Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-01-17

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΗΣΤΕΙΑ ΛΕΜΕΣΟΣ
  • [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΣΟΥ
  • [03] ΑΝΑΣΤΑ ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [04] ΕΤΖΕΒΙΤ ΜΠΟΥΣ
  • [05] ΒΟΥΛΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [06] ΟΜΗΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • [07] ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
  • [08] ΠΑΟΥΕΛ ΚΑΜΠΟΥΛ
  • [09] ΑΗΚ ΕΚΤΑΚΤΗ
  • [10] ΑΥΤΟ ΠΥΡ ΝΕΟ
  • [11] ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟΧΗ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΛΗΣΤΕΙΑ ΛΕΜΕΣΟΣ

    Ενοπλη ληστεία διεπράχθη λίγο πριν τις δώδεκα το μεσημέρι στο υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στην παραλιακή περιοχή Αμαθούντας στη Λεμεσό. Ο ληστής φορώντας κουκούλα, μπήκε στο υποκατάστημα και αφού πρόταξε δύο όπλα, ένα Καλάσνικοβ και ένα κοντόκανο κυνηγετικό, μιλώντας Ελληνικά, ζήτησε από τον ταμία να του βάλει τα χρήματα σε σακούλα χρώματος πορτοκαλί. Αφού παρέλαβε τα χρήματα εξαφανίστηκε με αυτοκίνητο μάρκας Πεζό. Ο ληστής περιγράφεται ως αδύνατος και μελαχρινός. Φορούσε μπλέ παντελόνι και μαύρο σακάκι. Σε μικρή απόσταση από το μέρος της ληστείας, η αστυνομία βρήκε ένα αυτοκίνητο να καίγεται και διεξάγει έρευνες για να διαπιστωθεί κατα πόσον είναι αυτό που χρησιμοποίησε για να διαφύγει ο δράστης. Η αστυνομία Λεμεσού έχει στήσει ενέδρες αε πολλά σημεία της πόλης για να εμποδίσει τη διαφυγή του ληστή.

    [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΣΟΥ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος για συμβιβασμό στο Κυπριακό. Σε συνέντευξή του χθες βράδυ στο "Μπι-Μπι-Σι Ουάν" όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Ραούφ Ντενκτάς απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι αν δεν ήταν διατεθειμένος για συμβιβασμό δεν θα ζητούσε τη διεξαγωγή συνομιλιών. Είπε επίσης ότι οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη θα πρέπει να διεξαχθούν σε πνεύμα πάρε - δώσε. Κληθείς να πει ποιο είναι το κυριότερο στοιχείο που επιδιώκει, ο Ραούφ Ντενκτάς απάντησε ότι θα πρέπει να κατοχυρωθούν συνθήκες ασφάλειας για την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Μιλώντας στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι σε μια διευθέτηση δεν θα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία που να μπορούν να οδηγήσουν σε διχοτόμηση της Κύπρου.

    [03] ΑΝΑΣΤΑ ΕΤΖΕΒΙΤ

    Για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ σε δηλώσεις του μίλησε για διάλογο μεταξύ δύο κοινοτήτων και όχι δύο κρατών και για αναμενόμενη συμφωνία των δύο κοινοτήτων και όχι των δύο κρατών, όπως έλεγε συνήθως. Την επισήμανση αυτή έκανε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στις δηλώσεις του Μπουλέντε Ετζεβίτ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη και χαρακτήρισε την αλλαγή της στάσης του Τούρκου Πρωθυπουργού ως προσαρμογή στην Αμερικανική πολιτική. Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με το Γραμματέα του Κόμματος Παλαιστινιακού Λαού και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Χάννα Αμίρεχ, ο κύριος Αναστασιάδης απέφυγε να προβεί σε εκτιμήσεις σχετικά με τις χθεσινές συνομιλίες. Εξέφρασε μόνο την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι ο Ραούφ Ντενκτάς έκανε εμφάνιση αρχηγού κράτους, ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι σημασία έχει το τι συζητείται και όχι το τι φαίνεται και αυτό που συζητείται, είπε, είναι η ουσία.

