Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-02-01

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TΡΙΤΗ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2000
  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [03] ΡΕΠΠΑΣ ΑΝΑΝ
  • [04] ΑΘΗΝΑ ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [05] ΜΟΥΡΑΤΩΦ ΑΝΤΙΟ
  • [06] ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • [07] ΑΝΑΣΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [08] ΧΑΚ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • [09] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΒΟΜΒΑ
  • [10] ΑΚΚΙΟΥΓΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΔΗΛΩΣΗ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν ο Ραούφ Ντενκτάς έθεσε στο τραπέζι των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη, θέματα κυριαρχίας και τόνισε κατηγορηματικά ότι στον ίδιο δεν λέχθηκε ο,τιδήποτε για κυριαρχία

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ντενκτάς, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ξέρει και για άλλα θέματα τα οποία συζητούνται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν γνωρίζει, γιατί τα Ηνωμένα Έθνη δεν μεταφέρουν τι συζητείται με την άλλη πλευρά.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι στη συνάντησή του με τον Αλβάρο Ντε Σότο συνέχισε τη συζήτηση επί των τεσσάρων θεμάτων των οποίων άρχισε η συζήτηση στη Νέα Υόρκη.

    [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Τις αδιάλλακτες θέσεις του για αναγνώριση του ψευδοκράτους και για λύση συνομοσπονδίας επανέλαβε ο Ραούφ Nτενκτάς στη Γενεύη, προσερχόμενος στη συνάντηση με τον Αλβαρο ντε Σότο.

    Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, ο Ραούφ Ντενκτάς απάντησε ότι ο χρόνος για συζήτηση του εδαφικού, των λεγόμενων συνόρων και άλλων θεμάτων θα επέλθει όταν τα κυριαρχικά δικαιώματα των τουρκοκυπρίων στο βορρά, κατά την έκφραση του, αναγνωριστούν και όχι νωρίτερα.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε επίσης ότι υπάρχουν περισσότερα από τέσσερα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν γνωρίζει για άλλα θέματα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι δεν είναι φταίξιμο δικό του και ότι έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να το γνωρίζει.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε εξάλλου ότι με δηλώσεις τους, τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, δεικνύουν ότι δεν επιθυμούν επίλυση του κυπριακού και πως σκοπός τους είναι να εκδιώξουν τους Τούρκους από την Κύπρο.

    Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, εμείς βρισκόμαστε εδώ και λέμε ότι στη βάση της ισότητας και κυριαρχίας των δύο πλευρών υπάρχει πιθανότητα διευθέτησης του προβλήματος, συνενώνοντας την Κύπρο κάτω από τη στέγη της συνομοσπονδίας.

    [03] ΡΕΠΠΑΣ ΑΝΑΝ

    Ελπιδοφόρα, χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ότι ελπίζει σε λύση του κυπριακού μέσα στο Δύο Χιλιάδες.

    Θεωρεί επίσης ότι η δήλωση αυτή του Κόφι Ανάν αποτελεί και μία μορφή πίεσης προς τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε σχετική δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα, Δημήτρης Ρέππας, πρόσθεσε ότι για να προβεί σ' αυτή τη δήλωση ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να έχει κάποια στοιχεία, τα οποία οδηγούν σε αυτό το αισιόδοξο συμπέρασμα, δηλαδή για λύση μέσα στο δύο χιλιάδες.

    Εν πάση περιπτώσει, πρόσθεσε, αν όχι τώρα, δικαιολογούν την αισιοδοξία ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει αποτέλεσμα.

    Στο μεταξύ, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, αν και εκτιμά ότι ο δεύτερος γύρων των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών είναι πολύ σημαντικός, ωφέλιμος χρόνος θα είναι η περίοδος μεταξύ Μαίου και Σεπτεμβρίου, οπότε αρχίζει ο τρίτος γύρος των συνομιλιών με τις ουσιαστικές διαβουλεύσεις.

