Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-05-07

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΧΑΡΝΤ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΙΠΟΤΕ
  • [03] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ ΓΚΙΟΥΛ
  • [04] ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΔΩΔΕΚΑ
  • [05] ΛΗΔΡΑΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [06] ΜΕΣΗ ΣΑΡΟΝ ΑΜΠΑΣ
  • [07] ΙΡΑΚ ΗΠΑ ΣΥΛΛΗΨΗ
  • [08] ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  • [09] ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ ΛΙΒΑΝΕΛΗ
  • [10] ΚΥΠΕΛΛΟ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
  • [11] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΡΙΚ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ TETAΡΤΗ 7 ΜΑΙΟΥ 2003

  • [01] ΕΚΧΑΡΝΤ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ελευθερία στη διακίνηση θα είναι παράμετρος κλειδί, σε οποιαδήποτε διευθέτηση του Κυπριακού δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Φρεντ Εκχαρντ.

    Σε δηλώσεις στη Νέα Υόρκη, ο κύριος Εκχαρντ σημείωσε ότι η διακίνηση πρέπει να είναι διαρκής και επεσήμανε ότι παραμένουν όλες οι κύριες πτυχές του προβλήματος.

    Αναφερόμενος σε στοιχεία, που δόθηκαν από την Ουνφικύπ, ο Φρεντ Εκχαρντ ανέφερε ότι περίπου 170 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι πέρασαν στα Κατεχόμενα και 75 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές.

    [02] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΙΠΟΤΕ

    Με άδεια χέρια και με αξιώσεις για να πάρει, φθάνει μεθαύριο στα Κατεχόμενα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν διαψεύδοντας τις πληροφορίες για χειρονομίες καλής θέλησης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιουλ σε χθεσινές δηλώσεις είπε ότι η επίσκεψη του Ερντογαν πρέπει να θεωρείται απλώς ως προσπάθεια για να ενθαρρυνθούν οι κινήσεις, στις οποίες έχει ήδη προβεί η τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Ο Γκιούλ διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα επιστραφεί η Αμμόχωστος ή ότι θα μειωθούν τα κατοχικά στρατεύματα. Σύμφωνα με τον Γκιουλ, ο Ερντογαν, που θα έχει επαφές με τον Ντενκτάς και τους ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων, θα αξιώσει άρση του λεγόμενου εμπάργκο ως ανταπόδοση για τη μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση.

    Επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις της Αγκυρας, ο ψευδοπρωθυπουργός του καθεστώτος Ντενκτάς, Ντερβίς Ερογλου, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν συζητείται άνοιγμα της Αμμοχώστου.

    [03] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ ΓΚΙΟΥΛ

    Ο υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας δήλωσε ότι από τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, καταδεικνύεται ότι η μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση αποτελεί κίνηση εντυπωσιασμού, και όχι την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα, ο κύριος Μαυρονικόλας ανέφερε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά πρέπει να αναδείξει το θέμα αυτό και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να υπάρξουν πιέσεις στην Τουρκία.

    Παράλληλα, πρόσθεσε, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το μέτρο που έχει ληφθεί όχι μόνο δεν λύει το Κυπριακό, αλλά ούτε κάν αποσκοπεί στην αρχή μιάς προσπάθειας για εξεύρεση λύσης.

    Ο υπουργός Αμυνας είπε περαιτέρω ότι δόθηκαν σαφείς οδηγίες καί απαγορεύθηκε η μετάβαση στα Κατεχόμενα αξιωματικών καί κληρωτών της Εθνικής Φρουράς.

    [04] ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΔΩΔΕΚΑ

    Με μειωμένους ρυθμούς συνεχίζεται και σήμερα η διακίνηση προς και από τα Κατεχόμενα.

    Εως τις δέκα το πρωί, περίπου χίλιοι οκτακόσιοι Ελληνοκύπριοι πέρασαν στα Κατεχόμενα και πεντακόσιοι Τουρκοκύπριοι εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές.

    [05] ΛΗΔΡΑΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Οι εντός των τειχών της κατεχόμενης Λευκωσίας Τουρκοκύπριοι καταστηματάρχες ζητούν να ανοίξει το οδόφραγμα στην οδό Λήδρας, προκειμένου να αναζωογονηθεί η παλιά αγορά της πόλης.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, οι καταστηματάρχες ετοιμάζουνται για δυναμικές εκδηλώσεις προκειμένου να πείσουν το "δημαρχείο" της κατεχόμενης Λευκωσίας για να ανοίξει το οδόφραγμα.

    [06] ΜΕΣΗ ΣΑΡΟΝ ΑΜΠΑΣ

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σιαρόν δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι συμφωνία θα υπάρξει μόνο αν αποσυρθεί το αίτημα για επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στα εδάφη τους.

    Η ισραηλινή ηγεσία εκτιμά ότι ενδεχόμενη επιστροφή των προσφύγων θα αποτελούσε δημογραφική αυτοκτονία για το εβραϊκό κράτος, ο πληθυσμός του οποίου φτάνει σήμερα τα 5,8 εκατομμύρια.

    Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, που ζουν σε διάφορες χώρες, έχουν καταγραφεί στην υπηρεσία αποκατάστασης του ΟΗΕ.

    [07] ΙΡΑΚ ΗΠΑ ΣΥΛΛΗΨΗ

    Συνελήφθη στο Ιράκ, στην πόλη Αλ Κουτ, ο επικεφαλής του κόμματος Μπάαθ Γαζί Χαμούντ αλ Ουμπάιντι.

    Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Κατάρ, που ανακοίνωσε τη σύλληψη ανέφερε ότι ο Ουμπάιντι ήταν στον αριθμό 32 του καταλόγου με τους 55 καταζητούμενους πρώην ηγέτες του Ιράκ.

    [08] ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Τέσσερις Ελληνες ερευνητές δίνουν νέα εκδοχή για τα αίτια του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υποστηρίζοντας ότι τον νίκησε ένα ένζυμο, η έλλειψη του οποίου κάμνει τον άνθρωπο επιθετικό και βίαιο.

    Οι ερευνητές εξηγούν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είχε ανεπάρκεια του ενζύμου αυτού με αποτέλεσμα ύστερα από κάθε οινοποσία να χρειάζεται μέρες για να συνέλθει.

    Κατά την άποψη αρχαίων αλλά και νεώτερων ιστορικών, η υγεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου άρχισε να κλονίζεται από την οινοποσία, και το αλκοόλ ήταν αυτό που τον οδήγησε στο θάνατο.

    [09] ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ ΛΙΒΑΝΕΛΗ

    Συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη, στην Κύπρο, θέλει να δώσει ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, συγγραφέας και συνθέτης Ζουλφού Λιβανελή.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο ο Λιβανελή δήλωσε ότι η αντιπολίτευση στα Κατεχόμενα ενδιαφέρεται περισσότερο για την εξεύρεση λύσης και αυτή την πολιτική υποστηρίζει και ο ίδιος.

    [10] ΚΥΠΕΛΛΟ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

    Διεξάγονται σήμερα οι επαναληπτικοί αγώνες της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κύπρου.

    Στις πεντέμιση, η Ομόνοια αντιμετωπίζει την ΑΕΛ, στο ΓΣΠ.

    Στις επτάμιση, η Ανόρθωση συναντά το Αποέλ, στο Αντώνης Παπαδόπουλος.

    Περιγραφή και των δύο αγώνων θα μεταδίδεται από το Τρίτο Πρόγραμμα.

    [11] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΡΙΚ

    Απόψε διεξάγεται ο ημιτελικός αγώνας του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ της Μίλαν και της Ιντερ.

    Ο αγώνας αρχίζει στις εννέα και σαράντα- πέντε και θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ-1.

    Για την ίδια διοργάνωση η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε χθες βράδυ τη Γιουβέντους με 2-1, στον πρώτο ημιτελικό αγώνα.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος και οι άνεμοι θα πνέουν νοτιανατολικοί έως νοτιοδυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη, ενώ στα βορειανατολικά και ανατολικά παράλια ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια και ανατολικά παράλια, στους 26 στα δυτικά και στους 23 στα υψηλότερα ορεινά. //

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως βορειανατολικές κατευθύνσεις, ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και τα υψηλότερα ορεινά, στους 17 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 13 στα δυτικά. //

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 7 May 2003 - 20:32:46 UTC