Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-11-14

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΠΕΘΑΝΕ
  • [02] ΚΤΗΜΑΤΟ ΚΟΜΠΙΝΑ
  • [03] ΥΠΕΞ ΕΥΡΩΠΗ
  • [04] ΑΦΓΑΝΙΚΑ ΝΕΟ
  • [05] ΑΒΕΡΩΦ ΑΕΡΟΔΡ
  • [06] ΕΔΥ ΠΑΠΑΣΑΒΒΑΣ
  • [07] ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [08] ΚΑΙΡΟΣ TETAΡΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΠΕΘΑΝΕ

    Πέθανε το πρωί, σε ηλικία πενηνταέξι χρόνων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φαίδρος Οικονομίδης.

    Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν με λοίμωξη πνευμόνων στην κλινική Ευαγγελίστρια.

    Το 1994 ο Φαίδρος Οικονομίδης είχε υποστεί σοβαρό καρδιακό επεισόδιο στη διάρκεια φιλανθρωπικής εκδήλωσης στη Σχολή Τυφλών και το 1995 είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδίας στο Λονδίνο.

    Ο Φαίδρος Οικονομίδης διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Κληρίδη από το Φεβρουάριο του 1993 μέχρι τον Απρίλιο του 1994.

    Ο εκλιπών γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε μηχανολογία, οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στο Λονδίνο.

    Υπήρξε διευθύνων σύμβουλος στην Κυπριακή Εταιρεία Εισαγωγών, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς μέλος και του διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Διεθνούς Ινστιτούτου Διοίκησης.

    Διετέλεσε επίσης οικονομικός διαχειριστής και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μελετών του Δημοκρατικού Συναγερμού.

    Κατά καιρούς υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων από το 1988 μέχρι το 1992.

    Υπήρξε εξάλλου μέλος του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής και της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας, μέλος του Συμβουλίου Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, του Συμβουλίου Ιδρύματος Τεχνολογίας και πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου και του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αυτοκινήτων.

    [02] ΚΤΗΜΑΤΟ ΚΟΜΠΙΝΑ

    Την παραπομπή σε δίκη, ενώπιον κακουργιοδικείου, του κτηματολογικού λειτουργού Μιχάλη Καλαθά και του κοινοτάρχη Πηγαινιών Βάσου Στυλιανού, αποφάσισε το Επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας για το σκάνδαλο στο Κτηματολόγιο.

    Η απόφαση λήφθηκε ύστερα από μακρά διαδικασία και η δίκη έχει οριστεί για τις έντεκα Δεκεμβρίου.

    Αυριο το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας θα αποφασίσει κατά πόσον οι Καλαθάς και Στυλιανού θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης.

    [03] ΥΠΕΞ ΕΥΡΩΠΗ

    Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για το περιεχόμενο της Τακτικής Εκθεσης Προόδου 2001 για την Κύπρο και του Εγγράφου Στρατηγικής που δόθηκαν χθες βράδυ στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο επισημαίνει την αντικειμενική καταγραφή στα δύο κείμενα, της σημαντικής προόδου που έχει επιτελέσει η Κύπρος για εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε μέσα στα πλαίσια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Ικανοποίηση εκφράζεται εξάλλου και για το γεγονός ότι στα δύο κείμενα καταγράφεται η συνεχιζόμενη Τουρκική αδιαλλαξία στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και υπογραμμίζεται η ευθύνη της Τουρκίας προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα, ενώ επαναλαμβάνεται η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η λύση του εθνικού προβλήματος της Κύπρου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξή της.

    Τα κείμενα διευκρινίζουν επίσης ότι η διευθέτηση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να επιτρέπει στην Κύπρο να μιλά με μια φωνή εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [04] ΑΦΓΑΝΙΚΑ ΝΕΟ

    Στο Αφγανιστάν συνεχίζεται η διάλυση των Ταλιπάν καθώς οι αφγανικές επαρχίες, η μια μετά την άλλη, πέφτουν στα χέρια της Βόρειας Συμμαχίας, μετά τη χθεσινή ανακατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ, από τις δυνάμεις της Συμμαχίας .

