Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-10-09

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΛΟΣ
  • [03] ΤΑΣΣΟΣ ΦΟΡΤΗΓΑ
  • [04] ΜΑΡΚΟΣ ΦΟΡΤΗΓΑ
  • [05] ΑΝΑΣΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ
  • [06] ΕΚΠΡΟ ΦΟΡΓΗΓΑ
  • [07] ΤΑΣΣΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΕΡΤΟΓΑΝ ΚΥΠΡΟΣ
  • [09] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΕΡΓΙΑ
  • [10] ΜΑΤ ΑΘΗΝΑ
  • [11] ΙΡΑΚ ΕΚΡΗΞΗ Ν
  • [12] ΗΠΑ ΣΥΡΙΑ
  • [13] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [14] ΑΚΕΛ ΑΝΗΛΙΚΟΙ
  • [15] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [16] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 9/10/03

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Ανέστειλαν τα απεργιακά μέτρα οι μεταφορείς. Προηγήθηκε ολονύκτιο παρασκήνιο και τετράωρη συνεδρία των κεντρικών επιτροπών των οργανώσεων των οδηγών φορτηγών.//

    Γενική έκκληση από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο του Δησύ, για τερματισμό της απεργίας. Σέβομαι το δικαίωμα, αλλά δίνετε αφορμή για ρύθμιση της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες, προειδοποίησε τους απεργούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.//

    Στην Κύπρο, ο Ταγίπ Ερτογαν, για τις εκδηλώσεις ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Στην Εντατική με υπερκόπωση, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας παροχής της λεγόμενης ιθαγένειας, στα κατεχόμενα.//

    Πρωτοφανή επεισόδια στην Πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα. Δίωρες συγκρούσεις αστυνομικών των Ματ με απεργούς συναδέλφους τους.//

    [02] ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΛΟΣ

    Αναστέλλονται τα απεργιακά μέτρα των οδηγών βαρέων οχημάτων μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, οπότε έχει οριστεί η έναρξη διαλόγου με τον υπουργό Συγκοινωνιών και Εργών.

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Μέλιος Γεωργίου ανέφερε ότι οι οδηγοί πήραν την απόφαση αυτή σε ένδειξη καλής θέλησης, ύστερα από τις παρεμβάσεις και εκκλήσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση.

    Η απόφαση λήφθηκε σε τετράωδη θυελλώδη συνεδρία των κεντρικών επιτροπών των τριών κλάδων των οδηγών, στη Λεμεσό.

    Κατά τη συνεδρία οι απεργοί ενημερώθηκαν για το ολονύκτιο παρασκήνιο και την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών Κίκης Καζαμίας στο υπόμνημά τους.

    Η απάντηση του κυρίου Καζαμία, ο οποίος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, διαβιβάστηκε χθες βράδυ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κύπρο Χρυσοστομίδη.

    Στην απάντησή του, ο υπουργός Συγκοινωνιών αναφέρει ότι το υπόμνημά τους περιέχει θετικά στοιχεία, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για συζήτηση στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στις 14 Οκτωβρίου.

    [03] ΤΑΣΣΟΣ ΦΟΡΤΗΓΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απηύθυνε, το πρωί, έκκληση προς τους μεταφορείς βαρέων οχημάτων για άρση των απεργιακών μέτρων ενόψει των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία.

    Μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρωπαίων Επιτρόπων Διοικήσεως στη Λευκωσία ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα όπως οι μεταφορείς ανταποκριθούν θετικά στην πρωτοβουλία του Υπουργού Συγκοινωνιών, ο οποίος ζήτησε αναστολή της απεργίας μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, όταν θα επιστρέψει στην Κύπρο για να γίνουν διαβουλεύσεις.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ακόμα ότι, με καλή διάθεση, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις πικρίες των μεταφορέων άλφα. Σημείωσε, ακόμα, ότι, ως θέση αρχής σέβεται το δικαίωμα απεργίας κάθε πολίτη και είναι αντίθετος με τα μέτρα καταστολής της απεργίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, ωστόσο, ότι δημιουργείται παράλληλα η ευθύνη από τους απεργούς, να μην παραγνωρίζουν το γενικότερο καλό του κράτους. Αν δεν αντιληφθούν αυτή την ευθύνη, κατέληξε, θα ενταθούν οι πιέσεις για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών σε ζωτικές υπηρεσίες.

    [04] ΜΑΡΚΟΣ ΦΟΡΤΗΓΑ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι το οικονομικό κόστος από την απεργία των μεταφορέων άλφα θα είναι τεράστιο.

    Σε πρωινές δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι από τη συνέχιση της απεργίας δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο χιλιάδες εργαζόμενοι να στερηθούν ακόμα και τα ημερομίσθιά τους.

