Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-12

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σοβαρά επεισόδια και τραυματισμοί τεσσάρων αστυνομικών, ένας εκ των οποίων σοβαρά, σημειώθηκαν σήμερα έξω από το ξενοδοχείο "Πεύκος" στη Λεμεσό, μεταξύ των λαθρομεταναστών που διαμένουν εκεί, και αστυνομικών.

Αφορμή των επεισοδίων, ήταν κάποιες πληροφορίες ότι ορισμένοι από τους λαθρομετανάστες θα απελαύνοντο.

Πολλοί από τους λαθρομετανάστες, βγήκαν στους δρόμους, ρίχνοντας εναντίον των αστυνομικών ξύλα και πέτρες.

Αλλοι έριχναν από τους εξώστες του ξενοδοχείου διάφορα αντικείμενα.

Στην περιοχή μετέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η τροχαία κίνηση είχε διακοπεί.

Εξάλλου, πολλοί ξένοι τουρίστες που διέμεναν στο ξενοδοχείο το εγκατέλειψαν από φόβο όπως δήλωναν.

Στο μεταξύ, με δηλώσεις τους, τόσο ο Διοικητικός Λειτουργός του Τμήματος Μετανάστευσης, Κώστας Παπαμιχαήλ, όσο και η υπεύθυνη της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρσφυγες στην Κύπρο, Φρέντι Γαλατοπούλου, επιβεβαίωσαν ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να απελάσει οποιονδήποτε από τους λαθρομετανάστες, πριν εξεταστούν οι αιτήσεις και οι εφέσεις τους, για να τους αναγνωριστεί το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα.

Η χθεσινή προσπάθεια των αρμόδιων αρχών, όπως ανέφεραν, ήταν για μετακίνηση των επτά λαθρομεταναστών στη Λάρνακα, και δεν είχε σκοπό την απέλασή τους.


Ο σάλος και οι έντονες αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και από τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση από το θέμα της εισόδου του χουντικού Βασίλη Βιντζηλαίου στην Κύπρο, και τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη, οδήγησαν το Προεδρικό σε νέα, διευκρινιστική, ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Βιντζηλαίος ήταν και παραμένει στον κατάλογο ανεπιθύμητων προσώπων, και η ειδική ad hoc άδεια εισόδου, δόθηκε από τον Πρόεδρο Κληρίδη για χάρη της οικογένειας του αποβιώσαντος Γιάγκου Παπαδόπουλου, ο οποίος υπήρξε ευεργέτης πολλών ευαγών ιδρυμάτων στην Κύπρο.

Καμμία πολιτική σκοπιμότητα, αναφέρει η ανακοίνωση, δεν πρυτάνευσε στην σκέψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, του οποίου η προσήλωση στους δημοκρατικούς θεσμούς και η επανειλημμένα από μέρους του εκφρασθείσα καταδίκη του πραξικοπήματος, δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανένα.

Εν τω μεταξύ, επί του θέματος εξέδωσε ανακοίνωση και το Δημοκρατικό Κόμμα, στην οποία αναφέρει ότι δεν δέχεται καμμία δικαιολογία για παραχώρηση άδειας, στον όποιο άθλιο Βιντζηλαίο, να πατήσει το πόδι του στην Κύπρο, η οποία υποφέρει ακόμα από τις συνέπειες της τρισάθλιας προδοτικής δράσης της συνομοταξίας των χουντικών και πραξικοπηματιών.


Τη σύσταση ειδικής ολιγο-μελούς επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να μελετήσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον φάκελο της Κύπρου, ζητεί ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι χθες βράδυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη, με τον οποίο συμφωνήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα αρχίσει η μελέτη του πορίσματος.

Σημείωσε ακόμη ότι το έργο της Επιτροπής, δεν θα είναι εύκολο και ούτε αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ερωτηθείς γιατί τώρα να αρχίσει η διαδικασία του ανοίγματος του φακέλου της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι παλαιότερα εμπλεκόταν στο θέμα και ο ξένος παράγοντας, πράγμα που τώρα δεν συμβαίνει μετά και την παραδοχή του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, για το τί ακριβώς έγινε στην Κύπρο.

Οι εργασίες της Επιτροπής θα ξεκινήσουν, είπε ο κύριος Κυπριανού, όταν θα υπάρξει η σύμφωνος γνώμη των κυβερνήσεων Ελλάδας-Κύπρου.


Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των επαφών του στην Κύπρο, αναχώρησε το πρωϊ επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης.

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο κύριος Κρανιδιώτης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο ανασκόπησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, με επίκεντρο την αποστολή του ειδικού συντονιστή για το κυπριακό στο Στέητ Ντηπάρτμεντ Τόμας Μίλλερ.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι Τόμας Μίλλερ επανέρχεται στην περιοχή την ερχόμενη Δευτέρα, με πρώτο σταθμό την Αγκυρα μεταφέροντας τις ιδέες του για μορατόριουμ, σε σχέση και με το θέμα των ΕΣ-300.


Παραδόθηκαν σήμερα στον Υπουργό Αμυνας, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα αποτελέσματα των εξετάσεων των Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών της 98 Β ΕΣΣΟ.

Τετρακόσιοι-δεκαπέντε νεοσύλλεκτοι πέτυχαν στις εξετάσεις, ενώ 300 θα προχωρήσουν ως Λοχίες και 209 ως Δεκανείς.

