Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αναστέλλονται τα απεργιακά μέτρα που είχαν εξαγγείλει για την ερχόμενη εβδομάδα οι πιλότοι της ΠΑΣΥΠΙ στις Κυπριακές Αερογραμμές και τη Δευτέρα αρχίζει διάλογος με την διεύθυνση της εταιρίας.

Την απόφαση πήρε το διοικητικό συμβούλιο της συντεχνίας, το οποίο συνήλθε το πρωϊ και τοποθετήθηκε στην πρόταση για έναρξη εφ'όλης της ύλης διαλόγου, με την εταιρεία, υπό την εποπτεία του Υπουργού Συγκοινωνιών, με αναστολή των απεργιακών μέτρων.

Η πρόταση, υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδυνών εντατικών παρασκηνιακών διαβουλέυσεων, από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιο Ιεροδιακόνου.

Το πρωί εξάλλου, αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΠΙ, είχε σειρά συναντήσεων με τον Προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Συγκοινωνιών Λεόντιο Ιεροδιακόνου, και συζήτησαν την αναστολή της απεργίας και τη συμφωνία για διάλογο.

Τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, εξέφρασαν ικανοποίηση για την εξέλιξη, αναμένοντας ότι ο διάλογος, θα είναι καρποφόρος και εποικοδομητικός.


Σημαντική απόφαση, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, την έκθεση του Επιτρόπου Διοικήσεως, Νίκου Χαραλάμπους, σχετικά με το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε χειρουργείο του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Ο Επίτροπος Διοικήσεως σημείωσε ότι έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα των παιδιών, των οποίων οι εγχειρήσεις αναβλήθηκαν μετά τη διαφορά που προέκυψε στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Η έκθεση η οποία αναμένεται από την ειδική επιτροπή που διόρισε για αυτό τον σκοπό το Υπουργείο Υγείας, θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη από τον αρμόδιο Υπουργό.


Μην ανησυχείτε και μην κάνετε θόρυβο γύρω από το θέμα των πυραύλων, καθώς έτσι υποβοηθούνται αυτοί που δεν θέλουν την διεκπεραίωση του συμβολαίου, υπέδειξε σήμερα ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτωφ.

Ο Ρώσος διπλωμάτης μιλούσε στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις για την ζώνη απαγόρευσης υπερπτήσεων πάνω από τη Κύπρο, ο κύριος Μουράτωφ ανέφερε πως εγγύηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να αποτελέσει και το πυραυλικό σύστημα ΕΣ-300.

Σημείωσε παράλληλα πως η Ρωσία παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις όσον αφορά το συμβόλαιο της με τη Κύπρο, κάτι, που διαβίβασε πρόσφατα και ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν στον Κύπριο ομόλογό του, Γλαύκο Κληρίδη.


Η εγκατάσταση των πυραύλων Ες-300 στην Κύπρο, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε στο Πεντάγωνο, ο Αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, με τον Αμερικανό ομόλογό του Στρατηγό Σέλτον και τον Υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν.

Μετά την συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κένεθ Μπέϊκον, επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον ότι οι Ες-300, αποτελούν πρόβλημα και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι απόλυτα σαφείς με αυτό.

Ο κύριος Μπέϊκον, τόνισε επίσης ότι η χώρα του, συζητεί με την Ελλάδα και την Τουρκία, τρόπους μείωσης της έντασης στην Κύπρο και μία από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, είπε, είναι ένα οικειοθελές μορατόριουμ στρατιωτικών πτήσεων, πάνω από την Κύπρο.


Ο πιο παραγωγικός τρόπος για τη μείωση της εντασης στην Κύπρο είναι η πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα.

Ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είχε δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο επιτήρησης μιας ζώνης απαγορευμένων πτήσεων, η οποία θα αποσκοπεί στη μείωση της έντασης.

Η Κυβέρνηση, είπε ο κύριος Στυλιανίδης, συμφωνεί με τη θέση για μείωση της έντασης, προτάσσει όμως την πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση.

Σε ερώτηση σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις και κατά πόσο υπάρχει προοπτική προόδου στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι τα δεδομένα που υπάρχουν δεν μπορούν να θεωρηθούν ως απόλυτως αισιόδοξα.

Ωστόσο, συνέχισε, η Κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη, και περιθώρια και χρόνος ουσίας για να συνεχιστεί ο διάλογος για την αποστρατιωτικοποίηση, έτσι ώστε να καταστούν αχρείαστοι οι οποιοιδήποτε εξοπλισμοί.

Κληθείς εξάλλου, να σχολιάσει τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Αυστριακού Υπουργείου Εξωτερικών, ότι η αναβολή της έλευσης των Ες-300 που δόθηκε από τον Πρόεδρο Κληρίδη, δεν είναι επαρκής, ο κύριος Στυλιανίδης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση ζήτησε διευκρινίσεις από την Αυστρία, για την ορθότητα της δήλωσης.


