Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-07-11

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΕΚΠΡΟ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [03] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  • [04] ΕΚΠΡΟ ΤΑΣΣΟΣ
  • [05] ΔΗΣΥ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
  • [06] ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ
  • [07] ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
  • [08] ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΚ
  • [09] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΛΑ
  • [10] ΙΡΑΚ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [11] ΠΑΦΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
  • [12] ΦΑΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑ
  • [13] ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [14] ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ
  • [15] ΚΑΥΚΑΡΗΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • [16] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [17] ΚΑΙΡΟΣ Παρασκευή 11/07/03

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Οποιαδήποτε εξέλιξη στα κατεχόμενα αποκτά αξία αν θα σημαίνει αλλαγή της τουρκικής θέσης στο Κυπριακό, εκτιμά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Πουλημένες θεωρεί ο Ντςενκτάς τις περισσότερες τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

    Ο Αντρέας Χρίστου δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του τον πατέρα της τουρκοκπύπριας στην οποία δεν επετράπη είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία

    Αχρείαστο θεωρεί το θόρυβο γύρω από το θέμα της αναστήλωσης της Ιεράς Μονής του Απόστολου Ανδρέα, ο Μητροπολίτης Πάφου.

    [02] ΕΚΠΡΟ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Οποιαδήποτε εξέλιξη στα κατεχόμενα αποκτά αξία αν θα σημαίνει αλλαγή της τουρκικής θέσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, όταν ρωτήθηκε πόση σημασία δίδει η κυβέρνηση στο αποτέλεσμα των εκλογών στην κατεχόμενη Κύπρο τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Για τις φραστικές επιθέσεις του Ραούφ Ντενκτάς εναντίον Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων, ο κύριος Χρυσοστομίδης είπε ότι η αντίδραση Ντενκτάς αποδεικνύει τη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται καθώς αγωνιά για το τι θα πράξουν οι Τουρκοκύπριοι στις λεγόμενες εκλογές το Δεκέμβριο.

    [03] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

    Με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες τα έβαλε τώρα ο Ραούφ Ντενκτάς. Σχεδόν όλες, λέγει, είναι πουλημένες και προβάλλουν νυχθημερόν τα ίδια ψεύδη. Σε δήλωσή του ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες δημοσιεύουν άρθρα που εξυπηρετούν τον εχθρό, όπως χαρακτήρισε την πλευρά μας, έναντι χρηματικών ανταλλαγμάτων.

    Η Ενωση Τουρκοκυπρίων Συντακτών κάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας η Γενή Ντουζέν κυκλοφόρησε σήμερα με ολόμαυρη την πρώτη σελίδα της. Ντρεπόμαστε που γιορτάζουμε τη σημερινή μέρα του Τύπου με ένα πρόεδρο που δηλώνει ότι δημοσιογράφοι και εφημερίδες είναι πουλημένες, γράφει η εφημερίδα.

    [04] ΕΚΠΡΟ ΤΑΣΣΟΣ

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρίσκεται για ιατρικές εξετάσεις, συνάντηση με τον Αμερικανό συντονιστή Τόμας Γουέστον. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο από τη συνάντηση, ούτε προέκυψε οτιδήποτε συγκεκριμένο για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

    Αναφερόμενος σε ζητήματα άμυνας, ο κύριος Χρυσοστομίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία παραγγελία οπλικών συστημάτων αφότου ανέλαβε την εξουσία.

    Ο κύριος Χρυσοστομίδης ανέφερε εξάλλου ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την κυβέρνηση και τον καθένα από τους υπουργούς του. Ούτε ιδέα για ανασχηματισμό δεν υπάρχει, είπε χαρακτηριστικά.

    [05] ΔΗΣΥ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης,με τη σύνταξη του πρώτου Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Σε ανακοίνωση του ο Δησύ επισημαίνει ως ιδιαίτερα σημαντικές για την Κύπρο τις διατάξεις με τις οποίες για πρώτη φορά καθιερώνεται σε θεσμικό κείμενο της Ενωσης, ρήτρα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών που συνεπάγεται την παροχή αμοιβαίας συνδρομής, πολιτικής ή στρατιωτικής, σε περίπτωση που ένα μέλος υποστεί συμβατική ή τρομοκρατική επίθεση. Εξίσου σημαντικές, θεωρεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός, τις διατάξεις που αφορούν την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την καθιέρωση του θεσμού του Υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτές οι διατάξεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναμένεται να ενισχύσουν το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διεθνή πολιτική σκηνή.

