Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-10-03

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΦΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
  • [02] ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
  • [04] ΚΟΥΚ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΑΚΕΛ ΝΕΟ
  • [06] ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
  • [07] ΧΑΣΙΚΟΣ ΤΣΟΧΑ
  • [08] ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ
  • [09] ΧΑΚ
  • [10] ΙΣΡΑΗΛ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΤΡΙΤΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2000

  • [01] ΠΑΦΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος χαρακτήρισε παχύδερμους, που δεν έχουν το Θεό μέσα τους, και έχουν κάμει ακατονόμαστα πράγματα, τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και τους οπαδούς του.

    Υποστήριξε επίσης ότι έχει φύγει η τσίπα από πάνω τους, κατά την έκφρασή του και ότι φορούν εκατό προβιές και ξεγελούν το λαό, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να τους θεωρούν επίγειους αγγέλους.

    Ως τέτοιους, είπε, θεωρούσε πριν από δέκα-εννέα χρόνια και ο ίδιος τον γέροντα Ιωσήφ και τον Αθανάσιο, τους οποίους φιλοξενούσε σε μοναστήρι στην Πάφο.

    Ο Πάφου Χρυσόστομος κατηγόρησε επίσης τον Λεμεσού Αθανάσιο ότι πιέζει και υπόσχεται χρήματα και ο ίδιος προσωπικά σε μάρτυρες κατηγορίας εναντίον του, ώστε να αλλάξουν τις καταθέσεις που έδωσαν στην ανακριτική επιτροπή.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ ο Πάφου Χρυσόστομος αναφέρθηκε ακόμη και στον Κωστάκη Σάββα, ο οποίος έδωσε κατάθεση εναντίον του Αθανασίου και αμέσως μετά, όπως είπε, άρχισαν οι πιέσεις και οι απειλές εναντίον του από οπαδούς του Μητροπολίτη Λεμεσού, ακόμη και από αστυνομικούς.

    Αποτέλεσμα, πρόσθεσε, ήταν να καταφύγει στο εξωτερικό ο Σάββα, γιατί φοβόταν ακόμη και για τη ζωή του.

    [02] ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Απαντώντας στον Μητροπολίτη Πάφου, ο Λεμεσού Αθανάσιος χαρακτήρισε την κατάθεση του Κώστα Σάββα, σημαντικό ντοκουμέντο, που αποδεικνύει για μιά ακόμη φορά ότι υπάρχει μεγάλο κύκλωμα με στόχο να φθαρεί η υπόστασή του στη Μητρόπολη Λεμεσού, για λόγους που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του μάρτυρα κατηγορίας Λευτέρη Ψύλλου, Κύπριου που ζει στην Αθήνα, ότι είχε ερωτικές σχέσεις μαζί του για έξι μήνες, ο Μητροπολίτης Λεμεσού αρνήθηκε ότι τον γνωρίζει και πρόσθεσε ότι πρόκειται για άλλον ένα ψευδομάρτυρα.

    Για το ποιόν του Ψύλλου, ανέφερε ο Λεμεσού Αθανάσιος, γνωρίζει το γραφείο Ευημερίας, ενώ τον συσχέτισε και με τον τέως Λεμεσού Χρύσανθο, ο οποίος, είπε, εμπλέκεται στην συνωμοσία εναντίον του.

    Τα στοιχεία που εμπλέκουν και τον τέως Λεμεσού στην σκευωρία, κατέληξε ο Μητροπολίτης Λεμεσού, έχουν δοθεί στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    [03] ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

    Εξ άλλου, ιερείς της μητροπολιτικής περιφέρειας Λεμεσού αποφάσισαν την υιοθέτηση μέτρων στήριξης του Μητροπολίτη Αθανασίου, για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

    Εκατόν και πλέον ιερείς συναντήθηκαν το πρωί, στην Εκκλησία της Καθολικής και ύστερα από συνεδρία, που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, εξέφρασαν την συμπαράστασή τους προς τον Μητροπολίτη Λεμεσού και κάλεσαν το λαό της Λεμεσού να παραμείνει ήρεμος.

    [04] ΚΟΥΚ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Βρετανία επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, αφού είναι μιά διευθέτηση που αντικατοπτρίζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ο καλύτερος συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών.

