Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-10-24

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΔΗΣΥ ΒΛΙΤΤΗΣ
  • [03] ΠΟΥΡΓΟΥ-ΒΛΙΤΤΗΣ
  • [04] ΒΛΙΤΤΗΣ ΠΟΥΡΓΟΥ
  • [05] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΒΛΙΤΤΗΣ
  • [06] ΙΩΝΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ
  • [07] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ
  • [08] ΜΠΑΡΝΙΕ ΕΠΑΦΕΣ
  • [09] ΤΑΛΑΤ ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [10] ΑΚΚΙΝΤΖΙ ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [11] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΕΟ
  • [12] ΠΑΟΥΕΛ ΔΩΡΕΕΣ
  • [13] ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ
  • [14] ΡΩΣΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ
  • [15] ΑΝΑΝ ΖΑΧΑΡΩΦ
  • [16] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [17] ΚΑΙΡΟΣ Πεμπτη 24/10/03

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ παραπέμφθηκε το θέμα Νίκου Βλίττη. Ανυποχώρητο και αμείλικτο το κόμμα, δηλώνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σε θέματα διαφθοράς και χρηστής διοίκησης.

    Για αναξιοκρατία στις προαγωγές στην αστυνομία μίλησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου, προβαίνοντας σε συγκεκριμένες καταγγελίες.

    Επαφές Γουέστον στα κατεχόμενα. Ανησυχίες εκφράζουν Ταλάτ και Ακκιντζί για την παραχώρηση της ψευδο-ιθαγένειας σε εποίκους.

    Χάος στην Ιταλία από παναπεργίες. Αντίδραση στα σχέδια Μπερλουσκόνι για αλλαγή του συνταξιοδοτικού.

    [02] ΔΗΣΥ ΒΛΙΤΤΗΣ

    Στο πολιτικό γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού παραπέμφθηκε το θέμα που δημιουργήθηκε από τις καταγγελίες και τις δημόσιες δηλώσεις σε βάρος του Δημάρχου Παραλιμνίου Νίκου Βλίττη. Αυτό ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ύστερα από συνεδρία του εκτελεστικού γραφείου η οποία ασχολήθηκε με το θέμα. Ο κύριος Νεοφύτου ανέφερε πως ενώπιον του πολιτικού γραφείου θα τεθεί τόσο η έρευνα της Γενικής Ελεγκτού όσο και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία υπάρχουν γύρω από το θέμα. Πρόσθεσε ότι ο Δησύ ήταν, είναι και θα παραμείνει ανυποχώρητος και αμείλικτος σε θέματα διαφθοράς και χρηστής διοίκησης.

    [03] ΠΟΥΡΓΟΥ-ΒΛΙΤΤΗΣ

    Η αντιπαράθεση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρίστου Πουργουρίδη και του Δημάρχου Παραλιμνίου συνεχίστηκε καί το πρωί με δηλώσεις τους στο Τρίτο. Ο κύριος Πουργουρίδης κάλεσε και πάλι τον κύριο Βλίττη να παραιτηθεί και μίλησε για έλλειψη ευθιξίας. Απέρριψε τον ισχυρισμό ότι προσωποποιεί το θέμα και τόνισε ότι στις προηγμένες δημοκρατίες όσα πολιτικά πρόσωπα φέρονται να εμπλέκονται σε παρόμοιες υποθέσεις, υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους για να διευκολύνουν τη διεξαγωγή έρευνας, τον Δήμο καί το κόμμα τους. Είπε επίσης ότι δεν πρέπει να ποινικοποιείται ο πολιτικός βίος καί πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται η διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να τοποθετηθεί κάποιος για ενα τόσο σοβαρό θέμα. Πρόκειται, είπε, για θέμα πολιτικής ηθικής και ηθικής τάξης.

