Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-16

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα παρουσιαστούν από την απεργία που έχουν προκηρύξει οι πιλότοι, αποφάσισε η διοίκηση των Κυπριακών Αερογραμμών.

Οπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Τάκης Κυριακίδης, κατά τη διάρκεια της απεργίας θα χρησιμοποιηθούν αεροσκάφη ξένων εταιρειών για την κάλυψη των δρομολογίων τα οποία θα επηρεαστούν από τα μέτρα της ΠΑΣΥΠΙ.

Θα εισηγηθεί επίσης, στην Κυβέρνηση την ελευθεροποίηση των πτήσεων.

Με την εξαγγελθείσα απεργία της ΠΑΣΥΠΙ, ασχολήθηκε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, η σύσκεψη του οποίου συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα.

Εν τω μεταξύ, μεσολαβητική προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος στις Κυπριακές Αερογραμμές ανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού.

Ο κύριος Κυπριανού είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τόσο με τους αρμόδιους υπουργούς όσο και με τους άμεσα εμπλεκομένους πιλότους.

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιο Ιεροδιακόνου.

Μετά τη συνάντηση ο κύριος Κυπριανού χαρακτήρισε λανθασμένο τον χρόνο διεξαγωγής της απεργίας και εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει η σύνεση.

O κύριος Ιεροδιακόνου από την πλευρά του, εξέφρασε απαισιοδοξία από την τροπή που έλαβε το θέμα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι, "όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, οι πιλότοι δεν αφήνουν περιθώρια για διαβούλευση".

Κάκισε επίσης τον τρόπο συνδικαλιστικής συμπεριφοράς που χρησιμοποίησαν οι πιλότοι και τους κάλεσε να άρουν τα απεργιακά μέτρα και να συνεχίσουν τον διάλογο με τις Κυπριακές Αερογραμμές.


Νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε για το θέμα της ρύθμισης του δικαιώματος απεργίας σε ουσιώδεις υπηρεσίες παρουσίασε σήμερα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας.

Η ενημέρωση για το νέο νομοσχέδιο έγινε σε ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στο προεδρικό μέγαρο.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Υπουργός Εργασίας σε δηλώσεις του επεσήμανε πως το νομοσχέδιο αποτελεί αναδιαμόρφωση αυτού που κατατέθηκε στη Βουλή το 1995.

Ειδικότερα, διευκρίνισε ότι από το νέο νομοσχέδιο αφαιρείται η πρόνοια για επιβολή ποινών σε απεργούς, και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα απαγορεύεται το δικαίωμα απεργίας.

Από τη πλευρά τους οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων δήλωσαν ότι θα μελετήσουν το νομοσχέδιο στα συλλογικά τους όργανα και μέχρι τα μέσα Σεμπτεμβρίου θα τοποθετηθούν.

Εξέφρασαν ωστόσο την αντίθεση τους για την νομοθετική ρύθμιση του θέματος.


Η επίσημη θέση του Ισραήλ είναι ότι δεν επηρεάζεται από την ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι το Ισραήλ αντιτίθεται στην εγκατάσταση των Ες 300 στην Κύπρο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι το Ισραήλ δεν θεωρεί ότι η Κύπρος είναι χώρα η οποία προκαλεί οποιαδήποτε προβλήματα, και αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα στο Τουρκικό τύπο ότι Ισραήλ και Τουρκία πραγματοποιούν ασκήσεις με στόχο την καταστροφή των εγκατάστασεων του πυραυλικού συστήματος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

Σε ερώτηση σχετικά με τους πυραύλους ο κύριος Κυπριανού, είπε ότι υπάρχουν σοβαρά πράγματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τι θα φέρουν ο Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ και ο Τόμας Μίλερ, οι οποίοι θα επισκεφθούν την Κύπρο αυτό το μήνα.

Ιδιαίτερα από τον κύριο Μίλερ σημείωσε ο κύριος Κυπριανού, αναμένονται κάποιες προτάσεις.


Δύο σημαντικά νομοσχέδια της αρμοδιότητας του Υπουργείου Γεωργίας, θα τεθούν ενώπιον της Βουλής, κατά τους προσεχείς μήνες, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Θεμιστοκλέους.

Το πρώτο αφορά το νόμο-πλαίσιο για το περιβάλλον και το δεύτερο, τον ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτων.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Γεωργίας, έπειτα από φιλοφρονητική επίσκεψη στον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, είπε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο του νομοθετικού σώματος τα δύο νομοσχέδια τα οποία, όπως διευκρίνισε, τυγχάνουν ήδη επεξεργασίας από το Υπουργείο του και θα τεθούν σύντομα, ενώπιον της Βουλής.


