Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-08-29

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Μυστηριώδης οργάνωση επιχείρησε να κάψει το τέμενος Χαλά Σουλτάν, στη Λάρνακα, και η κυβέρνηση πιστεύει ότι πρόκειται για προβοκάτσια, που δεν αποκλείεται μάλιστα, να συνδέεται με την απόπειρα φόνου εναντίον Τουρκύπριου στη Λεμεσό.

Υστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας η Αστυνομία τέθηκε σε πλήρη κινητοποίηση για τον εντοπισμό των δραστών.

Καταδικάζοντας εντονότατα την εγκληματική ενέργεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισαν ότι υποσκάπτει τον αγώνα μας.

Την απόπειρα εμπρησμού καταδίκασαν, επίσης, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και οι Ενωμένοι Δημοκράτες.


Τρίτη απόπειρα φόνου διαπράχθηκε στις δύο και τριάντα την αυγή στη Λεμεσό εναντίον του Τουρκοκύπριου

Τζιεμάλ Μουσταφά Κασάπογλου, κρεοπώλη, 45 χρόνων.

Το θύμα πυροβολήθηκε με κυνηγετικό όπλο και τραυματίσθηκε στο δεξί χέρι.


Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χωρου, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει, χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος είχε ζητήσει σαφή, απάντηση, εάν το δόγμα ισχύει.

Η κυβέρνηση, είπε ο Μιχάλης Παπαπέτρου, έχει διατυπώσει την θέση της, από την πρώτη ημέρα, τονίζοντας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Οσο αφορά, τις Ιδέες Γκάλι, για τις οποίες ο κύριος Λύσσαρίδης διερωτήθηκε άν βρυκολακιάζουν, ο κυβερνητικος εκπρόσωπος είπε ότι ενώπιον της κυβέρνησης, δεν υπάρχει, κανένα πακέτο που να ονομάζεται Δέσμη Ιδεών, ή να προσομοιάζει με αυτές.

Εκείνο που βρίσκεται μπροστά μας, πρόσθεσε, είναι οι απαράδεκτες αξιώσεις Ντενκτάς, για αναγνώριση του καθεστώτος του και υιοθέτηση λύσης Συνομοσπονδίας, πριν απο τις συνομιλίες.


Αμείωτες συνεχίστηκαν και σήμερα οι εσωκομματικές αντιδράσεις στον Δημοκρατικό Συναγερμό και οι σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση, με αφορμή τον πρόσφατο ανασχηματισμό και την απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη για αποβολή του Πρόδρομου Προδρόμου από το Πολιτικό Γραφείο του Δησύ.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης χαρακτήρισε θλιβερή την απόφαση Αναστασιάδη για την αποπομπή Προδρόμου.

Ο κύριος Συλλούρης, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Προέδρου του κόμματος του, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο κύριος Προδρόμου, θα επιδείξει ανωτερότητα και θα κρατήσει την συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών απόψεων και όχι σε προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Εξάλλου, ο Αντρος Κυπριανού, μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ, είπε ότι το κόμμα του, δεν πρόκειται να εμπλακεί σε ένα εσωτερικό πρόβλημα του ΔΗΣΥ.

Ωστόσο, είπε ότι ο λαός θα κρίνει τον σεβασμό και την προσήλωση του Νικου Αναστασιάδη στις δημοκρατικές διαδικασίες και τους θεσμούς.

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους εξαπέλυσε νέα σκληρή επίθεση κατά του Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Νίκος Κλεάνθους είπε ότι με τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος του Δησύ προχώρησε στην αποπομπή του κυρίου Προδρόμου, δείχνει την αυταρχικότητα και την αλαζονεία Αναστασιάδη.


Το Ακέλ θα προχωρήσει πολύ σύντομα σε ενέργειες για σύμπηξη μετώπου, των κομμάτων της αντιπολίτευσης με σκοπό την αλλαγή της διακυβέρνησης του τόπου.

Στην εξαγγελία προέβη το μέλος του πολιτικού Γραφείου του Ακέλ, Αντρος Κυπριανού, τονίζοντας ότι η διακυβέρνηση του τόπου από τον Γλαύκο Κληρίδη απέτυχε στο έργο της.

Υπέρ της έναρξης διαβουλεύσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρος του Δήκο.

Ο κύριος Σπύρος Κυπριανού ανέφερε ότι δεν πρόκειται για τη δημιουργία αντικυβερνητικού μετώπου ή μετώπου εναντίον του Δησύ, αλλά για να υπάρξει συνεννόηση τόσο αναφορικά με τα επιβαλλόμενα βήματα για να αποτραπεί οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο Κυπριακό, όσο και για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων εσωτερικών προβλημάτων.

Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δήκο Νίκος Κλεάνθους, είπε ότι η ποιοτική αλλαγή της διακυβέρνησης μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από τις προσπάθειες όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμπηξη αντιπολιτευτικού μετώπου εάν δέν υπάρχει ταυτότητα απόψεων, τόσο σε σχέση με τους χειρισμούς στο Κυπριακό, όσο και στο ενιαίο αμυντικό δόγμα.

Ο κύριος Σιζόπουλος επεσήμανε μάλιστα ότι η Εδέκ έχει ριζικές διαφωνίες και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο στο Κυπριακό, όσο και στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.


Η Ελληνική πλευρά ουδέποτε βολιδοσκοπήθηκε, για αποδοχή λύσης εκτός των πλαισίων των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης.

Αντίθετα τόνισε, όλοι οι ενδιαφερόμενοι διαβεβαιώνουν ότι επιθυμούν να εργασθούν για λύση του κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν χρειάζεται, προσθέτει, να δίδουμε βάση ούτε σε πιθανές έστω, και εκ του πονηρού, παρερμηνείες των θέσεων μας, ούτε πάλι να εμφανιζόμαστε αδιάλλακτοι δεδομένου ότι η θέση μας είναι γνωστή και κατοχυρωμένη.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, σε συνέντευξη του σε καθημερινή κυπριακή εφημερίδα, δήλωσε ότι για να συναινέσει η Ελλάδα σε μιά Ευρωπαική πορεία της Τουρκίας, θέλει ανταλλάγματα και στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

Εάν δεν πάρουμε αυτά τα ανταλλάγματα, τόνισε, η Ελλάδα θα κάνει χρήση του Βέτο, για την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη, περνά απο την Κύπρο.

Στο Κυπριακό, κατέληξε, είναι που η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει, ότι σέβεται την διεθνή νομιμότητα, τα ανθρώπινα Δικαιώματα τις αρχές των Ηνωμένων Εθνων και τις θέσεις της Ευρωπαικής Ενωσης.


Ουδέποτε θα αποδεχθούμε λύση που θα απεμπολεί τα απαράγραπτα δικαιώματα του κυπριακού Ελληνισμού, τόνισαν οι υπουργοί Παιδείας και Εσωτερικών.

Οι Ουράνιος Ιωαννίδης και Χριστόδουλος Χριστοδούλου μίλησαν σε εθνικά μνημόσυνα στο Λιοπέτρι και τις Βρυσούλλες, αντίστοιχα.


Μνημόσυνα ηρώων της ΕΟΚΑ και της Δημοκρατίας έγιναν το πρωί και στη Λευκωσία.

Στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα της Δημοκρατίας Δώρου Λοϊζου.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικου Κόμματος ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Εξάλλου, στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, στον Στρόβολο, τελέσθηκε το μνημόσυνο του ήρωα Γεωργίου-Ξάνθου Τσικουρή, ο οποίος καταγόταν από την 'Ασσια και έπεσε το 1970 στην Αθήνα, αγωνιζόμενος κατά της δικτατορίας.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε εκ μέρους του Ελληνα Πρέσβη, ο Σύμβουλος της Πρεσβείας, Ανδρέας Παπαδάκης.

Στεφάνι εκ μέρους της κυβέρνησης κατέθεσε ο κυβερνητικος εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

Επίσης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης σαραντα-τριών χρόνων απο την θυσία των ηρώων της ΕΟΚΑ, Ιωνά Νικολάου και Κυριάκου Κολοκάση, που έπεσαν στην ιστορική μάχη του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, τον Αυγουστο του 56, τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο τους στην εκκλησία Αγίου Μηνά στο Γέρι.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Ανδρέας Αγγελόπουλος, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα 1955-59.


Για το Νόμπελ Ειρήνης θα προταθεί ο Ελληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υπέγραψε πρώτος το έγγραφο το οποίο θα σταλεί, στην αρμόδια επιτροπή που αποφασίζει για την απονομή των Νόμπελ, στην Νορβηγία.

Η υπογραφή του εγγράφου έγινε με την ευκαιρία της αποχαιρετιστήριας συναυλίας τόυ Μίκη Θεοδωράκη που δόθηκε χθες βράδυ στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου, στην Πρέσπα της φλώρινας.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους 2-3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασια θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 στα παράλια και στους 14 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε στη συνέχεια, την περιπέτεια "Αίαρ Αμέρικα", τη σειρά "Πενσακόλα" και την ελληνική κωμωδία "Κακός, Ψυχρός και Ανάποδος" με τους Κώστα Χατζηχρήστο, Μίμη Φωτόπουλο και Μάνο Κατράκη.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 29 August 1999 - 15:27:22 UTC