Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-11-03

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΕΝΝΑΡΗΣ ΓΕΝΕΥΗ
  • [02] ΕΘΝΙΚΟ ΓΕΝΕΥΗ ΧΘΕΣ
  • [03] ΚΙΠΡΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
  • [04] ΧΑΣΙΚΟΣ ΕΠΥ
  • [05] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΛΜΑΖ
  • [06] ΤΣΟΧΑ ΜΠΙΡΑΝΤ
  • [07] ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [08] ΚΟΥΡΣΚ ΝΕΟΤΕΡΑ
  • [09] ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΩΝ
  • [10] ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 NOEMBΡIOY 2000

  • [01] ΓΕΝΝΑΡΗΣ ΓΕΝΕΥΗ

    Στη Γενεύη συνεχίζεται από τις δέκα και μισή το πρωί η συνάντηση Ντε Σότο- Κληρίδη στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΡΙΚ Κώστα Γεννάρη, ο κύριος Ντε Σότο, θα επιδώσει έγγραφο για το θέμα των εξουσιών της κεντρικής κυβέρνησης.

    Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το έγγραφο για τις εξουσίες θα μοιάζει με τις ειδικές αναφορές στον χάρτη Ιδεών Γκάλι και φαίνεται ότι θα ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά υπό την έννοια ότι θα διασφαλίζεται η ενότητα του κράτους, με τη δημιουργία ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης.

    Πληροφορίες του απεσταλμένου μας αναφέρουν ότι δεν έχει υποβληθεί έγγραφο για το θέμα των περιουσιών, αλλά αναμένεται ότι έγγραφα θα δοθούν και για τα τέσσερα βασικά θέματα.

    Στο μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, θα μεταβεί τελικά στη Γενεύη λαμβάνοντας έτσι ενεργό ρόλο στις συνομιλίες.

    Οπως ανακοινώθηκε, ο κύριος Ανάν θα βρίσκεται στη Γενεύη από την ερχόμενη Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή.

    [02] ΕΘΝΙΚΟ ΓΕΝΕΥΗ ΧΘΕΣ

    Ευρεία ανταλλαγή απόψεων είχαν χθες βράδυ τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Γενεύη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Στην τρίωρη συνεδρία, έγινε ανταλλαγή απόψεων για καθορισμό των θέσεων της Ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα των περιουσιών.

    Συμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν σε βάθος τις απόψεις τους για διάφορες πτυχές του υπό συζήτηση θέματος, παραθέτοντας ο καθένας τις δικές τους απόψεις.

    [03] ΚΙΠΡΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις" γράφει σήμερα ότι σε ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει να εγκαταστήσει εξηνταπέντε χιλιάδες Ελληνοκυπρίους πρόσφυγες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι το αίτημα αυτό, όπως το χαρακτηρίζει, απορρίφθηκε από την τουρκική πλευρά, διότι η αποδοχή του θα σήμαινε νέα προσφυγοποίηση εξηνταπέντε χιλιάδων Τουρκοκυπρίων, ενώ αντίκειται, όπως ισχυρίζεται, και της διζωνικότητας.

    [04] ΧΑΣΙΚΟΣ ΕΠΥ

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος διακήρυξε ότι όσο πιό ισχυρές ένοπλες δυνάμεις έχουμε, τόσο μεγαλύτερη αξιοπιστία έχει η πολιτική ηγεσία στη διεκδίκηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, βασισμένη στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Μιλώντας μετά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων εθελοντών πενταετούς υποχρέωσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί σε στρατόπεδο καταδρομών, ο κύριος Χάσικος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού και είπε ότι η επιλογή των εθελοντών να σταδιοδρομήσουν σαν στελέχη της Εθνικής Φρουράς, συμπίπτει με μία κρίσιμη καμπή για την πορεία του εθνικού μας θέματος.

    Ενόσω η τουρκική κατοχή συνεχίζεται και τα κατοχικά στρατεύματα εξακολουθούν να βρίσκονται στην πατρίδα μας, είπε ο Υπουργός Αμυνας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ισχυροποίηση της άμυνάς μας στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    [05] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΛΜΑΖ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε στον Μεσούτ Γιλμάζ, ότι για την Ελλάδα και την Κύπρο, λύση συνομοσπονδίας δημιουργεί προβλήματα, όχι μόνο γιατί είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά γιατί προκαλεί προβλήματα οικονομικά και ηθικά.

