Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-07-09

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 1999
  • [01] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗΣ ΣΦΑΙΡΕΣ
  • [02] ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΦΑΙΡΕΣ
  • [03] ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ
  • [04] ΜΟΥΣΙΟΥΤΑΣ ΑΤΑ
  • [05] ΜΠΑΡΑΚ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ
  • [06] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΝΑΕΡΙΟΣ
  • [07] ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΟΜΒΑ
  • [08] ΕΤΥΚ ΑΤΑ
  • [09] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ
  • [10] ΡΙΚ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗΣ ΣΦΑΙΡΕΣ

    Πικρία και απογοήτευση εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής για τις διαρροές που παρατηρούνται απο συζήτηση απορρήτων θεμάτων σε συνεδρίες της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής. Η κατάσταση αυτή, τόνισε, ειναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματιστεί.

    Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο κύριος Χρυσοστομής, απέρριψε εισήγηση μελών της επιτροπής Αμυνας όπως όλα τα θέματα συζητούνται σε ανοικτές συνεδρίες της Επιτροπής, αφού ούτως ή άλλως υπάρχουν διαρροές.

    Ο κύριος Χρυσοστομής δεν θέλησε να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα ότι στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Αμυνας λέχθηκε ότι η Εθνική Φρουρά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης πυρομαχικών.

    Είπε μόνο ότι στην Εθνική Φρουρά υπάρχουν κάποιες ανάγκες, που πρέπει επειγόντως να ικανοποιηθούν.

    Είπε ότι αυτό που ζητεί το υπουργείο Αμυνας απο την επιτροπή Αμυνας της Βουλής, είναι η αποδέσμευση κονδυλίου για να ικανοποιηθούν αυτές οι επείγουσε ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

    Είπε οτι η προσέγγιση του υπουργείου σ ότι αφορά την ικανοποίηση των αναγκών είναι ή να περιμένει και να πληρώσει λιγότερα,ή να προχωρήσει και να πληρώσει κάτι περισσότερο.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κύριος Χρυσοστομής είπε ότι η προτίμηση στρέφεται προς την Ελλάδα και προς την εταιρεία Πυρκάλ.

    Παραδέχθηκε πως η προσφορά της εταιρείας αυτής ήταν κατ αρχήν ψηλή, αλλά, είπε, έγινε δεύτερη προσφορά η οποία αυτή τη στιγμή είναι χαμηλότερη της προσφοράς της άλλης ελληνικής εταιρείας.

    [02] ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΦΑΙΡΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Τάκης Χατζηδημητρίου, είπε ότι εγείρεται μεγάλο θέμα με τη δημοσιοποίηση θεμάτων, που συζητούνται σε συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να προβληματίσει την Επιτροπή στο μέλλον.

    Οσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα περί έλλειψης πυρομαχικών στην Εθνική Φρουρά, το οποίο συζητήθηκε χθες και είδε το φως της δημοσιότητας, ο κύριος Χατζηδημητρίου είπε ότι έγινε εκτεταμένη συζήτηση, ζητήθηκαν πολλές πληροφορίες, και τα κόμματα θα τοποθετηθούν εντός των ημερών.

    Τόνισε ότι δεν υπάρχει καμμιά καθυστέρηση από πλευράς της Βουλής όσον αφορά την συζήτηση θεμάτων που αφορούν την άμυνα.

    Εξ άλλου, για τις πληροφορίες ότι ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς δεν παρέστη στη συνεδρία της Επιτροπής Αμυνας, ο κύριος Χατζηδημητρίου είπε ότι ο Υπουργός Αμυνας πληροφόρησε την Επιτροπή ότι ο Αρχηγός δεν θα μπορούσε να παραστεί λόγω της κατάταξης νεοσυλλέκτων.

    Παρατήρησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και τόνισε ότι καλόν είναι να διαφυλάσσονται οι καλές σχέσεις Βουλής, Υπουργείου Αμυνας και Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

    [03] ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ

    Η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου εξέφρασε την πλήρη αποδοκιμασία της για τη συνεχιζόμενη κατάσταση διαίρεσης στην Κύπρο, τονίζοντας ότι η διχοτόμηση δεν έχει καμμία σχέση με τον εικοστό πρώτο αιώνα.

    Οι Γερμανοί βουλευτές τάχθηκαν υπερ της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου και εξέφρασαν ταυτόχρονα την ελπίδα ότι ο νέος γύρος των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού.

    Η Γερμανική κοινοβουλευτική επιτροπή, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Φρίτμπερτ Πφλούγκερ,έγινε το πρωί δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάνάντηση, ο κύριος Πφλούγκερ τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να συνεχίσει να κλείνει τα μάτια απέναντι στο Κυπριακό και ότι όλοι θα πρέπει να συμβάλουν στην προσπάθεια για λύση προτού το πρόβλημα χειροτερέψει.

    Παραδέχθηκε ότι σε διάφορα κοινοβούλια χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκφράζεται η άποψη ότι δεν πρέπει να εισαχθεί το Κυπριακό πρόβλημα στην Ενωση και εξέφρασε τη διαφωνία του με την άποψη αυτή.

    Παρατήρησε ότι το πρόβλημα θα υφίσταται για την Ευρωπαική Ενωση,ούτως η άλλως, ακόμα και χωρίς την πλήρη ένταξη της Κύπρου.

    Ο Γερμανός βουλευτής εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ανταπόκριση στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα για συνομιλίες άνευ όρων.

