Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-07-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε κυρίες και κύριοι.

Μείζον πολιτικό ζήτημα, τείνει να δημιουργηθεί μετά την ευθεία πρόκληση τριών Μουσουλμάνων βουλευτών, του νομού Θράκης, να απαιτήσουν αναγνώριση της Τουρκικής και Μακεδονικής μειονότητας της Ελλάδος, ανήμερα της πιο ιερής επετείου για την Ελληνική Δημοκρατία.

Στη πρόκληση, αντέδρασαν έντονα

τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Ελληνική πολιτική ηγεσία.

Εν τω μεταξύ, σε απογευματινές του δηλώσεις, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε φαντασιώσεις τα περί δήθεν ύπαρξης Τουρκικής και Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης, ο κύριος Τσοχατζόπουλος είπε πως τέτοιες μειονότητες δεν υπάρχουν όσο και αν θέλει κάποιος, κατέληξε, να τις κατασκευάσει.

Την προκλητική ενέργεια των τριών Μουσουλμάνων βουλευτών καταδίκασε έντονα και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά αυτή, δεν προάγει ούτε τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ούτε και το διάλογο.,


Συμπληρώνονται σήμερα είκοσι-πέντε χρόνια από την ημέρα εκείνη, όπου η Δημοκρατία επανήλθε και πάλι στην Ελλάδα.

Υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η xούντα των συνταγματαρχών καταρρέει και η Δημοκρατία αποκαθίσταται στην χώρα όπου γεννήθηκε.

Ο επίλογος της επταετούς χούντας, η οποία στιγμάτισε με τα μελανότερα χρώματα την νεώτερη Ελληνική ιστορία, γράφτηκε με την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στις 24 Ιουλίου το 1974, από την Γαλλία όπου ήταν αυτοεξόριστος και την ανάληψη της εξουσίας.


Το υπό Κυπριακή σημαία, οχηματαγωγό - επιβατικό πλοίο "Αφροδίτη δύο", με διακόσιους-εβδομήντα-επτά επιβάτες και πενήντα μέλη ως πλήρωμα, προσάραξε τα ξημερώματα σε βραχώδη περιοχή των Αλβανικών ακτών.
Ισχυρότατη έκρηξη από διαρροή υγραερίου στο Βόλο, είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο ενός δεκανέα πεζοναύτη και τον τραυματισμό άλλων δεκαπέντε ατόμων.

Η έκρηξη σημειώθηκε χθες βράδυ σε εστιατόριο.


Εθνικό πένθος σαράντα ημερών κηρύχθηκε στο Μαρόκο, για το θάνατο του βασιλιά Χασάν του δεύτερου.

Ο εκλιπών μονάρχης, ο οποίος κυβερνούσε το Μαρόκο για τριανταοκτώ χρόνια, πέθανε χθες βράδυ, από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία εβδομήντα ετών.

Με το άκουσμα του θανάτου του, η κρατική τηλεόραση του Μαρόκου, διέκοψε την κανονική ροή του προγράμματος της χωρίς εξηγήσεις, για να διαβάσει κομμάτια από το κοράνι.

Ακολούθησε η ανακοίνωση.

Ο μεγαλύτερος γιός του Χασάν, Σίτι Μοχάμετ, στέφθηκε το πρωί νέος βασιλιάς του Μαρόκου και θα αναφωνείται βασιλιάς Μοχάμετ ο τρίτος.


Περίπολος του ΝΑΤΟ, ανακάλυψε τα πτώματα δεκατεσσάρων Σέρβων αγροτών που εκτελέστηκαν στο κέντρο του Κοσσυφοπεδίου.

Ηταν από τις χειρότερες ενέργειες βίας από τότε που οι ειρηνευτές εισήλθαν στην περιοχή, στα μέσα Ιουνίου.

Τα πτώματα, μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο της Πρίστινα και οι συγγενείς των νεκρών κλήθηκαν για να τους αναγνωρίσουν.

Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, στρατηγός Μάικ Τζιάκσον, καταδίκασε την σφαγή.


Την ευχή ότι η Κύπρος θα προχωρήσει με επιτυχία στην πορεία της προς την Ευρώπη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ιταλίας Κάρλο Αζέλιο Σιάμπι, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

Ο κύριος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία, ενημέρωσε τον Ιταλό πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ επεσήμανε ότι λόγω της Τουρκικής αδιαλλαξίας, δεν ανοίγει ο δρόμος για δίκαιη και βιώσιμη λύση του εθνικού μας προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, δεν παρέλειψε να επαναλάβει, πως αυτό που επιδιώκει η Τουρκική πλευρά, είναι η αναγνώριση των τετελεσμένων της εισβολής και του εθνικού ξεκαθαρίσματος.


Τέσσερις σοβαρά τραυματίες, είναι ο απολογισμός του πρώτου δυστυχήματος στο νέο δρόμο Δεκέλειας-Αμμοχώστου, που συνέβη χθες το βράδυ.
Στις επτά Αυγούστου, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας θα είναι έτοιμες να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων, για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε Κύπρο και Ελλάδα.

Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Ουράνιος Ιωαννίδης, ο οποίος σημείωσε ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε κάποια θέματα των εξετάσεων, έχει ξεπεραστεί με τον καλύτερο τρόπο.

