Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-07-18

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΙΣΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
  • [02] ΟΜΗΡΟΥ ΒΟΥΛΗ
  • [03] ΑΚΕΛ ΑΠΟΡΡΙΨΗ
  • [04] ΔΗΚΟ ΑΠΟΡΡΙΨΗ
  • [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΡΟΦΙΚΗ
  • [06] 17Ν ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [07] ΑΒΙΒ ΚΑΜΙΚΑΖΙ
  • [08] ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΑΡΟΚΟ
  • [09] ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΧΑΝΙΑ
  • [10] ΛΟΝΔΙΝΟ ΕΠΕΤΕΙΟΙ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 18 IOΥΛΙΟΥ 2002

  • [01] ΚΙΣΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

    Η πρόταση του ΔηΣύ για στήριξη από όλους υποψηφιότητας του Γιαννάκη Ομήρου και σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα, θα απασχολήσει την Κυριακή την Κεντρική Επιτροπή του ΚιΣός.

    Χθες η πρόταση συζητήθηκε σε τρίωρη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, ενώ οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνέδριο του ΚιΣός, στις 4 Αυγούστου.

    [02] ΟΜΗΡΟΥ ΒΟΥΛΗ

    Σε δηλώσεις στη Βουλή, ο κύριος Ομήρου, είπε ότι ανέμενε από το Ακέλ και το ΔήΚο, προτού απορρίψουν την πρόταση του ΔηΣύ, να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των τριών κομμάτων, ιδιαίτερα επειδή η πρόταση αφορούσε στήριξη ενός εκ των τριών πιθανών υποψηφίων, που συζητούν.

    Το Κισός, είπε, θα μελετήσει την πρόταση και πρόσθεσε ότι ήταν πάγια πολιτική του η δημιουργία κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

    Ο πρόεδρος του Κισός απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να υπάρξει διμερής συνεργασία με τον ΔηΣύ, τονίζοντας ότι η πρόταση Αναστασιάδη μιλά για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.

    Ο ΔηΣύ, είπε ο κύριος Ομήρου, αποδέχτηκε τις προτάσεις του ΚιΣός, που είναι και προτάσεις της τριμερούς και υπέδειξε την επιλογή υποψηφίου από τον χώρο του ΚιΣός.

    [03] ΑΚΕΛ ΑΠΟΡΡΙΨΗ

    Το Ακέλ απέρριψε την πρόταση του ΔηΣύ.

    Το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, σε χθεσινή συνεδρία συζήτησε την επιστολή Αναστασιάδη και ανασκόπησε την πορεία των ενδοκομματικών διεργασιών για τις προεδρικές εκλογές, που αφορούν τη σύμπηξη συνεργασίας των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

    Το Πολιτικό Γραφείο επαναβεβαίωσε τη θέση του συνεδρίου του Ακέλ για την ανάγκη αλλαγής στη διακυβέρνηση και ανέφερε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για υλοποίηση αυτού του στόχου, μέσα από την ευρύτερη δυνατή συνεργασία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

    Το Ακέλ εκφράζει την πεποίθηση ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν στο χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί, με επιστέγασμα την παγκύπρια συνδιάσκεψη του κόμματος, στις 27 Ιουλίου.

    [04] ΔΗΚΟ ΑΠΟΡΡΙΨΗ

    Η πρόταση του ΔηΣύ απορρίφθηκε και από το ΔήΚο.

    Ο πρόεδρος του ΔήΚο Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ομιλία του χθες στον Αγιο Κασσιανό, έθεσε το ερώτημα, γιατί αφού είναι κρίσιμοι οι επόμενοι έξι μήνες, η πρόταση για κυβέρνηση από όλα τα κόμματα, γίνεται για μετά τον Δεκέμβριο.

    Ανακοίνωση του ΔήΚο μιλά για αναξιοπιστία, αντιφατικότητα και ασυνέπεια του ΔηΣύ, που δεν θα αποτρέψουν, προσθέτει, την πορεία για αλλαγή.

    [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΡΟΦΙΚΗ

    Τροφική δηλητηρίαση υπέστη ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κατοχικός ηγέτης καθηλώθηκε στο κρεβάτι για ανάρρωση.

    Λόγω της αδιαθεσίας του, ο Ντενκτάς, δεν έδωσε διάλεξη που είχε εξαγγείλει για χθες για να αποκαλύψει, όπως είχε υποσχεθεί όλα όσα λέγονται στις απευθείας συνομιλίες, παραβιάζοντας το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών.

    Πολιτικοί παρατηρητές δήλωσαν ότι τα Ηνωμένα Εθνη ενήργησαν για ματαίωση των δηλώσεων Ντενκτάς και δεν αποκλείεται τα περί δηλητηρίασής του να αποτελούν πρόφαση.

    Η εφημερίδα "Κίπρις" γράφει, εξάλλου, ότι στο σημερινό πρόγραμμα του Ντενκτάς δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Ωστόσο ματαιώθηκε η σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών. Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για την Τρίτη, 23 Ιουλίου.

