Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-10-20

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Η αποστολή του αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου Αλφρεντ Μόουζες για σύγκληση αύνευ όρων συνομιλιων, στη βάση του ψηφίσματος 1250 του Συμβουλίου Ασφαλείας, οδηγήθηκε σε ναύαγιο λόγω της εμμονής του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στις απαράδεκτες θέσεις του.

Ηρθε ή ώρα για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1250 σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να αποστείλει τις προσκλήσεις για συνομίλίες.

Εαν ο κύριος Ντενκτας δεν αποδεχθεί συμπλήρωσε, τότε ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να επιρρίψει ευθύνες για το αποτυχία της αποστολής του.

Οι επαφές του αμερικανού επισήμου στην Κύπρο εξελίχθησαν από χθές βράδυ σε μίνι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

Ο κύριος Μόουζες πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τρείς με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτας.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος παρουσιάστηκε ιδιαίτερα φειδωλός στις δηλώσεις του, και αρχικά σημείωσε το καλό κλίμα που επικρατούσε στις επαφές.

Μετά και την τρίτη συνάντηση που είχε με τον κύριο Ντενκτάς, ο Αμερικανός επίσημος, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση και ότι αύριο πρίν από την αναχώρηση του θα προβεί σε δηλώσεις.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, από την άλλη, αναφέρθηκε σε επιστροφή του Προεδρικού Απεσταλμένου στην Κύπρο σε λίγες εβδομάδες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις επανέλαβε τις αδιάλλακτες θέσεις του για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο.


Το μαχαίρι έφθασε στο κόκαλο τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσης, κληθείς να σχολιάσει την πορεία των ερευνών για το σκάνδαλο με τις πλαστές βίζες.

Οι έρευνες, όπως είπε, και οι ανακρίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, τονίζοντας εμφαντικά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πατάξει την σήψη και διαφθορά που επικρατεί στην αστυνομία και κατ' επέκταση στη δημόσια υπηρεσία.

Ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, από την πλευρά του, τόνισε ότι η νομική υπηρεσία κάνει σωστά την δουλειά της βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι η νομοθεσία είναι αναχρονιστική και θέση του είναι η τροποποίηση του νόμου περί αποδείξεως.


Υπό οκταήμερη κράτηση, τέθηκε ο Συριακής καταγωγής Μαχμούντ Αλ Μάσρι ή Σωκράτης Κοσιάρης, ο οποίος φέρεται αναμεμιγμένος στην διερευνώμενη υπόθεση δεκασμού του Λειτουργού Μετανάστευσης Χριστόδουλου Νικολαίδη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ύποπτος εξασφάλιζε μέσω του κυρίου Νικολαίδη άδειες εργασίας αλλοδαπών έναντι αμοιβής, τους οποίους έστελλε να εργασθούν αμισθί στο σπίτι του κυρίου Νικολαίδη και στο υπό ανέγερση σπίτι της κόρης του.

Φίλος του Κοσιάρη που βρισκόταν στο δικαστήριο, υποστήριξε πως πρόκειται για πλεκτάνη και πως άδικα μπλέκτηκε ο φίλος του.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διατάγματα πενθήμερης κράτησης των Αντωνάκη Σιακαλλή, 52 ετών, από το Καιμακλί, και Νεόφυτο Τσιουτή, 38 ετών, από το Τσέρι, υπάλληλοι της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας

Και οι δύο θεωρούνται ύποπτοι για υπόθεση κατάχρησης εξουσίας και παράβαση υπηρεσιακού καθήκοντος.

Ο Τσιουτής, που εργάζεται ως ωρομίσθιος στην Υπηρεσία, συνελήφθη την ώρα που επιδιόρθωνε το αυτοκίνητο του Σιακαλλή, ενώ το όνομα του ήταν καταχωρημένο για εργασία στα γραφεία της Υπηρεσίας.

Ο Τσιουτής ισχυρίσθηκε ότι είχε πάρει άδεια απουσίας για μία ημέρα.


Δύο Τούρκοι που επέβαιναν σε μικρό ιστιοφόρο σκάφος, εντοπίστηκαν χθες βράδυ στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, στα ανοικτά της Πόλης Χρυσοχούς.

Συνελήφθησαν από σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας που πραγματοποιούσε περιπολία στην περιοχή.

Οι Τούρκοι, οδηγήθηκαν στο λιμανάκι του Λατσιού και τέθηκαν υπό περιορισμό μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις από την αστυνομία, ενώ το σκάφος τους κατασχέθηκε από την Λιμενική.

