Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-08-26

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Καλησπέρα κυρίες και κύριοι.

Οι μετασεισμικές δονήσεις από τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, συνεχίζονται με αρκετά ρίχτερ, κυρίως στον χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Το πρωί, σύσσωμη η Επαρχιακή Εκτελεστική Γραμματεία του Κόμματος στη Λάρνακα, υπέβαλε στον Νίκο Αναστασιάδη την παραίτηση της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί, δεν επιλέγει Λαρνακέας Υπουργός.

Ακόμη διαμαρτύρονται γιατί δεν εκτελούνται έργα βασικής υποδομής στην Επαρχία, ούτε και υλοποιούνται οι κυβερνητικές υποσχέσεις. Σε μισή περίπου ώρα θα συνέλθει εκτάκτως το πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ για να μελετήσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε.


Μηνύματα συνεργασίας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν ευθύνεται για την αποτυχία της παρούσας προσπάθειας οσον αφορά τη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, δήλωσε ο νεός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου στην πρώτη συνάντησή του με τους πολιτικούς συντάκτες.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο προεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, αυτή τη περίοδο, διαπνέονται από την ίδια φιλοσοφία αντίκρυσης του κυπριακού προβλήματος.

Ερωτηθείς για τα όσα συμβαίνουν στο Δημοκρατικό Συναγερμό μετά τον ανασχηματισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε απαντήσει ευθέως ωστόσο προέβει σε ένα σχόλιο.


Την σκυτάλη των αντιδράσεων για τον ανασχηματισμό, στο χώρο του γυναικείου πληθυσμού, πήραν σήμερα τα μέλη της σοσιαλιστικής γυναικείας κίνησης.

Η πρόεδρος τους, Ρούλα Μαυρονικόλα, καυτηρίασε την απουσία γυναικών στο νέο υπουργικό συμβούλιο και επέκρινε την κυβέρνηση ότι αποστασιοποιήθηκε από τα υπεσχημένα, αλλά και από διεθνείς συμβάσεις.

Η κυρία Μαυρονικόλα μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το περιφερειακό συνέδριο της σοσιαλιστικής διεθνούς, που θα διεξαχθεί τις επόμενες δύο ημέρες στην Κύπρο, με θέμα "Οι γυναίκες στον αγώνα για την ειρήνη".


Φωτιές άναψε στους χρηματιστές η αναστολή των εργασιών ενός χρηματιστηριακού γραφείου.

Ζητούν επιτακτικά συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για επίλυση των προβλήμάτων του χρηματιστηρίου.

Την ίδια ώρα ύστερα από πολλές ημέρες η κυπριακή χρηματαγορά σημείωσε μικρή υποχώρηση.


Την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο, είχε το πρωί, ο νέος Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος μάλιστα, πολύ σύντομα μεταβαίνει στην Αθήνα, για επίσημες συνομιλίες με την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Κληθείς να σχολιάσει, τα όσα λέγονται και γράφονται γύρω από το όνομά του, ο κύριος Χάσικος διαβεβαίωσε πως η θέση για ενίσχυση της άμυνας, παραμένει αναλλοίωτη και σταθερή, ενώ, όπως σημείωσε, η Ελλάδα, είναι ο μοναδικός φυσικός μας σύμμαχος.

Ας τα αφήσουμε αυτά, πρόσθεσε, ο ίδιος ο χρόνος θα τα κρίνει.

Ο νέος Υπουργός Αμυνας, δεν παρέλειψε τέλος, να στείλει το μήνυμα, πως θέματα αμύνης δεν πρέπει να αποκαλύπτονται δημοσίως, κατά τρόπο που να γίνονται τροφή προς συζήτηση.

Το πρωί, ο κύριος Χάσικος επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και επιθεώρησε στρατιωτική άγημα, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Δημήτριο Δήμου και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Αμυνης.


