Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-11

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Υστερα από παράκληση της οικογένειας του αποβιώσαντος Γιάγκου Παπαδόπουλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε δώσει εντολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκο Κόση, να επιτρέψει εκτάκτως την είσοδο και παραμονή για τρεις ημέρες στην Κύπρο, του Βασίλη Βιντζηλαίου για διευθέτηση εκκρεμοτήτων που αφορούσαν την περιουσία του αποβιώσαντος στο Ζαίρ.

Αυτό αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης, ύστερα από τον σάλο που δημιουργήθηκε από την είσοδο στην Κύπρο του αρχηγού της Χουντικής ΚΥΠ.

Παράλληλα, η ανακοίνωση σημειώνει ότι ο αποβιώσας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των προεδρικών εκλογών είχε διαθέσει σεβαστό ποσό χρημάτων για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα του υποψηφίου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Ιακώβου.

Ωστόσο, οι έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις των κομμάτων, γύρω από την άφιξη στην Κύπρο του αρχηγού της χουντικής ΚΥΠ, συνεχίζονται.

Το ΑΚΕΛ ενέγραψε το θέμα προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ τα συγκυβερνώντα κόμματα ΕΔΕΚ και Ενωμένοι Δημοκράτες, εξέφρασαν πρόθεση να θέσουν το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι με την άφιξη Βιντζηλαίου στην Κύπρο, εγείρεται θέμα παραβίασης του θεσμικού και νομικού πλαισίου διότι ο αρχηγός της χουντικής Κυπ, ευρίσκετο και βρίσκεται στον κατάλογο ανεπιθύμητων προσώπων.

Περαιτέρω, ο κύριος Ομήρου τόνισε ότι ο τρόπος άφιξης στην Κύπρο του Βιντζηλαίου, ενός χουντικού καθάρματος, όπως τον χαρακτήρισε, το οποίο έχει ευθύνη για την τραγωδία της Κύπρου, συνιστά βάναυση πρόκληση προς τα δημοκρατικά αισθήματα του κυπριακού λαού.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, ανέφερε πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα και χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο το γεγονός, άνθρωποι με το παρελθόν του Βιντζηλαίου να επισκέπτονται την Κύπρο.


Πρέπει να ανοιχθεί ο φάκελος της Κύπρου για να καταγράψει η σημερινή γενία, την ιστορία των τελευταίων χρόνων, δήλωσε εκ νέου σήμερα ο προεδρεύων της δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού.

Στην σημερινή συνάντηση του με τους δημοσιογράφους ο κύριος Κυπριανού, υπέδειξε δύο τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει η διερεύνυση των εν λόγω πρακτικών.

Πρώτον, να σταλούν αντίγραφα των πρακτικών στην Κύπρο, ή δεύτερον επιτροπή την οποία θα ορίσει η Βουλή να μεταβεί στην Αθήνα και να της δοθεί σχετική άδεια, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση στα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων.

Εξάλλου, ο προεδρεύων της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση του με τον υφυπουργό εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη, κατά την οποία και διαπιστώθηκε η κοινή πολιτική Αθηνών-Λευκωσίας όσον αφορά το κυπριακό.


Ολα τα ενδεχόμενα σχετικά με τα διάφορα σενάρια που υπάρχουν για την άφιξη των ΕΣ-300 στην Κύπρο καθώς και τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, συζητούνται μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας, και οι δέουσες αποφάσεις θα ληφθούν εν καιρώ.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος Ευθύμιος Πετίνης, έπειτα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Υπουργό Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου.

Συζητήθηκαν επίσης τρόποι αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων.

Από την πλευρά του, ο κύριος Ομήρου επεσήμανε τη στενή συνεργασία και τον πλήρη συντονισμό που υπάρχει ανάμεσα στα επιτελεία Αθηνών και Λευκωσίας και υπογράμμισε ότι ήδη έχει ενημερωθεί, για τα μέτρα, τα οποία πρόσφατα αποφασίστηκαν από το ΚΥΣΕΑ, για αντιμετώπιση τυχόν πρόκλησης κρίσης.


Αισιόδοξες παρουσιάζονται Κύπρος και Ρωσία όσον αφορά την υπογραφή της ανανέωσης για αποφυγή διπλής φορολογίας.

Ωστόσο, η πορεία για την υπογραφή της συμφωνίας συναντά ορισμένα εμπόδια, λόγω της διαφωνίας των δύο πλευρών σε επίμαχες πτυχές του θέματος.

Οι διαφορές και οι τυχόν λύσεις θα συζητηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών των δύο χωρών, σε κατ'ιδίαν συνάντηση τον Σεπτέβριο, κατά την επίσκεψη του κυρίου Κούτριν στην Κύπρο.

Ο κύριος Χριστοδούλου, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον ρώσο επιτετραμμένο Σεργκέϊ Ρόκοφ, κατέστησε σαφές ότι τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και η ρωσική, προσδοκούν σε συμφωνία που να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντά τους.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ διπλής φορολογίας και ΕΣ-300.


Στο πλαίσιο του πολιτιστικού περίπλου '98 με το αρματαγωγό Σάμος που κατέπλευσε χθες στο λιμάνι της Λεμεσού, δίδεται απόψε στο Κάστρο της Λάρνακας η πρώτη παράσταση του έργου του Ευρυπίδη "Κύκλωπας".

Στην χθεσινή επίσημη υποδοχή του "Σάμος" παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, οι Υπουργοί Αμυνας και Παιδείας Γιαννάκης Ομήρου και Λυκούργος Κάππας, ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω Παντελής Κούρος, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευθύμιος Πετίνης, άλλοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Σε χαιρετισμό του ο Καθηγητής Ανδρεάδης, Διευθυντής του Κέντρου Θεάτρου του Πάντειου Πανεπιστημίου, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν στο Σάμος, αναφέρθηκε στο σκοπό του Πολιτιστικού Περίπλου '98, και τόνισε την σημασία της παιδείας για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.