Ο πίνακας των αποτελεσμάτων αναρτήθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στο ΚΕΝ Λάρνακας, ενώ στις δηλώσεις τους, τόσο ο Υπουργός Αμυνας όσο και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Αντώνης Καράς, διαβεβαίωσαν για το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Οι τρεις πρώτοι επιτυχόντες, είναι οι Αγαθοκλέους Μιχάλης, Κοντοβούρκης Πρόδρομος και Ούστας Γιώργος.


Tην ασθένεια της κηδεμόνευσης προσδίδει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου Λέλλος Δημητριάδης στις Κτηνιατρικές υπηρεσίες, σχετικά με τον πόλεμο που όπως ισχυρίζεται, δέχεται το σφαγείο Κοφίνου από τις εν λόγω υπηρεσίες.

Σε διάσκεψη τύπου, ο κύριος Δημητριάδης γνωστοποίησε την πρόθεση άσκησης δίωξης κατά των αρμόδιων κτηνιατρικών λειτουργών, για ανεπαρκή άσκηση των καθηκόντων τους.

Αναφέρθηκε επίσης στον αθέμιτο ανταγωνισμό που το κεντρικό σφαγείο δέχεται από το σφαγείο Κοτσιάτη, ενώ τόνισε εμφαντικά την ύπαρξη τεράστιων συμφερόντων στο θέμα των σφαγείων που παρεμποδίζουν την ριζική επίλυση του ζητήματος.

Ο κύριος Δημητριάδης τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης κοινοτικών σφαγείων, μικρής όμως δυναμικότητας, που να τηρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ενώ εισηγήθηκε τη σύσταση ανεξάρτητης υπηρεσίας ελέγχου των σφαγείων, κατά το βρετανικό πρότυπο.


Συνελήφθησαν από την αστυνομία δύο Τούρκοι έποικοι, οι οποίοι όπως ισχυρίστηκαν έχασαν τον προσανατολισμό τους και πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές.

Ο Ενβέρ Σαλίκου και ο Χασί Μπαρούτ, 29 ετών από την Αγκυρα, ήρθαν στην Κύπρο μέσω του κλειστού κατεχόμενου λιμανιού της Κερεύνειας, με αυτοκίνητο που έφερε πινακίδες του ψευδοκράτους.

Υστερα από έρευνα στο αυτοκίνητό τους βρέθηκε μεγάλος αριθμός αδασμολόγητων ειδών, που είχαν αγοράσει από την Πύλα.


Την έγκριση δύο σχεδίων στρατιωτικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Το πρώτο σχέδιο, πού προβλέπει "αεροπορικές επιδρομές μεγάλης έκτασης" στο Κοσσυφοπέδιο και σε όλη την Γιουγκοσλαβία, έχει ήδη εγκριθεί από την συμμαχία, ενώ αναμένεται να συζητηθούν οι άλλες δύο επιλογές, που αφορούν χερσαίες επιχειρήσεις και περιορισμένη αεροπορική αντίδραση.

Εν τω μεταξύ, στην ταραγμένη επαρχία, συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες μεταξύ σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και αυτονομιστών, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στην πρωτεύουσα Πρίστινα και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες.

Σε μία άλλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε έντονη ανησυχία γιά τις συγκρούσεις και απηύθυνε δραματική έκκληση για ειρήνευση και άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληροφορίες που αφορούν απειλές γιά βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην Αίγυπτο, τη Μαλαισία και την Υεμένη, απεκάλυψε σήμερα εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ στις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αίγυπτο και την Μαλαισία, έχουν παρθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Παράλληλα, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ωλμπράιτ μετέβη στη Γερμανία, γιά να συνοδεύσει αύριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα φέρετρα δέκα εκ των δώδεκα Αμερικανών πολιτών, που σκοτώθηκαν στην βομβιστική επίθεση της Κένυας.

Εν τω μεταξύ, στους 258 έχει ανέλθει ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων από τις δύο επιθέσεις, αφού τα σωστικά συνεργεία στο Ναιρόμπι της Κένυας, έχουν ανασύρει άλλους 24 νεκρούς από τα ερείπια.

Εξάλλου, τις βομβιστικές επιθέσεις καταδίκασε και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον προειδοποίησε εκ νέου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ενσκήψουν, στην τρομοκρατία.


Συγκλονισμό υπέστη η αμερικανική κοινή γνώμη από τις λεπτομέρεις της κακοποίησης και δολοφονίας ενός εντεκάχρονου κοριτσιού, από δύο αγόρια επτά και οκτώ χρονών.

Η δολοφονία έγινε στις 28 Ιουλίου, όμως οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης, έγιναν σήμερα γνωστές, κατά την προσαγωγή των δύο ανηλίκων ενώπιον του δικαστηρίου.

Το κοριτσάκι χτυπήθηκε στο κεφάλι με πέτρα και ακολούθως, αφού κακοποιήθηκε σεξουαλικά, στραγγαλίστηκε με τα ίδια της τα εσώρουχα.

Τα δύο αγόρια ομολόγησαν το έγκλημα ενώπιον του δικαστηρίου, ωστόσο λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, δεν μπορούν να φυλακιστούν μέχρι την δίκη τους και τοποθετήθηκαν προσωρινά σε ψυχιατρική κλινική.

Ακρόαση θα ξαναγίνει σε τρία χρόνια, όταν τα δύο αγόρια θα βρίσκονται σε νόμιμη ηλικία γιά να μπούν σε αναμορφωτήριο.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 21 στα δυτικά.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια παράλια και στους 31 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 38 βαθμοί και η πιο χαμηλή 25, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 24, στη Λεμεσό 34 με 24, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 21


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 12 August 1998 - 14:27:11 UTC