    Το πρωί οι μαχητές της Βόρειας συμμαχίας έθεσαν υπό τον έλεγχο τους και την πόλη Τζιαλαλαμπάτ, προπύργιο των Ταλιμπάν στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

    Νωρίτερα οι Ταλιμπάν υποχώρησαν από την κεντρική επαρχία Ουρουζγκάν, γεγονός που συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την Κανταχάρ, προπύργιο των Ταλιμπάν στο νότιο τμήμα της χώρας.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας, οι Ταλιμπάν κατέχουν τώρα λιγότερο από το είκοσι τοις εκατόν του Αφγανικού εδάφους.

    Από πλευράς των Ταλιμπάν, ανακοινώθηκε ότι η υποχώρηση των δυνάμεών τους από διάφορες επαρχίες είναι θέμα στρατηγικής και τακτικής και ότι αναδιοργανώνονται ετοιμάζοντας νέο σχέδιο δράσης.

    Ανέφεραν επίσης ότι οι Ταλιμπάν ρίχνουν τώρα το κύριο βάρος στην άμυνα της Κανταχάρ.

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλτ Ράμσφελτ δήλωσε ότι παρά την υποχώρηση των Ταλιμπάν, οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν θα συνεχισθούν έως ότου συλληφθούν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο ηγέτης της Ταλιμπάν Μουλλάς Μωχάμετ Ομάρ.

    [05] ΑΒΕΡΩΦ ΑΕΡΟΔΡ

    Ανακοινώθηκαν το πρωί οι πέντε κοινοπραξίες που έχουν προεπιλεγεί για να συμμετάσχουν στην τελική φάση υποβολής προσφορών για την ανάπτυξη των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης.

    Οι κοινοπραξίες είναι: Αλτέρα Κονσόρτιουμ, Σάιπρους Γκεταγουέη Εαρπορτς, Φράπορτ Εη Τζι, Ερμής Εαρπορτς, και Πρότζιεκτ Πηγασος.

    Ανακοινώνοντας την απόφαση ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταλήξει σε συμφωνία που να μην διασφαλίζει τα κεκτημένα των εργαζομένων και τα συμφέροντα της κυπριακής πολιτείας και του κυπριακού λαού.

    [06] ΕΔΥ ΠΑΠΑΣΑΒΒΑΣ

    Η Επιτροπή δημόσιας Υπηρεσίας έκανε αποδεκτό το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη για πρόωρη αφυπηρέτηση του Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Ακη Παπασάββα.

    Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο κύριος Μαρκίδης, προσθέτοντας ότι από την ενημέρωση της οποίας έτυχε, ο κύριος Παπασάββας αφυπηρετεί από σήμερα.

    Με επιστολή του πρός την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, ο Αλέκος Μαρκίδης ζητούσε την πρόωρη αφυπηρέτηση του κυρίου Παπασάββα λόγω προβλημάτων, όπως ανέφερε, στην επιτέλεση των καθηκόντων του υφισταμένου του.

    [07] ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Το Ακέλ, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ανακοίνωσαν τα ονόματα των υποψηφίων δημάρχων που θα υποστηρίξουν, για τη δημαρχία των κατεχομένων Δήμων.

    Οι υποψήφιοι είναι:

    Δήμος Αμμοχώστου - Κίκης Καζαμίας,

    Δήμος Κερύνειας - Κωνσταντίνος Ωρολογάς

    Δήμος Μόρφου - Χαράλαμπος Πίττας

    Δήμος Λαπήθου - Αθως Ελευθερίου

    Δήμος Καραβά - Γιαννάκης Παπαϊωάννου

    Δήμος Κυθραίας - Μιχαλάκης Σάββα

    Δήμος Ακανθούς - Σάββας Σαββίδης

    Δήμος Λύσης - Ανδρέας Τοφιάς και

    Δήμος Λευκονοίκου - Μιχάλης Πήλικος

    [08] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Σχετικά χαμηλή πίεση θα επηρεάζει την περιοχή.

    Το απόγευμα θα υπάρχουν νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη στις προσήνεμες ανατολικές περιοχές.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές αραιές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, ασθενείς, τριών μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι μέχρι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δώδεκα περίπου βαθμούς στο εσωτερικό, στους δεκατέσσερις στα παράλια και στους δέκα στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 14 November 2001 - 11:00:25 UTC