Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-11-24

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [03] ΠΟΟΣ ΕΠΑΦΕΣ
  • [04] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
  • [05] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΑ
  • [06] ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΑΡΓΙΑ
  • [07] ΤΡΕΛΛΕΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗ
  • [08] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2000

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε το πρωί με κύριο αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και καθορισμό της στάσης της ελληνικής κυπριακής πλευράς στα άτυπα έγγραφα που υπέβαλαν τα Ηνωμένα Εθνη κατά τον πέμπτο γύρο των συνομιλιών.

    Η συνεδρία πραγματοποιείται και εν όψει της επίσκεψης στην Κύπρο, στις τρείς Δεκεμβρίου, του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο ντε Σότο.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, από το Δημοκρατικό Συναγερμό οι Νίκος Αναστασιάδης και Παναγιώτης Δημητρίου, από το ΑΚΕΛ οι Δημήτρης Χριστόφιας και Ανδρέας Χρίστου, από το ΔΗΚΟ οι Τάσσος Παπαδόπουλος και Νίκος Κλεάνθους, από το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών οι Βάσος Λυσσαρίδης και Γιαννάκης Ομήρου και από τους Ενωμένους Δημοκράτες οι Γιώργος Βασιλείου και Γιώργος Χριστοφίδης.

    Στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου παίρνουν επίσης μέρος ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω Παντελής Κούρος.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Λίγο πρίν από την έναρξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Ακέλ Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κύριος Χριστόφιας δήλωσε ότι ζήτησε ο ίδιος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λίγο πριν από τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, γιατί από συναντήσεις και επαφές που είχε τον τελευταίο καιρό σε σχέση με το κυπριακό έχει συναποκομίσει ορισμένες πληροφορίες και τοποθετήσεις που έπρεπε να διαβιβάσει ιδιαιτέρως στον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Σε ερώτηση αν πρόκειται για πληροφορίες και στοιχεία που δεν μπορούσαν να λεχθούν στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κύριος Χριστόφιας απάντησε ότι αφορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είναι κάτι που θα παραμείνει κρυφό από το Εθνικό Συμβούλιο.

    Σε ερώτηση κατά πόσον οι πληροφορίες που μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνιστούν κάποιου είδους ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία του κυπριακού, ο κύριος Χριστόφιας απάντησε ότι απλώς ενισχύεται η πληροφόρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    [03] ΠΟΟΣ ΕΠΑΦΕΣ

    Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κύπρο Ζιάκ Πόος,ο οποίος έφθασε ψες στην Κύπρο, άρχισε το πρωί τις επαφές του, με συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κύριος Πόος βρίσκεται στην Κύπρο για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και την αντίδραση της Κύπρου στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκης Επιτροπής.

    Θα συμμετάσχει επίσης στις εργασίες της δέκατης συνάντησης της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία της διεύρυνσης.

    Η συνάντηση, την οποία φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, θα γίνει στη Λεμεσό την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.

    [04] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

    Μνημόνιο συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας σε διάφορους κρίσιμους τομείς για την πορεία της οικονομίας των δύο χωρών, υπέγραψαν το πρωί στη Λευκωσία ο Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης και ο υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Νωρίτερα ο κύριος Χριστοδουλάκης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο κύριος Χριστοδουλάκης είπε ότι συζήτησαν θέματα τεχνολογικής και οικονομικής συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, ο Τουρισμός, οι επιχειρήσεις και η τεχνολογία.

    Η συνεργασία στους τομείς αυτούς, τόνισε, πάει ήδη πολύ καλά και δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας αλλά και της Κυπριακής οικονομίας μέσα στην Ευρωπαική αγορά.

    Ο κύριος Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι, όπως διαπίστωσε, η Κύπρος επιτελεί μια πολύ σημαντική πρόοδο για να ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια και τους όρους της ένταξης στην Ευρωπαική Ενωση.

    [05] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΑ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναχώρησε το πρωί για την Αθήνα για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 150 χρόνια του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Σε δήλωσή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι θα απευθύνει πρόσκληση στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο να επισκεφθεί την Κύπρο.

    Απέφυγε, ωστόσο, να αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία της Κύπρου.

    [06] ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΑΡΓΙΑ

    Λήγει σήμερα η ποινή διετούς αργίας του Μητροπολίτη τέως Λεμεσού Χρύσανθου.

    Ο τέως Λεμεσού είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος του ανέφερε ότι με τη λήξη της αργίας του μπορεί να λειτουργήσει ή να κάνει οποιαδήποτε ιεροπραξία, νοουμένου ότι θα προηγηθεί συνεννόηση με τον οικείο επίσκοπο, ο οποίος θα του δώσει τη σχετική άδεια.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος έχει ήδη δηλώσει ότι η μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου είναι ανοικτή για τον τέως Λεμεσού, για να ασκεί τα ιερατικά του καθήκοντα.

    [07] ΤΡΕΛΛΕΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗ

    Η εξάπλωση της νόσου των τρελλών αγελάδων σε ευρωπαικές χώρες συνεχίζεται.

    Ηδη έχουν εντοπιστεί τα πρώτα κρούσματα στη Γερμανία και την Πορτογαλία.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα δύο γερμανικών εφημερίδων, τρεις Γερμανοί πάσχουν από τη νόσο των τρελλών αγελάδων και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας.

    Το πρώτο κρούσμα της νόσου εντοπίσθηκε και στην Πορτογαλία.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας της Πορτογαλίας αναφέρεται ότι το άρρωστο ζώο εισήχθη από τη Γερμανία.

    [08] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα κατά διαστήματα θα αναπτύσσονται νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και πιθανό να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί ως νοτιανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη, και στις προσήνεμες περιοχές ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δέκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους έντεκα στα παράλια και στους πέντε στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές παραμένει πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 24 November 2000 - 20:04:33 UTC