Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-11-13

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΦΓΑΝΙΚΑ ΝΕΩΤΕΡΑ
  • [02] ΑΦΓΑΝ Ο.Η.Ε
  • [03] ΑΕΡΟΣΥΝΤΡΙΒΗ
  • [04] ΗΠΑ ΑΕΡΟΝΕΚΡΟΙ
  • [05] ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΑΤΑΚΗΣ
  • [06] ΚΑΣΟΥΛ ΟΛΑ
  • [07] ΤΖΕΜ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΚΑΣΟΥ ΝΥ
  • [09] ΚΥΠΡΟΣ ΕΕ
  • [10] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [11] ΤΡΑΧΩΝΙ ΒΟΜΒΑ
  • [12] ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ TΡΙΤΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΑΦΓΑΝΙΚΑ ΝΕΩΤΕΡΑ

    Στο Αφγανιστάν, δυνάμεις της αντιπολίτευσης εισήλθαν νωρίς το πρωί στην πρωτεύουσα Καμπούλ, η οποία είχε νωρίτερα εγκαταλειφθεί από τους Ταλιμπάν.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρώϋτερ δεκάδες ένοπλοι άνδρες της Βόρειας Συμμαχίας έφθασαν μέχρι και στο κέντρο της πρωτεύουσας, πάνω σε οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

    Οι μαχητές της αντιπολίτευσης έθεσαν υπό τον έλεγχό τους κυβερνητικά κτίρια, ενώ μια από τις ομάδες τους, συνόδευε αιχμαλώτους Ταλιμπάν.

    Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν που υπερασπίζονταν ψες την Καμπούλ, την εγκατέλειψαν, κατευθυνόμενες προς τα δυτικά και τα νότια.

    [02] ΑΦΓΑΝ Ο.Η.Ε

    Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τους Αφγανούς πολιτικούς να συναντηθούν κατά τις αμέσως επόμενες μέρες, με στόχο τη δημιουργία κυβέρνησης, ευρείας βάσεως, η οποία να αντικαταστήσει τους Ταλιμπάν.

    Τα Ηνωμένα Εθνη τόνισαν επίσης στους Αφγανούς πολιτικούς ότι πρέπει να προβούν σε προσωρινές διευθετήσεις όσον αφορά την πρωτεύουσα Καμπούλ.

    Σύμφωνα με διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών, η συνάντηση των πολιτικών ηγετών του Αφγανιστάν αναμένεται να γίνει στην Ευρώπη, κατά πάσαν πιθανότητα στη Γενεύη ή στη Βιέννη, ή ακόμα και σε περιοχή κοντά στο Αφγανιστάν.

    [03] ΑΕΡΟΣΥΝΤΡΙΒΗ

    Οι αμερικανικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τη διακρίβωση των αιτίων της χθεσινής συντριβής του αίαρμπας τριακόσια των Αμερικανικών Αερογραμμών στη Νέα Υόρκη, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, φαίνεται να οφειλόταν σε δυστύχημα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ δήλωσε ψες ότι η συντριβή οφείλεται κατά πάσαν πιθανότητα σε μηχανική βλάβη.

    Η εκπρόσωπος του Εφ Μπι Αϊ, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν, για την ώρα τουλάχιστον, οποιαδήποτε πληροφόρηση που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η συντριβή του αεροπλάνου οφείλεται σε τρομοκρατικό κτύπημα.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν προέκυψε προς το παρόν κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι σημειώθηκε έκρηξη εν πτήσει.

    [04] ΗΠΑ ΑΕΡΟΝΕΚΡΟΙ

    Απαντήσεις στα αίτια της τραγωδίας αναμένεται να δώσουν τα δύο μαύρα κουτιά, τα οποία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες έχουν ήδη βρεθεί και μεταφερθεί στην Ουάσιγκτον για εξέταση.

    Στο μεταξύ τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει διακόσια εικοσιπέντε πτώματα από τα συντρίμια του μοιραίου Αίαρμπας.

    Ωστόσο αγνοείται η τύχη άλλων τριανταπέντε ανθρώπων που επέβαιναν στο αεροσκάφος, καθώς και άλλων έξι έως οκτώ ατόμων τα οποία βρίσκονταν μέσα στα σπίτια τους την ώρα της συντριβής.

    [05] ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΑΤΑΚΗΣ

    Ο κυβερνήτης της Νεας Υόρκης Τζόρτζ Πατάκης δήλωσε ότι ο κυβερνήτης του μοιραίου Αίαρμπας τριακόσια είχε αδειάσει τα καύσιμα πρίν απο την συντριβή του, γεγονός που πιθανόν να φανερώνει την ύπαρξη μηχανικού προβλήματος.

    Συμφωνα με τον κύριο Πατάκη, ο κυβερνήτης άδειασε τα καύσιμα πάνω απο τον κόλπο της Ιαμαϊκής, νότια του σημείου της πτώσης.

