Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-07-09

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΑΡΚΟΣ ΤΡΙΤΟ
  • [02] ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΑΤΣΑΚΗΣ
  • [03] ΑΒΕΡΩΦ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
  • [04] ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΦΟΝΙΚΟ
  • [05] ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ν ΥΟΡΚΗ
  • [06] ΦΛΟΓΑ
  • [07] ΦΛΟΓΑ ΡΙΚ Ν Ε Ο Ν
  • [08] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004

  • [01] ΜΑΡΚΟΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο Επίτροπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η Κομισιόν θεωρεί ότι τα μέτρα που ενέκρινε για τους Τουρκοκυπρίους δεν είναι πολιτικά, αλλά στοχεύουν στην οικονομική τους ενίσχυση, στη στήριξη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στα κατεχόμενα και στην υποβοήθηση της λύσης. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη με τις διαβεβαιώσεις ότι τα μέτρα αυτά δεν συνιστούν ούτε έμμεση ούτε άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους και ότι στοχεύουν στην επανένωση του νησιού. Αυτός, πρόσθεσε, είναι καί ο λόγος που εγκρίθηκαν με τόσο μεγάλη πλειοψηφία. Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι δεν έγινε συζήτηση στην Επιτροπή για άνοιγμα λιμανιών καί αεροδρομίων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το απ ευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα εξυπακούει το άνοιγμα τουλάχιστον των λιμανιών. Αναφερόμενος στα κονδύλια που θα παραχωρηθούν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο Μάρκος Κυπριανού είπε ότι θα τα διαχειρίζεται απ ευθείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καί πρόσθεσε ότι πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται εδώ και καιρό. Τόνισε επίσης ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε έργα ανάπτυξης που θα ωφελήσουν όλο το νησί.

    [02] ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΑΤΣΑΚΗΣ

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν σεβάστηκε την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι επιχειρεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά το θέμα Ματσάκη. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Θεοδώρου υπεραμύνθηκε των χειρισμών του προέδρου της Δημοκρατίας και απέρριψε τα περί προσπάθειας συγκάλυψης. Ολα, είπε, θα βγούν στο φώς και τότε θα κριθούμε όλοι. Ο κύριος θεοδώρου κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αφήνει καθαρές αιχμές για ανεντιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας καί για συγκάλυψη σκανδάλων, γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί προσπάθεια υπόσκαψης του Προέδρου. Μίλησε επίσης για πόλεμο φθοράς εναντίον του Προέδρου λόγω του όχι που είπε ο λαός στο δημοψήφισμα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί την εντιμότητα και την αξιοπιστία του Προέδρου της Δημοκρατίας καί πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να περάσει η προσπάθεια υπόσκαψής του.

    [03] ΑΒΕΡΩΦ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δησύ Αβέρωφ Νεοφύτου απέρριψε τις επικρίσεις του υπουργού Δικαιοσύνης καί πρόσθεσε ότι η κριτική που ασκεί το κόμμα του αφορά πολιτικές, πρακτικές καί συμπεριφορές και όχι κόμματα. Σε δηλώσεις επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Νεοφύτου αντέστρεψε τα πυρα και μίλησε για προσπάθεια της κυβέρνησης να απαγορεύσει την άσκηση κριτικής. Ο κύριος Νεοφύτου ανέφερε ότι το κόμμα του ασκεί κριτική με όρους πολιτικής ευπρέπειας και πρόσθεσε η κοινωνία και η Κύπρος μένουν εκτεθειμένες από κάποιους χειρισμούς και κάποιες πολιτικές ενέργειες. Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αρχικά είχε ραφοποιήσει το θέμα καί προχώρησε στη διερεύνησή του μόνο μετα τη δημοσιοποίηση του θέματος και ότι υπήρξε πολιτική αδιαφάνεια καθώς δεν ενημερώθηκε ούτε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    [04] ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΦΟΝΙΚΟ

    Αιγύπτιος, διευθυντής εταιρείας στην Κύπρο, δολοφονήθηκε χθες βράδυ στη Λεμεσό. Πρόκειται για τον Μίλαντ Κάλτας, 54 ετών, μόνιμο κάτοικο Κύπρου, ο οποίος 40 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα δέχθηκε πυροβολισμούς, ενώ περπατούσε έξω από την πολυκατοικία όπου διέμενε, στην οδό Κουμανταρίας. Ενοικος της πολυκατοικίας, ο οποίος άκουσε τους πυροβολισμούς, βρήκε τον Αιγύπτιο αιμόφυρτο στην είσοδο του κτιρίου και ακολούθως ειδοποίησε την Αστυνομία. Στη σκηνή μετέβη ο Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού. Αυτοψία διενήργησε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, ο οποίος διαπίστωσε ότι ο θάνατος του Αιγύπτιου προήλθε από τραύματα πυροβόλου όπλου. Η σκηνή αποκλείστηκε από την αστυνομία, ενώ οι έρευνες για εντοπισμό τεκμηρίων και των δραστών συνεχίζονται.

    [05] ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ν ΥΟΡΚΗ

    Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι η Νέα Υόρκη στέκεται στο πλευρό του κυπριακού λαού για ελευθερία, ειρήνη και δικαιοσύνη. Ο κύριος Μπλούμπεργκ μιλούσε σε γεύμα που παρέθεσε στην οικία του προς τιμή του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο δήμαρχος Νέας Υόρκης τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση της χώρας του πρέπει να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να προβληματιστεί γιατί τόσο μεγάλο ποσοστό Ελληνοκυπρίων απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Στο γεύμα ήταν προσκεκλημένοι παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, αλλά και προσωπικότητες της Νέας Υόρκης.

    [06] ΦΛΟΓΑ

    Η ολυμπιακή φλόγα, η οποία βρίσκεται από χθές στην Κύπρο μεταλαμπαδεύοντας το μηνυμα της ειρήνης, θα βρίσκεται στις δώδεκα και δεκαπέντε στο Παραλίμνι. Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου θα γίνει η τελετή υποδοχής, ενώ στη μία μετά το μεσημέρι η Φλόγα θα μεταφερθεί στην Λάρνακα. Πλήθος κόσμου αναμένεται να υποδεχθεί την φλόγα στην πλατεία Κίμωνος, στην Ακτή των Φοινικούδων, όπου θα γίνει η τελετή. Τελευταίος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο ολυμπιονίκης δρομέας Σταύρος Τζωρτζής ο οποίος θα μεταφέρει τη Φλόγα στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να αναχωρήσει στις δύο και είκοσι για την Κρήτη. Στο αεροδρόμιο Λάρνακας θα βρίσκεται η Πρόεδρος του Αθήνα 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου, για να συνοδεύσει την Ολυμπιακή Φλόγα στο Ηράκλειο της Κρήτης, πρώτο σταθμό της λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους.

    [07] ΦΛΟΓΑ ΡΙΚ Ν Ε Ο Ν

    Το ΡΙΚ θα καλύψει και τη σημερινή διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας με ειδική δίωρη εκπομπή που θα αρχίσει στις δώδεκα και σαράντα- πέντε μετά το μεσημέρι. Η εκπομπή που θα μεταδίδεται από το ΡΙΚ-ΕΝΑ θα περιλαμβάνει απευθείας μεταδόσεις, κινηματογραφημένο υλικό από τη λαμπαδηδρομία και τις εκδηλώσεις στην Κύπρο, ρεπορτάζ για το ιστορικό της Φλόγας, των Ολυμπιακών Αγώνων και των εκδηλώσεων σε άλλες χώρες καθώς και φιλοξενούμενους στο στούντιο. Αμεσως μετά τη ζωντανή μετάδοση, γύρω στις δύο και σαράντα-πέντε, θα μεταδοθεί, από το ΡΙΚ ΕΝΑ, αναλυτικό δελτίο ειδήσεων Παράλληλα το Πρώτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου θα μεταδώσει απευθείας το τελετουργικό που θα γίνει στην Λάρνακα στη μία και είκοσι το μεσημέρι, όπως και την αναχώρηση της Φλόγας από το αεροδρόμιο Λάρνακας στις δύο και είκοσι.

    [08] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία, 38 βαθμοί στο εσωτερικό, 33 στα νότια και ανατολικά παράλια, 30 στα δυτικά και 29 στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Τοπικά όμως, θα σχηματισθεί χαμηλή νέφωση και χαμηλή ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 20 στα υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.
    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 9 July 2004 - 11:38:01 UTC