Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-07-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ενταση δημιουργήθηκε πριν από λίγο στη Βουλή όταν οι κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής Ακάμα έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισέβαλαν στο κτίριο του νομοθετικού σώματος.

Στη βουλή βρίσκεται η Μελανή Αντωνίου την οποία έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή.

Το μεσημέρι, περίπου πεντακόσια άτομα, κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής του Ακάμα της Επαρχίας Πάφου, κατέκλυσαν το μεσημέρι, τον χώρο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Οι διαμαρτυρόμενοι, απέκοψαν τον δρόμο, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια τους, για το καταστροφικό, όπως το χαρακτηρίζουν, Διαχειριστικό Σχέδιο του Ακάμα, το οποίο προβλέπει την δημιουργία Εθνικού Πάρκου.

Οι κάτοικοι των χωριών Ινια, Αρόδες, Δρούσια και Νέο Χωριό, επιμένουν πως, η κρατική γη, (το Δάσος δηλαδή και τα Χαλίτικα στην περιοχή, έκτασης πέραν των 65 χιλιάδων σκαλών), καλύπτει πλήρως τις ανάγκες για τη δημιουργία του πάρκου.

Ζητούν επίσης, όπως η ιδιωτική περιουσία των κοινοτήτων της Πάφου, αξιοποιηθεί γεωργικά με τη μεταφορά νερού και απαλλαγεί από τους οποιουσδήποτε περιορισμούς επεβλήθηκαν, με το διάταγμα της ενδεκάτης Αυγούστου, του 1989.

Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των πέντε κοινοτήτων συνοδευόμενη από βουλευτές της Επαρχίας Πάφου, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο και επέδωσαν σχετικό υπόμνημα διαμαρτυρίας.


Η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της, στο θέμα της μή περίληψης παραγράφου για τους αγνοουμένους, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Αν Χέρκους, προέβη σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει το θέμα, ανέφερε πως αναμένονται εξελίξεις.

Οπως είπε ο Κώστας Σερέζης, η κυβέρνηση δεν έχει οποιοδήποτε λόγο να μήν πιστέψει την Αν Χέρκους, όπως δεν έχει λόγο να μήν πιστέψει και τον Γάλλο πρέσβη που προήδρευε του Συμβουλίου Ασφαλείας και ο οποίος ενημέρωσε το μόνιμο αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι, όντως πρόκειται για παρέμβαση της αξιωματούχου των Ηνωμένων εθνών.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Αβρούπα" δεν ανταποκρίνεται πλήρως, στα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στους τουρκοκύπριους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον κύριο Σερέζη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε χρονοδιάγραμα επίλυσης του Κυπριακού μέσα στους επόμενους πέντε με έξι μήνες υπό την προϋπόθεση να υπάρξει ουσιαστική βούληση και θέληση από την τουρκική πλευρά.


Η πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, και για τον λόγο αυτό, οι δύο πλευρές στην Κύπρο, δεν έχουν ακόμη διαβιβάσει την επίσημη αντίδρασή τους, αναφορικά με τη δήλωση της Ομάδας των Οκτώ και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για το Κυπριακό.

Αυτό εκτιμά, ο ειδικός απεσταλμένος της Γερμανίας για το Κυπριακό Ντέτλεφ Γκραφ Ράντσαου, ο οποίος, συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αντάλλαξε μαζί του απόψεις, τόσο για την πρωτοβουλία των Οκτώ, στο Κυπριακό, όσο και για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Ο κύριος Ράντσαου κλήθηκε να σχολιάσει τις αρνητικές δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, αναφορικά με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και είπε, πως ο ίδιος ο κατοχικός ηγέτης του έχει τονίσει, πως θα αποδεχόταν μία τέτοια πρόσκληση για συνομιλίες, μόνο εάν αυτές, διεξάγονταν μεταξύ δύο κρατών.

Στη συνέχεια, ο Γερμανός αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετέβη στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου και συναντήθηκε με τον Ιωάννη Κασουλίδη.


Νεα σελίδα φαίνεται να ανοίγει στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις μετα απο την χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, στην Νεα Υόρκη.

Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαηλ Τζέμ, χαρακτήρισαν την συνάντηση ως ενα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.


Η προσφορά και το έργο των εξ Ελλάδος στελεχών της Εθνικής Φρουράς είναι πολύπλευρο, ουσιαστικό και εθνικά αναγκαίο για τον Κυπριακό Ελληνισμό, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε συνάντηση που είχε με αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που υπηρέτησαν στην Κύπρο και επαναπατρίζονται.

Ο Μακαριότατος αποχαιρετώντας τα στρατιωτικά στελέχη ζήτησε να συνεχίσουν να έχουν στο μυαλό τους την Κύπρο και αν χρειαστεί να ξαναπροσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Από πλευράς Εθνικής Φρουράς, ο υπαρχηγός εξήρε και αυτός το έργο που επιτέλεσαν για δύο χρόνια, τονίζοντας την άψογη συνεργασία τους με τους Ελληνοκύπριους συναδέλφους τους.

Στους επισκέπτες ο Μακαριότατος πρόσφερε ως αναμνηστικό δώρο ένα ομοίωμα καραβιού.


Στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης συνεχίσθηκαν το πρωί οι εκταφές λειψάνων αγνοουμένων, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εργασίες στο κοιμητήριο Λακατάμιας.

Στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης υπάρχουν τρεις τάφοι, που πιστεύεται ότι ανήκουν σε αγνοουμένους άγνωστης ταυτότητας.

Επίσης, υπάρχουν άλλοι τριαντατέσσερις τάφοι που η ταυτότητα των νεκρών είναι γνωστή.

Στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας, βρισκόταν και ο επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων, Ουίλιαμ Χάγκλαντ, ο οποίος απέφυγε να αναφερθεί στον αριθμό των λειψάνων που αναμένεται να βρεθούν.

Ο κύριος Χάγκλαντ δήλωσε ότι οι επιστημονικές εξετάσεις των λειψάνων που βρέθηκαν στο κοιμητήριο Λακατάμιας, συνεχίζονται με την μέθοδο του Ντί-Εν- Εϊ και ήδη άρχισε να γίνεται διαχωρισμός λειψάνων ανδρών και γυναικών.


Ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής μελέτησε την έκθεση της επιτρόπου διοικήσεως για το φάρμακο Ερυθρο-ποιητίνη και ανέθεσε στον διευθυντή ιατρικών υπηρεσιών, Κώστα Μαλλή να διεξάγει ενδοϋπηρεσιακή έρευνα.

Ο κύριος Σολωμής δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ότι εάν από την έρευνα προκύψει αμέλεια εκ μέρους των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην υπόθεση, τότε θα ληφθούν ποινικά και πειθαρχικά μέτρα.

Αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με την χρήση των κυτταροστατικών φαρμάκων, ο υπουργός εξήγγειλε την λήψη, έξι, άμεσων μέτρων.

Σκοπός των μέτρων αυτών, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η προστασία της υγείας του επηρεαζόμενου προσωπικού, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται και η προσωρινή αναστολή της χορήγησης κυτταροστατικών φαρμάκων στα νοσοκομεία που δεν υπάρχει θάλαμος ασφαλείας.

Δηλαδή, οι ασθενείς που χρειάζονται το συγκεκριμένο φάρμακο θα εξυπηρετούνται προσωρινά, μόνο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Μακάρειο Νοσοκομείο.


Πολύνεκρη τραγωδία σημειώθηκε σήμερα στις Γαλλικές Αλπεις.

Τελεφερίκ με είκοσι-ένα επιβαίνοντες κατέπεσε και συνετρίβη κοντά σε τουριστικό θέρετρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι όσοι, βρίσκονταν σε αυτό.


Ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντα του ο νέος βουλευτής Γιώργος Χριστοφίδης.
Τις αλλαγές στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων βαθμοφόρων στην Εθνική Φρουρά, καθώς και στη διαδικασία επιλογής νεοσυλλέκτων, παρουσίασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, ο αρμόδιος Υπουργός Γιαννάκης Χρισοστομής.

Η νέα διαδικασία αφορά, μεταξύ άλλων, μονάδες ειδικού χειρισμού λογω ιδιομορφιών.

Οι μονάδες αυτές βρίσκονται ως επί το πλείστον σε ακριτικές περιοχές και θα στελεχώνονται από τους διαμένοντες στις περιοχές αυτές.

Οσον αφορά τις εξετάσεις για την επιλογή βαθμοφόρων, αυτές θα διεξάγονται σε όλα τα κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων.

Οι αλλαγές αυτές, οι οποίες στοχεύουν, σύμφωνα με τον Υπουργό Αμυνας, στη βελτίωση της διαδικασίας επιλογής, θα τεθούν την προσεχή Τετάρτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στην επιτροπή συζητήθηκε, ακόμη, η αποδέσμευση κονδυλίων για προγράμματα του Υπουργείου Αμυνας.


Σε αναβρασμό βρίσκεται η κοινότητα της Ορμήδειας και όχι μόνο μετά τη σύλληψη 37χρονου ομοχώριου τους, πατέρα δύο ανηλίκων παιδιών, για επανειλημμένες άσεμνες επιθέσεις εναντίον κοριτσιών ηλικίας από έξι έως 11 ετών, που κολυμπούσαν στην παραλία Δεκέλειας.
Σε εφαρμογή τέθηκαν από σήμερα το πρωί μία σειρά νέων κανονισμών της Τροχαίας που αφορούν τους οδηγούς αυτοκινήτων και δικύκλων και έχουν σαν απώτερο σκοπό να αυξήσουν την προσοχή τους κατά την ώρα της οδήγησης.

Η χρήση των κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση απαγορεύεται, με εξαίρεση αν αυτά λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που τα χέρια των οδηγών να είναι ελεύθερα.

Για τους οδηγούς δικύκλων η χρήση προστατευτικού κράνους γίνεται υποχρεωτική το ίδιο και για τους συνεπιβάτες.

Απαγορεύεται δε, η μεταφορά ατόμων κάτω των 12 ετών.

Για τους παραβάτες τα πρόστιμα θα είναι εξώδικα και θα ανέρχονται σε 30 και 15 λίρες αντίστοιχα.

Οπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, η ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων θα ξεκινήσει από τις 12 Ιουλίου, ενώ μέχρι τότε, θα γίνονται παρατηρήσεις στους παραβάτες.


Πυρκαγιά ξέσπασε στη μία και είκοσι μετά τα μεσάνυκτα σε λυόμενο κτίριο στη Λευκωσία, πού λειτουργούσε ως σχολή Τζούντο.

Πρόκειται γιά το Νικοσία Τζούντο Σέντερ του Σταύρου Σταυρινού, στην οδό Θερμοπυλών, στην Ακρόπολη.

Η Αστυνομία διεξάγει έρευνες γιά να διαπιστώσει τα αίτια της πυρκαγιάς.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά στα νότια παράλια ενδέχεται να σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς, 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και δυτικά παράλια, στους 21 στα νότια παράλια και στους 17 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΠΑΡΕΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.

Ακολουθούν, η κυπριακή σειρά Ο ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΠΙΤΣΙΛΙΑΣ και ένα νέο επεισόδιο της ελληνικής κωμικής σειράς ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ.

Στην συνέχεια, μην χάσετε την ελληνική κωμική σειρά, Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 1 July 1999 - 16:27:10 UTC