Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-03-02

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΠΟΥΣ
  • [02] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΡΙΣΗ
  • [03] ΡΟΛΑΝΔΗΣ
  • [04] ΧΛΩΡΑΚΙΩΤΗΣ ΠΙΤΤΟ
  • [05] ΠΟΥΡΓΟΥΡΙΔΗΣ ΠΙΤΤΟ
  • [06] ΜΥΡΙΑΝΘΟΥΣ ΠΙΤΤΟ
  • [07] ΠΙΤΤΟΚΟΠΙΤΗΣ
  • [08] ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΜΑΡΚΙΔΗΣ
  • [09] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΜΠΑΝΤΛΕΡ
  • [10] ΠΑΠΑΔΕΣ ΔΙΚΗ
  • [11] ΠΑΛΑΙΣΤ ΝΕΚΡΟΣ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2001

  • [01] ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΠΟΥΣ

    Ο πρόεδρος Μπους διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Σεζέρ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προβαίνει η Αγκυρα.

    Αμερικανός επίσημος αποκάλυψε στο πρακτορείο Ρώϋτερ ότι ο Τζώρζτ Μπους σε επιστολή προς τον πρόεδρο Σεζέρ εκφράζει υποστήριξη στην Τουρκία και στην αμερικανοτουρκική φιλία.

    Η αποκάλυψη της επιστολής έγινε καθώς ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις για να πάρει δραστικά μέτρα προκειμένου να επιλυθεί η οικονομική κρίση που μαστίζει τις τελευταίες ημέρες την Τουρκία.

    Μεταξύ των μέτρων που καλείται να πάρει είναι και αλλαγές στο Υπουργικό του Συμβούλιο.

    [02] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΡΙΣΗ

    Καίρια έχουν πληγεί διάφοροι οικονομικοί τομείς στα κατεχόμενα ύστερα από την τελευταία υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά είκοσι-πέντε τοις εκατόν.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο ιδιαίτερα πλήγηκε το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία κατά τις γιορτές του Κουρμπάμ Μπαϊράμ που αρχίζουν σήμερα και θα συνεχιστούν για εννέα ημέρες.

    Οπως γράφουν οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες ομάδες Τουρκοκυπρίων προγραμματίζουν διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ εντείνονται οι φωνές για πρόωρες λεγόμενες εκλογές για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    [03] ΡΟΛΑΝΔΗΣ

    Το θέμα που προέκυψε μετά την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του Συνεργατισμού για παρατυπίες και υπερβάσεις στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου συζήτησαν το πρωί σε νέα συνάντησή τους ο υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης και ο Εφορος Συνεργατικών Εταιρειών Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης.

    Ρολάνδης και Χλωρακιώτης συζήτησαν το θέμα και χθες.

    Σε δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης απέρριψε τις επικρίσεις ότι δεν λήφθηκαν μέτρα, τονίζοντας ότι πήρε την έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας μόλις στις έντεκα χθες το πρωί.

    Είπε επίσης ότι ασκείται εποπτεία στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, προσθέτοντας ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχει καθημερινά ένας υπάλληλος της ελεγκτικής υπηρεσίας σε κάθε συνεργατικό.

    [04] ΧΛΩΡΑΚΙΩΤΗΣ ΠΙΤΤΟ

    Ο Εφορος Συνεργατικής Ανάπτυξης Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης δήλωσε ότι ο ίδιος είχε παρέμβει πριν από την έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας και με επιστολή στην Επιτροπή του Ταμιευτηρίου Πάφου στις 21 Νοεμβρίου, ζήτησε συμμόρφωση με τους κανονισμούς.

    Δήλωσε επίσης ότι η Επιτροπή σε απαντητική επιστολή στις 24 Ιανουαρίου του ανέφερε ότι είχαν τακτοποιηθεί αρκετά θέματα και καθόριζε χρονοδιάγραμμα για αντιμετώπιση άλλων εκκρεμοτήτων.

    Ο κύριος Χλωρακιώτης, ο οποίος μιλούσε το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα, τόνισε ότι ενήργησε με βάση τη νομοθεσία και τα δικαιώματα που του παρέχει για λήψη μέτρων τα οποία απαιτούνται υπό τίς περιστάσεις.

    [05] ΠΟΥΡΓΟΥΡΙΔΗΣ ΠΙΤΤΟ

    Στο μεταξύ συνεχίστηκαν και σήμερα οι αντιδράσεις για το θέμα που προέκυψε μετά την παραδοχή του προέδρου της Επιτροπής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου, βουλευτή του ΔΗΚΟ, Νίκου Πιττοκοπίτη, για υπέρβαση του λογαριασμού του.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρίστος Πουργουρίδης επανέλαβε ότι πρόκειται για σοβαρή παρατυπία η οποία δεν έπρεπε να γίνει.

    Διευκρίνησε επίσης ότι δεν μιλούμε για κλοπή, αλλά για υπέρβαση.

    Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο κύριος Πουργουρίδης ανέφερε ότι η δεοντολογία και η ηθική είναι υψίστης σημασίας για τα πολιτικά πρόσωπα και επισήμανε ότι η ανοχή ορισμένων, μικρών μέν, αλλά, σημαντικών παρατυπιών πιθανό να οδηγήσει και σε ανοχή των μεγάλων.