Σαφή προειδοποίηση προς το κοινό, να αποφεύγει συμμετοχή του σε παράνομα παιγνίδια αμφίβολης προέλευσης, απευθύνει το Υπουργείο Οικονομικών με επίσημη ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έχει περιέλθει σε γνώση του Υπουργείου, ότι εταιρεία με έδρα τη Λεμεσό, άρχισε να διοργανώνει το παιγνίδι που είναι γνωστό ως "Πυραμίδα", και το οποίο σύμφωνα με τον περί λαχείων νόμο, θεωρείται παράνομο.

Είναι βέβαιο, προστίθεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ότι άτομα που συμμετέχουν στο παιγνίδι αυτό, θα χάσουν τα χρήματά τους.

Η υπόθεση έχει ήδη καταγγελθεί στην αστυνομική δύναμη για διεξαγωγή έρευνας.


Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου υπενθυμίζει τους ειδικούς αντιπροσώπους για την ανάδειξη νέου Μητροπολίτη Μόρφου ότι η εκλογή των γενικών αντιπροσώπων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Ιουλίου.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της 5ης Ιουλίου έχουν ήδη επικυρωθεί από την Ιερά Σύνοδο, και συνεπώς οι εκλεγέντες καλούνται να προσέλθουν στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ' την Κυριακή 26 Ιουλίου, για την εκλογή των γενικών αντιπροσώπων.

Η εκλογή θα διεξαχθεί μεταξύ των ωρών δέκα το πρωί και δώδεκα το μεσημέρι.


Αλλάζει ο χώρος της τελευταίας κατοικίας της οικογένειας του Τσάρου πασών των Ρωσιών, Νικολάου του δευτέρου.

Τα φέρετρα της τελευταίας τσαρικής οικογένειας της Ρωσίας, εγκατέλειψαν την πόλη του ΕκατερΙν-μπουργκ, όπου εφυλάσσοντο έως σήμερα, για να μεταφερθούν και να ταφούν στην Αγία Πετρούπολη.

Με στρατιωτικές τιμές, τα εννέα φέρετρα μεταφέρθηκαν νωρίς το πρωί, έξω από το κτίριο του Ιατρικού Ινστιτούτου από ένστολους στρατιώτες.

Κατόπιν μεταφέρθηκαν με φορτηγό σε εκκλησία της πόλης, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια στο αεροδρόμιο για να φορτωθούν σε ειδικό αεροσκάφος για την Αγία Πετρούπολη.

Από το Κρεμλίνο ανακοινώθηκε ότι στην τελετή της ταφής των λειψάνων του τελευταίου τσάρου της χώρας και της οικογένειάς του, θα παραστεί ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν.


Στη Βόρειο Ιρλανδία, οι ταραχές μεταξύ Προτεσταντών και δυνάμεων ασφαλείας συνεχίζονται για ενδέκατη ημέρα, παρά την ειρηνική πραγματοποίηση της πορείας των Προτεσταντών του τάγματος της Οράγγης, μέσα από Καθολικές συνοικίες της πόλης Πόρτα-νταουν.

'Ακρως ανησυχητικό στοιχείο είναι η επέκταση της βίας και στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, όπου δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας, Δουβλίνο, από έκρηξη παγιδευμένου δέματος.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας Ντέηλυ Εξπρές, υψηλόβαθμα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης εκφράζουν την πεποίθηση ότι στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός, προτίθεται να παραδώσει τμήμα του οπλοστασίου του τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία δεν κατονομάζει τις πηγές της, η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι μία τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει ανάλογη παράδοση όπλων από τους Προτεστάντες ενωτικούς παραστρατιωτικούς, δίνοντας αποφασιστική ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά σε μερικές περιοχές θα εμφανισθεί χαμηλή νέφωση και ομίχλη.

Οι άνεμοι θα έιναι βόρειοι ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 21 βαθμούς.

Αύριο μετά τη διάλυση της ομίχλης, ο καιρός θα καταστεί και πάλιν αίθριος. Λίγες παροδικές νεφώσεις θα εμφανίζονται το απόγευμα στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ, ενώ στα νότια παράλια το απόγευμα θα ενισχυθούν στα πέντε ως έξι μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη γενικά και το απόγευμα θα καταστεί ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια και τα ανατολικά παράλια και στους 30 βαθμούς στα υπόλοιπα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 21, στη Λεμεσό 34 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 21


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 16 July 1998 - 14:27:10 UTC