    [04] ΒΛΙΤΤΗΣ ΠΟΥΡΓΟΥ

    Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου απέρριψε τις εναντίον του κατηγορίες και κατηγόρησε τον κύριο Πουργουρίδη ότι τον πολεμά εδω και τρία χρόνια. Τον κατηγόρησε επίσης για ανειλικρίνεια, υποστηρίζοντας ότι ο βουλευτής του Δησύ κοροϊδεύει, κατα την έκφρασή του, τον κόσμο στο θέμα του Χρηματιστηρίου και τον κάλεσε να παραιτηθεί γιατί δεν εφάνη αντάξιος των καθηκόντων που του ανέθεσε το κόμμα του. Τον κατηγόρησε επίσης ότι δεν έχει καταθέσει το δικό του πόθεν έσχες. Ο κύριος Βλίττης ανέφερε ότι ουδέποτε χρησιμοποίησε την ιδιότητά του ως δημάρχου για να αποκτήσει χρήματα καί πρόσθεσε ότι εργάστηκε με συνέπεια καί τιμιότητα. Είπε επίσης ότι ουδέποτε υπήρξε εύνοια σε οποιονδήποτε στην έκδοση αδειών οικοδομής στον Δήμο Παραλιμνίου.

    [05] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΒΛΙΤΤΗΣ

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι τα περισσότερα από τα στοιχεία που είδαν το φώς της δημοσιότητας έχουν κατατεθεί και στην Επιτροπή η οποία θα εξετάσει το θέμα. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι πρέπει να ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες καί να μην γίνουν βεβιασμένες ενέργειες. Πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα αναμένει τις εκθέσεις καί το πόρισμα της έρευνας της γενικής ελεγκτού και μετα να τοποθετηθεί. Διευκρίνισε επίσης ότι η Επιτροπή δεν θα λειτουργήσει ως δικαστήριο. Είπε ωστόσο ότι το θέμα δεν πρέπει να αντικρύζεται μόνο από νομικής απόψεως αλλά και στο πλαίσιο της πολιτικής ηθικής.

    [06] ΙΩΝΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ

    Για αναξιοκρατία στις προαγωγές στην Αστυνομία μίλησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου, προβαίνοντας σε συγκεκριμένες καταγγελίες. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κύριος Νικολάου είπε ότι υπαστυνόμοι προήχθησαν στο βαθμό του ανωτέρου υπαστυνόμου και άλλοι επιλέγησαν ως αναπληρωτές, ενώ δεν είχαν καν συμπληρώσει 4 χρόνια υπηρεσίας στο βαθμό του υπαστυνόμου. Κατήγγειλε επίσης ότι αξιωματικοί που μόλις συμπλήρωσαν 4 με 5 χρόνια στο βαθμό του λοχία προήχθησαν σε υπαστυνόμους, ενώ άλλοι με λιγότερα χρόνια υπηρεσίας επιλέγησαν ως αναπληρωτές, σε βάρος δεκάδων συναδέλφων τους, που υπερτερούσαν σε αρχαιότητα και προσόντα.

    [07] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ

    Υγιές φαινόμενο χαρακτήρισε ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλληκας τη διακύμανση των τιμών διάφορων προϊόντων που πωλούνται σε υπεραγορές. Σε δηλώσεις στη διάρκεια επίσκεψης του στη Λεμεσό, όπου προήδρευσε σύσκεψης με θέμα την ανάπτυξη της πόλης, ο κύριος Λιλλήκας είπε ότι ανησυχητικό θα ήταν οι υπεραγορές να είχαν τις ίδιες τιμές. Κάτι τέτοιο, τόνισε, θα σήμαινε ότι δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και ότι υπάρχει ολιγοπώλιο και συμφωνία για εκμετάλλευση των καταναλωτών. Ο κύριος Λιλλήκας επεσήμανε ότι ο σύνδεσμος καταναλωτών γνωρίζει ότι το υπουργείο του είναι διατεθειμένο να επιδοτήσει την έκδοση εντύπου που θα παρουσιάζει συγκριτικά τις τιμές διαφόρων υπεραγορών και καταστημάτων έτσι ώστε να περιοριστεί η αισχροκέρδεια.