    Την βρετανική θέση εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ, ο οποίος, ύστερα από συνάντηση στο Λονδίνο, με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν περάσει στο στάδιο των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

    Ο κύριος Κούκ είπε ότι τώρα παρουσιάζεται μια ιστορική ευκαιρία για τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου και διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία θα καταβάλει σοβαρή προσπάθεια για απογείωση, κατά την έκφραση του, των συνομιλιών, ώστε να καταλήξουν σε επιτυχές αποτέλεσμα.

    [05] ΑΚΕΛ ΝΕΟ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας επισήμανε ότι στην Ελληνοκυπριακή πλευρά υποβόσκουν τάσεις υποστήριξης συνομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό.

    Μιλώντας ύστερα από συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ο κύριος Χριστόφιας διευκρίνισε ότι δεν εννοεί ούτε την ελληνική ή την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά ούτε και οργανωμένα πολιτικά σύνολα στην Κύπρο.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα για να συναντήσει αύριο τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, ύστερα από παράκληση του τελευταίου.

    [06] ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

    Οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές προτείνουν τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και σύγκληση παλλαϊκού μετώπου, με στόχο την ανατροπή των προτάσεων συνομοσπονδίας.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο εκ των συντονιστών του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης εισηγήθηκε, επίσης, τον ορισμό διαπραγματευτή για το Κυπριακό, που να εκπροσωπεί την πλειοψηφούσα άποψη, όπως είπε, για το Κυπριακό.

    Ολόκληρη η διάσκεψη του Κινήματος Οικολόγων- Περιβαλλοντιστών θα μεταδοθεί σε μαγνητοσκόπηση, από το ΡΙΚ-Ενα στις δέκα το βράδυ.

    [07] ΧΑΣΙΚΟΣ ΤΣΟΧΑ

    Κύπρος και Ελλάδα θα θέσουν επίσημα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, το θέμα της άρσης του εμπάργκο πώλησης αμυντικού υλικού στην Κύπρο από χώρες-μέλη της Ενωσης.

    Οπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΡΙΚ, στην Αθήνα Πέτρος Κωνσταντίνου, Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους και το θέμα θα τεθεί στη σύνοδο των Υπουργών Αμυνας των Δεκαπέντε, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις εικοσιμία Νοεμβρίου.

    Το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινοβραδινή συνάντηση του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για την Ασκηση Νικηφόρος, και όπως ελέχθη, η πολιτική απόφαση για το ποιά θα ήταν η συμμετοχή της Ελλάδας στην άσκηση, ελήφθη πριν απο δύο μήνες.

    [08] ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ

    Οι αμπελουργοί των επαρχιών Πάφου και Λεμεσού πραγματοποίησαν το πρωί εκδήλωση διαμαρτυρίας, αποκόπτοντας για είκοσι λεπτά την κυκλοφορία στο δρόμο που συνδέει τις δυο επαρχίες, κοντά στην Πέτρα του Ρωμιού.

    Κύρια αιτήματά τους ήταν η αύξηση της τιμής των σταφυλιών και η αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματός τους, εξ αιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    Η εκδήλωση, την οποία στήριξαν οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, Αγροτική και Παναγροτικός Λεμεσού, έληξε χωρίς κανένα επεισόδιο, με την έγκριση υπομνήματος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τα αιτήματα των αμπελουργών.

    [09] ΧΑΚ

    Κατρακύλα σημείωσαν σήμερα οι τιμές στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

    Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κάθετη πτώση της τάξης του δύο κόμμα τριάντα- έξι τοις εκατόν σε σύγκριση με μηδέν κόμμα πενήντα τοις εκατόν χθες.

    Εκλεισε στις 348, 72 μονάδες σε σύγκριση με 357 μονάδες χθες φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο του τρέχοντος έτους.

    Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε σχεδόν στα δεκαπέντε εκατομμύρια λίρες σε σχέση με δεκαεννέα εκατομμύρια χθες.

    [10] ΙΣΡΑΗΛ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

    Ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα ένα Παλαιστίνιο, καθώς επαναλήφθηκαν οι συγκρούσεις κοντά σε ισραηλινό καταυλισμό εβραίων εποίκων στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας.

    Ο αριθμός των νεκρών έφθασε στους πενήντα κατά τις τελευταίες έξη ημέρες σκληρών συγκρούσεων στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε και στη Ναπλούς, στη Δυτική Οχθη, παρά τη συμφωνία μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων για τερματισμό των συγκρούσεων.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 3 October 2000 - 13:14:51 UTC