    Στη διάρκεια δείπνου που παρετέθη χθες βράδυ στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συνεδρίου που διεξάγεται στην Αθήνα, ο κύριος Παπανδρέου τόνισε επίσης στον Τούρκο Αντιπρόεδρο ότι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη βήμα προς βήμα προσέγγιση, αντιτίθεται σε διάλογο εφ όλης της ύλης, ενώ τάσσεται υπέρ ενός διαλόγου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

    Τόνισε ακόμα ότι οι αποφάσεις του Ελσίνκι δεσμεύουν τόσο την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και την Τουρκία και ότι η Ελλάδα θα επιμείνει όπως αυτές οι αποφάσεις αποτυπώνονται στην εταιρική σχέση Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [06] ΤΣΟΧΑ ΜΠΙΡΑΝΤ

    Αισιόδοξος ότι η Αγκυρα θα αποδεχθεί τη συμφωνία Παπούλια-Γιλμάζ, ώστε να αποτελέσει τη βάση για τα νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παρουσιάστηκε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Σε συνέντευξη σε τουρκικό κανάλι, ο κύριος Τσοχατζόπουλος κατέστησε επίσης σαφές ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έστω και αν δεν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.

    Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, υποστηρίζουμε και την Τουρκία, ώστε να γίνει και αυτή μέλoς της Ενωσης.

    [07] ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Αλλη μία ιστορική εκκλησία στα κατεχόμενα έχει εγκαταλειφθεί πλήρως από το καθεστώς Ντενκτάς.

    Συμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, πρόκειται για την Παναγία της Κανακαριάς στην Χερσόνησο της Καρπασίας, η οποία, όπως καταγγέλλεται, δεν έχει μόνο λεηλατηθεί, αλλά και το λεγόμενο τμήμα αρχαιοτήτων του ψευδοκράτους έχει επιδείξει πλήρη αδιαφορία για την συντήρηση των εικόνων της και την διατήρηση των αρχαίων μνημείων της τα οποία χρονολογούνται από τον πέμπτο αιώνα

    [08] ΚΟΥΡΣΚ ΝΕΟΤΕΡΑ

    Στο βυθισμένο Ρωσικό υποβρύχιο Κουρσκ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανάσυρση πτωμάτων των ναυτικών.

    Οπως μεταδίδεται, οι έρευνες επικεντρώνονται στο τέταρτο διαμέρισμα του υποβρυχίου, το οποίο, όπως έδειξε υποβρύχια κάμερα, είναι κατεστραμμένο και οι δύτες προσπαθούν να ανοίξουν άνοιγμα για να μπορέσουν να περάσουν.

    Μέχρι τώρα δώδεκα σωροί ναυτικών έχουν ανασυρθεί από το βυθισμένο υποβρύχιο το οποίο βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας Μπάρεντς από τις δώδεκα του περασμένου Αυγούστου.

    [09] ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΩΝ

    Η Εθνική Ενόπλων Κύπρου αντιμετωπίζει στις δύο το απόγευμα στο γήπεδο Γερμασόγειας την Εθνική Ενόπλων Ελλάδας για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Στρατιωτικού Πρωταθλήματος.

    Η Κύπρος χρειάζεται νίκη για να προκριθεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, ενώ η Ελλάδα προκρίνεται και με ισοπαλία, λόγω καλύτερης αναλογίας τερμάτων.

    [10] ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

    Μεγαλειώδη υποδοχή επιφυλάσσει απόψε η Πάφος στους Ελληνες Ολυμπιονίκες οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στον ενδέκατο Ραδιομαραθώνιο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που οργανώνουν το ΡΙΚ και η Λαϊκή Τράπεζα.

    Η τελετή της υποδοχής θα μεταδοθεί απευθείας από το ΡΙΚ ΕΝΑ στις εννέα και δέκα το βράδυ.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, οι οποίες στα ορεινά δυνατό να φέρουν λίγες βροχές.

    Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί, κυρίως βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με τοπική αραιή ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, ασθενείς τριών μποφόρ, ενώ η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δώδεκα βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, στους δεκατέσσερις στα νότια παράλια και στους έξι στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 3 November 2000 - 11:12:46 UTC