Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-05-16

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΝ
  • [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
  • [03] ΓΚΙΟΥΛ ΚΡΑΤΗ ΑΙΓΑΙΟ
  • [04] ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΙΤΙΝΑ
  • [05] ΕΥΡΩ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
  • [06] ΤΡΟΜΟ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
  • [07] ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΙ ΠΟΙΝΕΣ
  • [08] ΑΤΥΠΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ
  • [09] ΑΤΥΠΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ
  • [10] ΚΥΡΜΙΤΣΗΣ ΚΗΔΕΙΑ
  • [11] ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΙΑ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΜΑΙΟΥ 2003

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΝ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το σχέδιο Ανάν ως έχει. Η κυπριακή κυβέρνηση, όμως, αποδέχεται το σχέδιο, φτάνει να γίνουν σε αυτό οι κατάλληλες τροποποιήσεις, τις οποίες επιβάλλουν οι νέες συνθήκες.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος απαντούσε σε ερωτήσεις για την προτροπή του προέδρου Μπούς προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας για συμβολή της χώρας του στην επίλυση του Κυπριακού. Η τουρκική πλευρά και ο Ερντογάν, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ δηλώνουν ότι συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού, υποδεικνύουν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ότι η σωστή λύση είναι τα δύο χωριστά κράτη.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος μιλούσε στα Λεύκαρα, κατά την εκδήλωση προς τιμή του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου, για τη συμβολή του στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο δήμος Λευκάρων ανακήρυξε επίτιμο δημότη του τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

    [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

    Αναγνώριση του ψευδοκράτους και την ισότιμη κυριαρχία του ζητεί ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε δηλώσεις του κάλεσε τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο σε ρεαλιστικές, όπως είπε, προσεγγίσεις στο θέμα των τριών ελευθεριών, γιατί αν εφαρμοστούν, η Κύπρος θα οδηγηθεί στην προ του 1974 κατάσταση.

    Ο Ντενκτάς είπε ακόμη ότι αποδείχθηκε πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη και ότι με απόφαση του καθεστώτος του είναι που άνοιξαν οι πύλες για επαφή των πολιτών. Μέσω αποζημιώσεων και ανταλλαγής περιουσιών, είπε, θα ησυχάσει ο κόσμος.

    [03] ΓΚΙΟΥΛ ΚΡΑΤΗ ΑΙΓΑΙΟ

    Σε πλήρη ταύτιση με τον Ντενκτάς, για δύο λαούς και δύο διοικήσεις στην Κύπρο, μίλησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Ιδρυμα Αντενάουερ, στις Βρυξέλλες, ο Γκιουλ είπε ότι έχει πρωτεύουσα σημασία για την Αγκυρα, να εξασφαλισθεί η ισότητα των δύο πλευρών.

    Είπε επίσης ότι το Κυπριακό δεν σχετίζεται άμεσα με τις ελλαδοτουρκικές σχέσεις αλλά, πρόσθεσε, είναι σαφές ότι η κατάσταση στη Κύπρο έχει αρνητικές συνέπειες σε αυτές.

    Ο Γκιούλ υποστήριξε, ωστόσο, ότι οι ελλαδοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί, αλλά πρόσθεσε, πρέπει να συνεχισθούν οι διαβουλεύσεις, για επίλυση υφιστάμενων διαφορών, ιδιαίτερα των σύνθετων, όπως είπε, προβλημάτων του Αιγαίου.

    [04] ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΙΤΙΝΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ζήτησε τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, είπε, και η άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αποτελεί απόδειξη για την ανάγκη να ληφθούν ριζικά μέτρα, για διασφάλιση της αξιοπιστίας του δικαστηρίου.

    Σε ομιλία του, στη σύνοδο της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, ο κύριος Ιακώβου υποστήριξε επίσης την πρόταση καθοδηγητικής επιτροπής για συμπερίληψη νέου άρθρου στη σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προβλέπει χρηματικές ποινές για κράτη που δεν συμμορφώνονται με τις δικαστικές αποφάσεις.

    [05] ΕΥΡΩ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

    Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Δημητρακόπουλος, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

    Σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει ότι η πρωτοβουλία πρέπει να είναι διερευνητικού χαρακτήρα, για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Επισημαίνει, ακόμη, ότι η μερική άρση των περιορισμών διακίνησης προς και από τα Κατεχόμενα, δεν πρέπει να υποκαταστήσει ή να επιτρέψει απόκλιση από το στόχο της λύσης του Κυπριακού.