    [08] ΜΠΑΡΝΙΕ ΕΠΑΦΕΣ

    Θέματα που αφορούν το Κυπριακό σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση συζήτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιφερειακής πολιτικής Μισέλ Μπαρνιέ, σε συναντήσεις με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και το υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου. Στις δηλώσεις, ο κύριος Μπαρνιέ είπε ότι κατά τις επαφές του στα κατεχόμενα επεξήγησε τα οφέλη που θα έχει η τουρκοκυπριακή κοινότητα και ολόκληρος ο λαός της Κύπρου από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με τον κύριο Μπαρνιέ, τα ταμεία συνοχής και άλλα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι πολύ γενναιόδωρα στην περίπτωση λύσης. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, εκτός από τα 101 εκατομμύρια Ευρώ που έχουν εγκριθεί για την Κύπρο, μετά τη λύση θα δοθούν άλλα 240 εκατομμύρια, από τα οποία τα 206 θα δαπανηθούν για έργα υποδομής στα κατεχόμενα. Ο κύριος Μπαρνιέ συναντήθηκε στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [09] ΤΑΛΑΤ ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Τους προβληματισμούς τους για το θέμα της χορήγησης της λεγόμενης ιθαγένειας από το κατοχικό καθεστώς, μοιράστηκαν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, του Τουρκικού Ρεπουπλικανικού Κόμματος και ο Τόμας Γουέστον, ο οποίος από το πρωί συνεχίζει τις επαφές του στα κατεχόμενα, με τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών κομμάτων. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αποστολής παρατηρητών για τις λεγόμενες εκλογές, ο κύριος Ταλάτ είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι με την κάθοδό τους στα κατεχόμενα, οι παρατηρητές θα μπορέσουν να ελέγξουν το θέμα της λεγόμενης ιθαγένειας, καθώς και άλλα θέματα. Βασική του ανησυχία, είπε ο Τουρκοκύπριος πολιτικός, είναι ο πραγματικός έλεγχος και εάν αυτοί οι ψηφοφόροι είναι γνήσιοι.

    [10] ΑΚΚΙΝΤΖΙ ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Ο Μουσταφά Ακκιντζί του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας είπε ότι από τη συνάντησή του με τον Τόμας Γουέστον απεκόμισε την εντύπωση πως σύντομα θα βρίσκονται στην Κύπρο Ευρωπαίοι παρατηρητές από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο κύριος Ακκιντζί ανέφερε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ του απέστειλε επιστολή, στην οποία υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο.

    [11] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΕΟ

    Ο Τόμας Γουέστον άρχισε τις επαφές του στα κατεχόμενα συναντώντας αντιπροσωπεία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας που στηρίζει τον Ντενκτάς. Εκπρόσωπος του κόμματος ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί μετά τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα . Είπε επίσης ότι το σχέδιο Ανάν ρυθμίζει λεπτομερώς θέματα ιδιοκτησίας, παραγνωρίζοντας τον ξεριζωμό, κατά την έκφρασή του, χιλιάδων τουρκοκυπρίων. Το μεσημέρι ο κύριος Γουέστον θα παρακαθήσει σε γεύμα με το σύμβουλο του Ραούφ Ντενκτάς, Εργκιούν Ολγκιούν.

    [12] ΠΑΟΥΕΛ ΔΩΡΕΕΣ

    Ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ άσκησε κριτική κατά της Γαλλίας και της Γερμανίας γιατί δεν δεσμεύθηκαν να δώσουν επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ο κύριος Πάουελ ανέφερε πως η Διάσκεψη των Δωρητών, η οποία άρχισε χθές στη Μαδρίτη, σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά τη συνεισφορά των ανεπτυγμένων χωρών για τη συγκέντρωση των 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Μέχρι στιγμής έχουν εισφέρει οι Ηνωμένες Πολιτείες 20 δισεκατομμύρια δολάρια, η Διεθνής Τράπεζα 3-5 δισεκατομμύρια, η Ιαπωνία 5 δισεκατομμύρια, η Σαουδική Αραβία ένα δισεκατομμύριο, ση Ισπανία 300 εκατομμύρια, η Ευρωπαϊκή Ενωση 231 εκατομμύρια, η Σουηδία 32 εκατομμύρια, το Βέλγιο 6 εκατομμύρια, η Ιταλία 174 εκατομμύρια, η Νότιος Κορέα 200 εκατομμύρια και ο Καναδάς 150 εκατομμύρια. Η Γαλλία και η Γερμανία δεν σκοπεύουν να διαθέσουν κονδύλια, καθώς δεν θέλουν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι νομιμοποιούν την κατοχή του Ιράκ.