Το Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένο να αναμιχθεί στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρέσβης της χώρας στην Αγκυρα, Γιούρι Μπαρ Νερ, σημειώνοντας παράλληλα ότι το Ισραήλ έχει καλές σχέσεις και με την Τουρκία, και με τη Ρωσία και την Κύπρο.

Σε ερώτηση κατά πόσο η χώρα του ανησυχεί από τη μεταφορά και εγκατάσταση των Ες 300 στην Κύπρο, ο κύριος Μπαρ Νερ, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν φοβάται καθόλου για τους πυραύλους, γιατί η αμερικάνικη τεχνολογία που εφαρμόζει και το ίδιο το Ισραήλ, είναι ανώτερη, όπως υποστήριξε, σε παρόμοια θέματα.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αγκυρα διέψευσε επίσης ότι στην ανατολική Τουρκία κατασκευάζεται βάση για το Ισραήλ και ότι πραγματοποιήθηκε άσκηση τουρκικών αεροσκαφών σε ισραηλινή βάση, για εξουδετέρωση των S-300.


Δραματική έκκληση προς τους μεγάλους της γης να μεσολαβήσουν για να διακριβωθεί με πειστικά στοιχεία η τύχη των αγνοουμένων, απηύθυναν οι συγγενείς τους, για εικοστή-τέταρτη συνεχή χρονιά.

Σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας, εκπρόσωποι των Επιτροπών Συγγενών από την Κύπρο και την Ελλάδα, επέδωσαν στις πρεσβείες των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και στην αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, σχετικό υπόμνημα.

Οι συγγενείς των αγνοουμένων ζητούν όπως ασκηθεί επιρροή για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στη γνωστοποίηση όλων των πληροφοριών για την τύχη των αγνοουμένων.

Στις 7.30 απόψε, εξάλλου, θα αναπεμφθεί δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων στον Ιερό Ναό Αγίου Κασσιανού στη Λευκωσία και θα ακολουθήσει λαμπαδηφορία κατά μήκος του τείχους της Λευκωσίας.

Επίσης, στις 8.30 θα πραγματοποιηθεί στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, μουσική εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν τραγούδια που δημιουργήθηκαν από τις μητέρες και τις συζύγους των αγνοουμένων στο κατοχικό οδόφραγμα.


Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ύστερα από διευθετήσεις της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και του Δήμου Δερύνειας, λειτουργήθηκε το ξωκκλήσι της Αγίας Μαρίνας το οποίο βρίσκεται στη γραμμή αντιπαρατάξεως στη Δερύνεια.

Εκατοντάδες οι προσκυνητές, μεταξύ των οποίων οι δήμαρχοι των πόλεων της ελεύθερης Αμμοχώστου, μετέβαιναν στο εκκλησάκι από τις έξι και τριάντα το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν από την Ουνφικύπ.

Η λειτουργία στο ξωκκλήσι της Αγίας Μαρίνας, τελείται κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, έπειτα από παραχώρηση ειδικής άδειας από τα Ηνωμένα Εθνη στον Δήμο Δερύνειας.


Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τόσο στην διάθεση όσο και στις εξευτελιστικές τιμές της φετινής σοδειάς.

Οι παραγωγοί ζητούν την άμεση επίλυση των προβλημάτων αυτών καθώς και την αρωγή της κυβέρνησης.

Παράλληλα προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών φορέων είναι διατεθειμένοι να προβούν σε δυναμικές εκδηλώσεις.

Αν και οι εξαγωγές άρχισαν και συνεχίζονται εδώ και δύο εβδομάδες, οι οινοβιομηχανίες αρνούνται να παραλάβουν σταφύλια δεύτερης διαλογής με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να χρησιμοποιούν τις χωματερές.

Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης ζητεί και ο βουλευτής Λεμεσού και μέλος της επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Στέλιος Στυλιανού ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί τα συσκευαστήρια εξαγωγής στην περιοχή Πισσουρίου.


Εντοπίστηκαν αργά χθες βράδυ και οι άλλοι δύο από τους πέντε λαθρομετανάστες, οι οποίοι διέφυγαν από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν υπό αστυνομική επιτήρηση, μέχρι τη διευθέτηση του επαναπατρισμού τους.

Νωρίτερα το απόγευμα, η αστυνομία εντόπισε τους τρείς, σε υποστατικό όπου διαμένουν αλλοδαποί κουρδικής καταγωγής και το οποίο βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο.

Και οι πέντε λαθρομετανάστες, αφού ανακρίθηκαν από την αστυνομία, επέστρεψαν στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν συμπατριώτες τους στην αστυνομία, οι λόγοι που οδήγησαν τους πέντε στη διαφυγή, ήταν ο φόβος για επαναπατρισμό.


