Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-10-23

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΓΟΥΕΣΤΟΝ 2
  • [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [05] ΜΑΚΣΙΕΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [06] ΚΙΠΡΙΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
  • [07] ΒΟΣΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ
  • [08] ΜΑΡΚΟΣ ΤΡΙΤΟ
  • [09] ΙΣΠΑΝΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [10] ΜΠΟΥΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [11] ΔΩΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
  • [12] ΣΚΑΦΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
  • [13] ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ
  • [14] ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
  • [15] 48ΧΡΟΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ν
  • [16] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [17] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 23.10.03

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Το θέμα των παρατηρητών για τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα ήγειρε ο Τόμας Γουέστον στον πρόεδρο Παπαδόπουλο

    Την ελπίδα ότι θα επαναρχίσουν συνομιλίες που θα συνεχισθούν μέχρι τη λύση εξέφρασε ο Δημήτρης Χριστόφιας

    Η Βοσνία θα εγκαθιδρύσει διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο παρά τις τουρκικές αντιρρήσεις

    Υποχρεωτική έκδοση απόδειξης και εξασφάλιση ταμειακών μηχανών από τις επιχειρήσεις είναι μερικά από τα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση

    Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επωμισθεί μέρος των επενδυτικών δανείων, δήλωσε ο Μάρκος Κυπριανού.

    Εισφορές πενήντα έξη δισεκατομμυρίων δολλαρίων ζητά η Ουάισγκτων από τη διεθνή κοινότητα για ανοικοδόμηση του Ιράκ

    [02] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΕΠΑΦΕΣ

    Το θέμα των παρατηρητών για τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα ήγειρε ο Τόμας Γουέστον στις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου. Αυτό αποκάλυψε ο κύριος Ιακώβου, ο οποίος είπε ότι από τη συνάντησή του με τον κύριο Γουέστον, απεκόμισε την εντύπωση ότι δεν έχουν έρθει ακόμη παρατηρητές για την ψηφοφορία στα κατεχόμενα. Τόνισε, ωστόσο, ότι η θέση της Κυβέρνησης για το θέμα είναι γνωστή και ότι με τον κύριο Γουέστον συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Ο κύριος Ιακώβου αναφέρθηκε και στις επαφές του Τόμας Γουέστον στην Αγκυρα και είπε ότι αυτές δίνουν στον Αμερικανό Αξιωματούχο, τη δυνατότητα για διαφορετικές ερμηνείες για την τουρκική στάση, σε σχέση με τις ερμηνείες που μεταφέρουν στην κυπριακή κυβέρνηση, από την τουρκική πρωτεύουσα, ξένοι διπλωμάτες.

    [03] ΓΟΥΕΣΤΟΝ 2

    Ο Τόμας Γουέστον άρχισε τις επαφές του με συνάντηση μιάμισης ώρας, με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, η οποία όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ενημερωτικής φύσεως και εξετάσθηκε η σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τον κύριο Χρυσοστομίδη ο κύριος Γουέστον εξέφρασε αισιοδοξία για αλλαγή της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό, μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα. Είπε επίσης ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος είναι πλήρως ικανοποιημένος από τη στάση της κυπριακής ελληνικής πλευράς και συμφωνεί με τη θέση του προέδρου Παπαδόπουλου για λύση πριν από την πρώτη Μαίου του 2004. Ο κύριος Γουέστον, απέφυγε μετά τις επαφές του να κάμει δηλώσεις επί της ουσίας παραπέμποντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη που θα δώσει αύριο αλλά χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο πολύ καλή.

    [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Ο Τόμας Γουέστον είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με τον κύριο Χριστόφια, ήταν οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, μετά τις οποίες, όλοι εύχονται ότι θα πεισθεί η τουρκική ηγεσία να αρχίσει διάλογο που θα διαρκέσει μέχρι τη λύση του Κυπριακού. Επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα ούτε για τις εκλογές, ούτε και για μετά, ο κύριος Χριστόφιας τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόσθεσε, γίνεται πλέον ενδιαφερόμενο μέρος και ασκεί επιρροή στην Τουρκία, ενώ η ένταξη της Κύπρου και η επιθυμία της Τουρκίας για ένταξη θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού. Με τη θέση αυτή συμφώνησε και ο Τόμας Γουέστον, ο οποίος είπε ότι πρόκειται για δύο παράγοντες που είναι σημαντικοί για τη λύση.

    [05] ΜΑΚΣΙΕΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Σαφή ευθύνη για τη στασιμότητα στο Κυπριακό επέρριψε στο Ραούφ Ντενκτάς ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσιέην. Ο κύριος Μακσιέην είπε ότι ενώ ο πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του για διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν, οι τελευταίες δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αντιτίθεται όχι μόνο στο σχέδιο Ανάν, αλλά και στις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο βρετανός υφυπουργός απαντούσε σε ερώτηση εργατικού βουλευτή στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    [06] ΚΙΠΡΙΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

    Το κατοχικό καθεστώς παραδέχεται πλέον ανοικτά ότι από το 1974 μέχρι σήμερα παραχώρησε τη λεγόμενη ιθαγένεια σε 54 χιλιάδες εποίκους. Ο ούτω καλούμενος υπουργός Εσωτερικών των κατεχομένων Μεχμέτ Αλπαϋράκ σε δηλώσεις στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις" παραδέχθηκε ότι μόνο τον τελευταίο μήνα, το ψευδοκράτος παραχώρησε τη λεγόμενη ιθαγένεια σε εξακόσια περίπου άτομα. Η Γενί Ντουζέν δημοσιεύει μάλιστα αντίγραφο ταυτότητας εποίκου, στην οποία αναγράφεται ως τόπος γέννησής του η Πάφος, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους αναφέρεται ότι γεννήθηκε στην Τουρκία.

    [07] ΒΟΣΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ

    Η Βοσνία προσανατολίζεται να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο, παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Η Νέα Ελληνική Τηλεόραση επικαλούμενη διπλωματικές πηγές μετέδωσε ότι ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης εξασφάλισε σχετική δέσμευση από τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας, Μάντλιν Ιβάνιφ.

    [08] ΜΑΡΚΟΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι λαμβάνονται μέτρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική έκδοση απόδειξης για όλες τις αγορές. Σε δηλώσεις στο Τρίτο είπε επίσης ότι θα δοθεί πίστωση χρόνου στις επιχειρήσεις να εφοδιαστούν με ταμειακές μηχανές και ανακοίνωσε ότι θα μετατραπεί σε ποινικό αδίκημα η μή υποβολή φορολογικής δήλωσης καί η μη καταβολή του φόρου. Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι θα δοθούν κίνητρα για εξόφληση παλαιών φορολογιών ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επωμισθεί μέρος των επενδυτικών δανείων.

    [09] ΙΣΠΑΝΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Αρχίζει σήμερα στη Μαδρίτη Διάσκεψη των δωρητών με στόχο την ανεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Στη διάσκεψη συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 61 χώρες και 19 διεθνείς οργανισμούς. Το ποσό που απαιτείται για την ανοικοδόμηση του Ιράκ είναι 56 δισεκατομμύρια δολάρια στα επόμενα τρία χρόνια. Είκοσι δισεκτομμύρια θα εισφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    [10] ΜΠΟΥΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Με μαζικές διαδηλώσεις και έγγραφη διαμαρτυρία δεκάδων Εργατικών βουλευτών υποδέχθηκε η Αυστραλία τον αμερικανό Πρόεδρο Τζιορτζ Μπους. Διαδηλωτές από όλη την Αυστραλία που είχαν περικυκλώσει το κοινοβούλιο της χώρας όπου μιλούσε ο Πρόεδρος Μπους αντιμετωπίστηκαν με δρακόντια μέτρα ασφαλείας, ενώ έξω από την Αμερικανική πρεσβεία σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Εξάλλου δύο γερουσιαστές αποβλήθηκαν από το κοινοβούλιο επειδή αποδοκίμασαν κατά τη διάρκεια ομιλίας του Αμερικανού προέδρου την πολιτική του για τον τρόπο καταπολέμησης της τρομοκρατίας και για τον πόλεμο στο Ιράκ.

    [11] ΔΩΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

    Ακόμη δύο ονόματα δικηγόρων έχουν προστεθεί στον κατάλογο αυτών που φέρονται ως ύποπτοι ότι εμπλέκονται σε δίκτυο διακίνησης λαθρομεταναστών, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε επτά. Οπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, οι δικηγόροι αυτοί φέρονται να βοηθούν λαθρομετανάστες έναντι αμοιβής, προσφέροντάς τους μεταξύ άλλων και φιλοξενία σε διαμερίσματα, δικά τους ή συγγενών τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι οι ύποπτες συμπεριφορές των δικηγόρων δεν στοιχειοθετούν ποινικό αδίκημα, αλλά πειθαρχικά παραπτώματα, και για το λόγο αυτό θα τις εξετάσει ο Δικηγορικός Σύλλογος.

