Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-09-13

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ
  • [02] ΗΠΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [03] ΗΠΑ ΕΡΕΥΝΕΣ
  • [04] ΑΡΑΒΕΣ ΚΑΜΠΟΥΛ
  • [05] ΛΟΥΦΤΧΑΝΣΑ
  • [06] ΗΠΑ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
  • [07] ΙΕΡΙΧΩ ΙΣΡΑΗΛ
  • [08] ΧΑΣΙΚΟΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΚΥΠΡΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ

    Ο κυπριακής καταγωγής Μιχάλης Ταρούς, τριάντα οκτώ ετών, περιλαμβάνεται μεταξύ των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Ταρούς, η οικογένεια του οποίου κατάγεται από την Κώμα του Γιαλού, ήταν υπεύθυνος των αεροσυνοδών στο αεροσκάφος της εταιρίας "Γιουνάητετ Εάρλαϊνς" το οποίο προσέκρουσε στο δεύτερο πύργο του Διεθνούς Εμπορικού Κέντρου στη Νέα Υόρκη.

    Στη μοιραία πτήση ήταν και η Αμερικανίδα αρραβωνιαστικά του Εϊμι Κινγκ, η οποία πρόλαβε και επικοινώνησε με τον πατέρα του Ταρούς, Δημήτρη, τον οποίο πληροφόρησε ότι το αεροσκάφος είχε καταληφθεί από αεροπειρατές.

    Ο Ταρούς γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και εργαζόταν στη Γιουνάιτετ Αεαρλάινς για δέκα χρόνια.

    Καταλείπει μία κόρη δέκα χρόνων, την οποία είχε αποκτήσει από τον πρώτο του γάμο.

    Το θάνατο του Ταρούς επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους στο ΡΙΚ η πρέσβειρα της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρίων Αμερικής Σάββας Τσίβικος.

    Η κυρία Μαρκουλλή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μεταξύ των θυμάτων να υπάρχουν κι άλλοι Ελληνοκύπριοι, αφού όπως επεσήμανε δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα ονόματα των θυμάτων.

    [02] ΗΠΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Δύο εικοσιτετράωρα μετά τις πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις, άρχισαν να ανακοινώνονται τα ονόματα των νεκρών που ανασύρθηκαν από τα ερείπια και αναγνωρίστηκαν.

    Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί οι σοροί ογδόντα δύο ανθρώπων ενώ νεκροί πιστεύεται ότι είναι και οι τριακόσιοι εβδομήντα αστυνομικοί και πυροσβέστες που αγνoούνται.

    Τραυματισμένοι έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια άλλοι πέντε άνθρωποι ανεβάζοντας τον αριθμό των διασωθέντων σε έντεκα.

    Τα ονόματα των νεκρών άρχισαν ήδη να ανακοινώνονται μέσω του διαδικτύου.

    Εξάλλου ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας Τζάκ Στρό ανακοίνωσε ότι περίπου εκατό Βρετανοί αναγνωρίστηκαν ανάμεσα στα θύματα των επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η Σκότλαντ Γιάρντ ανέλαβε να ενημερώσει τους συγγενείς. Επεσήμανε ωστόσο ότι ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός αφού οι Βρετανοί νεκροί αναμένεται να είναι πολύ περισσότεροι.

    Στο μεταξύ αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν ότι οι νεκροί από την επίθεση στο κτίριο υπολογίζονται γύρω στους διακόσιους.

    Επίσης έχει ανακοινωθεί ότι νεκροί είναι και οι διακόσια εξήντα έξι επιβαίνοντες των τεσσαρων μοιραίων αεροπλάνων.

    [03] ΗΠΑ ΕΡΕΥΝΕΣ

    Μαζική έρευνα, τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες, διεξάγουν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας για τον εντοπισμό και σύλληψη των υπευθύνων των τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζων Ασκροφτ ανακοίνωσε ότι στην έρευνα απασχολούνται οκτώ χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι παρακολουθούν τα ίχνη δύο χιλιάδων υπόπτων.

    Μέχρι στιγμής πάντως οι αμερικανικές αρχές αποφεύγουν να αναφερθούν σε συλλήψεις ή την ταυτότητα των δραστών.

    Ωστόστο το τηλεοπτικό δίκτυο Σι Εν Εν, επικαλούμενο ανακριτικές πηγές, μετέδωσε ότι στις τρομοκρατικές υποθέσεις εμπλέκονται μέχρι και πενήντα άτομα, από τα οποία τα δέκα διαφεύγουν της σύλληψης.

    Επίσημα ανακοινώθηκε χθες ότι συνελήφθησαν δύο άτομα σε σχέση με το παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό που βρέθηκε κάτω από τη γέφυρα "Τζώρτζ Ουάσιγκτον".