Οι δύο συλληφθέντες ισχυρίζονται ότι απέπλευσαν από την Αττάλεια με προορισμό το Ισραήλ και βρέθηκαν στην Κύπρο λόγω λάθους.

Αφού οι δύο Τούρκοι ανακρίθηκαν, το απόγευμα τους επιτράπηκε να αναχωρήσουν αφού δεν προέκυψε ο,τιδήποτε ενοχοποιητικό εναντίον τους.


Την εκτίμηση ότι υπάρχει κλίμα συναίνεσης μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε σχέση με τους ετήσιους προυπολογισμούς που θα κατατεθούν αύριο από την κυβέρνηση, εξέφρασε ο πρόεδρος του σώματος Σπύρος Κυπριανού.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, ο κύριος Κυπριανού επεσήμανε, ταυτόχρονα, ότι είναι πρόωρο να προκαταλάβει τις τελικές θέσεις των κομμάτων.

Ανέφερε, ακόμη, ότι στην συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών επεσημάνθηκε η ανάγκη οι προυπολογιαμοί να εγκριθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Οι προυπολογισμοί θα κατατεθουν αύριο στην Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικων, μετά την συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου.

Μαζί με τους προυπολογισμούς θα κατατεθεί και το φορολογικό πακέτο το οποίο θα προωθηθεί το απόγευμα προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.


Αυτοκίνητο που εκινείτο ακυβέρνητο αφού ο οδηγός του ήταν μεθυσμένος, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους δρόμους της Πάφου χθες βράδυ.

Το αυτοκίνητο κτύπησε διαδοχικά σε βιτρίνες αρκετών καταστημάτων και σε αυτοκίνητα, από τη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή μέχρι την οδό Αγαπήνορος.

Υστερα από εικοσάλεπτη τρελή πορεία, το αυτοκίνητο σταμάτησε και ο οδηγός του τραυματισμένος, σωριάστηκε στο έδαφος.

Ανδρες της αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου και αρκετοί πολίτες συγκεντρώθηκαν αμέσως στην περιοχή.

Ευτυχώς στο πέρασμα του το τρελλό αυτοκίνητο δεν κτύπησε πεζούς.


Ομαλά λειτούργησε σήμερα η κυπριακή χρηματαγορά με τον αριθμό των συναλλαγών να ξεπερνά και πάλι το όριο των δύο χιλιάδων πράξεων, στην προσυνεδρία της συνάντησης.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός κατέληξε αυτή την φορά στις 3.935 πράξεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με νέο επίπεδο ρεκόρ, στις πεντακόσιες ενενήντα- εξι, κόμμα έξι μονάδες, με τον όγκο των συναλλαγών να ξεπερνά τα εικοσιπέντε εκατομμύρια λίρες.


Σαν κράτος συνολικά, έχουμε αποτύχει στην αντιμετώπιση των τροχαίων δυστυχημάτων, παραδέχθηκε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μιλώντας μετά το τέλος πρωινής σύσκεψης του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, ο κύριος Νεοφύτου εξήγγειλε μέτρα για μείωση των τροχαίων, αφού ο αριθμός των δυστυχημάτων κατατάσουν την Κύπρο, τρίτη χώρα στον κόσμο.

Μεταξύ των μέτρων, είναι η βελτίωση του οδικού δικτύου, οι επιθεωρήσεις ιδωτικών οχημάτων και η διαφώτιση στα σχολεία.

Ολα τα μέτρα εφαρμόζονται απο σήμερα.


Εκδήλωση διαμαρτυρίας με αποκλεισμό των προσβάσεων του νέου λιμανιού Λεμεσού, πραγματοποίησαν οι οδηγοί αστικών ταξί.

Οι ταξιτζήδες διαμαρτύρονται ότι οδηγοί μικρών λεωφορείων τους κόβουν το ψωμί τους, μεταφέροντας με μειωμένα ναύλα πελάτες από και προς το λιμάνι.

Εκπρόσωπος του συνδέσμου των οδηγών ταξί τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα θα προβούν σε δυναμικότερα μέτρα.

Το μεσημέρι αντιπροσωπεία των οδηγών ταξί συναντήθηκε με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου.


Σε εκτόνωση οδηγείται η κρίση που ξέσπασε μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Πανεπιστημίου, με αφορμή, αυτή τη φορά, τον διορισμό Ελλαδίτη, στη θέση του Διευθυντή Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου.

Σε συνάντηση που είχε ο Ουράνιος Ιωαννίδης με το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, βρέθηκε η χρυσή τομή, στην επίλυση του προβλήματος.

