Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-01-31

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
  • [01] ΑΝΑΝ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [02] ΑΝΑΝ ΡΑΟΥΦ
  • [03] ΓΕΝΕΥΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
  • [04] ΑΝΑΣΤΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [05] ΛΥΣΣΑ ΒΟΥΡΤΖ
  • [06] ΜΟΝΙΑΤΗΣ ΤΡΑΥΜΑ
  • [07] ΜΟΝΙΑΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
  • [08] ΜΜΑΔΙΤΗΣ ΚΡΙΣΙΜΑ
  • [09] ΧΑΚ ΑΠΩΛΕΙΕΣ Ν
  • [10] ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΑΣΗ
  • [11] ΑΤΙ ΑΚΕΛ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΑΝΑΝ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Με συνάντηση Ανάν-Κληρίδη άρχισε το πρωϊ στη Γενεύη ο δεύτερος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, που κράτησε περισσότερο από μια ώρα, ο πρόεδρος Κληρίδης την χαρακτήρισε πολύ καλή και είπε ότι με τον κύριο Ανάν συζήτησαν αναλυτικότερα και σε περισσότερο βάθος όλα τα θέματα που είχαν εξεταστεί στον πρώτο γύρο των συνομιλιών, στη Νέα Υόρκη.

    Στη συνάντηση παρίσταντο, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα Αλβάρο Ντε Σότο, και από κυπριακής πλευράς ο γενικός εισαγγελέας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υφυπουργός παρά τω προέδρω και αξιωματούχοι του υπουργείου εξωτερικών.

    [02] ΑΝΑΝ ΡΑΟΥΦ

    Στις δώδεκα και τριάντα, άρχισε η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την άφιξή του στο χώρο των συνομιλιών, ο Ντενκτάς είπε πως έχει μεγάλες ελπίδες ότι στις συνομιλίες θα σημειωθεί πρόοδος. Οταν ρωτήθηκε πού στηρίζει αυτή την αισιοδοξία του, ο Ντενκτάς δήλωσε επί λέξει: "στο γεγονός ότι ελπίζουμε να κυριαρχήσουν οι πραγματικότητες, κατά τις μέρες και τους μήνες που θα ακολουθήσουν".

    Ο Ντενκτάς αποχώρησε αποφεύγοντας να δώσει απάντηση, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το ποιες "πραγματικότητες" εννοούσε.

    [03] ΓΕΝΕΥΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    Μετά το πέρας των σημερινών επαφών του, ο Κόφι Ανάν θα προβεί σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

    Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο, με συναντήσεις του κυρίου Ντε Σότο με τους δύο συνομιλητές.

    Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΡΙΚ στη Γενεύη Γιάννης Νικολάου, η διαμονή του Ραούφ Ντενκτάς σε διαφορετικό ξενοδοχείο από αυτό όπου βρίσκεται ο Πρόεδρος Κληρίδης, αποδίδεται τελικά σε διευθέτηση από μέρους των Ηνωμένων Εθνών, παρά σε πρόθεση του ιδίου του Ντενκτάς.

    Η διευθέτηση αυτή στοχεύει στην αποφυγή τυχόν συναντήσεων των εκπροσώπων των δύο πλευρών, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μορατόριουμ δηλώσεων.

    [04] ΑΝΑΣΤΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι δεν αναμένει άρση του αδιεξόδου ή διέξοδο στις συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό εν όψει και των λεγομένων εκλογών στα κατεχόμενα.

    Ωστόσο, ανέφερε, ότι μετά το δεύτερο γύρο είναι ενδεχόμενο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να υπάρξουν εξελίξεις.

    Αναφερόμενος στις τελευταίες δηλώσεις Ντενκτάς, ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μέσα σε τρεις έως πέντε μήνες, ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι οι δηλώσεις αυτές σημειώνονται, αλλά, τόνισε, η δυνατότητα για σύντομη λύση εξαρτάται από το κατά πόσον ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εγκαταλείπει τις αδιάλλακτες θέσεις του.

    Ο κύριος Αναστασιάδης μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Φράνσις Βούρτζ, ο οποίος έφθασε σήμερα στην Κύπρο, με πρόσκληση του ΑΚΕΛ.

    Ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι εξέφρασε στον κύριο Βουρτζ τις ευχαριστίες του για όσα κάμνει η ομάδα του στο Ευρωκοινοβούλιο για προώθηση λύσης του Κυπριακού και την ενταξιακή πορεία της νήσου.

    Ο κύριος Βουρτζ ανέφερε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να ενημερωθεί και ακούσει εκτιμήσεις των κομμάτων, ιδιαίτερα μετά το Ελσίνκι και ενόψει της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

    [05] ΛΥΣΣΑ ΒΟΥΡΤΖ

    Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι το Κόμμα είναι χειραφετημένο και ότι δεν πρέπει να γίνεται λόγος για χειραφέτησή του.

    Θεωρώ προσβολή, ειπε ο κύριος Λυσσαρίδης, να γίνεται λόγος για τέτοια χειραφέτηση.

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ μιλούσε στους δημοσιογράφους, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο .

    Ο κύριος Λυσσαρίδης είπε ότι δεν είναι τώρα η ώρα να μιλά ο ίδιος, αν θα διεκδικήσει ή όχι την ηγεσία του νέου κομματικού σχήματος, γιατί αυτό αποτελεί, πρόσθεσε, θέμα που θα αποφασισθεί από τα συλλογικά όργανά του.

    Ωστόσο, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "και νεκρός θα είναι ακόμη παρών".

    Σχετικά με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο κύριος Λυσσαρίδης είπε ότι σε μια λύση, αν εξασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές έννοιες του δικαίου, μπορεί να δοθεί οποιαδήποτε ονομασία.

    Σε άλλη ερώτηση είπε ότι η ονοματολογία έχει σημασία στην περίπτωση της συνομοσπονδίας, σε σχέση με την ομοσπονδία, και πρόσθεσε ότι και οι κληρικοί έχουν δικαίωμα να εκφράζουν άποψη, αλλά είναι κακό να εκφράζουν απόψεις κατά της ομοσπονδίας.

    Οπως κακές, πρόσθεσε, ήταν και οι απαντήσεις του Κυβερνητικού εκπροσώπου.

    Από δικής του πλευράς ο κύριος Βουρτζ τόνισε την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις προς την τουρκική πλευρά, η οποία παρεμποδίζει τη λύση.

    [06] ΜΟΝΙΑΤΗΣ ΤΡΑΥΜΑ

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται τρεις από τους τραυματίες του χθεσινού πολύνεκρου δυστυχήματος στο δρόμο Πλατρών-Μονιάτη, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους έξι άτομα και εικοσιεπτά τραυματίστηκαν, όταν τουριστικό λεωφορείο κτύπησε σε προστατευτικό τείχος και στη συνέχεια ανετράπη και σύρθηκε στο οδόστρωμα.

    Νεκροί είναι τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας από τις Φιλιππίνες, καθώς και ένα παιδάκι, με Κύπριο πατέρα και μητέρα από τις Φιλιππίνες.

    Από τους εικοσιδύο τραυματίες που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, οι δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Πέντε τραυματίες που αρχικά είχαν μεταφερθεί αρχικά στο νοσοκομείο Κυπερούντας, διακομίστηκαν ψες στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας. Μεταξύ τους και κοριτσάκι δώδεκα χρόνων, που είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο Κύπριος οδηγός του λεωφορείου.

    Τρεις επιβάτες δεν έπαθαν τίποτε.

    Στο μεταξύ, κλιμάκιο της ηλεκτρο-μηχανολογικής υπηρεσίας και της αστυνομίας Λεμεσού βρίσκονται από το πρωϊ στη σκηνή του δυστυχήματος. Οπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού Χαράλαμπος Κουλέντης, θα εξεταστεί ο χώρος αλλά και το όχημα για να διαπιστωθεί εάν η μη λειτουργία των φρένων οφείλεται σε βλάβη ή σε υπερθέρμανση του συστήματος.

    Το πρωϊ, έγινε σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού με αντικείμενο το χθεσινό δυστύχημα.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κοινοτάρχης Μονιάτη Δήμος Γεωργίου, τόνισε πως χρονολογείται αίτημα της κοινότητας για κατασκευή τάφρου ή ανακατασκευή του δρόμου στο σημείο της κατηφορικής στροφής όπου συνέβησαν και άλλα δυστυχήματα στο παρελθόν.

    Τη σκηνή του δυστυχήματος θα επισκεφθεί το απόγευμα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου.

    [07] ΜΟΝΙΑΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

    Στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος στο Μονιάτη, συνέβησαν στο παρελθόν ακόμη δύο σοβαρά δυστυχήματα

    Το 1981, έχασαν τη ζωή τους τρεις μαθήτριες όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε χαράδρα. Σαράντα οκτώ μαθήτριες είχαν τραυματιστεί.

    Οκτώ χρόνια αργότερα, το 1989, οκτώ στρατιώτες των βρετανικών βάσεων σκοτώθηκαν όταν το όχημά τους έπεσε από το ίδιο ακριβώς σημείο.

    Μετά το δεύτερο δυστύχημα, το αρμόδιο Υπουργείο έδωσε εντολές και κατασκευάστηκε στη στροφή μεγάλος τοίχος αντιστήριξης από μπετόν, δύο περίπου μέτρων.

    [08] ΜΜΑΔΙΤΗΣ ΚΡΙΣΙΜΑ

    Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του εικοσιοκτάχρονου Ανδρέα Ανδρέου από το Μένοικο, μέλους της ΜΜΑΔ, ο οποίος τραυματίσθηκε σε δεύτερο οδικό δυστύχημα που έγινε χθες βράδυ, γύρω στις επτά, στον κύριο δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού, στα φώτα Καλησπέρα.

    Αυτοκίνητο που εξήλθε από τον πλαγιόδρομο Αθαλάσσας, κτύπησε τον Ανδρέου, ο οποίος επέβαινε μοτοσικλέτας, και τον εκτίναξε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

    Ο Ανδρέου τραυματίσθηκε στο κεφάλι και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του Νευροχειρουργικού Τμήματος στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας.

