Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-07-14

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ -ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [03] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ
  • [04] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  • [05] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ
  • [06] ΟΜΗΡΟΥ ΟΜΙΛΙΑ
  • [07] ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [08] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • [09] ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
  • [10] ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
  • [11] ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
  • [12] ΑΝΑΣΤΑ ΤΡΙΤΟ
  • [13] ΚΑΤΣΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [14] ΙΡΑΚ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [15] ΡΩΣΙΑ ΕΚΡΗΞΕΙΣ
  • [16] ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΑ
  • [17] ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΛΣΟΣ
  • [18] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [19] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 14/07/2003

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Ομόφωνα, η Βουλή επικύρωσε το πρωί τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρώτος στρατηγικός στόχος μας επεσήμανε ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι η επανένωση του νησιού.

    Ολοι οι πολιτικοί ηγέτες κάλεσαν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να ακούσουν τα μηνύματα των καιρών και να μεταβάλουν την αδιάλλακτη στάση τους.

    Συνέρχεται το απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο για να μελετήσει την επιστολή του Ντενκτάς στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του 1994.

    Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν σε νέες επιθέσεις στη Βαγδάτη. 26 τραυματίες από σειρά εκρήξεων σε αποθήκη πυρομαχικών του ρωσικού στόλου στο Βλαδιβοστόκ.

    [02] ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ -ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων επικύρωσε σήμερα πανηγυρικά και ομόφωνα τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ιστορικής σημερινής συνόδου της Βουλής, στην παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο Πρόεδρος του σώματος, Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε ευγνώμονα συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά και συνέβαλαν στην επιτυχία της ένταξης, κάμνοντας ιδιαίτερη μνεία στις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, στα Κοινοβούλια των χωρών, τους λειτουργούς και τον κυπριακό λαό.

    Ο κύριος Χριστόφιας επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να υλοποιηθεί ο πρώτος στρατηγικός στόχος για μία ενωμένη Κύπρο, αρκεί να αφουγκραστούν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία τα μηνύματα των καιρών και να ανταποκριθούν στην πρόκληση της ειρήνης.

    Ο Προεδρος της Βουλής είπε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου αποδείχθηκε ήδη κινητήριος μοχλός για τη λύση του κυπριακού προβλήματος αφού η προοπτική ένταξης συνέβαλε στις κινητοποιήσεις των τουρκοκυπρίων που αμφισβήτησαν την πολιτική Ντενκτάς.

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και η ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας, αποτελούν τα στοιχεία που θα έπρεπε να οδηγήσουν την Αγκυρα και τον Ντενκτάς σε μεταβολή της αδιάλλακτης στάσης τους και στην επανέναρξη συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    [03] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ακέλ Νίκος Κατσουρίδης, στην ομιλία του επεσήμανε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελεί ένα ιστορικό σταθμό στην ιστορία του τόπου μας, που ωστόσο δεν μας χαρίστηκε. Κερδίσαμε επάξια, σημείωσε, την ένταξη μας, με θυσίες, κόπους, επιμονή και προγραμματισμό, παρά τις κάποιες παλινωδίες. Ο κύριος Κατσουρίδης, εξέφρασε παράλληλα λύπη γιατί οι Τουρκοκύπριοι, λόγω της αναχρονιστικής στάσης του Ραούφ Ντενκτάς και της ακαμψίας της Τουρκίας δεν κατέστη δυνατόν να είναι μαζί μας σε αυτή την σημαντική στιγμή. Το Ακέλ, πρόσθεσε ο Νίκος Κατσουρίδης, προσβλέπει ότι το πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, μπορεί να αποτελέσει άκρως βοηθητικό παράγοντα στην διαμόρφωσης ενός περιγράμματος λύσης του Κυπριακού. Καταλήγοντας, ο κύριος Κατσουρίδης, τόνισε ότι το Ακέλ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλους, ώστε να αξιοποιηθεί το γεγονός που σήμερα τιμούμε, οικοδομώντας την Κύπρο ευτυχισμένη και κοινή πατρίδα όλων των κατοίκων της.

