Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-05-13

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
  • [02] ΟΜΗΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • [03] ΙΑΚΩΒΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΙ
  • [04] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΚΑΤΟΧΗ
  • [05] ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • [06] ΕΜΒΡΥΟ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ
  • [07] ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ
  • [08] ΕΚΘΕΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
  • [09] ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΑΓΓΛΙΔΑ
  • [10] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΡΙΚ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2003

  • [01] ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

    Δέκα νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης αυτοκτονίας που διενεργήθηκε στη διάρκεια της νύκτας στη Ριάντ, πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. Στους τραυματίες, που ξεπερνούν τους 160, περιλαμβάνονται και 44 Αμερικανοί.

    Ο αριθμός των θυμάτων επιβεβαιώθηκε από τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ριάντ, Ρόμπερτ Τζόρνταν, με δηλώσεις στο BBC.

    Τέσσερις συνολικά εκρήξεις σημειώθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία συγκροτήματος κτιρίων όπου διαμένουν κυρίως υπήκοοι δυτικών χωρών. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, περιγράφοντας την επίθεση, μετέδωσε ότι οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά οδηγήθηκαν απο καμικάζι σε τρία κτιριακά συγκροτήματα, προκαλώντας αλλεπάλληλες εκρήξεις.

    Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας πιθανολογούν ότι οι επιθέσεις, που έγιναν σε περιοχή βορειανατολικά της Ριάντ, είναι έργο της Αλ Κάιντα.

    Λίγες ώρες μετά το τρομοκρατικό κτύπημα, έφθασε στη Σαουδική Αραβία για επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ.

    [02] ΟΜΗΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα και Λευκωσία συμφωνούν στην ανάγκη τροποποίησης του σχεδίου Ανάν.

    Ο πρόεδρος του ΚιΣός Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε, ύστερα από συνάντηση με τον πρεσβευτή της Ελλάδας Χρίστο Παναγόπουλο, ότι δεν μπορεί πλέον η λύση του Κυπριακού να αφίσταται ουσιωδώς από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

    Η κορύφωση των πρωτοβουλιών του γενικού γραμματέα, είπε, οδήγησε στο σχέδιο Ανάν, το οποίο εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι ως βάση για διαπραγμάτευση. Υπάρχουν, όμως, πρόσθεσε ο κύριος Ομήρου, ζητήματα στο σχέδιο Ανάν που πρέπει να αλλάξουν, αλλά οι τροποποιήσεις πρέπει να προκύψουν μέσα από διαπραγματεύσεις και δεν τίθενται ως όρος για επανέναρξη συνομιλιών.

    Ο κύριος Παναγόπουλος συμφώνησε και πρόσθεσε ότι γενικότερη αποτίμηση της κατάστασης αλλά και περαιτέρω αποφάσεις πρέπει να αναμένονται στη συνάντηση του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στις 26 Μαϊου.

    [03] ΙΑΚΩΒΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αποκάλυψε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν γνώριζαν το πλήρες περιεχόμενο του σχεδίου Ανάν.

    Ο κύριος Ιακώβου, που μιλούσε στην εκπομπή του ΡΙΚ Διάλογοι, είπε ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας δόθηκε μόνο μια περίληψη 15 περίπου σελίδων του σχεδίου Ανάν, ενώ μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, δεν γνώριζαν καν το περιεχόμενό του.

    Ο κύριος Ιακώβου επεσήμανε εξάλλου ότι διαβουλεύσεις εκπροσώπων του ΟΗΕ, έγιναν μόνο με τη νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το σχέδιο Ανάν, πρόσθεσε, έγινε γνωστό μεταγενέστερα και δημοσιοποιήθηκε πολύ αργότερα, με φυσικό αποτέλεσμα όσοι το διάβασαν να έχουν προβληματισμούς και να κάμνουν δεύτερες σκέψεις.

    [04] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΚΑΤΟΧΗ

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αξιώνει, σε έκθεσή του, άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλεί την Αγκυρα και τον Ραούφ Ντενκτάς να προχωρήσουν σε μεγάλα βήματα για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Στο κείμενο, καταδικάζεται ταυτόχρονα ο ρόλος του στρατού στη διαδικασία λήψης των πολιτικών αποφάσεων στην Τουρκία και γίνεται αναφορά στην ανάγκη άρσης κάθε διάκρισης κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων στη χώρα.

