Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-07-26

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΚΥΡΟΣ
  • [02] ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ
  • [03] ΑΝΑΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
  • [04] ΑΝΑΣΤΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [05] ΤΑΛΑΤ ΛΥΣΗ
  • [06] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [07] ΑΝΑΣΤΑ ΔΙΑΡΡΟΕΣ
  • [08] ΠΓΔΜ
  • [09] ΜΕΣΗ
  • [10] ΟΠΕΚ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2001

  • [01] ΣΚΥΡΟΣ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους πέντε κόμμα επτά βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρωϊνές ώρες στη θαλάσσια περιοχή της Σκύρου στις βόρειες Σποράδες.

    Σύμφωνα με το Σεισμολογικό κέντρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός σημειώθηκε στις τρεις και είκοσι τα ξημερώματα και το επίκεντρό του εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σκύρου σε βάθος δώδεκα περίπου χιλιομετρων.

    Το Σεισμολογικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κατέγραψε δόνηση έξι κόμμα τριών βαθμών και της Πάτρας έξι βαθμών. Συμφωνα με τους σεισμολόγους η νέα σεισμική δόνηση προέρχεται από το ρήγμα της Ανατολίας.

    Οι κάτοικοι της Σκύρου βγήκαν στους δρόμους, όπου και πέρασαν το υπόλοιπο της νύχτας. Τραυματισμοί δεν υπήρξαν.

    Σημειώθηκαν όμως ρωγμές σε εξήντα σπίτια και στον τρούλο της εκκλησίας της Μονής του Αγίου Γεωργίου.

    Υπέστησαν επίσης ζημιές γύρω στα είκοσι αυτοκίνητα από κατολισθήσεις βράχων.

    Προβλήματα εμφανίσθηκαν και στην παροχή νερού στη Χώρα.

    Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα και πολλοί κάτοικοι βγήκαν έντρομοι στους δρόμους.

    [02] ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ

    Δεκάδες μετασεισμοί σημειώθηκαν αμέσως μετά τον κύριο σεισμό.

    Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεώργιος Σταυρακάκης δήλωσε ότι σημειώνονται μετασεισμικές δονήσεις, αλλά κάλεσε τον κόσμο να μη πανικοβάλλεται.

    Ανέφερε ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά και έχει φθίνουσα πορεία.

    [03] ΑΝΑΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι κατηγορίες που διατύπωσε κατά της Αγκυρας ο Ραούφ Ντενκτάς σε ότι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών να είναι άλλη μια σκηνοθετημένη ιστορία από πλευράς της Τουρκίας.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Ιρλανδίας Τζιμ Μίτσελ ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκεκριμένη φόρμουλα η οποία να έτυχε επεξεργασίας από τους Αμερικανούς και τους Τούρκους στις Βρυξέλλες ή ότι ενδέχεται ο Ραούφ Ντενκτάς να συναντηθεί με εκπροσώπους του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ όταν θα βρίσκεται στην Αμερική.

    [04] ΑΝΑΣΤΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του Ρικ, ο κύριος Αναστασιάδης εξέφρασε ανησυχία ως προς τον πραγματικό λόγο των προσπαθειών επανέναρξης των συνομιλιών.

    Ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι από όλους εκφράζεται ανησυχία μήπως η προσπάθεια επανόδου στις συνομιλίες γίνεται για να απεγκλωβιστεί η Τουρκία από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει.

    Ανησυχούμε, πρόσθεσε, μήπως πρόκειται για ένα διάλογο που ενδεχομένως κάποιοι επιδιώκουν προκειμένου να αναβληθεί η ενταξιακή μας πορεία ή για να προωθηθεί μια λύση πριν από την ένταξη η οποία να μην είναι απολύτως συμβατή με αυτό που αξιώνει η Ευρώπη.

    Σημείωσε ωστόσο ότι σε αυτή την περίπτωση, η πλευρά μας θα μπορεί δικαιολογημένα να απορρίψει μια τέτοια λύση.