    [04] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    Τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα για την πλήρη ενσωμάτωση της Κύπρου σε όλους τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογράμμισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης. Η Κύπρος, πρόσθεσε, πρέπει με γρήγορους ρυθμούς και βαθιές τομές να κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές που θα την φέρουν πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η ένταξη στην Ευρώπη, είπε ο κύριος Αναστασιάδης, όχι μόνο έχει επενεργήσει καταλυτικά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, αλλά θέτει και τα πλαίσια μέσα στα οποία μπορεί να επιτευχθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Ο Πρόεδρος του Δησύ τόνισε ακόμα ότι πρέπει με συνέπεια να στραφούμε προς τους Τουρκοκύπριους συμπολίτες μας, καλώντας τους να συμπορευθούν μαζί μας στον κοινό ευρωπαϊκό προορισμό μας. Ο Δησύ, επεσήμανε ο κύριος Αναστασιάδης, θεωρεί ότι ο επόμενος εθνικός μας στόχος, είναι η ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, κάτι που θα επιφέρει σημαντικές δομικές αλλαγές στη λειτουργία της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

    [05] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δήκο Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι η θετική κατάληξη της δύσκολης και γεμάτης εμπόδια ευρωπαϊκής πορείας του νησιού μας δεν αποδίδεται στην τύχη αλλά στην εξαιρετικά σκληρή εργασία και προετοιμασία της Κύπρου και του λαού της. Η χώρα μας, πρόσθεσε, αποτελεί πλέον ένα ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία προσβλέπει να συμμετάσχει πλήρως από τον ερχόμενο Μάϊο. Ο κύριος Κλεάνθους ανέφερε ωστόσο ότι αποτελεί λυπηρό γεγονός το ότι οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας δεν μπορούν να πανηγυρίσουν μαζί μας την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση λόγω της αδιαλλαξίας του Ραούφ Ντενκτάς και της Αγκυρας. Τους διαβεβαίωσε όμως ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού δεν έχουν σταματήσει με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης. Υπάρχει όμως πρόσθεσε, δεδηλωμένη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με στόχο την επανένωση της Κύπρου.

    [06] ΟΜΗΡΟΥ ΟΜΙΛΙΑ

    Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Εδέκ Γιαννάκης Ομήρου τόνισε στην ομιλία του ότι ήρθε η ώρα να κατανοήσει η Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την κατοχή τμήματος μιας Ευρωπαικής χώρας και να διεκδικεί ταυτόχρονα ευρωπαϊκό μέλλον για την ίδια.

    Σε νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον, είπε ο κύριος Ομήρου, θα αγωνιστούμε για λύση ευρωπαϊκή που θα σέβεται ένα δίκτυο κανόνων δικαίου και τις αξίες στη οποίες στηρίζεται η λειτουργία της Ευρώπης. Η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόσθεσε, συνιστά μείζον γεγονός με καθοριστικές επιπτώσεις για το παρόν και το μέλλον του κυπριακού λαού.

    Ο κύριος Ομήρου χαρακτήρισε τη σημερινή πράξη της Βουλής "επιστέγασμα μιας μακράς πορείας". Το επίτευγμα της ένταξης, είπε, έγινε κατορθωτό ύστερα από πολύχρονες προσπάθειες με σύνθετους πολιτικούς και διπλωματικούς σχεδιασμούς με πρωταγωνιστή την Ελλάδα.

    Ο κύριος Ομήρου απηύθυνε επίσης μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Τουρκοκύπριους επισημαίνοντας πως η εφαρμοφή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την Κύπρο δημιουργεί ιδανικές συνθήκες συμβίωσης.

    [07] ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Ο βουλευτής των Νέων Οριζόντων Χρίστος Κληρίδης δήλωσε ότι η σημερινή μέρα αποτελεί ακόμα ένα ιστορικό σταθμό στην πολυτάραχη ιστορία της Κύπρου. Μέρα με τη μέρα, σημείωσε ο κύριος Κληρίδης, η παρουσία και η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η αποτελεσματική υιοθέτηση και η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και η συμπερίληψη της Κύπρου στον ενιαίο πολιτικό, κοινωνικό χάρτη της Ευρώπης διεμβολίζουν την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς. Αγκυρα και Ντεκτάς γνωρίζουν τώρα ότι θα είναι αντιμέτωποι όχι με την μικρή Κυπριακή Δημοκρατία αλλά με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [08] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών Ανδρούλα Βασιλείου ανέφερε ότι η σημερινή πράξη κύρωσης της συνθήκης ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει την ελεύθερη βούληση του λαού μας. Ο επόμενος στόχος στον οποίο από τώρα πρέπει να προγραμματίσουμε τα βήματά μας, ανέφερε, είναι η ένταξη στην οικονομική και νομισματική ένωση. Αλλά, σημείωσε η κυρία Βασιλείου, το πιο κύριο και πιο άμεσο, είναι το πώς η διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης θα συμβάλει στην επανένωση της χώρας μας, γιατί δεν νοείται Κύπρος πραγματικά ευρωπαϊκή αν δεν είναι ενωμένη.