    [04] ΕΤΖΕΒΙΤ ΜΠΟΥΣ

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόρτζ Μπούς και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζιεβίτ χαιρέτισαν την έναρξη των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη- Ντενκτάς. Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχαν ψες στο Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπούς ευχαρίστησε την τουρκική ηγεσία, η οποία, όπως είπε, ενθαρρύνει αυτό τον διάλογο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε επιφυλακτικότητα για το τελικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι από το διάλογο αυτό μπορεί να μην υπάρξουν αμέσως συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η έναρξη των απευθείας συνομιλιών αποτελεί καλό νέο. Οι δύο πλευρές, είπε, βρίσκονται στο τραπέζι και συζητούν, γεγονός το οποίο, όπως είπε, μπορεί να οδηγήσει τελικά σε ικανοποιητικές συμφωνίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Κατά την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο, ο Μπουλέντ Ετζιεβίτ δήλωσε ότι εξέφρασε στον Αμερικανό Πρόεδρο την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατός ένας "συμβιβασμός", όπως είπε, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για το Αιγαίο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για την πολύ φιλική, όπως την χαρακτήρισε, συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, και ανέφερε ότι η συνομιλία επικεντρώθηκε στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

    [05] ΒΟΥΛΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Φως στην άκρη του τούνελ του κυπριακού διαβλέπει ο ειδικός αντιπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Βλαντιμίρ Πρίγκιν. Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, ο κύριος Πρίγκιν χαιρέτισε την έναρξη των συνομιλιών και ευχήθηκε καλή τύχη. Τόνισε ότι θα πρέπει οι συνομιλίες να εισέλθουν εις βάθος και να συζητηθεί η ουσία του κυπριακού. Επεσήμανε εξάλλου ότι η λύση θα πρέπει να βρίσκεται εντός των πλαισίων των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας από την πλευρά του, ευχήθηκε το φως των συνομιλιών να είναι φως ήλιου και όχι φως κεριού, το οποίο θα σβήσει με τον πρώτο άνεμο. Ο κύριος Χριστόφιας κλήθηκε να σχολιάσει την παρουσία Ντενκτάς στις συνομιλίες με τον σωματοφύλακα του. Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εξάρσεις στο θέμα, αλλά σημείωσε ότι θα ήταν καλύτερα να είχε αποφευχθεί η παρουσία των διακριτικών και από τις δύο πλευρές. Αν ο πρόεδρος πήγαινε χωρίς τα διακριτικά της Δημοκρατίας, είπε, δεν θα μειωνόταν η διεθνής αναγνώριση της Κύπρου. Ο κύριος Χριστόφιας υπενθύμισε ότι και ο τέως πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου εμφανιζόταν στις συνομιλίες χωρίς τα διακριτικά της Δημοκρατίας, κάτι που τότε είχε επικριθεί έντονα.

    [06] ΟΜΗΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο πρεσβευτής της Ελλάδας Χρίστος Παναγόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα αφήσει καμία ευκαιρία χαμένη και θα επιδείξει καλή θέληση στη νέα φάση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Το βεβαρυμένο ιστορικό από τη στάση της τουρκικής πλευράς όμως, πρόσθεσε, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ο Ελληνας πρεσβευτής συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκη Ομήρου, στο πλαίσιο ενημερωτικών επαφών του με την πολιτική ηγεσία για το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Σημίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κύριος Ομήρου δήλωσε από την πλευρά του ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, θέλει να είναι αισιόδοξη αλλά δεν βοηθούν οι τοποθετήσεις Ετζεβίτ, Τζεμ και Ντενκτάς. Ο κύριος Ομήρου εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να πάρει το δρόμο του εξευρωπαϊσμού και να ανοίξει μια νέα εποχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι η ευχή μας, είπε, και θα αναμένουμε ανταπόκριση. Ο πρόεδρος του Κισός επεσήμανε πως είναι πρόωρο για την διατύπωση εκτιμήσεων. Η πρώτη συνάντηση, είπε ο κύριος Ομήρου, δεν είχε τα στοιχεία μιας πάρα πολύ ουσιαστικής συζήτησης . Ο κύριος Ομήρου είπε πως ο ίδιος δεν θα σπεύσει σε δηλώσεις, χωρίς ενημέρωση.

    [07] ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Νέα εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ξεκίνησε επίσημα χθές βράδυ στην Βρετανία με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων. Επικεφαλής της νέας εκστρατείας είναι ο φιλελεύθερος Δημοκράτης βουλευτής Ρίτσαρντ Αλαν, ο οποίος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές κινήσεις, που διευκολύνουν το βρετανικό μουσείο και τη βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψουν τα Μάρμαρα. Στρατηγική της νέας εκστρατείας είναι να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές και τη βρετανική κυβέρνηση για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα το 2004 με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Εν τω μεταξύ, τρεις διεθνείς προσωπικότητες της τέχνης, οι ηθοποιοί Βανέσα Ρεντγκρέϊβ, η Φιόνα Σόου, η οποία έχει διακριθεί στο ρόλο της Μήδειας, η Τζάνετ Σούτζμαν, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και απλοί Βρετανοί πολίτες, δήλωσαν ήδη συμμετοχή στη νέα εκστρατεία.