    [13] ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Χάος επικρατεί στην Ιταλία από τις παναπεργίες που πραγματοποιούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων. Τρένα και αεροπλάνα είναι ακινητοποιημένα, ενώ κλειστά παραμένουν σχολεία, εργοστάσια ακόμα και το μέγαρο της όπερας. Τις απεργίες οργανώνουν τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της Ιταλίας, που δηλώνουν αποφασισμένα για αγώνα μέχρις εσχάτων. Με τις αλλαγές που προωθεί ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι Ιταλοί δεν θα έχουν δικαίωμα σύνταξης εάν δεν έχουν πληρώσει εισφορές 40 χρόνων, ενώ το όριο συνταξιοδότησης ανεβαίνει στα 65 για τους άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες. Η πρώτη κυβέρνηση Μπερλουσκόνι κατέρρευσε το 1994 για το ίδιο θέμα.

    [14] ΡΩΣΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ

    Στη Ρωσία, 46 μεταλλωρύχοι βρίσκονται από χθες θαμμένοι σε βάθος 800 μέτρων κάτω από το έδαφος, όταν στην πτέρυγα που εργάζονταν, εισέρρευσαν τα νερά υπόγειας λίμνης, σφραγίζοντάς τους την έξοδο. Δεκατρείς μεταλλωρύχοι κατόρθωσαν να απομακρυνθούν έγκαιρα. Σωστικά συνεργεία εργάζονταν όλη τη νύκτα για απεγλωβισμό τους, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να τους προσεγγίσουν. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών ομολόγησε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση, καθώς ο αέρας στην πτέρυγα είναι αρκετός μόνο για δύο ημέρες, ενώ τα νερά της λίμνης αναμένεται να καλύψουν πλήρως την πτέρυγα.

    [15] ΑΝΑΝ ΖΑΧΑΡΩΦ

    Ο Κόφι Ανάν και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών τιμήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το βραβείο Ζαχάρωφ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οπως ανακοινώθηκε, το βραβείο απονεμήθηκε στα Ηνωμένα Εθνη στη μνήμη του Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο και των εργαζομένων στο Διεθνή Οργανισμό που έχασαν τη ζωή τους, εν ώρα καθήκοντος. Ο Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο, ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, σκοτώθηκε τον περασμένο Αύγουστο σε επίθεση στη Βαγδάτη.

    [16] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ παραπέμφθηκε το θέμα Νίκου Βλίττη. Ανυποχώρητο και αμείλικτο το κόμμα, δηλώνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σε θέματα διαφθοράς και χρηστής διοίκησης.

    Για αναξιοκρατία στις προαγωγές στην αστυνομία μίλησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου, προβαίνοντας σε συγκεκριμένες καταγγελίες.

    Επαφές Γουέστον στα κατεχόμενα. Ανησυχίες εκφράζουν Ταλάτ και Ακκιντζί για την παραχώρηση της ψευδο-ιθαγένειας σε εποίκους.

    Χάος στην Ιταλία από παναπεργίες. Αντίδραση στα σχέδια Μπερλουσκόνι για αλλαγή του συνταξιοδοτικού.

    [17] ΚΑΙΡΟΣ

    Το απόγευμα θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και τοπικά μέχρι μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι ήρεμη έως λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία, 32 βαθμοί στο εσωτερικό, 29 στα νότια παράλια, 27 στα δυτικά και 24 στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε νεφώσεις θα παραμείνουν στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα, ενώ σε κάποιες περιοχές θα σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 24 October 2003 - 20:02:38 UTC