Στους πενήντα-έξι ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον πρωτοφανή καύσωνα των τελευταίων ημερών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, κατά την επίσκεψη του στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου παρατηρήθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι.

Ο κύριος Σολωμής ανέφερε ότι η μικρή τραγωδία των τελευταίων ημερών βαίνει προς το τέλος της, με την υποχώρηση του καύσωνα.

Εξέφρασε δε ικανοποίηση γιατί τα προληπτικά μέτρα ήταν επιτυχή, αφού δεν χάθηκε κανένα παιδί ή νεαρό άτομο.

Το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών στη Λάρνακα δέχθηκε μέχρι στιγμής εννιακόσια περιστατικά.

Εξάλλου, με εντολή του Υπουργού Υγείας λειτουργεί από σήμερα σύστημα κλιματισμού στον θάλαμο ασθενών του νοσοκομείου Παραλιμνίου.


Ειδική επιτροπή έχει συστήσει ο Υπουργός Οικονομικών, για να διερευνήσει το θέμα της παροχής δωρεάν φαρμάκων από τα κρατικά νοσηλευτήρια, ύστερα από την διαπίστωση του Γενικού Ελεγκτή, ότι δεν γίνεται σωστή διαχείρηση της εν λόγω παροχής.

Στόχοι της επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν ο Γενικός Ελεγκτής, ο Γενικός Λογιστής και υπηρεσιακοί των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, είναι να διερευνήσει βασικές πτυχές του θέματος, όπως ποιά είναι τα κριτήρια της δωρεάν παροχής φαρμάκων, ποιοί είναι αυτοί που δικαιούνται δωρεάν παροχή και ποιοί είναι αυτοί που παίρνουν δωρεάν φάρμακα και σε ποιές ποσότητες.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι δαπάνες από την δωρεάν παροχή φαρμάκων, ανέρχονται σε δεκατέσσερα εκατομμύρια λίρες ετησίως.

Οι διαπιστώσεις της ειδικής επιτροπής θα πρέπει να κατατεθούν ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών, μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να μελετηθούν από την κυβέρνηση, η οποία και θα προβεί στις δέουσες ενέργειες.


Το ουσιαστικό της έργο ξεκίνησε η Ειδική Εξεταστική Επιτροπή που διόρισε η Ιερά Σύνοδος, προς διερεύνηση των διάφορων καταγγελθεισών οικονομικών συναλλαγών του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου.

Τα μέλη της επιτροπής, η οποία είχε σήμερα επαφές για το θέμα, είναι οι Ηλίας Παντελίδης, Διευθυντής του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Εκκλησίας της Κύπρου, Ανδρέας Παπαβασιλείου, Εκτελεστικός Σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας, Ιωάννης Επαμεινώνδας, Βοηθός Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας και Αντώνης Πασχαλίδης, δικηγόρος.

Εν τω μεταξύ, χθες βράδυ τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Καθολικής στη Λεμεσό, αγρυπνία συμπαράστασης προς τον Μητροπολίτη Χρύσανθο.

Στην αγρυπνία της οποίας προϊστατο ο Μητροπολίτης Λεμεσού, συμμετείχε η πλειοψηφία του Ιερού κλήρου της πόλης.


Αεροπλάνο που ανήκει σε εταιρεία του Καζακστάν, καθηλώθηκε χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Πάφου, ενώ ήταν έτοιμο για αναχώρηση, μεταφέροντας εξήντα επιβάτες.

Αιτία της απαγόρευσης της πτήσης του αεροσκάφους ήταν απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, λόγω χρεών της εταιρείας σε κυπριακή, ύψους τριακοσίων χιλιάδων δολαρίων.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη και μέχρι τότε το αεροπλάνο, θα βρίσκεται καθηλωμένο στο δίαυλο του αεροδρομίου Πάφου.


Την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο θα εξετάσει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια απόφαση που να επιτρέπει την χρήση βίας, ενόσω εξακολουθούν οι διπλωματικές προσπάθειες στην περιοχή, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από διακόσιες-πέντε χιλιάδες πρόσφυγες, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη Γιουγκοσλαβία λόγω των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο, εκτιμά η Υπατη Αρμοστεία του διεθνούς οργανισμού για τους Πρόσφυγες.

Περίπου 10.000 Σέρβοι και Τσιγγάνοι εγκατέλειψαν το Κοσσυφοπέδιο και κατευθύνθηκαν σε άλλες περιοχές της Σερβίας, ενώ 28.000 πρόσφυγες κατέφυγαν στο Μαυροβούνιο.

Εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας στην Πρίστινα, δήλωσε επίσης ότι αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες έχουν καταφύγει στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στην Αλβανία, την Βοσνία και την Τουρκία.


Πέθανε σήμερα σε ηλικία εξήντα-τριών ετών, ο γνωστός επιχειρηματίας Αιμίλιος Ηλιάδης.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Ομορφίτα το 1936 και ήταν γόνος πτωχής πολυμελούς οικογένειας.

Ο Αιμίλιος Ηλιάδης καταλείπει σύζυγο και πέντε παιδιά.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις πέντε το απόγευμα, από τον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος, αλλά αργότερα θα σχηματισθεί κατά τόπους αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα κατέλθει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 21 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι αρχικά ασθενείς μεταβλητοί, αλλά αργότερα θα πνέουν μέτριοι θάλασσιοι 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια παράλια και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί και η πιο χαμηλή 23, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 24, στη Λεμεσό 33 με 25, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 21


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 11 August 1998 - 15:27:11 UTC