Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-09-12

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΕΙΚΟΝΑ
  • [02] ΜΟΡΓΚΑΝ
  • [03] ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ
  • [04] ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΚΕΝΩΣΗ
  • [05] ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ
  • [06] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΥΟΡΚΗ
  • [07] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΝΑΝ
  • [08] ΤΣΙΒΙΚΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ
  • [09] ΧΑΚ - ΚΛΕΙΣΤΟ
  • [10] ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ
  • [11] ΜΕΣΗ ΝΕΚΡΟΙ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΕΙΚΟΝΑ

    Χαώδης κατάσταση επικρατεί στην Ουάσιγκτων και τη Νέα Υόρκη ύστερα από το χθεσινό τριπλό τρομοκρατικό κτύπημα στο Πεντάγωνο και τους δίδυμους ουρανοξύστες που κατέρρευσαν παρασύροντας χιλιάδες ανθρώπους στο θάνατο.

    Οι εργαζόμενοι σε ουρανοξύστες εγκατέλειψαν τα γραφεία τους, τα σχολεία έκλεισαν και όλοι κλείστηκαν στα σπίτια τους, καθώς τα πάντα έχουν ακινητοποιηθεί και ολόκληρη η χώρα, σοκαρισμένη, παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις.

    Τα τρία αεροδρόμια της Νέας Υόρκης έχουν κλείσει και όλες οι αεροπορικές πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανασταλεί.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας για αποτροπή νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, καθώς αρχίζουν οι υπεράνθρωπες προσπάθειες για ανεύρεση επιζώντων μέσα από τα ερείπια και η καταμέτρηση των νεκρών που εκφράζονται φόβοι ότι θα φθάσουν μέχρι και τις είκοσι χιλιάδες.

    Αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων ήταν και ο εντοπισμός σήμερα φορτηγού γεμάτου με εκρηκτικά κάτω από τη γέφυρα Τζορτζ Ουάσιγκτων στη Νέα Υόρκη.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος Τζιορτζ Μπους δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες για αντίποινα για όσους ευθύνονται για τις επιθέσεις με τρία αεροπλάνα εναντίον των δυο κτιρίων, ενώ αμερικανοί βουλευτές χαρακτήρισαν τις επιθέσεις ως πράξη πολέμου για την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εκδικηθούν.

    Την ευθύνη για την επίθεση δεν έχει αναλάβει καμιά οργάνωση.

    Στη Νέα Υόρκη ο δήμαρχος Ρούντολφ Τζιουλιάνι δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι τρομακτικός και ότι τα νοσοκομεία της πόλης έχουν κατακλυσθεί από τραυματίες.

    Εκατοντάδες πυροσβέστες που έσπευσαν στα πληγέντα κτίρια στην Ουάσιγκτων και την Νέα Υόρκη αναζητούνται και εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί κάτω από τα ερείπεια.

    Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν αναμένεται να γνωσθεί παρά αφού περάσουν αρκετές εβδομάδες καθώς, εκτός από τους δίδυμους ουρανοξύστες, που ανήκουν στο διεθνές εμπορικό κέντρο, έχει καταρρεύσει και τρίτο κτίριο, σαράντα επτά ορόφων που ανήκει στο κέντρο, επτά ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση.

    Η επίθεση χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη σε αμερικανικό έδαφος από την επίθεση των Ιαπώνων στις επτά Δεκεμβρίου 1941 στο Πέρλ Χάρμπορ όπου σκοτώθηκαν δύο χιλιάδες διακόσιοι ογδόντα στρατιώτες και εξήντα οκτώ πολίτες, υποχρεώνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να εισέλθουν στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

    [02] ΜΟΡΓΚΑΝ

    Ενδεικτικό της χαώδους κατάστασης που επικρατεί και της ανυπαρξίας πληροφοριών για τα θύματα στους δυο ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης είναι ότι η αμερικανική χρηματιστηριακή εταιρεία Μόργκαν Στάνλεη Ντην Γουίττερ ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμμιά πληροφόρηση για την τύχη των εργαζομένων της που ξεπερνούσαν τις τρεις χιλιάδες.

    Τα γραφεία της εταιρείας στεγάζονταν σε εικοσιπέντε ορόφους στους δίδυμους ουρανοξύστες που ισοπεδώθηκαν.

    [03] ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ

    Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Εντερπραϊς, που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό, κατευθυνόμενο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, πήρε διαταγές από το Πεντάγωνο να παραμείνει στη θέση του, αναμένοντας οδηγίες για την πιθανότητα να καταπλεύσει στον Αραβικό Κόλπο και να συνενωθεί με το άλλο αεροπλανοφόρο Καρλ Βίνσεντ που βρίσκεται εκεί.

    Τα δύο αεροπλανοφόρα μεταφέρουν από εξήντα πολεμικά αεροσκάφη.

    Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν συνήθως ένα μόνο αεροπλανοφόρο στην περιοχή του Κόλπου ως βάση επιτήρησης της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Ιράκ.

    [04] ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΚΕΝΩΣΗ

    Στη Γερμανία η αστυνομία διέταξε την εκκένωση του ουρανοξύστη Μέσσετουρμ, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης ύστερα από απειλή για τοποθέτηση βόμβας.

    Εξ άλλου στο Λονδίνο η αστυνομία απομάκρυνε για λόγους ασφαλείας τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία.

    Ωστόσο οι εργαζόμενοι στο Πρωθυπουργικό γραφείο παρέμειναν στις θέσεις τους και εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά.

    [05] ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

    Οι δυο ουρανοξύστες του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου που δέχθηκαν τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση, βρίσκονταν στο κέντρο του Μανχάταν.