    [06] ΚΑΣΟΥΛ ΟΛΑ

    Απόδειξη της νευρικότητας η οποία διακατέχει την τουρκική πλευρά και του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει αποτελούν οι απειλές που διετύπωσε ο Ισμαήλ Τζέμ από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για σοβαρότατη κρίση σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτηρίζοντας επίσης κίνηση αντιπερισπασμού την ενέργεια του Ραούφ Ντενκτάς να στείλει επιστολή για συνάντηση μέ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο από τή Νέα Υόρκη ο κύριος Κασουλίδης τόνισε ότι εκείνο που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη είναι οι θέσεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση καί ότι το παράθυρο ευκαιρίας για τους τουρκοκυπρίους θα παραμείνει ανοικτό έως το 2002.

    [07] ΤΖΕΜ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ επανέλαβε, από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τις απειλές για "σοβαρότατη κρίση" από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι απαιτείται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, διότι, πρόσθεσε, γίνεται τώρα λόγος για κάποιες ημερομηνίες, κατά τις οποίες θα γίνουν ορισμένες ριζικές μεταβολές στην Κύπρο, λόγω της μονομερούς, όπως είπε, ένταξης της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η Τουρκία, πρόσθεσε, πιστεύει ότι αυτές οι αλλαγές εγκυμονούν κινδύνους και για τα δύο μέρη, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

    Κάθε τεχνητά επιβαλλόμενη λύση , ανέφερε ο Ισμαήλ Τζεμ, που δεν είναι αποδεκτή και από τα δύο "έθνη του νησιού", κατά την έκφραση του, αλλά και από τις εγγυήτριες χώρες, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει μια σοβαρότατη κρίση.

    [08] ΚΑΣΟΥ ΝΥ

    Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ψες συναντήσεις με τον Αλβαρο ντε Σότο και τον λόρδο Χάνεϊ, με τους οποίους συζήτησε κατά κύριο λόγο το θέμα της επιστολής Ντενκτάς προς τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση εκφράστηκαν επιδοκιμασίες για τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος Κληρίδης χειρίστηκε το θέμα.

    Είπε ακόμη ότι οι προσπάθειες των ξένων μεσολαβητών και των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη του διαλόγου στρέφονται αποκλειστικά προς την τουρκική πλευρά.

    [09] ΚΥΠΡΟΣ ΕΕ

    Ισχυρό μήνυμα προς τους Τουρκοκυπρίους να ανεβούν στο τρένο της ένταξης της Κύπρου, απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Στην έκθεσή της, που θα δοθεί σήμερα το απόγευμα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή τονίζει επίσης πως η ένταξη θα εγγυηθεί όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα των Κυπρίων.

    [10] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Σύντομη απελευθέρωση της Κύπρου ήταν η καλύτερη ευχή που πήρε σήμερα για τα ονομαστήριά του, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    Ο Μακαριώτατος που κλείνει σήμερα 24 χρόνια από την ενθρόνισή του, χαρακτήρισε την επέτειο σημαντική αφού όπως είπε διαδέχθηκε ένα μεγάλο ιεράρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

    Δοξάζει τον Θεό, πρόσθεσε, γιατί όντως χρειαζόμαστε τη βοήθειά του.

    [11] ΤΡΑΧΩΝΙ ΒΟΜΒΑ

    Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε νωρίς το πρωί στο Τραχώνι, στο αυτοκίνητο της Ιφιγένειας Ορφανίδου, ιδιωτικής υπαλλήλου.

    Από την έκρηξη, που σημειώθηκε στις δύο και δέκα μετά τα μεσάνυκτα, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο αυτοκίνητο καθώς και διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην οικία της Ορφανίδου.

    Η αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων σε συνεργασία με την αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν αποκλείσει την περιοχή και διεξάγουν έρευνες.

    [12] ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Το διοικητικό συμβούλιο της Ομόνοιας δεν κατέληξε χθες βράδυ σε οποιεσδήποτε αποφάσεις όσον αφορά τις δηλώσεις του προπονητή της ομάδας Χεγκ Χάουαρντ και του ποδοσφαιριστή Ράινερ Ράουφμαν.

    Το διοικητικό συμβούλιο του λευκωσιάτικου σωματείου εξέτασε την όλη κατάσταση στο ποδοσφαιρικό τμήμα σε μαραθώνια συνεδρία, που διεκόπη τα μεσάνυκτα και θα συνεχισθεί σήμερα, οπότε αναμένεται να ληφθούν και οριστικές αποφάσεις σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ομόνοιας τις τελευταίες ημέρες.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με ψηλές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιανατολικοί ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ, η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές έως ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειανατολικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκατρείς βαθμούς στο εσωτερικό, στους δεκατέσσερις στα παράλια και στους εννέα βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 13 November 2001 - 14:01:56 UTC