Πρόταση του Υπουργού Παιδείας, προνοεί όπως το άτομο που διορίστηκε στη διευθυντική θέση, προσληφθεί ως ειδικός εμπειρογνώμονας, κάτι που δεν χρειάζεται έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ η θέση του Διευθυντή Βιβλιοθήκης θα επαναπροκηρυχθεί.

Την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Πρύτανη Νίκο Παπάμιχαήλ, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου θα εγκρίνει την πρόταση.


Η Γερμανική Αστυνομία, έδωσε χθες βράδυ, τέλος στην υπόθεση της αεροπειρατίας που σημειώθηκε, σε αεροσκάφος, τύπου Μπόϊνγκ 737 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, το οποίο είχε απογειωθεί ενωρίτερα από την Κωνσταντινούπολη, με 48 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα.

Κατά την προσγείωση του αεροσκάφους στο Αμβούργο για ανεφοδιασμό, οι αστυνομικές αρχές της Γερμανίας συνέλαβαν τον εικοσάχρονο αεροπειρατή, ο οποίος, δεν πρόβαλε αντίσταστη στη σύλληψή του.

Η ταυτότητα του δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, ενώ η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με το αίτημά του για τη χορήγηση ασύλου, σε κάποια δυτικοευρωπαϊκή χώρα, αλλά το πιθανότερο είναι να απαγγελθούν εναντίον του, κατηγορίες για την αεροπειρατία.


Με εκρήξεις βομβών και επεισόδια βίας, σημαδεύτηκε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Ινδονησία, για την ανακήρυξη του νέου Προέδρου της χώρας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κρίσιμης ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση, νέος Πρόεδρος, εξελέγη ο Μουσουλμάνος ηγέτης, Ουαχίντ, υπερισχύοντας της αγαπητής στο λαό ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Μεγκαουάτι.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, χιλιάδες οπαδοί της Μεγκαουάτι, εξαγριωμένοι ξεχύθηκαν στους δρόμους και κατευθύνθηκαν προς την έδρα του Κοινοβουλίου.

Τα επεισόδια, ξεκίνησαν όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο σε απόσταση 660 μέτρων από το Κοινοβούλιο, τραυματίζοντας, τουλάχιστον τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών δύο στρατιώτες.

Ενωρίτερα, και πέντε λεπτά πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στη Βουλή, άλλη μία έκρηξη βόμβας, συγκλόνισε συνοικία της Τζακάρτα και τραυμάτισε τέσσερις οπαδούς της Μεγκαουάτι.

Ο νικητής των εκλογών, ο Ουαχίντ, 59 ετών, σχεδόν τυφλός και με αρκετά προβλήματα υγείας, ορκίστηκε νωρίς το απόγευμα, ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με πιθανότητα τοπικής αραιής ομίχλης.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέχρι βορειοανατολικοί ασθενείς, 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, τα νότια και ανατολικά παράλια, στους 16 στα δυτικά παράλια και στους 12 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι αρχικά βόρειοι μέχρι βορειοανατολικοί και θα τραπούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς μέχρι δυτικούς μέτριους, 3 ως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 28 στα νότια και ανατολικά παράλια, στους 27 στα δυτικά παράλια και στους 21 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

Σήμερα η πιο ψηλή θερμοκρασία στη Λευκωσία ήταν 29 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στη Λεμεσό 27 με 18, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 16 και τέλος στον Πρόδρομο 20 με 11 βαθμούς.

Τις επόμενες μέρες ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει ουσιαστική μεταβολή.







Μια ματιά τώρα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στην Αθήνα ο καιρός είναι κυρίως αίθριος και η θερμοκρασία ανέρχεται στους 27 βαθμούς.

Στο Λονδίνο ο καιρός είναι επίσης κυρίως αίθριος και η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 10 βαθμούς.

Στις Βρυξέλλες υπάρχει συννεφιά και η θερμοκρασία ανέρχεται στους 13 βαθμούς.

Στο Παρίσι ο καιρός είναι κυρίως αίθριος με την θερμοκρασία να φθάνει τους 13 βαθμούς.

Στη Ρώμη επίσης κυρίως αίθριος και η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 19 βαθμούς και τέλος στη Μόσχα υπάρχει συννεφιά και η θερμοκρασία φθάνει τους πλην μηδέν βαθμούς.


Εδώ, ολοκληρώθηκε το απογευματινό δελτίο ειδήσεων του ΜΕΓΑ.

Αναλυτικά οι ειδήσεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 8 και μισή.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 20 October 1999 - 15:27:16 UTC