    Οι αμερικανικές υπηρεσίες εντόπισαν σε διαμερίσματα και αυτοκίνητα στη Νέα Υόρκη σημειώματα των αεροπειρατών προς τους γονείς τους, με τα οποία τους ενημέρωναν για τις επιθέσεις αυτοκτονίας, καθώς και πιστωτικές κάρτες με τις οποίες ορισμένοι από τους αεροπειρατές πλήρωσαν δίδακτρα σε σχολές πιλότων μέσα στις ιδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [04] ΑΡΑΒΕΣ ΚΑΜΠΟΥΛ

    Ο Σαουδάραβας τρομοκράτης Οσάμα Μπιν Λάντεν αρνείται κάθε ανάμιξη στις προχθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στενός συνεργάτης του Μπιν Λάντεν τηλεφώνησε από άγνωστη περιοχή στον επικεφαλής της τηλεόρασης του Αμπου Ντάμπι, λέγοντάς του ότι ο Σαουδάραβας τρομοκράτης δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις και ούτε καμία πληροφορία για τους δράστες και τους σκοπούς τους.

    Του ανέφερε πάντως πως ο Μπιν Λάντεν χαρακτηρίζει τις επιθέσεις τιμωρία από τον παντοδύναμο Αλλάχ.

    Στο μεταξύ μπροστά στο ενδεχόμενο πιθανής αμερικανής επίθεσης ως αντίποινα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, πολίτες αραβικών χωρών εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με μαρτυρίες οι κάτοικοι της Καμπούλ κατασκευάζουν αναχώματα στις παρυφές της πόλης.

    [05] ΛΟΥΦΤΧΑΝΣΑ

    Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Λουφτχάνσα ακύρωσε και τις έξι πτήσεις της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για σήμερα, ύστερα από νεότερες οδηγίες των αμερικανικών αρχών.

    Εκπρόσωπος της Λουφτχάνσα δήλωσε πως εάν αποφασιστεί επανάληψη των πτήσεων, η εταιρεία θα ανακοινώσει έγκαιρα το πρόγραμμα της ώστε να ενημερωθούν οι χιλιάδες επιβάτες που αναμένουν στην Φρανκφούρτη και στο Μόναχο να αναχωρήσουν για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [06] ΗΠΑ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

    Οι ασφαλιστικές εταιρείες αναμένεται ότι θα κληθούν να καταβάλουν το ακριβότερο παρά ποτέ ασφάλιστρο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Οπως μεταδίδεται, οι διεκδικήσεις για ασφάλιστρα πιθανόν να φθάσουν τα δεκαπέντε δισεκατομμύρια δολλάρια.

    Με αυτή την προοπτική επηρεάστηκαν δυσμενώς και οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών στα χρηματιστήρια που σημείωσαν κάθετη πτώση.

    [07] ΙΕΡΙΧΩ ΙΣΡΑΗΛ

    Οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την παλαιστινιακή πόλη Ιεριχώ στη Δυτική Οχθη, όπου νωρίς την αυγή πραγματοποίησαν επιδρομή από την οποία τραυματίστηκαν επτά Παλαιστίνιοι.

    Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν οτι στη διάρκεια της νύκτας οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν περιοχή της Ιεριχούς με την κάλυψη αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων.

    Τα ισραηλινά στρατεύματα τα οποία διείσδυσαν τη νύκτα και στην πόλη Τζενίν σκότωσαν επτά Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους δεκατρείς.

    [08] ΧΑΣΙΚΟΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ

    Η ρωσική κυβέρνηση παραχώρησε δωρεάν για τρείς μήνες στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα ελικόπτερο Μί-26, το οποίο αναμένεται να προσγειωθεί στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο στις πέντε το απόγευμα.

    Το ελικόπτερο θα χρησιμοποιηθεί κατα κύριο λόγο για σκοπούς πυρόσβεσης.

    Ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει μέσα από ασκήσεις ή άλλες επιχειρήσεις, κατα πόσο το ελικόπτερο είναι εκείνο που της χρειάζεται.

    Εαν διαπιστωθεί, πρόσθεσε ο υπουργός Αμυνας, ότι το ελικόπτερο αυτό είναι το πτητικό μέσο που μπορεί να εξυπηρετεί της ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αγορά του.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Και τώρα ο καιρός.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τοπικές, παροδικές νεφώσεις πιθανό να φέρουν μερικές βροχές στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι γενικά δυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ αλλά νοτιοδυτικοί ισχυροί, πέντε έως έξι μποφόρ, στα νότια παράλια και η θάλασσα έως ταραγμένη γενικά και κυματώδης στις νότιες περιοχές.

    Και απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 20 στα παράλια και στους 13 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 13 September 2001 - 11:00:54 UTC