    [12] ΣΚΑΦΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

    Σύστημα παρακολούθησης αλιευτικών σκαφών μέσω δορυφόρου εγκαθιστά η Κύπρος. Την εγκατάσταση του συστήματος ανέλαβε μέσω προσφοράς, η ρωσική εταιρεία "Ατλας Κομμουνικέισιονς" και το σχετικό συμβόλαιο θα υπογραφεί, αύριο στο Υπουργείο Γεωργίας. Ο διευθυντής του Τήματος Αλιείας Γαβριήλ Γαβριηλίδης δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ότι το σύστημα έχει μεγάλες δυνατότητες και από τον Ιανουάριο του 2005 θα καταγράφει τις κινήσεις των σκαφών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Το όλο σύστημα θα στοιχίσει 300 χιλιάδες λίρες.

    [13] ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθαν το πρωί οι εκατόν πέντε εργαζόμενοι στα πλυντήρια του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Αθαλάσσας ζητώνας όπως όπως το νέο πλυντήριο που ανεγείρεται στο χώρο του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, διατηρήσει το υφιστάμενο κρατικό ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων επέδωσε σχετικό ψήφισμα στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [14] ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

    Σοβαρές διακυμάνσεις στις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων διαπιστώνεται από έρευνα που διενήργησε ο Σύνδεσμος Καταναλωτών Κύπρου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πέτρος Μάρκου ανέφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ότι έχοντας συγκρίνει τις τιμές εξήντα ενός προϊόντων διαπιστώθηκε ότι οι τιμές τους ποικίλλουν με απόκλιση μέχρι και 60 τοις εκατό.

    [15] 48ΧΡΟΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ν

    Νεκρός στην παραλία του Κόλπου των Κοραλλίων βρέθηκε χθες ο Γεώργιος Αλεξάνδρου 48 χρόνων, από τα Κονιά. Ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στην Πάφο μετέδωσε ότι ο Αλεξάνδρου μετά από κολύμπι ξάπλωσε στην ακτή όπου φαίνεται έχασε τις αισθήσεις του. Λουόμενοι του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες αλλά δεν επανηύρε τις αισθήσεις του. Σύμφωνα με την παθολογοανατόμο Ελένη Αντωνίου η οποία διενήργησε νεκροψία, ο θάνατος του Γεώργιου Αλεξάνδρου οφείλεται σε έμφραγμα του μυοκαρδίου.

    [16] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Το θέμα των παρατηρητών για τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα ήγειρε ο Τόμας Γουέστον στον πρόεδρο Παπαδόπουλο

    Την ελπίδα ότι θα επαναρχίσουν συνομιλίες που θα συνεχισθούν μέχρι τη λύση εξέφρασε ο Δημήτρης Χριστόφιας

    Η Βοσνία θα εγκαθιδρύσει διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο παρά τις τουρκικές αντιρρήσεις

    Υποχρεωτική έκδοση απόδειξης και εξασφάλιση ταμειακών μηχανών από τις επιχειρήσεις είναι μερικά από τα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση

    Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επωμισθεί μέρος των επενδυτικών δανείων, δήλωσε ο Μάρκος Κυπριανού.

    Εισφορές πενήντα έξη δισεκατομμυρίων δολλαρίων ζητά η Ουάισγκτων από τη διεθνή κοινότητα για ανοικοδόμηση του Ιράκ

    [17] ΚΑΙΡΟΣ

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους τριαντα-τέσσερις βαθμούς στο εσωτερικό, στους τριάντα στα νότια παράλια, στους εικοσι-οκτώ στα δυτικά και στους εικοσι-έξι στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα, ενώ σε μερικές περιοχές είναι πιθανόν να σημειωθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη έως λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκα-πέντε βαθμούς στο εσωτερικό, στους δεκα-επτά στα νότια και ανατολικά παράλια και στους δεκα-έξι στα δυτικά, βόρεια και υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.
    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 23 October 2003 - 21:47:53 UTC