήφισαν τον Μπους δήλωσε ότι ήταν ο φόβος της τρομοκρατίας έναντι 15% των ψηφοφόρων του Τζον Κέρι. Ακόμα, το 78% αυτών που ψήφισαν τον Μπους ανέφεραν πως οι ηθικές αξίες ήταν ο πρώτος παράγοντας που επηρέασε την ψήφο τους.

    [05] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΜΠΟΥΣ

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον Πρόεδρο Μπους, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι μακρόχρονοι και στενοί δεσμοί ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται και στο μέλλον. Αναφέρει επίσης ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στέρεα θεμελιωμένες στη φιλία των δύο λαών.

    [06] ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΕΚΛΟΓΗ

    Ο Ρεπουμπλικάνος ομογενής Μάικλ Μπιλιράκης από τη Φλώριδα και η Δημοκρατική Κάρολιν Μαλόνι από τη Νέα Υόρκη έχουν επανεκλεγεί για άλλα δύο χρόνια στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Για την πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης έχουν επανεκλεγεί οι ομογενείς Μάικλ Γιάνναρης, Δημοκρατικός, και Μάθιου Μυρώνης, Ρεπουμπλικάνος

    [07] ΑΡΑΦΑΤ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ

    Επιδεινώθηκε ξαφνικά η κατάσταση της υγείας του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    Το πρακτορείο Ρόητερ μεταδίδει ότι οι θεράποντες ιατροί στο Γαλλικό νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, πραγματοποιούν και άλλες εξετάσεις για να εντοπίσουν τα αίτια της επιδείνωσης.

    Απο το Παρίσι η παλαιστίνια εκπρόσωπος Λέηλα Σαχίντ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, αναφέροντας ωστόσο ότι η ζωή του Γιάσερ Αραφάτ δέν διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

    [08] ΙΡΑΚ ΙΟΡΔΑΝΟΙ

    Ιρακινοί αντάρτες έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εμφανίζονται τρεις όμηροι από την Ιορδανία, οι οποίοι καλούν την κυβέρνηση τους να προτρέπει τους συμπατριώτες τους να μη δέχονται να εργασθούν για λογαριασμό των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Οι τρεις Ιορδανοί όμηροι εργάζονταν ως οδηγοί φορτηγών στο Ιράκ.

    [09] ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΑΚΡΙΔΕΣ Ν

    Συνεργεία του Τμήματος Γεωργίας συνεχίζουν από το πρωί σε περιοχές της Πάφου τους αεροψεκασμούς για καταπολέμηση των ακρίδων. Παράλληλα δύο εμπειρογνώμονες από το Ισραήλ έχουν μεταβεί στη Πάφο, προκειμένου να συμβάλουν στην εξεύρεση τρόπων καταπολέμησης των ακρίδων. Ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωργίας Αντώνης Κωνσταντίνου ανέφερε ότι σμήνος ακρίδων εντοπιστηκε σε απόκρημνη περιοχή στην κοινότητα Σίμου, μεταξύ Καττόκαμπου και Σκάρφου και συγκεκριμένα μεταξύ του δρόμου Γιόλου - Πόλης Χρυσοχούς και Σίμου - Πόλης Χρυσοχούς. Ο κύριος Κωνσταντίνου κάλεσε το κοινό να αποφεύγει τις όποιες δραστηριότητες στις περιοχές αυτές. Ο κύριος Κωνσταντίνου κάλεσε τους κοινοτάρχες όλων των περιοχών να προβαίνουν σε συχνούς ελέγχους και όταν εντοπίζουν ακρίδες να ενημερώνουν τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Είπε επίσης ότι μεγάλα σμήνη ακρίδων έχουν εντοπισθεί και στα παράλια του Ισραήλ.

    [10] ΚΥΘΗΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις οκτώ και τριάντα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων. Ο σεισμός ήταν σε απόσταση διακοσίων πενήντα χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αθήνας και είχε μεγάλο εστιακό βάθος. Από τη δόνηση που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Πελλοπόνησο, την Κρήτη και την Αθήνα δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές.

    [11] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ

    Ζημιές ύψους 35 χιλιάδων λιρών προκάλεσε σε θερμοκήπιο της Λεμεσού, πυρκαγιά που προκλήθηκε από άναμμα φωτιάς σε γειτονικό περιβόλι. Τη φωτιά, την οποία φέρεται να άναψε εξηντα-τριάχρονος από τη Λεμεσό, για να κάψει κλαδιά ελιάς που βρίσκονταν στο περιβόλι του, επεκτάθηκε σε παρακείμενα περιβόλια, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε θερμοκήπιο, καλλωπιστικά φυτά και διάφορα εσπεριδοειδή. Κλήθηκε η Πυροσβεστική, η οποία έσβησε τη φωτιά με τη βοήθεια μελών των βρετανικών βάσεων. Ο εξηντα-τριάχρονος συνελήφθη με δικαστικό ένταλμα και τέθηκε υπό κράτηση.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί ως νοτιανατολικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών με τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, στα νότια και τα ανατολικά παράλια, στους 27 στα δυτικά και στους 19 στα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος, με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 16 στα παράλια και στους δέκα στα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές παραμένει πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 4 November 2004 - 14:15:34 UTC