Αυστηρή προειδοποίηση ότι δεν θα ανεχθεί απαράδεκτες καταστάσεις στην Αστυνομία, απηύθυνε ο Αρχηγός του Σώματος Ανδρέας Αγγελίδης, μιλώντας σε σύσκεψη στην αστυνομική διεύθυνση Λευκωσίας.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε ότι κατά τις επισκέψεις του σε αστυνομικές διευθύνσεις και σταθμούς, για να ενημερωθεί επί τόπου, για τα προβλήματα της υπηρεσίας, προέβη σε δυσάρεστες επισημάνσεις.

Περεταίρω, ο κύριος Αγγελίδης, κάλεσε τα μέλη της Αστυνομίας, να έχουν καθαρά χέρια, να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να είναι σωστοί άνθρωποι και να θέτουν υπεράνω όλων, την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Στην αστυνομική διεύθυνση Λευκωσίας, τον Αρχηγό Αστυνομίας, προσφώνησε ο αστυνομικός διευθυντής Σωτήρης Παφίτης, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη πάταξης του εγκλήματος, πρόβλημα που εάν δεν αντιμετωπισθεί, όπως είπε, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην Αστυνομία.


Ογδόντα χρόνια μετά την εκτέλεση της Τσαρικής οικογένειας από τους μπολσεβίκους, η Ρωσία, ενταφίασε σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, στην πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα, τον τελευταίο της Τσάρο, Νικόλαο τον Δεύτερο, αποτίοντας φόρο τιμής, διά στόματος του προέδρου της, Μπορίς Γιέλτσιν.

Κατά τη διάρκεια της επιβλητικής τελετής, τα λείψανα της Τσαρικής οικογένειας ενταφιάστηκαν σε μία κρύπτη, στο εσωτερικό του Καθεδρικού Ναού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Την ίδια ώρα, τα κανόνια του ομώνυμου φρουρίου στις όχθες του ποταμού Νέβα, έρριψαν δεκαεννέα τιμητικές βολές.

Στην επικήδεια ομιλία του, προς τους 200 παρισταμένους, μεταξύ των οποίων και 60 απόγονοι των Ρομανώφ, ο Πρόεδρος Γιέλτσιν, είπε ότι η ταφή αυτή, αποτελεί πράξη ανθρώπινης δικαιοσύνης, σύμβολο της ενότητας της Ρωσίας και εξιλέωσης από την συλλογική ενοχή.

Κάλεσε επίσης, όλες τις χώρες, να αναγνωρίσουν το μέρος της ευθύνης που φέρουν για το θάνατο του Τσάρου και της οικογένειάς του, οι οποίοι εκτελέσθηκαν δια τυφεκισμού, την νύχτα της 16ης προς τη 17η Ιουλίου 1918, στην πόλη Εκατερίν-μπουργκ των Ουραλίων.

Σε μοναστήρι εξάλλου, έξω από τη Μόσχα, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιος ο Δεύτερος, ανέπεμψε σήμερα, επιμνημόσυνη δέηση, για την τελευταία οικογένεια των Τσάρων.


Ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλόνισε σήμερα την Ταϊβάν, προκαλώντας το θάνατο μέχρι στιγμής, τριών ατόμων και τον τραυματισμό άλλων οκτώ.

Το επίκεντρο του σεισμού, μεγέθους έξι κόμμα δύο βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, εντοπίστηκε σε απόσταση 14 χιλιομέτρων, δυτικώς του Αλίσαν, μίας αραιοκατοικημένης ορεινής περιοχής, στη κεντρική νότια Ταϊβάν, περίπου 250 χιλιόμετρα, νοτίως της Ταπέϊ.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι δύο άτομα σκοτώθηκαν από κατολισθήσεις βράχων στην Επαρχία Τσιάγι, ενώ σοβαρές είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε κτίρια, σε γέφυρες και στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Σε αρκετά χωριά έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες.

Από τον σεισμό, κατέρρευσε επίσης ένα ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα 12 άτομα να παγιδευτούν στα χαλάσματα.

Για τον απεγκλωβισμό των ατόμων που παγιδεύτηκαν στα ερείπια του ξενοδοχείου, η πολεμική αεροπορία της Ταϊβάν, έστειλε ελικόπτερα με ειδικά συνεργεία, καθώς οι τέσσερις γέφυρες που οδηγούσαν στο ορεινό θέρετρο - κοντά στο επίκεντρο της δόνησης, είχαν καταρρεύσει.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά τοπικά θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως δυτικοί ασθενέις 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει τους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 19 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος και θερμός.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 3 Μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε θαλάσσιους μέτριους ως δυνατούς, 4 ως 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια παράλια και στους 29 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 20, στη Λεμεσό 33 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 19


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 17 July 1998 - 17:27:10 UTC