    Ο κύριος Πουργουρίδης επανέλαβε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις ενέργειες του υπουργού Εμπορίου, ο οποίος, όπως είπε, δεν έλαβε τα δέοντα μέτρα.

    [06] ΜΥΡΙΑΝΘΟΥΣ ΠΙΤΤΟ

    Ο βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Πάφου Ηλίας Μυριάνθους ζήτησε και πάλι την παραίτηση της Επιτροπής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου της πόλης για λόγους πολιτικής ευθιξίας.

    Είπε επίσης ότι είχαν γίνει καταγγελίες και για άλλα θέματα, όπως η παροχή δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, για μερικά από τα οποία, όπως ανέφερε, έχει υποστεί ζημιές το Ταμιευτήριο.

    [07] ΠΙΤΤΟΚΟΠΙΤΗΣ

    Σε παρέμβαση ο Νίκος Πιττοκοπίτης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα να υποβάλει παραίτηση απο την προεδρία της Επιτροπής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου, την στιγμή, είπε, που εξελέγη με το εβδομήντα τοις εκατόν των ψήφων.

    Διευκρίνησε επίσης ότι ζήτησε το δάνειο από το Ταμιευτήριο ως πελάτης και η αίτησή του εγκρίθηκε.

    Αυτό, είπε, έγινε με καλή πίστη και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο επιστράφηκαν τα χρήματα.

    Ο κύριος Πιττοκοπίτης επανέλαβε ότι με την αυστηρή έννοια του όρου αυτό μπορεί να θεωρηθεί παρατυπία και ασφαλώς, είπε, όχι ατασθαλία, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι αυτό δεν πρέπει να συνεχισθεί.

    [08] ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΜΑΡΚΙΔΗΣ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι συμμερίζεται τις αμφιβολίες πολλών βουλευτών για την αποτελεσματική εφαρμογή του Νόμου που ψήφισε χθες η Βουλή για ποινικοποίηση του ρουσφετιού.

    Ωστόσο, είπε καθήκον του, είναι να εφαρμόσει το Νόμο, όσο δύσκολο κι αν είναι.

    Σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Μακρίδης ανέφερε επίσης ότι είναι αρκετά δύσκολο να υπάρξει καταδίκη με βάση τη νέα νομοθεσία, εκτός, πρόσθεσε, αν ο κόσμος αντιληφθεί ότι πρέπει να γίνονται καταγγελίες.

    [09] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΜΠΑΝΤΛΕΡ

    Το κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις συζήτησαν το πρωί ο πρόεδρος Κληρίδης και ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία Ντόναλντ Μπάντλερ για μιαν και πλέον ώρα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Αμερικανός πρεσβευτής είπε ότι παρά το γεγονός πως η Κύπρος βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στο παρασκήνιο στο οποίο, πρόσθεσε, και συνεχίζονται οι διεργασίες.

    Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με τη διακίνηση ναρκωτικών, ο κύριος Μπάντλερ ανέφερε ότι συνήθως γίνεται παρερμηνεία αυτών των εκθέσεων.

    [10] ΠΑΠΑΔΕΣ ΔΙΚΗ

    Συνεχίζεται σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας η κατάθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου ως μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη των εν αργία Αρχιμανδριτών Ανδρέα Κωνσταντινίδη και Χρυσόστομου Αργυρίδη.

    Κατά την άφιξή του στο Δικαστήριο ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντινίδης, κληθείς να σχολιάσει την δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος για την εξέλιξη της υπόθεσης και την έκκληση του Μητροπολίτη Μόρφου για ερημοδικία, είπε χαρακτηριστικά '' τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ ''.

    Ο Κωνσταντίδης είπε επίσης: '' Εμείς σεβόμαστε τους νόμους της Πολιτείας, αλλά και τους κανόνες της Εκκλησίας γι' αυτό και βρισκόμαστε εδώ ''.

    [11] ΠΑΛΑΙΣΤ ΝΕΚΡΟΣ

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τη νύκτα έναν Παλαιστίνιο σε περιοχή στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο Ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι ο Παλαιστίνιος εντοπίστηκε από περίπολο, ενώ προσπαθούσε να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε κεντρικό δρόμο της περιοχής Νετζαρίμ, με στόχο να κτυπήσει ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες.

    Από την πλευρά της η Παλαιστινιακή Αρχή διέψευσε τους Ισραηλινούς ισχυρισμούς

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος στις περισσότερες περιοχές, αλλά τοπικά θα αναπτύσσονται νεφώσεις που θα φέρουν πολύ μεμονωμένες βροχές.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι και τοπικά μέχρι ισχυροί τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη, αλλά στα προσήνεμα δυτικά παράλια μέχρι κυματώδης.

    Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους δεκαεννέα βαθμούς στο εσωτερικό και στους εικοσιένα στα παράλια.

    Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και οι άνεμοι δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι δύο έως τριών μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη εκτός από τα δυτικά παράλια όπου θα είναι μέχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους εννιά βαθμούς στο εσωτερικό, στους δώδεκα στα παράλια και στους έξι στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι 25 εκατοστόμετρα και στην πλατεία Τροόδους πέντε.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 2 March 2001 - 16:07:08 UTC