Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-11-23

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος, διαβίβασε το πρωί στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο επιστολή, με την οποία εκφράζει την επιθυμία να παραιτηθεί από τον Μητροπολιτικό Θρόνο Λεμεσού.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην επιστολή του, την οποία μετέφερε προσωπικός απεσταλμένος του, ο Μητροπολίτης Χρύσανθος υποστηρίζει ότι είναι αθώος και πως, ό,τι έπραξε το έκανε με καλή πρόθεση, για να βελτιώσει, όπως αναφέρει, τα οικονομικά της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ωστόσο, στην επιστολή του σημειώνει, ότι θεωρεί πως με τη διάσταση που έχει πάρει το θέμα, παρά την καλή του πρόθεση, η παραμονή στη θέση του βλάπτει το κύρος της Εκκλησίας.

Ως εκ τούτου, αποφάσισε να υποβάλει την παραίτηση του για να διασφαλίσει, όπως λέγει, το καλό όνομα της Εκκλησίας.

Το θέμα θα συζητηθεί αύριο σε έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου.

Εάν η Ιερά Σύνοδος αποδεχθεί την παραίτηση Χρύσανθου, στη συνέχεια θα ασχοληθεί με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την πλήρωση του Μητροπολιτικού Θρόνου, διορίζοντας ταυτόχρονα Τοποτηρητή μέχρι την εκλογή νέου Μητροπολίτη.

Σε επικοινωνία που είχε ο "ΛΟΓΟΣ" με τον Μητροπολίτη Χρύσανθο, ο Πανιερώτατος ανέφερε ότι δεν ήθελε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση, αλλά θα το πράξει αύριο μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Προτού ο Μητροπολίτης Χρύσανθος καταλήξει στην απόφαση του, είχε διαβουλεύσεις τόσο με τον Μητροπολίτη Πάφου, όσο και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

ΠΑΦΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ


Το σύνολο των θεμάτων, που αφορούν στην Κύπρο, περιλαμβανομένων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και του ζητήματος των ρωσσικών πυραύλων ΕΣ-300, θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη την προσεχή Παρασκευή, στην Αθήνα, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

"Τα πάντα που αφορούν στο Κυπριακό θέμα", θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση, είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι "όταν είναι ο Πρόεδρος μίας χώρας σε ένα τραπέζι συζητήσεων συζητεί τα θέματα της χώρας του".

Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε, επίσης, ότι την Τετάρτη ο κ. Σημίτης θα προεδρεύσει συσκέψεως στην οποία θα μετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, και Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος, ενόψει της επισκέψεως και των σχετικών συνομιλιών που θα έχει στην Αθήνα ο Πρόεδρος Κληρίδης.


Η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε παραστάσεις προς τον Ισραήλ έπειδή έχει αποδεχθεί στον εναέριο χώρο του, τουρκικά μαχητικά που προγουμένως παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου, τόνισε ο υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου.

Οι δηλώσεις Ομήρου έγιναν ύστερα από ενημερωτική συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου, ο κύριος Ομήρου είπε ότι το υπουργείο του θα διαβιβάσει όλα τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του, στο Υπουργείο Εξωτερικών και θα εισηγηθεί να γίνουν οι σχετικές παραστάσεις.

Ο υπουργός Αμυνας διερωτήθηκε, επίσης, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και κυρίως Βρετανία, που είναι εγγυήτρια δύναμη, δεν αντιδρουν σ' αυτές τις επιδρομικές, όπως τις χαρακτήρισε, συμπεριφορές της Τουρκίας.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, χθεσινή δήλωση του Προέδρου Κλήρίδη ότι στη σύσκεψη που θα γίνει την Παρασκευή στην Αθήνα, δεν θα συζητηθεί το θέμα των πυραύλων, ο κύριος Ομήρου είπε ότι πρέπει να αναμένουμε να δούμε ποιά θα είναι η ημερήσια διάταξη, η οποία, όπως είπε, ασφαλώς θα καλύπτει τις εξελίξεις του Κυπριακού με όλες τις παραμέτρους.


Την αποδοχή της παραιτήσεως του Ντίνου Μιχαηλίδη, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητούν επιτακτικά τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Ενωμένοι Δημοκράτες και Νέοι Ορίζοντες.

Ο Δήμητρης Χριστόφιας σε δηλώσεις του ανέφερε πως για λόγους πολιτικής ευθιξίας, ο υπουργός Εσωτερικών θα έπρεπε να παραιτηθεί.

Οπως είπε, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, όταν διεξάγεται ποινική ή πειθαρχική έρευνα έναντίον ενός δημόσιου λειτουργού, τότε αυτός τίθεται σε διαθεσιμότητα.

Το ίδιο, πρόσθεσε, έπρεπε να γίνει και στην προκειμένη περίπτωση.

Την παραίτηση του Ντίνου Μιχαηλίδη ζήτησαν, επίσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, οι Ενωμένοι Δημοκράτες και ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού.


Η πρόταση του ΑΚΕΛ για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά παρουσιάσθηκε σε σημερινή συνέντευξη τύπου.