    Οι Γερμανοί βουλευτές συναντήθηκαν επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    [04] ΜΟΥΣΙΟΥΤΑΣ ΑΤΑ

    Ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούτας είπε ότι η μη συμπερίληψη των έμμεσων φόρων στον υπολογισμό της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής αποτελεί γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης η οποία πριν υλοποιηθεί πέρασε από το στάδιο του κοινωνικού διαλόγου.

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του Ρικ, ο κύριος Μουσιούτας υπενθύμισε ότι την σχετική πρόταση υπέβαλε ο Πρόεδρος Κληρίδης στη διάρκεια του κοινωνικού διαλόγου και την είχαν αποδεχθεί οι εργοδοτικές οργανώσεις,η Σεκ και η Πασυδύ, ενώ την είχε απορρίψει η Πεό.

    Είπε επίσης ότι επί του θέματος τα κόμματα αναμένεται να τοποθετηθούν στη Βουλή.

    Ανέφερε επίσης ότι η πρόταση αυτή δοκιμάζεται μόλις τώρα με τον μη υπολογισμό της αύξησης στα τσιγάρα και εξέφρασε την άποψη ότι οι μισθοί θα επηρεασθούν ανεπαίσθητα.

    Ο Υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ακόμα ότι η κυβέρνηση ρητά έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να καταργήσει την Ατα ούτε και να την ακρωτηριάσει.

    [05] ΜΠΑΡΑΚ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ

    Ο νέος Πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούτ Μπαράκ άρχισε σήμερα συνομιλίες στην Αλεξάνδρεια με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, με στόχο την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    Ο Πρόεδρος Μουμπάρακ αναμένεται να ζητήσει από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό την εφαρμογή της συμφωνίας "γη για ασφάλεια" που υπέγραψε τον περασμένο Οκτώβριο με τον τότε Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, για τερματισμό της δημιουργίας εβραϊκών συνοικισμών σε κατεχόμενες Παλαιστινιακές περιοχές.

    Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τη δημιουργία συνοικισμών αν επιθυμεί την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους Αραβες.

    Στο πλαίσιο του διαλόγου με Αραβες ηγέτες, που ο κύριος Μπαράκ εγκαινίασε τρεις μέρες μετά την ανάληψη της Πρωθυπουργίας, θα συναντηθεί μεθαύριο με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Γιάσερ Αραφατ και την Τρίτη με τον βασιληά της Ιορδανίας Αμπτάλλα.

    Την Πέμπτη, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον.

    [06] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΝΑΕΡΙΟΣ

    Μετά την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, και η Βουλγαρία ενέκρινε σήμερα την χρήση του εναερίου χώρου της από τα ρωσικά αεροσκάφη που μεταφέρουν στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η απόφαση ελήφθη στη Βουλγαρική Βουλή με μιά μόνο αρνητική ψήφο και μία αποχή.

    Οι τρείς χώρες είχαν απαντήσει στην αρχή αρνητικά, στο αίτημα της Ρωσίας, εν αναμονή συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Νάτο για τις λεπτομέρειες της συμμετοχής της Ρωσίας στην ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο.

    Μετά την συμφωνία, που επετεύχθη την περασμένη Δευτέρα, η Ουγγαρία και η Ρουμανία άνοιξαν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη.

    [07] ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΟΜΒΑ

    Στην Τουρκία, βυτιοφόρο καυσίμων, που ήταν σταθμευμένο σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης, καταστράφηκε τη νύχτα από έκρηξη βόμβας, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων το βυτιοφόρο ήταν άδειο και έτσι αποφεύχθηκε μια μεγάλη καταστροφή.

    Καμμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση.

    [08] ΕΤΥΚ ΑΤΑ

    Η Ενωση Τραπεζικών Υπαλλήλων ανακοίνωσε ότι θεωρεί μονόπλευρη και αδικαιολόγητη την απόφαση της κυβέρνησης να μην υπολογίσει για σκοπούς αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα.

    Η Ετύκ σε ανακοίνωση, αναφέρει ότι δεν θα δεχθεί τα τετελεσμένα και θα αντιδράσει ανάλογα, σε συνεργασία με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα.

    [09] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

    Πέθανε σήμερα σε ηλικία εβδομήντα δύο ετών ο εκπαιδευτικός Ευστάθιος Χριστοδουλίδης από την Πενταλιά της Πάφου.

    Ο εκλιπών πρόσφερε υπηρεσία στην εκπαίδευση απο διάφορες θέσεις ως καθηγητής, επιθεωρητής και διευθυντής ανωτέρας και ανωτάτης εκπαίδευσης. Ηταν μέλος του εκπαιδευτικού συμβουλίου του υπουργείου Παιδείας και πολλών άλλων εκπαιδευτικών συνδέσμων.

    Ο Ευστάθιος Χριστοδουλίδης υπήρξε αγωνιστής της ΕΟΚΑ και τα τελευταία χρόνια ήταν δραστήριο μέλος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Εόκα. Ηταν επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μελάθρου Αγωνιστών και της Επιτροπής του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα.

    Η ημέρα της κηδείας δεν έχει οριστεί ακόμα.

    [10] ΡΙΚ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι του ΡΙΚ θα μεταδίδει ζωντανά, από την ερχόμενη Δευτέρα, τη διακύμανση των τιμών στο Χρηματιστήριο Κύπρου.

    Η μετάδοση θα γίνεται καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, από τις δέκα και τριάντα το πρωί έως το μεσημέρι.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι τρία έως τέσσερα μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Στις παράλιες περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί δύο έως τρία μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους εικοσιτρείς βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους είκοσι στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 9 July 1999 - 10:36:09 UTC