    [09] ΧΑΚ ΑΠΩΛΕΙΕΣ Ν

    Νέα βουτιά σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρία της εβδομάδας .

    Η πτώση ισούται με πέντε και πλέον τοις εκατόν σε σύγκριση με τη χρηματιστηριακή συνάντηση της περασμένης Παρασκευής.

    Ο γενικός δείκτης τιμών έπεσε κατά τριάντα μία μονάδες και έκλεισε στις πεντακόσιες εξήντα πέντε.

    Ο όγκος συναλλαγών ήταν μειωμένος κατά ενάμισυ περίπου εκατομμύριο λίρες σε σύγκριση με την περασμένη Παρασκευή και έφθασε στα δεκαεξήμισυ εκατομμύρια λίρες.

    Τις μικρότερες απώλειες είχε ο κλάδος των τραπεζικών οργανισμών, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κλάδους, που παρουσίασαν σημαντικές απώλειες.

    Χρηματιστές εκτιμούν ότι η πτώση οφείλεται σε ρευστοποιήσεις επενδυτών στην προσπάθειά τους να αποφύγουν περαιτέρω ζημιές, μετά τη συνεχή πτώση των τελευταίων ημερών.

    Αλλοι χρηματιστές με δηλώσεις στο ΡΙΚ ανέφεραν ότι όλα τα δεδομένα είναι θετικά για μια ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου.

    [10] ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΑΣΗ

    Μόνο δύο ώρες κράτησε τελικά η σημερινή στάση εργασίας των κυβερνητικών γιατρών.

    Η στάση άρχισε στις οκτώ το πρωί και είχε προγραμματισθεί να είναι τρίωρη, στις δέκα όμως διεκόπη, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Συντεχνίας των Κυβερνητικών Ιατρών, ύστερα από πρωινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Φριξο Σαββίδη για το επίμαχο θέμα της υπερωριακής απασχόλησης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, και δηλώσεις του Προέδρου της Συντεχνίας τών Κυβερνητικών Γιατρών Σταύρου Σταύρου, στη συνάντηση ο κύριος Σαββίδης διαβεβαίωσε ότι δεν υιοθετεί τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, για δήθεν εκμετάλλευση του δημοσίου από τους κυβερνητικούς γιατρούς στο θέμα των υπερωριών.

    Συμφωνήθηκε επίσης όπως το πρόβλημα της υπερωριακής απασχόλησης λυθεί με διαπραγματεύσεις, που θα αρχίσουν αμέσως.

    [11] ΑΤΙ ΑΚΕΛ

    Το ΑΤΙ διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να μείνει χωρίς φοιτητές, δηλώνει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Χρίστου.

    Ο κύριος Χρίστου, επικεφαλής αντιπροσωπείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, με τη συμμετοχή του εκπροσώπου παιδείας του κόμματος, επισκέφθηκαν το ΑΤΙ και είχαν συνάντηση με τη Διοικητική Επιτροπή του Ινστιτούτου, και το Ακαδημαϊκό προσωπικό.

    Ενημερώθηκαν εκτεταμένα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΑΤΙ όσον αφορά την αναγνώρισή του, ιδιαίτερα τώρα, μετά την αναγνώριση των τίτλων σπουδών των τριτοβάθμιων σχολών ιδιωτικής εκπαίδευσης.

    Θα πρέπει η κυβέρνηση, τόνισε ο κύριος Χρίστου, με δεσμευτική δήλωση πολιτικής, να ανακοινώσει ότι προτίθεται να αναβαθμίσει το ΑΤΙ σε σχολή με τετραετή φοίτηση, με διπλώματα αναγνωρισμένα και ισότιμα με αυτά που ισχύουν στις Ευρωπαϊκές χώρες.

    Θα πρέπει επίσης, πρόσθεσε, να ανακοινωθεί η εισαγωγή βαθμίδας για τους απόφοιτους του ΑΤΙ, στη Δημόσια Υπηρεσία.

    Σε διαφορετική περίπτωση, κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, εαν όλα τα θέματα που απασχολούν το ΑΤΙ παραπεμφθούν για μελέτη, μέχρι να εκδοθούν τα πορίσματα, το Ινστιτούτο δεν θα έχει σπουδαστές.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος με τοπικές βροχές.

    Στο Τρόοδος θα πέσουν χιόνια ή χιονόνερο.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

    Απόψε αναμένονται τοπικές βροχές και χιόνια στο Τρόοδος.

    Σταδιακά όμως ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι στην αρχή δυτικοί και αργότερα βορειοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους τέσσερις βαθμούς στο εσωτερικό, στους επτά στα παράλια και στους δύο στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Στο Τρόοδος χιονίζει ελαφρά κατά διαστήματα.

    Το ύψος των χιονιών είναι 35 εκατοστόμετρα στην κορυφή του Ολύμπου και 30 στην πλατεία Τροόδους.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 31 January 2000 - 13:12:10 UTC