Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-12-05

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΛΒΑΡΟ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [02] ΓΚΙΟΥΡΕΛ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΕΘΝΙΚΟ
  • [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΔΕΙΠΝΟ
  • [05] ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΡΙΤΟ
  • [06] ΧΡΙΣΤΟΥ
  • [07] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  • [08] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ
  • [09] ΟΜΗΡΟΥ
  • [10] ΚΟΥΤΣΟΥ
  • [11] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [12] και σχόλια τους
  • [13] ΜΕΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [14] ΑΦΓΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [15] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ
  • [16] ΚΑΙΡΟΣ TETAΡΤΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΑΛΒΑΡΟ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο κυπριακό είναι δεσμευμένες αυτή τη φορά και οι δύο πλευρές δήλωσε ο Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό δήλωσε επίσης ότι όλα τα ζητήματα, που αφορούν τις απευθείας συνομιλίες του Ιανουαρίου, θα συζητηθούν στη διάρκεια του αποψινού δείπνου που παραθέτει ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Αλβαρο ντε Σότο μιλούσε το πρωί στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Κληρίδη.

    Το απόγευμα ο κύριος ντε Σότο θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    [02] ΓΚΙΟΥΡΕΛ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό του Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ο Τούρκος υπουργός προεδρίας, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Γκιουρέλ ισχυρίστηκε ότι η επίτευξη συμφωνίας στο κυπριακό πρέπει να προνοεί την κυριαρχία και ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού, κατά την έκφρασή του.

    [03] ΕΘΝΙΚΟ

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε το πρωί σε έκτακτη συνεδρία και αξιολογεί τα νέα δεδομένα στο κυπριακό μετά τη χθεσινή συμφωνία του προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς για συνομιλίες από τον Ιανουάριο χωρίς προϋποθέσεις και με όλα τα θέματα στο τραπέζι.

    Το Πρώτο τηλεοπτικό Κανάλι του ΡΙΚ θα συνδεθεί μετά τη λήξη της συνεδρίας με το προεδρικό μέγαρο για απευθείας μετάδοση τυχόν δηλώσεων που θα γίνουν.

    Οι δηλώσεις θα μεταδοθούν επίσης από το Πρώτο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του ΡΙΚ.

    [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΔΕΙΠΝΟ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μεταβαίνει απόψε στην κατεχόμενη Λευκωσία για να παρακαθήσει σε δείπνο στην οικία του Ραούφ Ντενκτάς, που θα παραθέσει προς τιμήν του ειδικού συμβούλου του Κόφι Ανάν, Αλβαρο ντε Σότο.

    Είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πάει στα κατεχόμενα.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς απηύθυνε την πρόσκληση προς τον πρόεδρο Κληρίδη στη χθεσινή πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή τους.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου έχει τονίσει πως ούτε κατά διάνοια η συμμετοχή του προέδρου στο δείπνο αυτό σημαίνει έστω και έμμεση αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.

    [05] ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΡΙΤΟ

    Το πρωί αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων σχολίασαν στο Τρίτο Πρόγραμμα τη χθεσινή συμφωνία του προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς και την αποδοχή απο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της πρόσκλησης του κατοχικού ηγέτη για δείπνο στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    [06] ΧΡΙΣΤΟΥ

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου υποστήριξε ότι θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες και κίνδυνοι έως ότου οδηγηθούμε σε επίλυση του Κυπριακού.

    Είπε επίσης ότι είναι θετικό πως έγινε η συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς και η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού παραμένει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κύριος Χρίστου δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να εμπεριέχει κινδύνους το γεγονός πως δεν έγινε αναφορά στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ωστόσο, είπε ότι είμαστε μπροστά σε σημαντικές εξελίξεις στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούμε.