Στη πρόταση του ΑΚΕΛ προτείνεται μεταξύ άλλων η εισαγωγή κλιμακωτής εισφοράς για την άμυνα, η παραχώρηση κοινωνικής σύνταξης από το 65ο έτος, η επίσπευση του σχεδίου υγείας και άλλα.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ δεν παρέλειψε να επικρίνει τη κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της.

Οπως είπε οι εισηγήσεις του ΑΚΕΛ έχουν ως στόχο να ασκήσουν πίεση προς της κυβέρνηση.


Στόχος του νέου Σοσιαλ-δημοκρατικού κόμματος, που ΕΔΕΚ, Νέοι Ορίζοντες και Ενωμένοι Δημοκράτες, προσπαθούν να δημιουργήσουν, θα είναι η άρση της κατοχής και η απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, ανέφερε πως, εάν το συνταγματικό σύστημα που θα εφαρμοσθεί, θα είναι ομοσπονδία ή ενιαίο κράτος, είναι θέμα που θα καθορίσουν τα αρμόδια όργανα του νέου κόμματος.

Η μειοψηφία, συνέχισε, θα έχει υποχρέωση να αποδεχθεί την άποψη της πλειοψηφίας.

Ο Νίκος Κουτσού απηύθηνε, παράλληλα, και πρόσκληση προς το ΔΗΚΟ να συμμετάσχει στις διεργασίες που γίνονται, αφού όπως είπε, το εν λόγω κόμμα έχει και λόγο και ρόλο, να διαδραματίσει στο νέο σχήμα.

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Νίκος Κουτσού, επανέλαβε πως η τουρκική πρόταση για συνομοσπονδία προσφέρει την ευκαιρία για πρόταξη του Συντάγματος του '60 με τις αναγκαίες τροποποιήσεις, ως βάση για επίλυση του Κυπριακού.


Στα ίχνη σπείρας διακίνησης ναρκωτικών, πιστεύει ότι βρίσκεται η Αστυνομία, μετά την σύλληψη του Ανδρέα Σοφοκλέους, γνωστού ως Κίτσιου, 45 ετών, από τον Στρόβολο, για παράνομη κατοχή και εμπορία μαριχουάνας.

Στο Επαρχιακό Διαστήριο Λευκωσίας όπου προσήχθη το πρωί ο ύποπτος, ο εξεταστής της υπόθεσης, ανέφερε ότι πέραν της ποσότητας του ενός κιλού μαριχουάνας, που βρέθηκε σε περιοχή του δρόμου Απλικίου - Παλαιχωρίου, όπου συνελήφθη ο ύποπτος, η αστυνομία αναζητεί και άλλη ποσότητα, καθώς και συνεργάτες του Σοφοκλέους.

Ο Σοφοκλέους, που απασχόλησε αρκετές φορές στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές, τέθηκε με διάταγμα του δικαστηρίου, υπό οκταήμερη κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.


Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μεσούτ Γιλμάζ, η οποία αντιμετωπίζει πρόταση μομφής από την πλειοψηφία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Οι κατηγορίες πού έχει καταθέσει η Αντιπολίτευση στη Βουλή, αφορούν διασυνδέσεις της κυβέρνησης με την Τουρκική Μαφία, διαφθορά, καθώς και προσωπικές επαφές του Μεσούτ Γιλμάζ με αρχιμαφιόζους του υποκόσμου.

Η πιθανή έγκριση της πρότασης μομφής συζητήθηκε σήμερα στην Εθνοσυνέλευση και αναμένεται ότι θα υπερψηφιστεί μεθαύριο, με αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης.

Ο Γιλμάζ ανήλθε στην εξουσία τον Ιούλιο του 1997, έπειτα από συνασπισμό με το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Λαικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ντενίζ Μπαικάλ, το οποίο αποχώρησε από την κυβέρνηση.


Στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών κάνει η Τουρκία στο θέμα Οτσαλάν, και τώρα τάσσεται υπέρ της έκδοσης του Κούρδου ηγέτη στη Γερμανία.

Ωστόσο, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Αγκυρα θα εφεσιβάλει την απόφαση της Ιταλίας γιά μή έκδοση του Οτσαλάν.

Ο ίδιος ο Υπουργός Δικαισύνης της Τουρκίας, τόνισε πάντως, ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να κάνει τίποτε γιά εκδοση του Κούρδου ηγέτη, εάν δεν καταργηθεί η θανατική ποινή.

Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μασσιμο Ντ'Αλεμα, δήλωσε ότι ο εμπορικός αποκλεισμός πού έχει επιβάλει η Τουρκία, στα Ιταλικά προιόντα, αφορά ολόκληρη την Ευρωπαική Ενωση.


Να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 2-3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 15 βαθμούς στα παράλια και στους 9 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Δείτε αμέσως μετά, τη σειρά ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΕΙΒΑΔΙ και στην συνέχεια το πρώτο επεισόδιο της παραγωγής του Λόγου, ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ.

Ακολουθούν το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ και στις επτά νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και πενήντα-πέντε θα μεταδοθεί ένα νέο επεισόδιο της εύθυμης κυπριακής παραγωγής του Λόγου, Η ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ.

Καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 23 November 1998 - 16:27:11 UTC