    [06] ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ

    Εκδήλωση καταδίκης της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και καταπάτησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διοργανώνει την Κυριακή, 20 Ιουλίου, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια. Σε ανακοίνωση του το σωματείο αναφέρει πως θεωρεί ότι ο δικοινοτισμός προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο Κυπριακό και στις προοπτικές δικαίωσης του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

    [07] ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

    Ο επιτετραμμένος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Γιώργος Κασουλίδης κατήγγειλε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου και του Φιρ Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

    Σε επιστολή του, ο κύριος Κασουλίδης κατήγγειλε τις τουρκικές παραβιάσεις ως αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό τους.

    Καλεί επίσης την τουρκική κυβέρνηση να εισακούσει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αλλαγή της αρνητικής της στάσης και να ασκήσει την επιρροή της στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, ώστε να συμβάλει στην εξεύρεση δίκαιης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Η επιστολή κυκλοφόρησε σήμερα ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [08] ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΚ

    Ο υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του τον Τουρκοκύπριο Αλί Χαλίλ, πατέρα της Γκιουλσεβίν Χαλίλ Τσάχ, στην οποία δεν επετράπη είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία μαζί με τα δύο παιδιά της στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Ο κύριος Χρίστου ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν φιλική και εξήγησε στον τουρκοκύπριο ότι το συμβάν ήταν εξαίρεση του κανόνα και μεμονωμένο περιστατικό. Του είπε μάλιστα να διαβιβάσει στην κόρη του ότι είναι ευπρόσδεκτη να έλθει στην Κύπρο, όποτε επιθυμεί. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για το περιστατικό το οποίο χαρακτήρισε οδυνηρό, απαράδεκτο και καταδικαστέο. Αυτή την περίοδο, σημείωσε, αυτοί που εργάζονται στα σημεία εισόδου της δημοκρατίας χειρίστηκαν 80 χιλιάδες υποθέσεις και αυτό ήταν το μοναδικό περιστατικό.

    [09] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΛΑ

    Ενόχλησε κάθε Κύπριο το γεγονός ότι μια γυναίκα για εικοσιτέσσερις ώρες ανέμενε στο αεροδρόμιο και τελικά της ζητήθηκε να φύγει, δήλωσε ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου. Εκτός του ότι υπάρχει και η πολιτική πτυχή, είπε ο κύριος Βασιλείου, πρόκειται για καταδικαστέα πράξη και ελπίζω, πρόσθεσε, να ολοκληρωθεί σύντομα έρευνα για το θέμα. Θα πρέπει είπε να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι οφείλουμε να σπάσουμε τη διαχωριστική γραμμή.

    Ο πρόεδρος των Εδή τάχθηκε επίσης κατά της αναβάθμισης των στρατιωτικών συστημάτων Μιστράλ και Ασπιντε, στην οποία αναφέρεται η εφημερίδα Πολίτης.

    Αυτή την ώρα που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προσπάθειες για λύση και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και γινόμαστε μάρτυρες ουσιαστικών και ηρωικών προσπαθειών των τουρκοκυπρίων για λύση, είπε ο κύριος Βασιλείου, στέλνουμε λανθασμένα μηνύματα με την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων και με τόσο μεγάλες δαπάνες. Ελπίζω, είπε ο κύριος Βασιλείου, η Κυβέρνηση και η Βουλή να δούν το θέμα και να περάσουμε σε επίθεση ειρήνης προς το σύνοικο στοιχείο. Να προχωρήσουμε, πρόσθεσε, σε αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων μόνο όταν χρειάζεται.

    Οσον αφορά το παγκύπριο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιουλίου, ο κύριος Βασιλείου είπε πως δε νομίζει ότι διαφωνεί κανείς ότι σκοπός του είναι η καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής. Υπάρχει όμως ο φόβος, είπε, να σταλούν λανθασμένα μηνύματα.

    [10] ΙΡΑΚ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Ανακοινώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο η σύνθεση μεταβατικής κυβέρνησης στο Ιράκ.

    Σε αυτήν θα μετέχουν εκπρόσωποι των κύριων εθνικών και θρησκευτικών παρατάξεων, περιλαμβανομένων και πολιτικών, οι οποίοι επί καθεστώς Σάνταμ Χουσέιν ήταν εξόριστοι.

    H μεταβατική κυβέρνηση θα αποτελείται από 25 μέλη, και θα έχει διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες.