    [09] ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Ο Πρόεδρος του Αδηκ Ντίνος Μιχαηλίδης, δήλωσε ότι η σημερινή πανηγυρική συνεδρία της Βουλής είναι ένα κορυφαίο γεγονός, αφού κορυφαία υπήρξε και η επιλογή να ακολουθήσουμε το δρόμο προς την Ευρώπη, που έχει σφραγίσει για πάντα το μέλλον του τόπου μας. Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο κύριος Μιχαηλίδης, σημαίνει ένταξη όλων των Κυπρίων κάτι που δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε άμεσο. Θα χρειαστούν, πρόσθεσε, λεπτοί πολιτικοί χειρισμοί για να απλωθεί το κράτος δικαίου, οι ευρωπαϊκές αξίες και το κοινοτικό κεκτημένο σε ολόκληρο το νησί.

    [10] ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

    Ο βουλευτής των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι το σημερινό γεγονός θα πρέπει να τοποθετηθεί στο ανάλογο πολιτικό πλαίσιο και να οδηγήσει σε αλλαγή της βάσης των διαδικασιών και της φιλοσοφίας επίλυσης του Κυπριακού. Ο κύριος Περδίκης είπε ότι πλανώνται όσοι αντιμετωπίζουν την ένταξη σαν γεγονός μονοσήμαντα συνδεδεμένο, μέσω της πολιτικής του σημασίας, σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού.

    Εχουμε υποχρέωση, είπε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με το ευρωπαϊκό κίνημα των πολιτών που αγωνίζεται ενάντια στην παγκοσμιοποίηση των κερδών του κεφαλαίου, τη σωτηρία από την περιβαλλοντική καταστροφή και τα ανθρώπινα δικαι\ώματα.

    ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΒΟΥΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Η Κύπρος είναι η όγδοη υπό ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που επικυρώνει τη Συνθήκη. Είναι επίσης η μόνη από τις δέκα υπό ένταξη χώρες που δεν επικυρώνει την ένταξη με δημοψήφισμα. Μετά την επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης από τις υπό ένταξη χώρες θα συνεχισθεί η επικύρωση από τα Κοινοβούλια των δεκαπέντε κρατών-μελών της Ενωσης. Τη συνθήκη έχουν ήδη εγκρίνει η Δανία και η Γερμανία.

    [11] ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

    Το Εθνικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί το απόγευμα με την τελευταία επιστολή του Ραούφ Ντενκτάς στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία προτείνει την επαναλειτουργία του αεροδρομίου Λευκωσίας στη βάση των τελικών προτάσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν ετοιμάσει τα Ηνωμένα Εθνη το 1994. Τα μέτρα αφορούσαν τότε και την επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, για την οποία ο Ραούφ Ντενκτάς δεν κάνει ρητή αναφορά στην επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα. Κυβέρνηση και κόμματα εξέφρασαν ήδη τη σαφή αντίθεση τους στην επαναφορά των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, εκτιμώντας ότι μοναδικός στόχος του Ραούφ Ντενκτάς με τον τελευταίο ελιγμό του είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει χαρακτηρίσει την πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς μέρος της νέας στρατηγικής που έχει εγκαινιάσει μετά τη Χάγη, σε πλήρη συνεργασία με την Αγκυρα, για διατήρηση του κατοχικού καθεστώτος και εγκαθίδρυση απλώς σχέσεων καλής γειτονίας.

    [12] ΑΝΑΣΤΑ ΤΡΙΤΟ

    Κίνηση εντυπωσιασμού και εφαρμογή της πολιτικής του σαλαμιού, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης την πρόταση Ντενκτάς για επαναλειτουργία του αεροδρομίου Λευκωσίας, στη βάση των τελικών προτάσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν ετοιμάσει τα Ηνωμένα Εθνη το 1994. Μιλώντας το πρωί στο τρίτο ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι μετα το αδιέξοδο που προκάλεσε στη Χάγη, και την ασφυκτική πίεση που ασκείται στην Τουρκία στο πλαίσιο της ευρωπαίκής της πορείας, ο Ραούφ Ντενκτάς επιχειρεί με διάφορες ενέργειες να θέσει το κυπριακό έκτος της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών και να αποφύγει τη συζήτηση επί της ουσίας του κυπριακού.

    [13] ΚΑΤΣΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, μιλώντας επίσης στο Τρίτο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ενέργειες του Ραούφ Ντενκτάς εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να επιτύχει αναβάθμιση της χωριστής κατάστασης. Ο κύριος Κατσουρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν καί άλλες κινήσεις του Ντενκτάς, ο οποίος όμως, πρόσθεσε, έχει αποδειχθεί ότι είναι αναξιόπιστος καί οι ενέργειές του συνδέονται με τις επικείμενες εκλογές στα κατεχόμενα.