    [06] 17Ν ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Οι διωκτικές αρχές στην Ελλάδα συνέλαβαν ανώτατο στέλεχος της 17 Νοέβρη, που δεν αποκλείεται να είναι και ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Η σύλληψη έγινε τη νύκτα στο νησί Λειψοί.

    Το όνομα του συλληφθέντος δόθηκε ως Μιχάλης Οικονόμου, 60 ετών, καθηγητής.

    Σύμφωνα ωστόσο με ορισμένες πληροφορίες πίσω από το όνομα αυτό κρύβεται ο Αλέκος Γιωτόπουλος, κάτοικος Γαλλίας τα τελευταία 20 χρόνια, παντρεμένος με Γαλλίδα και με σπίτι στους Λειψούς.

    Ανδρες των ειδικών δυνάμεων της ελληνικής Αστυνομίας συνέλαβαν τον ύποπτο, ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε ιπτάμενο δελφίνι και τον μετέφεραν με ελικόπτερο στην Αθήνα, όπου και υποβάλλεται σε ανάκριση.

    Η Αστυνομία ερεύνησε και διαμέρισμα σε πολυκατοικία στον Βύρωνα, όπου έμενε ο εξηντάχρονος με τη Γαλλίδα σύζυγό του και κατέσχε μια γραφομηχανή, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, κλειδιά και έγγραφα.

    [07] ΑΒΙΒ ΚΑΜΙΚΑΖΙ

    Δύο Παλαιστίνιοι Καμικάζι ανατινάχθηκαν χθες σε πολυσύχναστο σημείο του Τελ Αβίβ, παρασύροντας στο θάνατο ακόμη τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας σαράντα.

    Οι εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από το κεντρικό Θέατρο του Τελ Αβίβ, που εκείνη την ώρα ήταν κλειστό. Οι δύο δράστες κρατούσαν τσάντες με εκρηκτικά, τα οποία πυροδότησαν, ενώ βρίσκονταν σε απόσταση δεκαπέντε μέτρων ο ένας από τον άλλο. Την ευθύνη ανέλαβε η εξτρεμιστική οργάνωση Τζιχάντ.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή και η Ουάσινγκτον καταδίκασαν την επίθεση, ενώ το Ισραήλ διέταξε αποφάσισε συνέχιση των περιοριστικών μέτρων στις πόλεις της Δυτικής Οχθης.

    [08] ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΑΡΟΚΟ

    Οξύνεται η αντιπαράθεση Ισπανίας - Μαρόκου για την κυριότητα ακατοίκητης νησίδας, διακόσια μέτρα από τις μεσογειακές μαροκινές ακτές.

    Ισπανικά στρατεύματα εκδίωξαν χθες την αυγή μικρή ομάδα Μαροκινών στρατιωτών, που είχαν αποβιβαστεί στη νησίδα και κατασκεύασαν φυλάκιο.

    Ο υπουργός εξωτερικών του Μαρόκου δήλωσε ότι η ενέργεια της Ισπανίας ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου, αλλά ζήτησε ρύθμιση του θέματος με συνομιλίες.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας του θα αποχωρήσουν από τη νησίδα εάν η Ραμπάτ δώσει ξεκάθαρη εγγύηση ότι θα σεβαστεί το καθεστώς της νησίδας όπως ήταν πριν από την κατάληψή της από Μαροκινούς στρατιώτες.

    [09] ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΧΑΝΙΑ

    Πρόβλημα παρουσιάστηκε σε αεροσκάφος της Γιουροσύπρια, που εκτελούσε πτήση από τα Χανιά στη Λάρνακα. Το αεροπλάνο επέστρεψε στα Χανιά μόλις 15 λεπτά μετά την απογείωσή του.

    Το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 135 επιβάτες και πλήρωμα απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Χανίων στις δέκα και δέκα το πρωί, αλλά κάποιο πρόβλημα έθεσε επί ποδός το πλήρωμα, που κρατώντας πυροσβεστήρες προσπαθούσε να εντοπίσει εστία καπνού.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το πρόβλημα εντοπίστηκε σε ένα από τα τρία συστήματα κλιματισμού του αεροσκάφους.

    [10] ΛΟΝΔΙΝΟ ΕΠΕΤΕΙΟΙ

    Στο Λονδίνο, πραγματοποιούνται σήμερα από τους ομογενείς εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Από τις επτά το βράδυ, ώρα Κύπρου, έως τα μεσάνυκτα θα γίνει έξω από την τουρκική πρεσβεία πινακιδοφορία, από την Κυπριακή Ομοσπονδία.

    Από τις δώδεκα και τριάντα το μεσημέρι έως τις οκτώ το βράδυ οργανώνεται στην πλατεία απέναντι από τη Βουλή των Κοινοτήτων, πινακιδοφορία, από το Λόμπι Φορ Σάυπρους.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος.

    Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 35 στα νότια και ανατολικά παράλια, στους 32 στα δυτικά και στους 29 στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Οι άνεμοι θα είναι θαλάσσιοι μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και τοπικά πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι έως ταραγμένη στα νότια προσήνεμα παράλια.

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος. Τοπικά, δυνατό να σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 20 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.//

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 22 July 2002 - 10:35:46 UTC