    [06] ΤΡΟΜΟ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

    Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υπηρεσίες ασφαλείας σε πολλές χώρες, ύστερα από πληροφορίες ότι επίκεινται νέα τρομοκρατικά κτυπήματα.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για την Κένυα, επικαλούμενες έγκυρες πληροφορίες για επιθέσεις. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία κάλεσαν πολίτες τους, να είναι πολύ προσεκτικοί στη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες, το Μπρουνέι και το Ανατολικό Τιμόρ. Οι Αμερικανοί προειδοποίησαν και για νέο τρομοκρατικό κτύπημα στη Σαουδική Αραβία, αυτή τη φορά στην Τζέντα. Τη Δευτέρα, επίθεση εναντίον δυτικών υπηκόοων στη Ριάντ, στοίχισε τη ζωή σε 34 ανθρώπους.

    [07] ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΙ ΠΟΙΝΕΣ

    Η Βουλή τροποποίησε τον περί Εθνικής Φρουράς νόμο, ώστε η έκτιση ποινής φυλάκισης έως σαράντα ημέρες, που επιβάλλεται σε εθνοφορουρούς, να θεωρείται χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας.

    Ο υπουργός Αμυνας θα μπορεί να μειώνει, εν μέρει ή στο σύνολό του, τον χρόνο έκτισης πειθαρχικής ποινής, που δεν θα υπολογίζεται ως χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας,

    [08] ΑΤΥΠΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ

    Για καθαρά προληπτικούς λόγους νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λεμεσού, Κύπριος, 80 ετών, που ήρθε από την Αυστραλία, μέσω Σιγκαπούρη, πριν από δέκα ημέρες. Μεταφέρθηκε χθες το απόγευμα στο νοσοκομείο με πυρετό και βήχα.

    Ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σταύρος Σταύρου δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι να πρόκειται για γρίππη. Θα γίνουν, είπε, και άλλες εξετάσεις.

    Ο κύριος Σταύρου τόνισε ότι δεν δικαιολογείται ούτε πανικός ούτε εφησυχασμός.

    [09] ΑΤΥΠΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ

    Ακόμη και οι Ειδικοί Ολυμπιακοί κτυπήθηκαν από την άτυπη πνευμονία.

    Η Ιρλανδία απαγόρευσε σε αθλητές από πέντε χώρες, που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό, να μεταβούν στη χώρα για να συμμετάσχουν στους αγώνες. Πρόκειται για αθλητές από την Κίνα, την Ταιβάν, το Χόνγκ Κόνγκ, τη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες.

    Οι αγώνες, για άτομα με δυσκολίες στη μάθηση, αρχίζουν στις εικοσιμία Ιουνίου με τη συμμετοχή επτά χιλιάδων αθλητών, προπονητών και παραγόντων από 160 χώρες.

    [10] ΚΥΡΜΙΤΣΗΣ ΚΗΔΕΙΑ

    Κηδεύεται στις τέσσερις το απόγευμα στο Παραλίμνι ο Μιχάλης Κυρμίτσης, ανταποκριτής του ΡΙΚ.

    Ο Μιχάλης Κυρμίτσης, 52 ετών, πέθανε ξαφνικά στο σπίτι του τα μεσάνυκτα της Τετάρτης. Διετέλεσε για πολλά χρόνια ανταποκριτής του ΡΙΚ, αθλητικός σχολιαστής και ανταποκριτής εφημερίδων.

    Καταλείπει σύζυγο και τρείς γιούς.

    [11] ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

    Το ανακαινισμένο Θεατράκι του ΡΙΚ επαναρχίζει απόψε στις οκτώμισυ τη λειτουργία του με την ποιητική βραδιά "Συναισθησία". Θα παρουσιαστεί ποίηση μέσω βίντεο, μουσικής, ήχου, φωτός και χορού.

    Συμμετέχουν δεκατρείς καλλιτέχνες από την Κύπρο και την Ελλάδα.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα παροδικές νεφώσεις αναμένεται να πυκνώνουν με ενδεχόμενο να φέρουν τοπικές βροχές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιανατολικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα παράλια και στους 24 στα υψηλότερα ορεινά.//

    Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί, ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και στα δυτικά παράλια, στους 18 στα νότια και ανατολικά και στους 16 στα υψηλότερα ορεινά.//

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 16 May 2003 - 13:21:47 UTC