Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-08-27

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1999
  • [01] ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΠΡΕΣΣΕΡ
  • [02] ΚΟΣΗΣ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ
  • [03] ΔΗΣΥ ΜΟΥΣΚΟΣ
  • [04] ΒΡΑΧΙΜΗ ΔΗΣΥ
  • [05] ΖΑΚΑΚΙ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ
  • [06] ΚΟΝΤΙΔΗΣ ΖΑΚΑΚΙ
  • [07] ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ
  • [08] ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΛΗΓΕΣ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΠΡΕΣΣΕΡ

    Το επόμενο εξάμηνο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το κυπριακό και τόσο οι απόδημοι όσο και η Κυπριακή Κυβέρνηση έχουν να επιτελέσουν ένα δύσκολο έργο.

    Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη το πρωί εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αποδήμων Κυπρίων και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα για τα αποτελέσματα του Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων.

    Στη διάσκεψη αναφέρθηκε επίσης ότι επιτεύχθηκε ο στόχος της υιοθέτησης ενιαίου πολιτικού δόγματος ώστε να υπάρχει ενιαίος πολιτικός λόγος στην Κύπρο και το εξωτερικό.

    Οι Χάρης Σοφοκλείδης εκ μέρους της ΠΟΜΑΚ και ο Φίλιπ Κρίστοφερ εκ μέρους της ΠΣΕΚΑ έκαμαν ιδαίτερη αναφορά στο τομέα της διαφώτισης και ζήτησαν αύξηση των κονδυλίων του κράτους για τον τομέα αυτό.

    [02] ΚΟΣΗΣ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, δήλωσε ότι η αστυνομία έχει στοιχεία ποιοί κρύβονται πίσω απο την κλοπή των χειροβομβίδων από στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς και ποιοί διενήργησαν τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στη Λεμεσό.

    Σε ερώτηση γιατί δεν συλλαμβάνονται, απάντησε ότι πρέπει να υπάρχουν τέτοιες μαρτυρίες που να μπορεί η αστυνομία να τους συλλάβει.

    Οι χειροβομβίδες είπε που κλάπηκαν, προορίζονταν για να χρησιμοποιηθούν σε εγκληματικές ενέργειες.

    Ο κύριος Κόσης, επιβεβαίωσε την είδηση του ΡΙΚ ότι οι χειροβομβίδες που χρησιμοποιήθηκαν στις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον μπυραρίας και καμπαρέ στη Λεμεσό, είναι του ιδίου τύπου με εκείνες που κλάπηκαν από το στρατόπεδο στη Λευκωσία.

    O κύριος Κόσης έκαμε τις δηλώσεις υστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βούλής Σπύρο Κυπριανού τον οποίο ενημέρωσε για θέματα που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια.

    [03] ΔΗΣΥ ΜΟΥΣΚΟΣ

    Καμμιά σχέση με τις εσωκομματικές αντιδράσεις για τον μερικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, δεν είχαν οι παραιτήσεις των μελών της εκτελεστικής γραμματείας του ΔΗΣΥ Λάρνακας, τις οποίες απέσυραν χθες βράδυ.

    Αυτό δήλωσε στο ΡΙΚ το πρωί ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Λάρνακας Ανδρέας Μούσκος, προσθέτοντας ότι η εκτελεστική γραμματεία εισηγήθηκε με επιστολή τόσο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, την ανάληψη του υπουργείου Συγκοινωνιών από Λαρνακέα.

    Αναφερόμενος στην συνεδρία του διευρυμένου πολιτικού γραφείου του κόμματος, παρουσία υπουργών, ο κύριος Μούσκος είπε ότι η επαρχιακή γραμματεία εξασφάλισε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για προώθηση των καυτών προβλημάτων της επαρχίας Λάρνακας.

    Είπε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα υπουργοί θα επισκεφθούν την Λάρνακα, όπου θα παρακαθήσουν σε συσκέψεις για μελέτη των προβλημάτων και τροχιοδρόμηση λύσεων.

    Οπως είναι γνωστό μετά τις αποφάσεις αυτές τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δημοκρατικού Συναγερμού Λάρνακας απέσυραν τις παραιτήσεις τους.

    [04] ΒΡΑΧΙΜΗ ΔΗΣΥ

    Είναι καιρός να οριοθετηθεί η ανοχή που έχει επιδειχθεί μέχρι σήμερα στη συμπεριφορά ορισμένων στελεχών του ΔΗΣΥ, δήλωσε το μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος Ελένη Βραχίμη.

    Σχολιάζοντας τις θέσεις δύο ηγετικών στελεχών του ΔΗΣΥ, η κυρία Βραχίμη είπε ότι ξεπερνούν τα όρια της δημοκρατικής έκφρασης και φθάνουν στα όρια της πρόκλησης ζημιάς στο κόμμα.

    Σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ, η Ελένη Βραχίμη ανέφερε ότι κάθε στέλεχος του κόμματος δικαιούται να διατηρεί τις απόψεις και τις θέσεις του, τόνισε ωστόσο ότι όσον αφορά τα ηγετικά στελέχη, αυτά δεν πρέπει να δημοσιοποιούν τις αντιθέσεις τους, αλλά να υπεραμύνονται των συλλογικών αποφάσεων.

    Η κυρία Βραχίμη απέρριψε τέλος τις εκτιμήσεις στελεχών του κόμματος για αλλαγή της στάσης του προέδρου Κληρίδη στο Κυπριακό και τις χαρακτήρισε εξωπραγματικές.

    [05] ΖΑΚΑΚΙ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ

    Μέτρα αντίδρασης στην απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στο Ζακάκι, θα πάρουν την Τετάρτη οι κάτοικοι της περιοχής σε παγκοινοτική συγκέντρωση.

    Σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ, ο κοινοτάρχης Ζακακίου Ανδρέας Δημητριάδης, είπε ότι στη συγκέντρωση οι κάτοικοι θα ενημερωθούν για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα εξαγγελθούν συγκεκριμένα μέτρα.

    Ο κύριος Δημητριάδης είπε επίσης ότι η απόφαση για τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης λήφθηκε με μεγάλη προχειρότητα, κατά την έκφρασή του.

    Υποστήριξε εξάλλου ότι θα προκαλέσει καταστροφή στην παραλία του Λέητις Μάιλ λόγω των αποβλήτων.

    [06] ΚΟΝΤΙΔΗΣ ΖΑΚΑΚΙ

    Εξάλλου ο Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης, τόνισε ότι η απόφαση για τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης προκάλεσε έκπληξη.

    Διότι, είπε, είχε νωρίτερα καταγγελθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος η απόκρυψη στοιχείων σχετικών με τις διάφορες μελέτες που έγιναν και ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην καταλήξει σε απόφαση εως ότου απαντηθούν ορισμένα ερωτηματικά.

    Ο Δήμαρχος Λεμεσού άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πίσω από την απόφαση του Υπουργικού να κρύβονται οικονομικά συμφέροντα.

    [07] ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ

    Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι θα μεταβεί για πολλοστή φορά στο Ζακάκι για να δώσει όσες εξηγήσεις χρειάζονται προκειμένου να πεισθούν όλοι, ότι δεν θα δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα από τη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης στην περιοχή.

    Ο κύριος Θεμιστοκλέους επανέλαβε ότι σε άλλες περιοχές της Κύπρου, όπου έχουν ανεγερθεί μονάδες αφαλάτωσης δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα.

    Ανέφερε επίσης ότι υποβλήθηκαν εννέα συνολικά προσφορές για την δημιουργία της μονάδας στο Ζακάκι και ότι η αξιολόγησή τους έγινε με διαφάνεια χωρίς να αποκρυβεί οποιοδήποτε στοιχείο.

    [08] ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΛΗΓΕΣ

    Η Τουρκία εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της από το φονικό σεισμό που έπληξε τις βορειοδυτικές περιοχές της.

    Το Κέντρο Κρίσεως στην Αγκυρα έδωσε το πρωί στη δημοσιότητα νεώτερο απολογισμό των θυμάτων του σεισμού.

    Ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στις δεκατρείς χιλιάδες τετρακόσιους εβδομήντα, ενώ χιλιάδες άλλοι πιστεύεται ότι βρίσκονται νεκροί κάτω από τα ερείπια.

    Οι τραυματίες ξεπέρασαν τις είκοσι-επτά χιλιάδες.

    Διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν άστεγοι αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας και των μεταδοτικών ασθενειών που πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα.

    Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ελλείψεις σε παιδικές τροφές, είδη υγιεινής και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

    Και ενώ έχει σβήσει και η τελευταία ελπίδα για ανεύρεση έστω και ενός επιζήσαντα κάτω από τα ερείπια, τα τουρκικά συνεργεία συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, την απομάκρυνση των ερειπίων από τις πληγείσες περιοχές.

    Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης δήλωσε σήμερα ότι άρχισαν οι νομικές διαδικασίες εναντίον εργολάβων και αξιωματούχων του κράτους, οι οποίοι κατηγορούνται για κακής ποιότητας υλικών σε πολυκατοικίες, οι οποίες κατέρρευσαν στο σειμό, θαύοντας στα ερείπια τους χιλιάδες ανθρώπους.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά κατά τόπους θα σχηματισθούν νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και παροδικά στα νότια παράλια μέχρι πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές έως ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με βορειοδυτικούς ως βόρειους ασθενείς ανέμους δύο έως τριών μποφόρ.Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και παροδικά στα δυτικά παράλια έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους εικοσιτρείς βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια, και στους δεκαέξη στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 27 August 1999 - 12:57:37 UTC