Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-06-29

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Την εσχάτη των ποινών, επέβαλε τελικά το Τουρκικό Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας στον Κούρδο ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν.

Η ποινή του Οτσαλάν, που θα πρέπει να επικυρωθεί και από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, προβλέπει τον απαγχονισμό του ηγέτη του ΠεΚαΚα.

Η απόφαση του Δικαστηρίου, προκάλεσε ενθουσιασμό στις τάξεις του Τουρκικού λαού, παράλληλα όμως, άρχισαν και οι διεθνείς πιέσεις προς την Κυβέρνηση του Μπουλέντε Ετζεβίτ, για μετατροπή της ποινής σε ισόβια κάθειρξη.


H απόφαση καταδίκης σε θάνατο του Αμπτουλάχ Οτσιαλάν προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των Κούρδων που διαμένουν στη Κύπρο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε απο την πλατεία ελευθερίας και κατέληξε στην Αμερικανική πρεσβεία όπου θα επέδιδαν ψήφισμα απευθυνόμενο στον Αμερικανό πρόεδρο.

Κατά τη διάρκεια της πορείας έφθασε το άκουσμα της είδησης για την απόφαση καταδίκης σε θάνατο του Κούρδου ηγέτη.

Τώρα θα χυθεί αίμα, φώναζαν οι κούρδοι διαδηλωτές και με δάκρυα στα μάτια δήλωναν έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ακόμη και χωρίς τον Οτσιαλάν.

Η άρνηση της πρεσβείας όμως να παραλάβει το ψήφισμα στο οποίο καλούν τις αμερικανικές αρχές να ασκήσουν πιέσεις πάνω στη Τουρκία να αποδεχθεί την πρόταση του Οτσιαλάν για διάλογο και επίλυση του Κουρδικού με πολιτικά μέσα. για και αυτό να τοποθετηθεί στα συρματομπ

Δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας, εναντίον της καταδίκης σε θάνατο του Αμπτουλλάχ Οτσιαλάν, πραγματοποίησαν το πρωί Κούρδοι, που διαμένουν στην Κύπρο.

Πορεία που ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας, κατέληξε έξω από την Αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία,

όπου λήφθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, από άντρες της Αστυνομίας και της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης.

Η άρνηση της Πρεσβείας να παραλάβει ψήφισμα των Κούρδων, προκάλεσε ένταση, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να αρχίσουν να πετροβολούν το κτίριο.

Από τον λιθοβολισμό τραυματίστηκε λοχίας της Αστυνομίας, τον οποίο μετέφερε ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, ενώ έσπασαν αρκετά τζάμια της πρεσβείας και προκλήθηκαν ζημιές σε ένα διπλωματικό όχημα.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και απειλούσαν ότι τώρα θα χυθεί αίμα.


Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Λευκωσία απέφυγε να σχολιάσει άμεσα, την απόφαση του Τουρκικού Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας, για τον Αμπτουλάχ Οτσαλάν.
Την παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα ανακοίνωσε το απόγευμα ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.

Οπως ανέφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη η απόφαση του λήφθηκε λόγω των αυξημέννων υποχρεώσεων που έχει ώς επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου με την Ευρωπαική Ενωση.

Το πρωί ο κύριος Βασιλείου απέστειλε επιστολή παραίτησης προς τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

Την έδρα του κυρίου Βασιλείου στην Βουλή καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών της επαρχίας Λεμεσού στις Βουλευτικές εκλογές του 96, αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Χριστοφίδης.


Από τον Λίβανο προέρονται τα 33 κιλά χασισέλαιο που ανακάλυψε χθες βράδυ η αστυνομία στα υποστατικά του Στέλιου Καττή στην Ορμήδεια.

Ο Καττής θα προσαχθεί αύριο ενώπιον του δικαστηρίου των Βάσεων.

Σήμερα το επαρχιακο δικαστήριο επέβαλε οκταήμερη κράτηση σε Λιβάνιο συνεργάτη του.

Λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ του Βαγγέλη Ευαγγελίδη.


Τα τριαντα-τρία κιλά χασισελαίου, μεταφέρθηκαν από το πρωί, στο Αρχηγείο Αστυνομίας για τις αναγκαίες επιστημονικές εξετάσεις.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε αργότερα, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών Τάσος Παναγιώτου, αναφέρθηκε στα γεγονότα της υπόθεσης και εξήρε τον ζήλο με τον οποίο εργάστηκαν τα μέλη της δύναμης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι εξετάσεις συνεχίζονται τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό.


Μέσα στις επόμενες ώρες, αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο.

Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε, ότι ετοιμάζεται επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Ο Κώστας Σερέζης, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, εάν θεωρούσε πως θα ήταν προς το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον, να γνωστοποιήσει τις θέσεις της κυβέρνησης, θα το έκανε ο ίδιος προσωπικά.


Εφτασε το απόγευμα στην Κύπρο ο εκπρόσωπος της Γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαικής Ενωσης και αντιπρσωπος της Γερμανίας για το Κυπριακό Ντέτλεβ Γκαραφ Ράντσαου.

Στις δηλώσεις του, αποφεύγοντας επιμελώς να απαντήσει στην ερώτηση αν η λύση που θα αναζητηθεί στο Κυπριακό θα βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνων, ο Ράντσαου παρέπεμψε στη δήλωση των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών, που αντικατοπτρίζει όπως είπε και την θέση της χώρας του.

Ο Γερμανός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, είπε ότι, σκοπός της επίσκεψης του, είναι να ακούσει τις θέσεις και των δύο πλευρών, σε ότι αφορά στην πρωτοβουλία των οκτώ για το Κυπριακό.


Το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα με ανακοίνωση του αναφέρει ότι σε λίγες μέρες, είναι η επέτειος των μαύρων ημερών του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης εισβολής του Αττίλα στην πατρίδα μας, κι όμως το εσωτερικό μας μέτωπο, είναι πλήρως διαλυμένο και ανύπαρκτο.

Το ΠΑΚ επικρίνει τα κόμματα επειδή δεν διοργανώνουν κοινό συλλαλητήριο καταδίκης της Τουρκικής εισβολής και κτσα καλεί να αποδείξουν στον λαό ότι οι ενέργειες του δεν στοχεύουν μόνο στο κομματικό συμφέρον.

Το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, καλεί τις πολιτικές και κομματικές ηγεσίες, έστω και την δωδεκάτη, να παραμελήσουν τα προσωπικά και κομματικά συμφέροντα και να συνειδητοποιήσουν την βαρύτατη εθνική και ιστορική ευθύνη που έχουν, παραμερίζοντας οποιεσδήποτε αδυναμίες τους, μπροστά στους επερχόμενους θανάσιμους, για την δύσμοιρη πατρίδα μας κινδύνους, γιατί η Ιστορία θα είναι αμείλικτη.


Με την σκέψη στραμμένη στην Κερύνεια, ο Μητροπολίτης της κατεχόμενης πόλης, άγει σήμερα τα ονομαστήρια του.

Από το πρωί, πλήθος πιστών συρρέει στην προσωρινή έδρα της Μητρόπολης Κερύνειας στην Λευκωσία, για να ευχηθεί στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλο.

Το μεσημέρι, ο Μητροπολίτης, παρέθεσε γεύμα με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του και στο οποίο παρακάθησαν, μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, οι Μητροπολίτες Μόρφου και Κιτίου, ο πρέσβης της Ελλάδας, ο Γενικός Γραματέας του ΑΚΕΛ και οι βουλευτές της Επαρχίας Κερύνειας.

Ενωρίτερα το πρωί τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Δασούπολη.


Αγριο καβγά με μαχαιρώματα, είχαμε τα ξημερώματα στη Λεμεσό.

Το επεισόδιο, συνέβη στην τουριστική περιοχή της Γερμασόγειας, όταν λογομαχία που ξεκίνησε μεταξύ του Κυπριανού Σάββα Ηρακλέους, δεκαεπτά ετών και του Αντρέα Χρίστου Αδάμου, 18 ετών, και οι δύο από την Λεμεσό, κατέληξε σε άγρια συμπλοκή.

Συγκεκριμένα, σε κάποια στιγμή, ο Ηρακλέους, φέρεται να ανέσυρε μαχαίρι, τραυματίζοντας σοβαρά τον Αδάμου, σε διάφορα μέρη του σώματος του.

Ο Αδάμου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου διαπυστώθηκε ότι έφερε τραύματα, στον αριστερό βραχίονα και στην αριστερή νεφρική χώρα και κρατήθηκε για νοσηλεία.

Ωστόσο η κατάσταση του, είναι εκτός κινδύνου.

Ο Ηρακλέους, συνελήφθη με δικαστικό ένταλμα και τέθηκε υπό κράτηση.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Σε μερικές παράλιες περιοχές ενδέχεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί, κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, στους 19 στα δυτικά παράλια και στους 17 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΠΑΡΕΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.

Ακολουθούν, η κυπριακή σειρά Ο ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΠΙΤΣΙΛΙΑΣ και ένα νέο επεισόδιο της ελληνικής κωμικής σειράς ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ.

Στην συνέχεια, μην χάσετε την ελληνική κωμική σειρά, Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 29 June 1999 - 15:27:12 UTC