    [07] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    Η Ελληνική κυπριακή πλευρά δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνει ανεκμετάλλευτες προτάσεις, όπως η διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, όταν όλη η διεθνής κοινότητα βλέπει τις εξελίξεις αυτές με νότα αισιοδοξίας δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, να πρόκειται για ένα νεο τουρκικό τέχνασμα, όπως είπε, αλλά, πρόσθεσε, θα φανεί πόσο ειλικρινής είναι η τουρκική πλευρά και αν θα ακολουθήσει τις γνωστές τακτικές της.

    Κληθείς να σχολιάσει την μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στα κατεχόμενα, για το δείπνο με τον Ραούφ Ντενκτάς ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε πως ο πρόεδρος Κληρίδης δεν πρόκειται να περάσει στα κατεχόμενα ως πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Δεν νομίζω, πρόσθεσε, ο πρόεδρος Κληρίδης να ήταν τόσο αφελής να περάσει στα κατεχόμενα με τα σήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Μια ενδεχόμενη πρόσκληση προς τον Ντενκτάς, σημείωσε, θα του δώσει το δικαίωμα να εισέλθει στις ελεύθερες περιοχές με τα σήματα του ψευδοκράτους.

    [08] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους εξέφρασε την εκτίμηση πως η πλευρά μας μπαίνει πλέον σε δύσκολα, όπως είπε, μονοπάτια, μετά τη συμφωνία Κληρίδη- Ντενκτάς για απευθείας συνομιλίες τον Ιανουάριο.

    Ωστόσο, είπε, ότι είναι θετικό το γεγονός πως μπαίνουμε σε μια πρόσωπο με πρόσωπο διαδικασία υπο την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κύριος Κλεάνθους είπε επίσης ότι υπάρχουν και ανησυχίες και επιφυλάξεις απο τις εξελίξεις.

    [09] ΟΜΗΡΟΥ

    Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν για τη βάση των συνομιλιών καθώς δεν έγινε καμμιά αναφορά στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών.

    Ο Γιαννάκης Ομήρου εμφανίσθηκε επιφυλακτικός για την διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών, σημειώνοντας πως η πλευρά μας θα πρέπει να επιδείξει προσοχή στις επόμενες της κινήσεις.

    Εξέφρασε επίσης διαφωνία για την αποδοχή από τον πρόεδρο Κληρίδη της πρόσκλησης του Ραούφ Ντενκτάς για δείπνο στα κατεχόμενα.

    Υπάρχει ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ, το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν και λανθασμένες εντυπώσεις, αλλα και ο κατοχικός ηγέτης να εκμεταλλευθεί την επίσκεψη.

    [10] ΚΟΥΤΣΟΥ

    Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι υπάρχουν και θετικά και αρνητικά απο την επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό.

    Ο Νίκος Κουτσού ανέφερε πως η συνάντηση Κληρίδη- Ντενκτάς δεν ήταν κίνηση σχεδιασμού, αλλα μια κίνηση που οδηγεί σε μια νεα διαδικασία, πακέτου λύσης-ένταξης και εξέφρασε την εκτίμηση πως αλλαγή της διαδικασίας θα είναι αρνητική για την πλευρά μας και θα της δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

    Ο Πρόεδρος των Νεων Οριζόντων εξέφρασε παράλληλα την διαφωνία του για την μετάβαση Κληρίδη στα κατεχόμενα, η οποία όπως είπε, μπορεί να έχει τεράστιες πολιτικές επιπτώσεις.

    [11] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Η χθεσινή συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς αποτελεί το κύριο θέμα όλων των τουρκοκυπριακών εφημερίδων οι οποίες σε ρεπορτάζ

    [12] και σχόλια τους

    χαιρετίζουν τη συνάντηση.

    Η '' Κίπρις '' τιτλοφορεί το θέμα της "Ιστορικό βήμα" και αφιερώνει έξι σελίδες για τη συνάντηση.

    Η εφημερίδα γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα συναντηθεί σήμερα στις δύο μετά το μεσημέρι, με τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη ψευδοβουλή για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συνάντησης.

    Η ''Αβρούπα '' στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο "Στην υγειά σου" και αναφέρεται στο τσούγκρισμα των ποτηριών που θα γίνει στο αποψινό δείπνο που θα παραθέσει στα κατεχόμενα ο Ντενκτάς.

