Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-05-13

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΑΡΡΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΛΑ
  • [03] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ
  • [04] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ
  • [05] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [06] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [07] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [08] ΙΣΡΑΗΛ ΠΥΡ
  • [09] ΙΡΑΚΙΝΑ
  • [10] ΠΑΦΙΤΗΣ ΣΦΑΙΡΕΣ
  • [11] ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΕΛΟΣ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2004

  • [01] ΣΑΡΡΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Πολύ καλά στην υγεία είναι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και το πρωί μετέβη στο Προεδρικό μέγαρο και ανέλαβε κανονικά τα καθήκοντά του. Ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής σε δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ακολουθήσει κανονικά το πρόγραμμά του καί το βράδυ θα παραστεί καί θα μιλήσει στα εγκαίνια της διεθνούς κρατικής έκθεσης. Είπε επίσης ότι το χθεσινό λιποθυμικό επεισόδιο προήλθε λόγω της ζέστης που επικρατούσε στην εκκλησία. Ωστόσο ο Πρόεδρος συνήλθε αμέσως καί μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων, χωρίς να διαπιστωθεί οτιδήποτε το ανησυχητικό.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΛΑ

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αισθάνεται πολύ καλά. Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατα την άφιξη του το πρωί στο προεδρικό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θα προσπαθήσει όσο το δυνατό περισσότερο να μειώσει τις ώρες εργασίας του και να ακολουθήσει τις οδηγίες των γιατρών του. Οταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόθεση της Βρετανίας και άλλων Ευρωπαικών χωρών να έχουν απευθείας συναλλαγές με το ψευδοκράτος, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δέν έχει τέτοια πληροφόρηση και ότι η αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες χειρίζεται όλα τα θέμα που πιθανόν να προκύπτουν.

    [03] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το κυπριακό στο Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον δήλωσε ότι ο στόχος της εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό έχει γίνει πιο δύσκολος μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

    Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, δεν πρέπει να χαθεί η κεντρική κατεύθυνση. Ο κύριος Γουέστον είπε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για θέματα ασφάλειας, η οποία οδήγησε στο αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα η ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση να δώσει στο λαό της Κύπρου το αίσθημα ασφάλειας που έδωσε σε τόσους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς στο παρελθόν, για να βρει, όπως είπε, τη δύναμη να προχωρήσει μπροστά. Ο Αμερικανός αξιωματούχος μιλούσε σε δεξίωση που παρέθεσε ο Πρέσβευτής της Κύπρου στην Ουάσινγκτον, Ευριπίδης Ευρυβιάδης, με την οποία άρχισαν οι εργασίες του 15ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ.

    [04] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης διακήρυξε ότι στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν και παραμένει η επανένωση της Κύπρου και η απόλαυση των πλεονεκτημάτων της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση από όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ουάσιγκτων, στο περιθώριο του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, ο κύριος Χρυσοστομίδης είπε ότι κατανοεί τη διεθνή απογοήτευση για το ότι δεν κατέστη δυνατόν να λυθεί μέχρι τώρα το Κυπριακό. Οι πρώτοι όμως που απογοητεύτηκαν, είπε, είναι οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι. Ο κύριος Χρυσοστομίδης τόνισε ότι η προοπτική τώρα είναι να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό προς τη λύση του Κυπριακού με μέτρα ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων, τα οποία πρώτη η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε. Εκείνο που ζητάμε, είπε ο κύριος Χρυσοστομίδης, είναι η διασφάλιση κάποιων αλλαγών και της εφαρμογής του σχεδίου, για να μπορέσουμε πλέον να προχωρήσουμε στην επίλυση του Κυπριακού.