    [05] ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΑ

    Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου συνεδριάζουν σήμερα, για το θέμα της διαδοχής του ασθενούντος αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Στη συνεδρία θα τεθούν, εκτός από τα πιστοποιητικά υγείας και οι γνωματεύσεις πέντε κανονολόγων.

    Ο μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε ότι πρέπει να ληφθεί οριστική απόφαση, ώστε να δοθεί απάντηση και σε επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ότι για να αντικατασταθεί ο αρχιεπίσκοπος, πρέπει να υπάρξει απόφαση Μείζονος Συνόδου, από δεκατρία μέλη.

    [06] ΕΜΒΡΥΟ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ

    Ο κυπριακής καταγωγής επιστήμονας Παναγιώτης Ζαβός δήλωσε ότι δημιούργησε ένα ανθρώπινο έμβρυο με τη μέθοδο της κλωνοποίησης, το οποίο σκοπεύει να εμφυτεύσει στη μήτρα της υποψήφιας μητέρας τις επόμενες εβδομάδες.

    Το έμβρυο προέρχεται από κύτταρα μιας 45άχρονης Αμερικανίδας και καλλιεργήθηκε επί 92 ώρες ώς το στάδιο των οκτώ-δέκα κυττάρων και στη συνέχεια καταψύχθηκε για να υποβληθεί σε γενετικά τεστ.

    Το όλο εγχείρημα έγινε σε μυστικό εργαστήριο εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η διαδικασία κινηματογραφήθηκε και θα προβληθεί το Σάββατο στο βρετανικό Κανάλι 4.

    [07] ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ

    Εμπλοκή σημειώθηκε στην εκτόξευση του ελλαδο-κυπριακού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Ελλάς Σατ, στο ακρωτήριο Κανάβεραλ, με αποτέλεσμα το εγχείρημα να αναβληθεί για 24 ώρες.

    Η εκτόξευση του Ελλάς-Σατ θα γίνει απόψε, 57 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα και θα μεταδίδεται απευθείας από την Τηλεόραση του ΡΙΚ, σε ειδική εκπομπή, που θα αρχίσει τα μεσάνυκτα.

    [08] ΕΚΘΕΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

    Πυρκαγιά που ξέσπασε στις 9.45 το πρωί στον χώρο της Διεθνούς Εκθεσης, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε περίπτερο των Κυπριακών Αερογραμμών. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν διαπιστώθηκαν.

    Η έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας απέτρεψε επέκταση της φωτιάς.

    [09] ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΑΓΓΛΙΔΑ

    Πυρκαγιά που τέθηκε κακόβουλα στη Λεμεσό έκαψε ολοσχερώς το αυτοκίνητο Αγγλίδας που ζεί μόνιμα στην Κύπρο. Το αυτοκίνητο βρισκόταν έξω από το σπίτι της ιδιοκτήτριας του, Τζανίς Ενφολντ 50 ετών και έγινε αντιληπτή στις τέσσερις το πρωί από την ίδια, που ειδοποίησε την πυροσβεστική υπηρεσία.

    Ο εμπρησμός πιστεύεται ότι οφείλεται σε προσωπικές διαφορές.

    [10] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΡΙΚ

    Διεξάγεται απόψε ο πρώτος επαναληπτικός αγώνας της ημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λίγκ μεταξύ της Ιντερ και της Μίλαν. Ο πρώτος αγώνας είχε λήξει ισόπαλος χωρίς τέρματα.

    Ο αγώνας αρχίζει στις εννέα και σαράντα- πέντε και θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ-1.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ στα ορεινά τοπικές νεφώσεις πιθανό να φέρουν λίγες βροχές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί έως νοτιανατολικοί ασθενείς, τριών και παροδικά τεσσάρων μποφόρ, και στα δυτικά παράλια, νοτιοδυτικοί έως δυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι ήρεμη έως λίγο ταραγμένη και στα ανατολικά παράλια έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια, στους 30 στα δυτικά και στους 26 στα υψηλότερα ορεινά.//

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, ενώ αργά το βράδυ πιθανό να σχηματισθεί αραιή ομίχλη σε μερικές παράλιες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, στα νοτιανατολικά και δυτικά παράλια και στους 20 στα νότια και υψηλότερα ορεινά. //

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές. //


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 13 May 2003 - 19:38:44 UTC