    Ο Μάρκος Κυπριανού εξήγησε ότι, λόγω της εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, και άλλες ομάδες εργαζομένων θα επηρεαστούν. Η Κυβέρνηση, τόνισε, ετοιμάζει συνεχώς σχέδια για την κάθε ομάδα, αλλά προϋπόθεση για την εφαρμογή τους είναι ο διάλογος με επιχειρήματα.

    Τα προβλήματα, κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών, δεν λύνονται με απειλές.

    [05] ΑΝΑΣΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ

    Πρωτοβουλία για άρση του αδιεξόδου ανέλαβε καί ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την κυβέρνηση σε περίπτωση που χρειαστούν νομοθετικές τροποποιήσεις για άρση της διαφοράς, αφού όπως είπε το πρόβλημα ενδιαφέρει όλους.

    Ταυτόχρονα όμως τόνισε ότι θα σταθεί στο πλευρό των οδηγών σε περίπτωση που η κυβέρνηση υπαναχωρήσει από τίς υποσχέσεις της.

    [06] ΕΚΠΡΟ ΦΟΡΓΗΓΑ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, το μεσημέρι, είχε εκφράσει την ελπίδα ότι οι διαβουλεύσεις με τους απεργούς μεταφορείς φορτηγών θα είχαν αίσιο τέλος ώστε εντός της ημέρας να αρθούν τα απεργιακά μέτρα.

    Ο κύριος Χρυσοστομίδης σημείωσε ότι στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών μεταφορών, στο Λουξεμβούργο, έγινε αποδεκτή πρόταση της Κύπρου για να καταστεί το νησί κέντρο διευρωπαϊκών μεταφορών και εμπορίου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    [07] ΤΑΣΣΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Κύπρος στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού ενώ οι βελτιώσεις και αλλαγές που εισηγείται δεν οδηγούν σε ανατροπή του σχεδίου Ανάν.

    Μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο για τους ευρωπαίους Επιτρόπους Διοικήσεως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι, μέσω διαπραγματεύσεων χωρίς όρους, θα επιτευχθεί βελτίωση κάποιων παραμέτρων του σχεδίου Ανάν, που θα καταστήσουν τη λύση πιο λειτουργική και βιώσιμη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέφυγε να σχολιάσει δήλωση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ο οποίος είχε αναφέρει ότι αλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο για συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου και σε θέματα οικονομικής πτυχής.

    Σημείωσε όμως ότι υπάρχουν αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και όποιος έχει αντίθετη άποψη μπορεί να την καταθέσει.

    [08] ΕΡΤΟΓΑΝ ΚΥΠΡΟΣ

    Στα κατεχόμενα θα βρίσκεται την 15η Νοεμβρίου, επέτειο της παράνομης ίδρυσης του ψευδοκράτους, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν για να παραστεί στις εκδηλώσεις, που οργανώνει το κατοχικό καθεστώς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπουργού Ενεργείας της Τουρκίας, κατά την παραμονή του στο νησί ο Ερτογαν θα ανακοινώσει τα σχέδια που προγραμματίζει η Τουρκιά για τα κατεχόμενα.

    [09] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Απεργία πραγματοποιούν σήμερα στα κατεχόμενα οι υπάλληλοι στη λεγόμενη υπηρεσία αλλοδαπών του ψευδοκράτους, στην προσπάθεια να τερματιστεί η παραπέρα παραχώρηση της λεγόμενης ιθαγένειας του ψευδοκράτους.

    Η απεργία γίνεται μετά από παρότρυνση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των λεγόμενων δημοσίων υπαλλήλων.

    Η οργάνωση κάλεσε και άλλες οργανώσεις να υποστηρίξουν τους απεργούς, με εκδηλώσεις έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, από τον συνωστισμό, που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, ο διευθυντής της υπηρεσίας, λόγω υπερκόπωσης, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης.

    [10] ΜΑΤ ΑΘΗΝΑ

    Πρωτοφανή επεισόδια, μεταξύ αστυνομικών, σημειώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

    Τα επεισόδια άρχισαν γύρω στη μία μετά τα μεσάνυκτα.

    Δυνάμεις των Ματ επιτέθηκαν με δακρυγόνα και διέλυσαν ένστολους διαδηλωτές, συναδέλφους τους, που βρίσκονταν στην είσοδο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

    Για δύο ώρες σημειώνονταν αψιμαχίες ανάμεσα στα ΜΑΤ και τους ένστολους απεργούς στις οδούς Σταδίου, Μητροπόλεως, Ακαδημίας και άλλους δρόμους γύρω απο το Σύνταγμα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Φλωρίδη, οι αστυνομικοί των Ματ επιτέθηκαν στους συναδέλφους τους, όταν αυτοί αθέτησαν προηγούμενη υπόσχεση τους και επιχείρησαν να "καταλάβουν" το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

    Από τη ρίψη δακρυγόνων, δύο συνδικαλιστές αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, με αναπνευστικά προβλήματα.