    [05] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ο πρόεδρος του Πασόκ Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι έχει βάλει στο ράφι το Κυπριακό και ότι η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα ανέδειξε τον διπλωματικό, όπως είπε, θρίαμβο της τουρκικής πλευράς. Κατα τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή των Ελλήνων, ο κύριος Παπανδρέου είπε ότι ο Κώστας Καραμανλής είχει πει ένα βροντερό ναι στη διαδικασία της Νέας Υόρκης και ότι προσπάθησε να το αποκρύψει. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι πήγε στη Λουκέρνη για τουρισμό και δεμένη κατα την έκφρασή του, χειροπόδαρα. Η μή θέση δεν είναι υπεύθυνη θέση, είπε ο κύριος Παπανδρέου και διερωτήθηκε εάν αυτό αποτελεί στάση ευθύνης μίας ανεξάρτητης αυτόνομης χώρας όπως είναι η Ελλάδα. Η Λουκέρνη είπε, ήταν μία μεγάλη ιστορική στιγμή που προσπέρασε και τοποθέτησε στο περιθώριο την κυβέρνηση Καραμανλή.

    [06] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Απαντώντας στις κατηγορίες του Γιώργου Πανανδρέου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είπε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση χειρίστηκε το Κυπριακό με εθνική υπευθυνότητα, σεβόμενη την ανεξαρτησία της Κύπρου. Ο κύριος Καραμανλής κατηγόρησε τον πρόεδρο του Πασόκ για κινδυνολογία σε ένα όπως είπε μείζον εθνικό θέμα και τόνισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δέν πρόκειται να επιβάλει ποτέ στους Κυπρίους τι να ψηφίσουν. Αρνούμαστε, είπε, να μπούμε σε αυτή τη τη λογική, όπως θα θέλατε εσείς. Εμείς, είπε ο κύριος Καραμανλής, πήραμε θέση, είχαμε άποψη αλλά, πάνω απο όλα, είχαμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε τις συνθήκες για να γίνει σεβαστή η επιλογή των πολιτών της Κύπρου.

    [07] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Σίγουρη θεωρείται η αύξηση της τιμής των καυσίμων στην Κύπρο, λόγω της αύξησης της τιμής του αργού πετρελαίου στη διεθνή αγορά. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Λιλλήκα. Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Λιλλήκας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει κάποιες σκέψεις προκειμένου να μην επηρεασθεί αισθητά ο κύπριος καταναλωτής. Πρόσθεσε ωστόσο ότι για να καταστεί αυτό δυνατό είναι αναγκαία η βοήθεια των εταιρειών πετρελαιοειδών. Ο κύριος Λιλλήκας χαρακτήρισε αναπόφευκτη την αύξηση των τιμών των καυσίμων, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς σε συνδυασμό με τις ζημιές ύψους επτά εκατομμυρίων λιρών, που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες.

    [08] ΙΣΡΑΗΛ ΠΥΡ

    Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιδρομής που εξαπέλυσαν το πρωί ισραηλινά ελικόπτερα σε προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Οπως μεταδίδεται ένα από τα ελικόπτερα εκτόξευσε τουλάχιστον πέντε ρουκέτες εναντίον του Παλαιστινιακού καταυλισμού. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση του Ισραήλ στην ίδια περιοχή. Χθες βράδυ Ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους την ίδια περιοχή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά Παλαιστίνιοι και άλλοι επτά να τραυματισθούν. Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο ομάδα Παλαιστινίων που σχεδίαζε να εξαπολύσει βομβιστικές επιθέσεις.

    [09] ΙΡΑΚΙΝΑ

    Στη Βαγδάτη ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δεύτερος τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι η βόμβα εξερράγη τη στιγμή που περνούσε στρατιωτική φάλαγγα.

    [10] ΠΑΦΙΤΗΣ ΣΦΑΙΡΕΣ

    Αγνωστοι άνοιξαν πυρ με κυνηγετικό όπλο τα ξημερώματα κατά της κατοικίας του Γρηγόρη Γρηγορίου στη Γεροσκήπου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δύο άγνωστα νεαρά άτομα έριξαν στις πέντε το πρωί τρεις εως πέντε πυροβολισμούς με κυνηγετικό όπλο εναντίον της κατοικίας του Γρηγορίου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία του δήμου Γεροσκήπου. Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή με αυτοκίνητοχρώματος μπλε.

    [11] ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΕΛΟΣ

    Πέθανε χθες σε ηλικία 70 χρόνων ο αγωνιστής της Εόκα Σάββας Κάλλης, 70 χρόνων, από την Αραδίππου. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις τρεις το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στην Αραδίππου.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και τοπικά πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 26 στα παράλια και στους 22 στα ψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 13 May 2004 - 12:23:37 UTC