Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-09-04

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΕΣΣΕΡ
  • [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΣΟΥ
  • [03] ΑΛΒΑΡΟ ΣΗΜΕΡΑ
  • [04] ΕΚΠΡΟ ΝΤΕ ΣΟΤΟ
  • [05] ΜΕΣΗ-ΕΚΡΗΞΗ-ΝΕΟ
  • [06] ΟΥΡΑΝΙΟΣ ΠΡΟΕΙΔΟ ΚΑΘΗΓΗ
  • [07] ΜΠΑΡΝΑΡΝΤ ΑΣΘΜΑ
  • [08] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [09] ΧΡΗΜΑ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΕΣΣΕΡ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου τόνισε για άλλη μια φορά ότι το Κυπριακό παραμένει πρώτη προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και ότι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από τη λύση του προβλήματος.

    Ο κύριος Παπανδρέου, ο οποίος μιλούσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ύστερα από συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών, είπε ξεκάθαρα ότι αργά ή γρήγορα το Κυπριακό είτε θα ενώσει τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, είτε θα τους χωρίσει.

    Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το ζεμπέκικο που χόρεψε υπό τα χειροκροτήματα του Ισμαήλ Τζεμ, ο κύριος Παπανδρέου ευχήθηκε πολύ σύντομα να είναι σε θέση να χορέψει σε μια ελεύθερη Κύπρο.

    [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΣΟΥ

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του, ο κύριος Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού.

    Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκυπρίους δημοσιογράφους στην αγγλική γλώσσα, ο κύριος Παπανδρέου τόνισε ότι η ένταξη της Κϋπρου στην ΕυρωπαΪκή Ενωση είναι μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για τους Ελληνοκυπρίους και για την Κύπρο ως σύνολο, αλλά και για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και δεν πρέπει να χαθεί.

    Επίσης ο κύριος Παπανδρέου κάλεσε τον Ντενκτάς να επιστρέψει στις συνομιλίες για να αρχίσουν από εκεί που σταμάτησαν.

    Είναι σημαντικό, τόνισε, για τις δύο κοινότητες, για την Κϋπρο ολόκληρη, για την ΕυρωπαΪκή Ενωση, για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και κρίσιμο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Υποδεχόμενος τον κύριο Παπανδρέου ο Ιωάννης Κασουλίδης σημείωσε ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται σε μια στιγμή που χρειάζεται όχι μόνο η συνεννόηση μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, εν όψει των αγώνων που θα δώσει η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αλλού, αλλά δίνεται στον κύριο Παπανδρέου η ευκαιρία να συνομιλήσει απ ευθείας με το σύνολο της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας και να απευθυνθεί απ ευθείας προς την κυπριακή κοινή γνώμη.

    [03] ΑΛΒΑΡΟ ΣΗΜΕΡΑ

    Νέα συνάντηση πραγματοποιεί με τον Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο ντε Σότο, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Ο κυριος ντε Σότο ανάλωσε χθες δύο ώρες συνομιλώντας με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος επέμεινε στην επίτευξη κοινού εδάφους, με βάση τη δήλωση Ανάν στον τέταρτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, στη Νέα Υόρκη.

    [04] ΕΚΠΡΟ ΝΤΕ ΣΟΤΟ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει κατ' ιδίαν τους αρχηγούς των κομμάτων για τις επαφές του κυρίου ντε Σότο.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι δεν έχει εξουσιοδότηση ο ίδιος να μιλήσει για τις επαφές Ντε Σότο.

    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση Ντενκτάς ότι θα πρέπει να υπάρξει επανάληψη της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα της δωδεκάτης Σεπτεμβρίου 2000, ο κύριος Παπαπέτρου είπε ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την επανάληψη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν χωρίς προϋποθέσεις.

    Ολα τα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, υπάρχουν στο τραπέζι και κανείς δε μπορεί να διαλέγει επιλεκτικά κάποια έγγραφα, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες πρέπει να στηρίζονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    [05] ΜΕΣΗ-ΕΚΡΗΞΗ-ΝΕΟ

    Ενας νεκρός και τουλάχιστον δεκαπέντε τραυματίες είναι τα θύματα νέας επίθεσης αυτοκτονίας που διενήργησε το πρωί Παλαιστίνιος στον εβραϊκό τομέα των Ιεροσολύμων.

    Ο δράστης, μεταμφιεσμένος σε Εβραίο, πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε, όταν αντιλήφθηκε δύο αστυνομικούς να τον πλησιάζουν.

    Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού επέρριψε την ευθύνη στην παλαιστινιακή αρχή.

    Η έκρηξη σημειώθηκε λίγες ώρες πριν την άφιξη του Χαβιέ Σολάνα στην περιοχή. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δήλωσε αργότερα πως πρόκειται για φοβερές εγκληματικές πράξεις, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν πάραυτα.

    [06] ΟΥΡΑΝΙΟΣ ΠΡΟΕΙΔΟ ΚΑΘΗΓΗ

    Ο υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης προειδοποίησε τους καθηγητές ότι τα μέτρα που αποφάσισαν να εφαρμόσουν μονομερώς βρίσκονται σε αντίθεση με τους νόμους και τους κανονισμούς, τους οποίους, όπως είπε, τό υπουργείο έχει υποχρέωση να διαφυλάξει.

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Ιωαννίδης απέρριψε τίς επικρίσεις της Οέλμεκ για υπόσκαψη της δημόσιας εκπαίδευσης καί τόνισε ότι η δημόσια εκπαίδευση υποσκάπτεται από αυτούς που προκαλούν αναταραχή και αναρχία στα σχολεία.

    Είπε επίσης ότι το υπουργείο Παιδείας τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια τις διαδικασίες καί κατηγόρησε τους καθηγητές ότι θέτουν αιτήματα υπερφίαλα καί παράλογα.

    [07] ΜΠΑΡΝΑΡΝΤ ΑΣΘΜΑ

    Σε απόφραξη βρόγχων λόγω χρόνιου βρογχικού άσθματος οφείλεται τελικά ο θάνατος του διάσημου καρδιοχειρουργού Κρίστιαν Μπάρναρντ, όπως κατέδειξε η νεκροψία που διενήργησε η παθολογονατόμος Ελένη Αντωνίου.

    Η κυρία Αντωνίου διευκρίνισε ότι η καρδιά και τα αγγεία του καρδιοχειρουργού ήταν σε άριστη κατάσταση και δεν παρουσίαζαν κανένα απολύτως πρόβλημα.

    Παροντες στο Γενικό Νοσοκομειο Πάφου ήταν ένας Αυστριακός και ένας Κύπριος συνάδελφος του Μπάρναρντ καθώς και δύο φίλοι του.

    Η σορός του θα μεταφερθεί στο Κέιπ Τάουν όπου και θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη.

    [08] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΥΣΚΕΨΗ

    Ο Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου προήδρευσε ευρείας σύσκεψης αναφορικά με το κεφάλαιο της Γεωργίας το οποίο αναμένεται να κλείσει τελευταίο, πιθανότατα στα μέσα του 2002.

    Στη σύσκεψη, με την παρουσία και του υπουργού Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους, έγινε λεπτομερής ενημέρωση για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αναφορικά με το κεφάλαιο της Γεωργίας.

    Ο κύριος Βασιλείου ανέφερε ότι η σύσκεψη είναι η πρώτη από μια σειρά εξειδικευμένων και επιμέρους συναντήσεων που θα ακολουθήσουν με όλες τις εμπλεκόμενες οργανώσεις, για ανάλυση όλων των δεδομένων και τον καθορισμό της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Κύπρος στις διαπραγματεύσεις.

    [09] ΧΡΗΜΑ

    Πτωτικά κινήθηκε και σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά.

    Ο δείκτης τιμών έκλεισε στις εκατόν σαρανταπέντε μονάδες, σημειώνοντας πτώση ενός κόμμα σαραντατέσσερα τοις εκατόν.

    Ο όγκος συναλλαγών πλησίασε τα πέντε εκατομμύρια λίρες.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Και η πρόγνωση για τον καιρό.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπικές νεφώσεις, κυρίως σε ορεινές περιοχές και σε περιοχές του εσωτερικού.

    Οι άνεμοι θα ειναι νοτιοδυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, τριών ως τεσσάρων μποφόρ αλλά ισχυροί, πέντε έως έξι μποφόρ στα νότια παράλια. Η θάλασσα θα είναι έως ταραγμένη γενικά και κυματώδης στις νότιες περιοχές.

    Και απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε μερικές περιοχές αναμένεται να εμφανισθούν χαμηλές νεφώσεις ή ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, τριών ως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα έως ταραγμένη, στις προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 στα παράλια και στους 17 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 4 September 2001 - 18:14:54 UTC