    [11] ΙΡΑΚ ΕΚΡΗΞΗ Ν

    Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από αστυνομικό τμήμα της Σιητικής συνοικίας Σαντρ Σίτι της βορειοανατολικής Βαγδάτης.

    Τα θύματα είναι αστυνομικοί και πολίτες.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ιρακινής αστυνομίας το αυτοκίνητο οδηγούσε άντρας, ο οποίος, επίσης έχασε τη ζωή του.

    Λίγη ώρα αργότερα δολοφονήθηκε Ισπανός διπλωμάτης. Πρόκειται για τον Χοσέ Αντόνιο Μπερνάλ, ακόλουθο τύπου στην ισπανική πρεσβεία, ο οποίος πυροβολήθηκε, ενώ έφευγε από το σπίτι του στη Βαγδάτη.

    [12] ΗΠΑ ΣΥΡΙΑ

    Την επιβολή νέων κυρώσεων στη Συρία αποφάσισε η επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής βουλής με το αιτιολογικό ότι η Δαμασκός υποθάλπει την τρομοκρατία και προσπαθεί να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής.

    Η απόφαση αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στο Κογκρέσο.

    Την επιβολή των κυρώσεων υποστηρίζει και ο Λευκός Οίκος, ενώ η Συρία αρνείται τις κατηγορίες

    Οι νέες κυρώσεις θα απαγορεύσουν τις αμερικανικές επενδύσεις και θα επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων στη Δαμασκό.

    Η απόφαση της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής ακολούθησε την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ εναντίον παλαιστινιακού καταυλισμού σε συριακό έδαφος, το Σαββατοκύριακο, την οποία ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους αρνήθηκε να καταδικάσει.

    [13] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Ο θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως μετά τα πρώτα καθοριστικά χρόνια της ύπαρξής του στην Κύπρο κατάφερε να εδραιωθεί ως θεσμός ενίσχυσης της δημοκρατίας και καθιερώθηκε στη συνείδηση του κάθε πολίτη, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου των Επιτρόπων Διοικήσεως της Ευρώπης.

    Το συνέδριο διοργανώνει στη Λευκωσία το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως Κύπρου.

    Ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε ότι ο θεσμός διέρχεται σήμερα μία πολύ κρίσιμη καμπή της ιστορίας του, κατά την οποία αυτός μεταβάλλεται, αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται.

    [14] ΑΚΕΛ ΑΝΗΛΙΚΟΙ

    Τη σύσταση δικαστηρίου ανηλίκων ζητά το Ακέλ, το οποίο παρουσίασε σήμερα έρευνα σε σχέση με την νεανική παραβατικότητα.

    Στην έρευνα καταδεικνύεται η αυξητική τάση της παραβατικότητας ανηλίκων και η αναγκαιότητα να ληφθούν προληπτικά μέτρα και να εκσυγχρονιστεί το νομικό πλαίσιο. Η συντονίστρια της έρευνας, βουλευτής Ελένη Μαύρου, είπε ότι τυπικά λειτουργεί δικαστήριο ανηλίκων το οποίο όμως δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του. Αναφέρθηκε επίσης στις συνθήκες κράτησης ή φυλάκισης ανηλίκων, οι οποίες δεν συνάδουν με τις σύγχρονες αντιλήψεις.

    [15] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Ανέστειλαν τα απεργιακά μέτρα οι μεταφορείς. Προηγήθηκε ολονύκτιο παρασκήνιο και τετράωρη συνεδρία των κεντρικών επιτροπών των οργανώσεων των οδηγών φορτηγών.//

    Γενική έκκληση από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο του Δησύ, για τερματισμό της απεργίας. Σέβομαι το δικαίωμα, αλλά δίνετε αφορμή για ρύθμιση της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες, προειδοποίησε τους απεργούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.//

    Στην Κύπρο, ο Ταγίπ Ερτογαν, για τις εκδηλώσεις ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Στην Εντατική με υπερκόπωση, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας παροχής της λεγόμενης ιθαγένειας, στα κατεχόμενα.//

    Πρωτοφανή επεισόδια στην Πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα. Δίωρες συγκρούσεις αστυνομικών των Ματ με απεργούς συναδέλφους τους.//

    [16] ΚΑΙΡΟΣ

    Και, τέλος, το Δελτίο Καιρού:

    Το απόγευμα, τοπικές νεφώσεις ενδέχεται να φέρουν βροχές σε ορισμένες περιοχές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά νοτιοδυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα νότια παράλια, στους 26 στα δυτικά και στους 24 στα ψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, με νεφώσεις κυρίως στη μέση ατμόσφαιρα, που δυνατόν να φέρουν λίγες βροχές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, στους 19 στα νότια και ανατολικά και στους 15 βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 9 October 2003 - 19:19:11 UTC