Εξάλλου, ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο θεσμό του ολοήμερου σχολείου, που θα εφαρμοστεί από φέτος σε οκτώ δημοτικά σχολεία σε όλη την Κύπρο, τονίζοντας πως όλα είναι έτοιμα για την λειτουργία του και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.


Χωρίς προβλήματα συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η αποχή από υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων, στο λιμάνι Λεμεσού.

Σήμερα κατέπλευσαν στο λιμάνι, τρία κρουαζιερόπλοια τα οποία έτυχαν εξυπηρέτησης και ετοιμάζονται να αποπλεύσουν.

Αύριο θα καταπλεύσουν, άλλα τέσσερα επιβατικά πλοία που επίσης θα εξυπηρετηθούν.

Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι Λεμεσού βρίσκονται εμπορικά πλοία τα οποία αναμένεται να ελλιμενισθούν μαθαύριο Δευτέρα και να εκφορτώσουν αριθμό εμπορευματοκιβωτίων.


Ομάδα νέων από την Ιταλία, ενίσχυσαν τη διαφωτιστική εκστρατεία στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Η παρουσία δεκατριών παιδιών από την πόλη Πάτοβα της Ιταλίας, τα οποία συνοδεύονταν από την νεολαία Εθνικοφρόνων Δάσους Αχνας, προκάλεσε έντονη συγκίνηση στο Οδόφραγμα.

Οι Ιταλοί, οι οποίοι, βρίσκονται στην Κύπρο στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης "Νεολαία για την Ευρώπη", επέδωσαν κοινό ψήφισμα με τους Κυπρίους νέους σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνων, με το οποίο ζητούν την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΑΚ Αρης Χατζηπαναγιώτου, κάλεσε τους Ιταλούς νέους, να γίνουν κήρυκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Κύπρου.

Την διαφωτιστική εκστρατεία ενίσχυσαν και το προσφυγικό Σωματείο "Το Πυρόϊ" καθώς επίσης και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Αύριο στο Οδόφραγμα, θα βρίσκονται και τα Κατηχητικά Σχολεία Αγίου Αθανασίου Τρικκάλων, που θα τραγουδήσουν και αντικατοχικά τραγούδια.


Το Ενιαίο του Ελληνικού χώρου, ξεκινά από την Ροδόπη, τον Εβρο και καταλήγει στην Κύπρο, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ουράνιος Ιωαννίδης

Ο κύριος Ιωαννίδης απηύθυνε χαιρετισμό στην πρώτη Δημοσιογραφική Συνάντηση Κύπρου - Αιγαίου - Θράκης, που διοργανώνει το Ποσειδώνιον Πολιτιστικό Κέντρο.

Χαιρετισμό στη συνάντηση, απηύθυνε και ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης, ο οποίος εξήρε τη σημασία τέτοιων συναντήσεων, οι οποίες προωθούν τη στενή συνεργασία στην παραμεθόριο περιοχή, Κύπρου- Αιγαίου-Θράκης.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ανανέωσε για πέντε ημέρες την κράτηση του Ζήνωνα Αναστάση, σαράντα-εννέα ετών, σχετικά με την ένοπλη ληστεία στη Συνεργατική Ζακακίου.

Η Αστυνομία, είχε ζητήσει την κράτηση του για οκτώ ημέρες.

Εν τω μεταξύ, δεύτερο πρόσωπο που εκρατείτο για την ίδια υπόθεση, αφέθη ελεύθερο.


Δύο Βρετανοί φοιτητές τέθηκαν υπό πενθήμερη κράτηση σχετικά με υπόθεση αποστολής ναρκωτικών από την χώρα τους, στην Κύπρο, μέσω ταχυδρομείου.

Οι ύποπτοι, Αλιστερ Μακλόου και Πήτερ Νιούμαν, οδηγήθηκαν το πρωί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

Και οι δύο συνελήφθησαν μετά την παραλαβή δέματος από το ταχυδρομείο Παραλιμνίου.

Το δέμα περιείχε μία κασέτα μαγνητοφώνου, στην οποία ήταν κρυμμένο χασίς βάρους δύο γραμμαρίων.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ανανέωσε για έξι ημέρες το διάταγμα κράτησης του Ρένου Αγησιλάου, 22 ετών, σχετικά με υπόθεση απόπειρας βιασμού πενηντάχρονης, άσεμνης επίθεσης με πρόκληση σωματικής βλάβης και κλοπή χρυσαφικών.

Η γυναίκα, η οποία δέχθηκε την επίθεση, νοσηλεύεται ακόμη στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης στο Νοσοκομείο Λεμεσού.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Σε μερικές κυρίως νότιες και ανατολικές παράλιες περιοχές, αναμένεται να εμφανισθεί ομίχλη και χαμηλή συννεφιά.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 19 βαθμούς στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, την ελληνική ταινία "Το γέλιο βγήκε απ' τον Παράδεισο" με τους Γιώργο Κωνσταντίνου, Διονύση Παπαγιαννόπουλο και Νίκο Ρίζο.

Ακολουθεί η ξένη ταινία "Είκοσι χιλιάδες λεύγες, κάτω από τη θάλασσα" με τους Ρίτσιαρντ Κρένα και Μπεν Κροζ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 25 July 1999 - 16:27:16 UTC