    [14] ΙΡΑΚ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Στο Ιράκ, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης ενόπλων με χειροβομβίδες εναντίον αμερικανικού στρατιωτικού οχήματος, κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Αλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση που διενεργήθηκε δύο ώρες νωρίτερα κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Και αυτού το όχημα είχε δεχθεί επίθεση με χειροβομβίδα.

    Περισσότεροι από 30 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ από την πρώτη Μαίου, αφότου ο Πρόεδρος Μπους κήρυξε τη λήξη της επίθεσης στη χώρα.

    Μιά οργάνωση που ισχυρίζεται πως συνδέεται με την Αλ Κάϊντα του Οσάμα μπιν Λάντεν υποστήριξε χθες το βράδυ σε ηχογραφημένο μήνυμά της, που μετέδωσε το αραβικό δίκτυο αλ Αραμπίγια, πως πίσω από τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ βρίσκονται τα μέλη της και όχι οπαδοί του Σαντάμ Χουσέϊν.

    [15] ΡΩΣΙΑ ΕΚΡΗΞΕΙΣ

    Στη Ρωσία εικοσιέξι άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες από σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν σε αποθήκη πυρομαχικών του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού, κοντά στο Βλαδιβοστόκ. Επτά από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τα θύματα ήταν κάτοικοι γειτονικών σπιτιών, τα οποία υπέστησαν μεγάλες ζημιές από πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τις εκρήξεις. Δύο χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής, απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια των εκρήξεων.

    [16] ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΑ

    Αρχίζουν σήμερα και επίσημα τα ξεπουλήματα, μετά την επίσπευσή τους κατά δεκαπέντε ημέρες, από τον Υπουργό Εμπορίου. Η επίσπευση των ξεπουλημάτων κρίθηκε αναγκαία λόγω της απειθαρχίας που παρατηρήθηκε στην αγορά με τους καταστηματάρχες να αρχίζουν τις εκπτώσεις, εδώ και εβδομάδες. Για το γεγονός αυτό διαμαρτυρήθηκε η Ποβέκ, η οποία τόνισε την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων για όσους παρανομούν. Τα ξεπουλήματα λήγουν στις τριάντα μία Αυγούστου.

    [17] ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΛΣΟΣ

    Εμπρηστές ξανακτύπησαν χθες βράδυ δυο φορές στη Λεμεσό με διαφορά μιας ώρας. Λίγο μετά τις έντεκα ψες εκδηλώθηκε φωτιά σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας της Σπυρούλας Σπύρου, 33 χρόνων, Λογίστριας, από τη Λεμεσό, το οποίο ήταν σταθμευμένο κοντά στην οικία της, στην οδό Γρηγόρη Αυξεντίου. Η φωτιά, η οποία κατασβέστηκε από τους γείτονες, προκάλεσε ελαφρές ζημιές στο αυτοκίνητο. Μία ώρα αργότερα, φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς το αυτοκίνητο πολυτελείας του δημοσιογράφου Θωμά Παϊση. Το αυτοκίνητο βρισκόταν σταθμευμένο στην οδό Οθωνος και Αμαλίας, κοντά στην Πλατεία Ηρώων. Η ανταποκρίτρια του Ρικ μετέδωσε ότι η αστυνομία εξασφάλισε μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία και στις δύο περιπτώσεις η φωτιά τέθηκε από πρόσωπο που διέφυγε με μοτοποδήλατο. Το βράδυ του Σαββάτου, τέθηκε κακόβουλα φωτιά σε δύο αυτοκίνητα και πάλι με διαφορά μιας ώρας.

    [18] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Ομόφωνα, η Βουλή επικύρωσε το πρωί τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρώτος στρατηγικός στόχος μας επεσήμανε ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι η επανένωση του νησιού.

    Ολοι οι πολιτικοί ηγέτες κάλεσαν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να ακούσουν τα μηνύματα των καιρών και να μεταβάλουν την αδιάλλακτη στάση τους.

    Συνέρχεται το απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο για να μελετήσει την επιστολή του Ντενκτάς στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του 1994.

    Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν σε νέες επιθέσεις στη Βαγδάτη. 26 τραυματίες από σειρά εκρήξεων σε αποθήκη πυρομαχικών του ρωσικού στόλου στο Βλαδιβοστόκ.

    [19] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί, γενικά μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ, ενώ στα νότια παράλια θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενκά λίγο ταραγμένη, ενώ στα προσήνεμα παράλια παροδικά, κυματώδης. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια, στους 30 στα δυτικά και στους 29 στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Τοπικά θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη και στα νότια και δυτικά παράλια τοπικά, ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 18 στα υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 15 July 2003 - 19:55:48 UTC