Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-05-06

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΥΣΙΑ
  • [02] ΤΑΣΣΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [03] ΕΥΡΩ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ
  • [04] ΤΑΣΣΟΣ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΕΣ
  • [05] ΚΟΥΤΣΟΥ ΖΥΡΙΧΗ
  • [06] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΥΠΕΡ ΑΝΑΝ
  • [07] ΑΣΤΥΝΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • [08] ΤΟΥΡΚΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ
  • [09] ΑΥΤΟ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΑ
  • [10] ΛΕΒΕΝΤ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • [11] ΕΥΡΩ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
  • [12] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΡΙΚ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ TΡΙΤΗ 6 ΜΑΙΟΥ 2003

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΥΣΙΑ

    Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δεν θεωρεί σκόπιμο να απευθύνει επιστολή στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για να του ζητήσει να συγκαλέσει ξανά διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Εκφράζοντας τις θέσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Κόφι Ανάν γνωρίζει πολύ καλά τη θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς και την ετοιμότητά της να προσέλθει στην τράπεζα των συνομιλιών.

    Διερωτήθηκε, μάλιστα, τι θα προσέθετε μια επιστολή του προέδρου Παπαδόπουλου, εφόσον τα γεγονότα είναι ενώπιον του γενικού γραμματέα. Αν ο γενικός γραμματέας, πρόσθεσε, αποφασίσει ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει σε συνομιλίες, τότε ας αναλάβει εκείνος την πρωτοβουλία.

    Ο κύριος Χρυσοστομίδης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι επιμένει σε άμεσες διαπραγματεύσεις επί της ουσίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη βάση του σχεδίου Ανάν, όπως ήταν η θέση της στη Χάγη. Και, απορρίπτει διολίσθηση σε συζητήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    [02] ΤΑΣΣΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντε Λα Σέρρα, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος τονίζει ότι η χαλάρωση των μέτρων για τη διακίνηση των πολιτών από και προς τα Κατεχόμενα δεν αποτελεί ουσιαστικό βήμα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι αυτό που συμβαίνει είναι σημαντικό, αλλά δεν αποτελεί λύση ή ακόμη και ουσιαστικό βήμα. Ο λαός έδειξε, είπε, ότι είναι δυνατό να ζήσει μαζί, αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερα.

    [03] ΕΥΡΩ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ

    Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αντριαν Βαν Ντερ Μίρ, διέψευσε ως κατασκευάσματα του Τύπου, τις πληροφορίες ότι ο ίδιος εισηγήθηκε επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών ή βρετανικού οίκου. Το μελλον της Αμμοχώστου είπε, δεν περιλαμβάνεται στα θέματα, με τα οποία ασχολείται η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αναφερόμενος στα μέτρα που εφαρμόζονται τις τελευταίες εβδομάδες, ο Βαν Ντερ Μιρ είπε ότι είναι ευπρόσδεκτα, αλλά, τόνισε, αυτά δεν μπορούν ποτέ να αποτελέσουν το υποκατάστατο μιάς συνολικής λύσης του Κυπριακού.

    [04] ΤΑΣΣΟΣ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΕΣ

    Ενημερωτικές επαφές με την πολιτική ηγεσία συνεχίζει και σήμερα ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, για την κατάσταση στο Κυπριακό και τις διαγραφόμενες εξελίξεις.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ήδη συνάντηση με τον πρόεδρο των Νέων Οριζόντων Νίκο Κουτσού και τον πρόεδρο των ΕΔΗ Γιώργο Βασιλείου. Το απόγευμα συναντάται με τον πρόεδρο του Αδήκ Ντίνο Μιχαηλίδη και το γενικό γραμματέα των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη.

    [05] ΚΟΥΤΣΟΥ ΖΥΡΙΧΗ

    Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να βασίζονται στο υφιστάμενο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο Κοινοτικό Κεκτημένο. Το σχέδιο Ανάν, πρόσθεσε, έχει εκ των προτέρων και εκ των εξελίξεων ξεπεραστεί.

    Οι δηλώσεις του κυρίου Κουτσού έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο - ανέφερε - εξέφρασε τις σκέψεις του κόμματός του για το ενδεχόμενο εξαγγελίας μέτρων από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα την Παρασκευή.

    [06] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΥΠΕΡ ΑΝΑΝ

    Ο πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Ταγίπ Ερντογαν δυνατό να μιλήσει για επιστροφή των κατοίκων της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνει αποδεκτό.

    Ο κύριος Βασιλείου υποστήριξε πως όσο το δυνατό γρηγορότερα αρχίσουν διαπραγματεύσεις, τόσο το καλύτερο και πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο να διεξαχθούν εκτός του σχεδίου Ανάν.

    [07] ΑΣΤΥΝΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Αστυνομικός συνέληφθη και τέθηκε υπο κράτηση ως ύποπτος για κατοχής και προμήθεια ναρκωτικών.

    Τον κατονόμασε εικοσιεξάχρονος, από τη Λευκωσία, όταν στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν 200 γραμμάρια κάνναβης, ύστερα απο έλεγχο της αστυνομίας.

    Σε έρευνα που ακολούθησε στο διαμέρισμα του αστυνομικού βρέθηκαν 635 γραμμάρια κάνναβης.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση ο αστυνομικός παραδέχθηκε ότι τα ναρκωτικά ήταν δικά του και τα έφερε από την Ελλάδα στις αρχές Ιανουαρίου.

    Ο αστυνομικός τέθηκε ήδη σε διαθεσιμότητα.

    Για διευκόλυνση των ανακρίσεων συνελήφθη και ο εικοσιεξάχρονος.

    Και οι δύο τέθηκαν υπό οκταήμερη κράτηση.

    [08] ΤΟΥΡΚΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

    Ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δήλωσε ότι η διακίνηση των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές και η Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δημιούργησαν νέα δεδομένα ως προς την πολιτική διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών, που πρέπει να συμπληρωθεί και να επεκταθεί.

    Ο κύριος Χρίστου σημείωσε ότι αρκετοί Τουρκοκύπριοι επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τη διασφάλιση της περιουσίας τους και όλες οι περιπτώσεις θα μελετηθούν, ώστε το θέμα να τύχει χειρισμού με βάση το νόμο και το Σύνταγμα.

    Συνολική πρόταση θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    [09] ΑΥΤΟ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΑ

    Το υπουργείο Συγκοινωνιών κατέθεσε στη Βουλή, ως κατεπείγον, νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιούνται οι κανονισμοί, ώστε να καταστεί δυνατή η κυκλοφορία αυτοκινήτων Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές.

    Το νομοσχέδιο προνοεί την έκδοση προσωρινών αδειών στους Τουρκοκύπριους.

    Ο υπουργός Συγκοινωνιών Κίκης Καζαμίας δήλωσε πως αν το νομοσχέδιο εγκριθεί από τη Βουλή την Πέμπτη, από το Σάββατο οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να κυκλοφορούν στις ελεύθερες περιοχές με τα αυτοκίνητά τους.

    Πέντε ασφαλιστικές εταιρείες εξέφρασαν ενδιαφέρον για την ασφάλιση τουρκοκυπριακών οχημάτων.

    [10] ΛΕΒΕΝΤ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Εκδήλωση αλληλεγγύης στον Σενέρ Λεβέντ, οργάνωσε το πρωί, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η Ενωση Συντακτών, καταγγέλλοντας την απάνθρωπη συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος απέναντί του. Στην άλλη πλευρά του κατοχικού οδοφράγματος βρισκόταν ο Λεβέντ, με άλλους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους.

    Ο Σενέρ Λεβέντ δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το κατοχικό καθεστώς προσήγαγε τον Λεβέντ σε ψευδοδικαστήριο, με την κατηγορία ότι είχε γράψει πως ήταν παράνομη η σύλληψη του Πανίκου Τζιακούρμα από το κατοχικό καθεστώς.

    [11] ΕΥΡΩ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

    Εκκληση προς την Ελληνική Προεδρία να θέσει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία για την επίλυσή του, απηύθυνε η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων.

    Μετά τις εκταφές στις ελεύθερες περιοχές, οι Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι από την τουρκική εισβολή ανέρχονται σε 1586. Στη Διερευνητική Επιτροπή είναι δηλωμένοι σαν αγνοούμενοι 500 Τουρκοκύπριοι.

    [12] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΡΙΚ

    Διεξάγεται απόψε στη Μαδρίτη, ο πρώτος ημιτελικός αγώνας του Τσάμπιονς Ληγκ μεταξύ της Ρεάλ και της Γιουβέντους.

    Ο αγώνας αρχίζει στις εννέα και 45 και θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ-1.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο καιρού.

    Αίθριος και θερμός θα είναι ο καιρός και το απόγευμα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια, στους 26 στα δυτικά και στους 25 στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα εξακολουθήσει να είναι αίθριος, παρόλο που τις αυγινές ώρες πιθανό να σχηματισθεί σε μερικές περιοχές, αραιή ομίλχη και χαμηλή νέφωση.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί, ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, τα νότια και τα ανατολικά παράλια, στους 12 στα δυτικά και τα βόρεια και στους 14 στα υψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 6 May 2003 - 16:11:58 UTC