    [05] ΤΑΛΑΤ ΛΥΣΗ

    Ο αρχηγός του Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι μαύρες μέρες θα περιμένουν τους Τουρκοκύπριους, αν δεν επιτύχει και η νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο κύριος Ταλάτ τόνισε ωστόσο ότι αυτό που έχει σημασία, δεν είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά το αποτέλεσμα που θα προκύψει.

    Τόνισε επίσης ότι το κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί οπωσδήποτε και η Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποδεσμευμένη από το πολιτικό της πρόβλημα.

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υποστήριξε επίσης συμμετοχή της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [06] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Στην κατεχόμενη Λευκωσία, εγκαινιάζεται σήμερα υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας.

    Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Ζεκί Τσακάν, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη.

    Ο Τούρκος Υπουργός θα έχει επαφές με την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

    [07] ΑΝΑΣΤΑ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι κρίθηκε αναγκαία η παρέμβαση του για το θεμα των διαρροών, μετα τη διαπίστωση ότι από μέλη του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος διέρρευσαν πολλά που ελέχθησαν σε συνεδριάσεις του και μάλιστα διαφοροποιημένα ή παραποιημένα.

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το Πολιτικό Γραφείο δεν μπορούσε να λειτουργήσει σωστά, αφού κάποια μέλη της ανώτατης ηγεσίας δεν μπορούσαν να μιλήσουν ελεύθερα και να εκφράσουν πολιτικό λόγο, λόγω του κινδύνου διαρροών.

    [08] ΠΓΔΜ

    Σε αμφισβήτηση τίθεται και πάλι στα Σκόπια συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ Πίτερ Φέιθ και του πολιτικού εκπροσώπου του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, Αλκί Αχμέτι, για την αποχώρηση των Αλβανών ανταρτών από την περιοχή των συγκρούσεων στο Τέτοβο.

    Η κυβέρνηση των Σκοπίων υποστηρίζει ότι η συμφωνία συνήφθη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τους αντάρτες αλλά δεν διευκρινίζει εάν αποδέχεται ή όχι τη συμφωνία.

    [09] ΜΕΣΗ

    Σε αποτυχία κατέληξε άλλη μία συνάντηση στο Τέλ Αβίβ μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων επι θεμάτων ασφαλείας.

    Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Αξιωματούχος του Υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ επανέλαβε την αξίωση της χώρας του για τερματισμό των επιθέσεων από τους Παλαιστινίους αμφισβητώντας εάν υπάρχει λόγος επανάληψης παρόμοιων συναντήσεων.

    Στη συνάντηση οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν τη σύλληψη τριάντα εβραίων εποίκων, οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για παράνομες ενέργειες.

    [10] ΟΠΕΚ

    Οι Υπουργοί των χωρών μελών της Οργάνωσης Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, Οπέκ, αποφάσισαν περικοπές στην παραγωγή αργού πετρελαίου σε μια προσπάθεια να ανεβεί η τιμή του στα εικοσιπέντε δολάρια το βαρέλι.

    Η μείωση της παραγωγής θα αρχίσει την πρώτη Σεπτεμβρίου και αναμένεται να προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των βιομηχανικών χωρών και των μεγαλύτερων καταναλωτών πετρελαίου, λόγω της οικονομικής ύφεσης η οποία αναμένεται ότι θα ακολουθήσει.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και η πρόγνωση για τον καιρό.

    Το απόγευμα ο καιρός θα ειναι κυρίως αίθριος, οι άνεμοι γενικά δυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφορ αλλά νοτιοδυτικοί ισχυροι, πέντε έως έξι μποφόρ στα νότια παράλια.

    Η θάλασσα θα είναι μέχρι ταραγμένη γενικά αλλά κυματώδης στις νότιες, προσήνεμες περιοχές.

    Και απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, σε μερικές όμως περιοχές αναμένεται να εμφανισθούν χαμηλές νεφώσεις ή ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα παραμείνουν δυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσσα θα είναι μέχρι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό, στα δυτικά παράλια και στις ψηλότερες ορεινές περιοχές και στους 24 στα υπόλοιπα παράλια.

    Ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι εξαιρετικά μεγάλος.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Saturday, 28 July 2001 - 11:46:01 UTC