    [08] ΠΑΟΥΕΛ ΚΑΜΠΟΥΛ

    Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ υποσχέθηκε στην ηγεσία του Αφγανιστάν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανοικοδόμηση της χώρας. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ο Κολιν Πάουελ τόνισε επίσης ότι οι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν τους Αφγανούς την ώρα της μετάβασης σε ένα νέο Αφγανιστάν, στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν να ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αποδεσμευτεί χρυσός αξίας εκατόν ενενήντα εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκει στο Αφγανιστάν και είχε παγοποιηθεί για να τιμωρηθούν οι Ταλιμπάν. Την ερχόμενη Δευτέρα ο κύριος Πάουελ θα συζητήσει με ομολόγους του άλλων χωρών στο Τόκιο, την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν καθώς και τη συμβολή των χωρών τους στο σκοπό αυτό. Υπολογίζεται ότι το Αφγανιστάν θα χρειαστεί τουλάχιστον οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια κατά τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

    [09] ΑΗΚ ΕΚΤΑΚΤΗ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού, συνέρχεται το απόγευμα σε έκτακτη συνεδρία, υπό την προεδρία του Υπουργού Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη, για να ασχοληθεί με το θέμα των παρεμβάσεων στους μετρητές της Αρχής. Χτές, η Διεύθυνση της ΑΗΚ κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής νέα ονόματα εταιρειών και ιδιωτών, που εμπλέκονται στην υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπισθεί παραβάσεις σε δεκαοκτώ μετρητές, εκ των οποίων οι δώδεκα ανήκουν σε μεγάλη μετοχική εταιρεία. Ενώπιον της Επιτροπής αναφέρθηκε πως μέχρι στιγμής κατασχέθηκαν εκατόν σαράντα έξι μετρητές. Στους εννέα από αυτούς διαπιστώθηκε πως δεν έγινε παρέμβαση.

    [10] ΑΥΤΟ ΠΥΡ ΝΕΟ

    Πολυτελές αυτοκίνητο, που χρησιμοποιούσε ο Χρίστος Φιλίππου, άλλως Φαλκονέττι, τριαντα-πέντε χρονών από τη Λάρνακα και το οποίο είναι ιδιοκτησία της Ξένιας Λοιζίδου από το Στρόβολο, υπέστη εκτεταμένες ζημιές από φωτιά που ξέσπασε γύρω στις τρισήμισυ την αυγή. Από τις πρώτες εξετάσεις, η Αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια. Η φωτιά ξέσπασε ενώ το όχημα ήταν σταθμευμένο έξω από την πολυκατοικία όπου διαμένει ο Φιλίππου ενώ από τους καπνούς υπέστησαν ζημιές δύο πίνακες αξίας οκτακοσίων λιρών ο καθένας που βρίσκονταν σε γειτονική γκαλλερύ.

    [11] ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟΧΗ

    Σε τρίωρη αποχή από τα μαθήματά τους κατήλθαν σήμερα όλοι οι μαθητές των Λυκείων της Λεμεσού διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη θέρμανσης και άλλα θέματα που αφορούν την υλικοτεχνική υποδομή στα σχολεία τους. Οι μαθητικές οργανώσεις θεωρούν ότι η σημερινή κινητοποίησή τους θα αποτελέσει μοχλό πίεσης προς το Υπουργείο Παιδείας για να εξετάσει με σοβαρότητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Απόψε ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς βορειοδυτικοί δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους τρεις βαθμούς στο εσωτερικό, στους έξι στα παράλια και στον ένα βαθμό υπό το μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές όπου θα σχηματισθεί παγετός. Το ύψος των χιονιών είναι 90 εκατοστά στην κορυφή του Ολύμπου και 60 στην πλατεία Τροόδους. Ολοι οι δρόμοι προς το Τρόοδος είναι ανοικτοί για την τροχαία εκτός από τον δρόμο Προδρόμου-Τροόδους που είναι ανοικτός μόνο για οχήματα εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 17 January 2002 - 13:59:37 UTC