Το στρατιωτικό δικαστήριο διέταξε την οκταήμερη κράτηση δυο ακόμη εθνοφρουρών, του δεκαεννιάχρονου Πελωπίδα Μιχαήλ Καρεκλά και του Κώστα Χριστοφόρου και οι δυο απο το Καλό Χωριό Λεμεσού, για την υπόθεση κλοπής τριάντα αμυντικών χειροβομβίδων απο φυλάκιο της εθνικής φρουράς στη Λευκωσία.

Και οι δυο παραδέχθηκαν τη διάπραξη του κακουργήματος και δεν έφεραν ένσταση στη κράτηση τους.

Για την ίδια υπόθεση τελούν υποκράτηση άλλοι δυο εθνοφρουροί, οι Θεόδοτος Θεοδότου απο τον Κάψαλο και Βασίλης Βασιλείου απο το Ζακάκι, οι οποίοι σε θεληματική κατάθεση τους παραδέκτηκαν ενοχή.

Ο Θεοδότου μάλιστα υπέδειξε στην αστυνομία, (στην περιοχή Ασγάτας), το κιβώτιο με τις χειροβομβίδες που είχαν κρύψει.


Εξάλλου οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου Λεμεσού ο Τάσος Χριστοδούλου, από την Αγία Φύλα, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για την αγορά επτά χειροβομβίδων από τους εθνοφρουρούς, έναντι 190 λιρών.

Το δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση του για οκτώ ημέρες.

Ο ύποπτος ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου ότι αγόρασε μόνο πέντε και όχι επτά χειροβομβίδες.

Οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι πίσω από τον Χριστοδούλου κρύβονται άνθρωποι του οργανωμένου εγκλήματος.


Αλλαγές στα αρχικά σχέδια της μονάδας αφαλάτωσης, στο Ζακάκι αποφάσισε η κυβέρνηση, ώστε να μην προκαλείται ηχορύπανση στο χώρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου ανέφερε ότι δεν θα γίνει εγκατάσταση γεννητριών στο χώρο του έργου και η μονάδα θα λειτουργεί σε κλειστό κτίριο μέσα στο χώρο του λιμανιού, γεγονός που εξουδετερώνει πλήρως το θέμα του θορύβου.

Σημείωσε ακόμη ότι ο αγωγός για απόρριψη της άλμης, επιμηκύνεται σε ενάμισυ χιλιόμετρο, ώστε να μην δημιουργούνται περιβαλλοντικά προβλήματα.

Εξάλλου αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής Ζακακίου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα.

Θέση του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου είναι όπως υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης, ούτως ώστε να μελετηθέι εις βάθος, το όλο θέμα.

Τέλος σε παγκοινωτική σύσκεψη που θα γίνει απόψε στο Ζακάκι θα αποφασιστούν μέτρα αντίδρασης στην κυβερνητική απόφαση.


Σε ψυχολογικό θρύλερ, εξελίσεται η μετασεισμική δραστηριότητα στην Λεμεσό.

Τα χαράματα οι κατοικοι της πόλης αναστατωθηκαν και πάλι, απο νέα σεισμική δόνηση, αυτη την φορά μεγέθους, τεσσάρων κόμμα πέντε βαθμων, στην κλίμακα ρίκτερ.

Με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικων όλοι οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται ήδη σε κατάσταση επιφυλακής.

Ταυτόχρονα επισπέυδεται η προετοιμασία και η ενίσχυση όλων των υπηρεσιών που θα κληθουν να επέμβουν σε μια τέτοια περίπτωση.

Πρωτον, δημιουργούνται Ειδικές Ομάδες Διάσωσης (αντίστοιχες των ΕΜΑΚ Ελλάδος).

Δευτερον, αγορά σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού για ανίχνευση και διάσωση ζωών αξίας περίπου 1εκ. λιρών.