    Θα ασκεί δε την εξουσία μέχρι τη διεξαγωγή των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στο Ιράκ, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει οριστεί ακόμα.

    [11] ΠΑΦΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

    Αχρείαστο χαρακτήρισε το θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα της διαδικασίας αναστήλωσης της Ιεράς Μονής του Απόστολου Ανδρέα, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος. Κάποιοι λειτουργούν συναισθηματικά, είπε, και με πείσμα. Μιλώντας στο Τρίτο, ο Πάφου Χρυσόστομος απέρριψε τις διαφωνίες της διαχειριστικής επιτροπής σχετικά με την κατεδάφιση των τεσσάρων κελιών που βρίσκονται πάνω από το ναό. Πρόκειται, είπε, για κελιά της κακιάς ώρας, που πρέπει να κατεδαφιστούν για να αποκαλυφθεί ο ναός. Η κατεδάφιση τους, είπε, δεν πρόκειται να προκαλέσει οποιαδήποτε αρχαιολογική ή αρχιτεκτονική ζημιά. Ο Πάφου Χρυσόστομος κάλεσε τα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής να σεβαστούν την Ιερά Σύνοδο και διερωτήθηκε ποιος ήταν ο σκοπός της χθεσινής επίσκεψής τους στον Υπουργό Εξωτερικών.

    [12] ΦΑΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑ

    Διαφωνίες ωστόσο εκφράζονται και στους κόλπους των ιδίων των Καρπασιτών. Μιλώντας στο Τρίτο, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς εξεφρασε διαφωνία με την κατεδαφιση των κελιών και υπενθύμισε ότι παλαιότερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να αλλάξει η φυσιογνωμία της Μονής του Αποστόλου Ανδρεα. Αντίθετα με τον κύριο Φαλά, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία, Ανδρέας Ασσιώτης, μιλώντας επίσης στο Τρίτο, υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του ναού, εαν δεν κατεδαφιστουν τα κελια, τα οποια οπως ειπε, ειναι κατασκευασμένα απο καρκινογόνους αμιάντους. Ο κυριος Ασσιώτης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός οτι ακόμα δεν άρχισαν οι εργασίες επιδιόρθωσης του Μοναστηριου και πρόσθεσε οτι τα κελιά μπορουν να ξανακτιστούν όταν επιδιορθωθεί το μοναστήρι.

    [13] ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής.

    Σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, επισήμανε οτι η εικόνα της διεθνούς και εγχώριας οικονομίας, δεν διαφοροποιήθηκε ουσιαστικά απο τους περασμένους μήνες.

    Ο κύριος Χριστοδούλου απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο υποτίμησης της Κυπριακής λίρας.

    [14] ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

    Η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου. Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Ιδρύματος, Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας. Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, ο κύριος Ζαμπέλας είπε ότι ήδη η κυβέρνηση καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα του ιδρύματος.

    [15] ΚΑΥΚΑΡΗΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Διάταγμα οκταήμερης κράτησης εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εναντίον του Ανίκητου Αλεξάνδρου Παναγή, γνωστού ως Καυκαρή, ο οποίος συνελήφθη χθες το πρωί ως ύποπτος για το φόνο του νυκτοφύλακα Σάββα Βασιλείου, πρίν απο πέντε ημέρες στο Αγρόκτημα Λανίτη, στο Φασούρι Λεμεσού.

    Ο Καυκαρής εντοπίστηκε σε καλά καμουφλαρισμένη κρύπτη στη δασική περιοχή στο χωριό Ασώματος.

    [16] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Οποιαδήποτε εξέλιξη στα κατεχόμενα αποκτά αξία αν θα σημαίνει αλλαγή της τουρκικής θέσης στο Κυπριακό, εκτιμά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Πουλημένες θεωρεί ο Ντςενκτάς τις περισσότερες τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

    Ο Αντρέας Χρίστου δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του τον πατέρα της τουρκοκπύπριας στην οποία δεν επετράπη είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία

    Αχρείαστο θεωρεί το θόρυβο γύρω από το θέμα της αναστήλωσης της Ιεράς Μονής του Απόστολου Ανδρέα, ο Μητροπολίτης Πάφου.

    [17] ΚΑΙΡΟΣ

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν θαλάσσιοι μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και τοπικά ισχυροί, πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια παράλια, στους 31 στα δυτικά και στους 27 στα ψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Τοπικά όμως δυνατόν να σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 18 στα δυτικά και υψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 11 July 2003 - 15:11:17 UTC