    Αρκετές εφημερίδες αναφέρονται και στο μενού του δείπνου, το οποίο όπως γράφουν θα αρχίσει στις οκτώ το βράδυ.

    Θα περιλαμβάνει μελιντζάνες με κιμά, μανιταρόσουπα, ψάρι, μακαρόνια του φούρνου, σαλάτα και εκμέκ καταίφι.

    Εκτενή αναφορά στη συνάντηση Κληρίδη- Ντενκτάς κάμνουν και οι εφημερίδες της Τουρκίας.

    Η Τζουμχουριέτ με τίτλο "Ραντεβού ελπίδας στην Κύπρο", γράφει ότι Κληρίδης και Ντενκτάς αποφάσισαν να επαναρχίσουν τις συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο.

    [13] ΜΕΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Νέα επίθεση αυτοκτονίας διενεργήθηκε το πρωί έξω από ξενοδοχείο στα Ιεροσόλυμα με ένα νεκρό και τρείς τουλάχιστον τραυματίες.

    Η έκρηξη σημειώθηκε, όταν Παλαιστίνιος ζωσμένος με εκρηκτικά προσπαθούσε να διασταυρώσει δρόμο κοντά στο ξενοδοχείο.

    Το σώμα του βομβιστή διαμελίστηκε, ενώ τρείς άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονταν κοντά σε στάση λεωφορείου τραυματίστηκαν.

    Σε άλλο ξενοδοχείο κοντά στο σημείο που έγινε η επίθεση διέμενε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για το μεσανατολικό Αντονι Ζίνι.

    [14] ΑΦΓΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Ιστορική συμφωνία επετεύχθη το πρωί στη Βόννη, ύστερα από μαραθώνιες συνομιλίες εννέα ημερών, μεταξύ των φυλών του Αφγανιστάν για το πολιτικό μέλλον της χώρας.

    Συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα τα ονόματα των ατόμων που θα καταλάβουν τις ανώτατες θέσεις στη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών Αχμάντ Φάουζι, επικεφαλής της κυβέρνησης έχει τεθεί ο πολέμαρχος ηγέτης της φυλής Παστούν Χαμίντ Καρζάϊ, ενώ η Βόρεια Συμμαχία θα διατηρήσει τα τρία σημαντικότερα υπουργεία.

    Η μεταβατική κυβέρνηση περιλαμβάνει έξι αντιπροέδρους και είκοσι-τρεις υπουργούς.

    Σ' αυτή συμμετέχουν τουλάχιστον δύο γυναίκες.

    [15] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ

    Απόπειρα εμπρησμού ταξί έγινε λίγο μετά τις έξι το πρωί στην Αγλαντζιά.

    Το ταξί, ιδιοκτησία του Πίνδαρου Αχιλλέως, ήταν σταθμευμένο έξω από οικία στην οδό Πολυμνίας.

    Η φωτιά έγινε αντιληπτή από γείτονες, οι οποίοι και την κατέσβεσαν πριν από την επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Το όχημα υπέστη ζημιές στο πίσω μέρος.

    Με βάση τις προκαταρκτικές έρευνες της αστυνομίας φαίνεται να πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια.

    [16] ΚΑΙΡΟΣ

    Και η πρόγνωση για τον καιρό.

    Το απόγευμα θα υπάρχουν περίοδοι με αίθριο καιρό, αλλά και αυξημένες νεφώσεις που αναμένεται να φέρουν βροχές και ίσως τοπικές καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς μέχρι μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ, αλλά στις περιοχές των καταιγίδων θα φθάνουν τα πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

    Απόψε θα σχηματίζονται κατά διαστήματα νεφώσεις, με ενδεχόμενο να πέσουν βροχές κατά τόπους.

    Οι άνεμοι θα ειναι ασθενείς μεταβλητοί δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους εννιά βαθμούς στο εσωτερικό, στους δέκα στα παράλια και στους δύο στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 5 December 2001 - 17:23:43 UTC