    Εκτιμάται ακόμη ότι κατά την περίοδο που ακολουθεί τη Γενεύη θα υπάρξει έντονη κινητικότητα στην περιοχή.

    Πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι το Μάρτιο αναμένονται στο τρίγωνο Λευκωσίας, Αθηνών, Αγκυρας, ο Αλβάρο Ντε Σότο, ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες και ο συντονιστής στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    [04] ΑΘΗΝΑ ΣΥΣΚΕΨΗ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Σημίτη με τη συμμετοχή των ηγεσιών των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών.

    Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει της επίσκεψης μεθαύριο στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τα συζητηθέντα, επεσήμανε όμως ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το πλαίσιο του Ελσίνκι και παράλληλα να ωριμάσει με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

    Η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Αθήνα, επικαλούμενη πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, μεταδίδει ότι μείζον θέμα για την ελληνική πλευρά, το οποίο αποτέλεσε και αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι οι δύο τουρκικές προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και η σύσταση υπεπιτροπής στρατιωτικού χαρακτήρα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα Υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συζητούν τις τουρκικές προτάσεις, με γνώμονα όμως το θεσμικό πλαίσιο του ΝΑΤΟ και το θεσμικό πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων.

    Πάντως από επισήμους στην Αθήνα τονίζεται ότι βάση για οποιαδήποτε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο πρέπει να είναι το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ του 1988.

    Ο κύριος Παπανδρέου, στις δηλώσεις του για τη σύσκεψη, αναφέρθηκε και στις συνομιλίες της Γενεύης και τόνισε ότι για την Ελλάδα η επίλυση του Κυπριακού σημαίνει αποδοχή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

    Νωρίτερα ο κύριος Παπανδρέου ενημέρωσε τον πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο για το νέο πλαίσιο που κινείται η ελληνική εξωτερική πολιτική μετά το Ελσίνκι.

    Εξ άλλου, ο Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών συνεργάζονται στενά προκειμένου να δοθεί σαφής απάντηση στις τουρκικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί

    [05] ΜΟΥΡΑΤΩΦ ΑΝΤΙΟ

    Τη θέση της Ρωσίας για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών των Ηνωμένων Εθνών, επαναβεβαίωσε το πρωί ο αποχωρών πρέσβης της Ρωσίας Γκεόργκι Μουράτωφ.

    Ο Ρώσος πρέσβης, ο οποίος αναχωρεί από την Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή, ύστερα από θητεία τριών χρόνων, τόνισε ότι η μοναδική λύση που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένων και ξένων κρατών, είναι μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπως περιγράφεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

    [06] ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής επιστρέφει τελικά στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Ο κύριος Κυπριανού μεταβαίνει σήμερα από το Οχάιο στη Νέα Υόρκη και το απόγευμα αναχωρεί για το Λονδίνο όπου θα παραμείνει αύριο και μεθαύριο.

    Οπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο εκπρόσωπος τύπου του Δήκο Αντρέας Κωνσταντίνου, ο κύριος Κυπριανού θα παραμείνει στο σπίτι του για λίγο διάστημα, για περαιτέρω ανάρρωση, και θα ακολουθεί θεραπευτικό πρόγραμμα που του έδωσαν οι γιατροί στο Οχάιο.

    [07] ΑΝΑΣΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των βουλευτών θα τεθεί αύριο στη Βουλή σε σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στη Βουλή με τον Πρωθυπουργό της Πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας Τζον Ολσεν, ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι θα συζητηθούν μια σειρά θεμάτων που άπτονται της λειτουργικότητας του Κοινοβουλίου, της επιστημονικής υποστήριξης, της στέγασης και ενδεχομένως της αύξησης του αριθμού των βουλευτών, κάτι που προβληματίζει με βάση τα νέα δεδομένα, λόγω της ενταξιακής μας πορείας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [08] ΧΑΚ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

    Σοβαρές καταγγελίες σε βάρος μεγαλο-μετόχων και διευθυντών δημοσίων εταιρειών, διετύπωσε σήμερα ο Χρηματιστής Νεόφυτος Νεοφύτου.