    Γνωστοί ως οι δίδυμοι ουρανοξύστες, συμβόλιζαν την μοντέρνα αρχιτεκτονική του εικοστού αιώνα και αποτελούσαν το σύμβολο της Νέας Υόρκης.

    Για την ανέγερσή τους δαπανήθηκαν επτακόσια πενήντα εκατομμύρια δολλάρια.

    Οι δύο ουρανοξύστες είχαν ύψος τετρακόσια δεκαπέντε μέτρα ενώ στο υπόγειο, εκτός απο καταστήματα και εστιατόρια λειτουργούσε και σιδηροδρομικός σταθμός.

    Σ' αυτούς στεγάζονταν τετρακόσιες τριάντα πέντε εταιρίες και άλλα γραφεία στα οποία εργάζονταν πενήντα χιλιάδες άνθρωποι.

    [06] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΥΟΡΚΗ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, δηλωσε το πρωϊ τηλεφωνικώς στο Τρίτο Πρόγαμμα του ΡΙΚ ότι το προξενείο της Κύπρου δεν έχει καμμιά πληροφόρηση για ύπαρξη Κυπρίων μεταξύ των θυμάτων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ουάσιγκτων και τη Νέα Υόρκη.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στα κτίρια εργάζονταν πολλοί ελλαδίτες ομογενείς.

    Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι πρέπει να θεωρείται αδύνατη η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Κόφι Ανάν.

    Αλλά, είπε, αν η κατάσταση επιστρέψει στην ομαλότητα και διαφανούν βάσιμες ελπίδες ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αύριο η μεθαύριο, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη.

    Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε, θα επιστρέψει στην Κύπρο.

    [07] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΝΑΝ

    Στο μεταξύ το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι θεωρείται πολύ απίθανη η πραγματοποίηση της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στη Νέα Υόρκη.

    Επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στα Ηνωμένα Εθνη, το πρακτορείο αναφέρει ότι υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες πραγματοποίησης της συνάντησης αυτής, σε μία πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τρομακτικής καταστροφής.

    Επί του παρόντος, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, δεν υπάρχει οτιδήποτε περαιτέρω προς ανακοίνωση για το θέμα της συνάντησης Κληρίδη-Ανάν.

    [08] ΤΣΙΒΙΚΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

    Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Κυπρίων Αμερικής Σάββας Τσίβικος εξέφρασε φόβους ότι μεταξύ των θυμάτων πιθανόν να βρίσκονται καί ομογενείς.

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Τσίβικος ανέφερε ότι στην περιοχή της Νέας Υόρκης δραστηριοποιούνται πολλοί ομογενείς, αλλά, πρόσθεσε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες, καθώς τα περισσότερα θύματα βρίσκονται μέσα στα ερείπια των τριακοσίων ορόφων των δύο κτιρίων.

    Είπε επίσης ότι η ομοσπονδία και οι άλλες οργανώσεις ομογενών καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχουν ομογενείς μεταξύ των θυμάτων και ποιοί.

    [09] ΧΑΚ - ΚΛΕΙΣΤΟ

    Στην Κύπρο το Χρηματιστήριο παρέμεινε σήμερα κλειστό.

    Ανακοίνωση του Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου αναφέρει ότι εν όψει της κατάστασης, όπως διαμορφώθηκε μετά το χθεσινό επεισόδιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να αναστείλει για σήμερα τη διαπραγμάτευση των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου αξιών.

    Το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου θα συνεδριάσει και πάλι αύριο το πρωί για να μελετήσει και ανασκοπήσει την όλη κατάσταση.

    [10] ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

    Εξ άλλου οι πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών διεξάγονται κανονικά.

    Ακυρώθηκε μόνο μία πτήση προς το Τέλ Αβίβ, καθώς το αεροδρόμιο της πόλης παραμένει κλειστό.

    Ο Διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων της Εταιρείας Τάσος Αγγελή, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές ακολουθούν τις οδηγίες της Αστυνομίας και της Πολιτικής Αεροπορίας και τηρούν τα μέτρα ασφαλείας τα οποία και εντείνουν ακόμα περισσότερο.

    Ο κύριος Αγγελή σημείωσε ότι το κλείσιμο των αμερικανικών αεροδρομίων δεν επηρεάζει το πρόγραμμα των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Ο κύριος Αγγελή διευκρίνισε, εξ άλλου, ότι όσον αφορά το Λονδίνο, άλλαξαν οι αεροδιάδρομοι στον εναέριο χώρο, ώστε να μην περνούν αεροπλάνα πάνω από το κεντρικό Λονδίνο.

    Αυτή η εξέλιξη δεν επηρεάζει καθόλου τις πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών προς το αεροδρόμιο Χήθροου.

    [11] ΜΕΣΗ ΝΕΚΡΟΙ

    Εννέα Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και είκοσι τραυματίστηκαν την αυγή από επιθέσεις ισραηλινών στρατευμάτων που περικύκλωσαν από χθες την πόλη Τζενίν στη Δυτική Οχθη.

    Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι στόχος των επιχειρήσεων είναι να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας που διενεργούν οι Παλαιστίνιοι εναντίον του Ισραήλ.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Κυρίως αίθριος με τοπικές νεφώσεις θα είναι ο καιρός το απόγευμα.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί, ως δυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και τοπικά πέντε μποφόρ ενώ η θάλασσα θα είναι μέχρι ταραγμένη στις νότιες προσήνεμες περιοχές.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 20 στα παράλια και στους 13 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 13 September 2001 - 8:26:02 UTC