Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-03-09

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2000
  • [01] ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΜΟΟΥΖΕΣ ΤΟΥΡΚΟΙ
  • [03] ΑΛΒΑΡΟ ΠΡΕΣΣΕΡ
  • [04] ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ
  • [05] ΝΕΟΙ ΦΥΓΑΔΕΣ
  • [06] ΚΟΣΗΣ ΦΥΓΑΔΕΣ
  • [07] ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [08] ΤΕΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ
  • [09] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΘΗΝΑ
  • [10] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • [11] ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο πρόεδρος Κλίντον επαναβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται με τα Ηνωμένα Έθνη για επίτευξη λύσης βασισμένης σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Σε διμηνιαία έκθεση του προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό χαιρετίζεται η διαδικασία των συνομιλιών και χαρακτηρίζεται κρίσιμης σημασίας η διπλωματική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς τα Ηνωμένα Έθνη για συνολική λύση του Κυπριακού. Στην έκθεση, η οποία καλύπτει την περίοδο Δεκεμβρίου Ιανουαρίου, επισημαίνεται η εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με την οποία τα δύο μέρη αντιμετώπισαν με σοβαρότητα όλες τις πτυχές του προβλήματος.

    [02] ΜΟΟΥΖΕΣ ΤΟΥΡΚΟΙ

    Συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αναμένεται να έχουν σήμερα στην κατεχόμενη Λευκωσία οι Αμερικανοί απεσταλμένοι για το Κυπριακό Αλφρετ Μόουζες και Τόμας Γουέστον. Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι θα έχουν περαιτέρω επαφές με τον Πρόεδρο Κληρίδη αύριο, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να πραγματοποιήσουν και δεύτερη συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς. Όπως δήλωσε ο κύριος Μόουζες, κατά τη συνάντησή με τον Πρόεδρο Κληρίδη συζητήθηκαν θέματα ουσίας, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Το πρωί οι κύριοι Μόουζες και Γουέστον επισκέπτονται την Καρπασία.

    [03] ΑΛΒΑΡΟ ΠΡΕΣΣΕΡ

    Την ανάγκη για διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στην τρίτη φάση των συνομιλιών που θα αρχίσει το Μάϊο τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών γιά το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας ο κύριος Ντε Σότο είπε οτι έχουν ωριμάσει οι διεθνείς συνθήκες γιά επίτευξη προόδου, αλλά πρόσθεσε ότι θα απαιτηθεί πνεύμα συνδιαλλαγής και συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές. Ο Αλβαρο Ντε Σότο πήγε ψες στην Αθήνα, όπου σήμερα αναμένεται να έχει επαφές με την Ελληνική Κυβέρνηση.

    [04] ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ

    Ληστεία διεπράχθη λίγο πριν από το μεσημέρι σε υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στη λεωφόρο Στροβόλου στη Λευκωσία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, άγνωστος μπήκε στο υποκατάστημα κρατώντας ένα πακέτο στο οποίο ισχυρίστηκε ότι υπήρχε βόμβα και ζήτησε από τους ταμίες να του δώσουν χρήματα. Αφού πήρε άγνωστο ποσό χρημάτων, το οποίο υπολογίζεται ότι δεν είναι πολύ μεγάλο, αναχώρησε με αυτοκίνητο το οποίο καταζητείται από την αστυνομία.

    [05] ΝΕΟΙ ΦΥΓΑΔΕΣ

    Άλλοι δέκα Τουρκοκύπριοι φυγάδες έφθασαν χθες από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές μέσω της βρετανικής βάσης Δεκελείας. Πρόκειται για μια εξαμελή οικογένεια και τέσσερα άλλα πρόσωπα. Οι φυγάδες παρουσιάστηκαν στον Αστυνομικό Σταθμό Ξυλοτύμπου γύρω στα μεσάνυκτα. Η εξαμελής οικογένεια ζήτησε και μεταφέρθηκε στη Λεμεσό, ενώ τα άλλα τέσσερα πρόσωπα εξακολουθούν να βρίσκονται στον αστυνομικό σταθμό Ξυλοτύμπου μέχρι να εξακριβωθεί η ταυτότητα τους και για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για Τουρκοκύπριους.

    [06] ΚΟΣΗΣ ΦΥΓΑΔΕΣ

    Οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο να σημειωθούν προκλήσεις από πράκτορες των Τούρκων, λόγω της άφιξης Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι έχουν δοθεί οδηγίες για λήψη μέτρων σε τεμένη και άλλους χώρους. Εξ άλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει στρατηγική και αντιμετωπίζει ορθά το θέμα των Τουρκοκυπρίων που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές.

    [07] ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποιεί από σήμερα και μέχρι το Σάββατο ο Επιτελάρχης του Στρατού Ξηράς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Τιμούρ. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο ο Τούρκος Στρατηγός θα επισκεφθεί τις δυνάμεις κατοχής και θα έχει επαφές με την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

    [08] ΤΕΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ

    Περίπου δύο χιλιάδες τουρκοκύπριοι προσκυνητές θα επισκεφθούν στις δεκαοκτώ Μαρτίου το τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα. Οπως αναφέρει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί κατά την τρίτη ημέρα του Μπαϊραμιού, με την ευκαιρία της Εορτής των Θυσιών.

    [09] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΘΗΝΑ

    Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν μετά τον ψεσινό αγώνα Αεκ-Ολυμπιακού στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας στην Αθήνα, στον οποίο η ομάδα του Ολυμπιακού αποκλείστηκε από τον επόμενο γύρο του κυπέλλου. Αγανακτισμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού, διαμαρτυρόμενοι για την αμαχητί ήττα της ομάδας τους, ξέσπασαν σε αυτοκίνητα ποδοσφαιριστών της ομάδας τους που ήταν σταθμευμένα έξω από το γήπεδο τα οποία και πυρπόλησαν.

    [10] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εξέφρασε την ελπίδα οτι μέχρι το Δύο Χιλιάδες Πέντε οι γυναίκες της Κύπρου θα προσεγγίσουν ποσοστό της τάξης του τριάντα τοις εκατό στη συμμετοχή τους σε πολιτικά αξιώματα, στόχο που έθεσε η διεθνής κοινότητα. Σε μήνυμα του με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, ο πρόεδρος Κληρίδης είπε οτι θα εντατικοποιηθούν τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση γιά εξάλειψη των προκαταλήψεων.

    [11] ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟ

    Ο γενικός διευθυντής για θέματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ενέκο Λανταμπούρου, τόνισε οτι δεν θα υπάρξει διεύρυνση αν οι υποψήφιες χώρες δεν αποδεχθούν το πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τις γυναίκες που υπάρχει στην Ευρωπαική Ενωση. Ο κύριος Λανταμπούρου έκανε ειδική μνεία στην Τουρκία, όπου, όπως υπέδειξε, υπάρχει γενικότερο πρόβλημα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα έως ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους τέσσερις βαθμούς στο εσωτερικό, στους έξι στα παράλια και στο μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές. Το ύψος των χιονιών είναι 45 εκατοστόμετρα στην κορυφή του Ολύμπου και 35 στην πλατεία Τροόδους.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 9 March 2000 - 14:41:40 UTC