    Είπε ότι ξεφόρτωσαν εκατομμύρια μετοχές, σε πολύ ψηλές τιμές, στις πλάτες αδαών επενδυτών, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο σπλίτ, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για να βοηθήσει την εμπορευσιμότητα κάποιας μετοχής όταν φθάνει σε πολύ ψηλά επίπεδα.

    Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες ή μεγαλομέτοχοι εταιρειών να υποβοηθήθηκαν από κάποιους χρηματιστές, αφού, όπως είπε, δεν μπορούν να ενεργούν από μόνοι τους.

    Στο μεταξύ ανάκαμψη σημειώθηκε σήμερα, τόσο στο Γενικό Δείκτη Τιμών όσο και στον όγκο συναλλαγών.

    Ο Δείκτης έκλεισε στις πεντακόσιες ογδόντα έξι μονάδες, ενώ διακινήθηκαν πέραν των είκοσι τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών.

    Πριν από την έναρξη της σημερινής χρηματιστηριακής συνάντησης, επενδυτές δεν προσήλθαν στο πάτωμα, διαμαρτυρόμενοι για τη μή λήψη μέτρων από τις αρμόδιες αρχές, για ενίσχυση του Χρηματιστηρίου.

    Οι επενδυτές αποδίδουν την πτώση των τελευταίων ημερών σε παιγνίδια Χρηματιστών και στη στενότητα χρήματος, εξαιτίας των ιδιωτικών τοποθετήσεων σε υπό ένταξη επενδυτικές και άλλες εταιρείες.

    Τους ισχυρισμούς των επενδυτών ότι παίζονται παιχνίδια σε βάρος τους από Χρηματιστές, διέψευσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Χριστόδουλος Ελληνας, ο οποίος είπε ότι είναι καιρός να σταματήσουν αυτές οι φήμες.

    [09] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΒΟΜΒΑ

    Η Ενωση Μελών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου με ανακοίνωσή της καταδικάζει τη χθεσινή απόπειρα πρόκλησης έκρηξης έξω από τα γραφεία της εταιρείας Σιέαρλιγκ στη και καλεί τις αρμόδιες αρχές να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Η Ενωση αναφέρει επίσης θα λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να προστατεύσει τα μέλη της.

    [10] ΑΚΚΙΟΥΓΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

    Παρά τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις, η Τουρκία θα προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκιουγου.

    Η Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας του Καναδά επιβεβαίωσε ότι σήμερα το απόγευμα θα συναντηθούν στην Άγκυρα αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης με τις τρεις υποψήφιες εταιρείες για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου προκειμένου να ανακοινωθεί η εταιρεία η οποία θα εκτελέσει το έργο.

    Μία εταιρεία είναι Γερμανογαλλική, η άλλη Καναδική και η τρίτη Αμερικανοιαπωνική.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το επόμενο τριήμερο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Ελαφρές χιονοπτώσεις ενδέχεται να σημειωθούν στο Τρόοδος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι, τριών ως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη γενικά, και ταραγμένη στις δυτικές προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους πέντε βαθμούς στο εσωτερικό, στους επτά στα παράλια και στους δύο στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος, αλλά πιθανό να πέσουν λίγα χιόνια στο Τρόοδος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη, στις δυτικές περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 18 στα παράλια και στους έξι στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Η θερμοκρασία σήμερα.

    Λευκωσία 16 με 5

    Λεμεσός 18 με 7

    Λάρνακα επίσης 18 με 7

    Πάφος 17 με 7 και

    Πρόδρομος 7 με 0.

    Το χιόνια στην κορυφή του Ολύμπου είναι 40 εκατοστά και στην πλατεία Τροόδους 35.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 1 February 2000 - 18:32:58 UTC