Τρίτον, συμπερίληψη στον προυπολογισμό του 2000, σχετικού κονδυλίου 1εκ. λιρών, αντί 500.000 λιρών,

και τέταρτον, αυξηση του ποσού για επιδιορθώσεις απο σεισμούς απο 200.000 σε 500.000 λίρες.


Το θαύμα περιμένουν πλέον, μέσα στα χαλάσματα της Τουρκίας, για επιζώντες, ενώ την ίδια ώρα η απειλή των επιδιωμιών, κτυπά την πόρτα της χώρας.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Τη πρώτη του εμφάνιση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έκανε το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, απευθύνοντας χαιρετισμό στο ενδέκατο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα.

Απευθυνόμενος στους συνέδρους, ο κύριος Παπαπέτρου, διαβεβαίωσε ότι, τα αιτήματα που τέθηκαν από πλευράς Αποδήμων, προς την κυβέρνηση, θα τύχουν ουσιαστικής προσέγγισης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, το οποίο, σημείωσε, βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή.

Τόσο οι κυβερνώντες όσο και οι αντιπολιτευόμενοι, κατέληξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, θα πρέπει να θέσουν περιορισμούς και να παραμερίσουν κομματικές σκοπιμότητες, τουλάχιστον όσον αφορά το Κυπριακό.


Το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα,με ανακοίνωση του καλεί τον πρόεδρο, Κληρίδη να τιμήσει τις προγραμματικές του δευσμεύσεις.

Το ΠΑΚ, επικρίνει τον πρόεδρο, και συνάμα εκφράζει τις ανησυχίες του για τον τρόπο και το πνεύμα που ενήργησε κατά την επιλογη των προσώπων της νέας του Κυβερνησης και τα μηνύματα που στέλλει με το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το συμπέρασμα που προκύπτει απο τις νέες επιλογές του προέδρου, αναφέρει το ΠΑΚ, είναι ότι η προεκλογικά διακήρυγμένη πολιτική του πάνω στο Εθνικό μας Θέμα, αλλά και το Αμυντικό Δόγμα, διαφοροποιείται πλήρως και τίθεται σε εφαρμογή η πολιτική Βασιλείου, η οποία καταδικάσθηκε απο τον λαό και απορρίφθηκε, όπως φάνηκε απο το αποτέλεσμα των δύο τελευταίων προεδρικών εκλογών.

Δηλαδή, ενώ ο κύριος Κληρίδης πήρε τη λαική εντολή να μας αποδεσμεύση απο την πολιτική Βασιλείου και τις ιδέες Γκάλι, τώρα ο ίδιος παραδίδει ουσιαστικά την εντολή αυτή στον κ. Βασιλείου για να εφαρμόσει την ήδη απορριφθείσαν πολιτική του.


Στην κατασκευή ρομπότ, τα οποία έχουν την δυνατότητα να μιλούν, να τραγουδούν, καθώς και να αναγνωρίζουν ανθρώπινα πρόσωπα και αντικείμενα προχώρησε η Ιαπωνική γιγαντο-βιομηχανία ηλεκτρονικών Νεκ.

Τα ρομπότ, που θα διατεθούν σε δυο περίπου χρόνια στην αγορά, φέρουν την ονομασία Αρ-100 και θεωρούνται ως η τελευταία λέξη στον χωρο της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας ΝΕΚ, στόχος δεν είναι άλλος όπως κάθε μεσαίας τάξης Ιαπωνική οικογένεια, να έχει στο σπίτι της για συντροφιά, ενα τουλάχιστον ρομπότ.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους, 2 ως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 23 στα παράλια και στους 16 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά το τηλεμαγκαζίνο Ε ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ, με τη Ρούλα Κορομηλά και στην συνέχεια μια περιπέτεια της αστυνομικής σειράς ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΡΕΞ.

Ακολουθούν, το τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ, η κυπριακή παραγωγή του Λόγου, Ο ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΠΙΤΣΙΛΙΑΣ και η ελληνική κωμική σειρά ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 26 August 1999 - 16:27:14 UTC