Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-10-31

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΤΡΙΤΟ
  • [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΠΟΟΣ
  • [03] ΑΝΑΣΤΑ ΤΡΙΤΟ
  • [04] ΑΛΒΑΡΟ ΑΓΚΥΡΑ
  • [05] ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΠΑΦΕΣ
  • [06] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
  • [07] ΙΣΡΑΗΛ ΚΡΙΣΗ
  • [08] ΕΡΕΥΝΑ ΡΙΚ
  • [09] ΟΥΕΦΑ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΤΡΙΤΟ

    Αθήνα και Λευκωσία καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες ώστε με το σχέδιο που θα καταθέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να διασφαλίζεται λειτουργική και βιώσιμη λύση, σύμφωνη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που θα διευκολύνει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας Χρίστος Πρωτόπαπας, σε δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του Ρικ τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για δύο βαρύνουσας σημασίας εθνικά θέματα, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση καί τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Μπροστά στις κρίσιμες αυτές επιλογές, είπε, απαιτείται μεγάλη προσοχή, κλίμα εθνικής ομοψυχίας καί εγρήγορση, ώστε να αντιμετωπισθούν τα διάφορα προβλήματα που πιθανόν να παρουσιαστούν στην πορεία. Είναι ώρες δουλειάς καί ευθύνης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Πρωτόπαπας.

    [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΠΟΟΣ

    Ο εισηγητής για το Κυπριακό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ζακ Πόος εκτιμά ότι πριν από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό, η οποία να συνάδει με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά τον κύριο Πόος αυτό που χρειάζεται είναι σκληρή δουλειά τις επόμενες εβδομάδες και πνεύμα συμφιλίωσης μεταξύ αυτών που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και η βοήθεια των φίλων της Ευρώπης. Τα τελευταία εκατό μέτρα των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό βρίσκονται μπροστά μας, είπε ο κύριος Πόος, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση το πρωί με τον πρόεδρο Κληρίδη.

    [03] ΑΝΑΣΤΑ ΤΡΙΤΟ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών να προνοεί τη δημιουργία ενός επανενωμένου κράτους, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα καί όλα τα στοιχεία που αναμένει η Ευρωπαϊκή Ενωση από ένα κράτος μέλος της. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το σχέδιο θα περάσει μέσα από δημοψήφισμα, γι αυτό πρέπει να δοθεί χρόνος συζήτησης, έτσι που να μπορεί να καταλήξει σε λειτουργική, βιώσιμη καί οσο το δυνατό πιό δίκαιη λύση, την οποία να μπορεί να αποδεχθεί ο λαός.

    [04] ΑΛΒΑΡΟ ΑΓΚΥΡΑ

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις γράφει ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ο οποίος πραγματοποιεί επαφές στην Αγκυρα, θα θέσει στο τραπέζι το σχέδιο λύσης του Κόφι Ανάν το οποίο, όπως γράφει, συζήτησε ήδη στην Αγκυρα και στην Αθήνα. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι επαφές του Αλβαρο ντε Σότο με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ολκούρ Ζιγιάλ δεν έχουν την μορφή διαπραγματεύσεων, οι οποίες, όπως αναφέρει, συνεχίζονται μεταξύ των δύο πλευρών στη Κύπρο.

    [05] ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΠΑΦΕΣ

    Τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών θα συζητήσει με τους αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων της Ελλάδας ο Πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Σημίτης. Σε λίγο ο κύριος Σημίτης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωσταντίνο Καραμανλή και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τη Γενική Γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    [06] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα Χρίστος Πρωτόπαπας χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας για το θέμα του Ευρωστρατού. Ο κύριος Πρωτόπαπας είπε ότι στα κείμενα γίνεται ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα βέτο στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ενωση ή ο Ευρωστρατός δεν χρησιμοποιούν τις υποδομές του ΝΑΤΟ. Υπέδειξε ακόμη ότι με ρήτρα, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα και την Κύπρο, κατοχυρώνεται πλήρως η ασφάλεια των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τυχόν επίθεση από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Και η ρήτρα αυτή, τόνισε ο κύριος Πρωτόπαπας, όσο και το γεγονός ότι στην περίπτωση αυτή δεν έχει δικαίωμα βέτο η Τουρκία, δίνουν τις απαντήσεις σε εκείνους που είχαν και τις τελευταίες αμφιβολίες.

    [07] ΙΣΡΑΗΛ ΚΡΙΣΗ

    Η Κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ισραήλ κατέρρευσε ψες ύστερα από την παραίτηση των πέντε Υπουργών που μετέχουν στην Κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Πρωθυπουγός Αριέλ Σιαρόν δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τα εθνικιστικά και θρησκευτικά κόμματα που αξιώνουν σκληρότερη γραμμή έναντι των παλαιστινίων. Το Εργατικό Κόμμα καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2003 που προβλέπει τη διάθεση μεγάλων κονδυλίων για ανέγερση εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά τελικά αυτός εγκρίθηκε από τα μικρά κόμματα.

    [08] ΕΡΕΥΝΑ ΡΙΚ

    Το ΡΙΚ θα παρουσιάσει απόψε στις δέκα το βράδυ, στο πλαίσιο του τηλεοπτικού προγράμματος Προεκτάσεις, μεγάλη έρευνα για το Κυπριακό, τις ελλαδοτουρκικές σχέσεις και το εκκλησιαστικό. Στην έρευνα δίνονται απαντήσεις για την πιθανότητα λύσης του Κυπριακού, την πιθανότερη λύση, το ρόλο της ενταξιακής πορείας και την πιθανότητα ένταξης. Ακόμα δίνονται απαντήσεις για τις σχέσεις των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, πως βαθμολογούν οι Κύπριοι τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη ως και ποιον θεωρούν κατάλληλο για τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου.

    [09] ΟΥΕΦΑ

    ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση ρίχνονται σήμερα στη μάχη του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Το ΑΠΟΕΛ φιλοξενεί στο ΓΣΠ τη Χέρτα Βερολίνου, ενώ η Ανόρθωση αντιμετωπίζει τη Μποαβίστα στην Πορτογαλία. Ο αγώνας ΑΠΟΕΛ- Χέρτα θα αρχίσει στις τέσσερις το απόγευμα και η αναμέτρηση Μποαβίστα- Ανόρθωσης στις έντεκα το βράδυ. Αμεση ραδιοφωνική περιγραφή των δύο αγώνων θα μεταδίδεται από το Τρίτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του ΡΙΚ.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί έως νοτιανατολικοί ασθενείς, έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα ανατολικά προσήνεμα παράλια, ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 27 στα παράλια και στους 16 στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες αραιές νεφώσεις, κυρίως στα παράλια.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βοειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα ανατολικά παράλια, μέχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους έντεκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους 14 στα παράλια και στους οκτώ στα υψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 31 October 2002 - 10:18:19 UTC