Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ενοπλη ληστεία διεπράχθη από δύο ένοπλους κουκουλοφόρους γύρω στις 9,15 το πρωϊ, στο υποκατάστημα της Λαικής Τράπεζας, στο Τραχώνι Λεμεσού.

Οι δύο ληστές, οι οποίοι μιλούσαν Ελληνικά απέσπασαν υπό την απειλή περιστρόφου, περίπου είκοσι χιλιάδες λίρες, ενώ προηγουμένως ακινητοποίησαν δύο υπαλλήλους της τράπεζας και τρεις πελάτες.

Στη συνέχεια, διέφυγαν από την σκηνή με άσπρο αυτοκίνητο, μάρκας σιτροέν, εμπορικού τύπου, με κατεύθυνση το Κολόσσι.

Οι αριθμοί κυκλοφορίας του αυτοκινήτου ήταν καλυμμένοι, με κολλητική ταινία.

Την σκηνή επισκέφθηκαν ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού, ο Υπεύθυνος και άνδρες του ΤΑΕ Λεμεσού.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο ένας από τους δύο αγνώστους, ο οποίος ήταν συνοδηγός, περιγράφεται ως λίγο παχουλός, μελαχροινός, με σγουρά γκριζόμαυρα μαλιά, ύψους 1.70 έως 1.75.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί ενώ σε διάφορα σημεία της Λεμεσού στήθηκαν οδοφράγματα.

Οι έρευνες της αστυνομίας επεκτάθηκαν και στην Πάφο.


Διακόσιοι και πλέον εργαζόμενοι στη ξυλουργική βιομηχανία, κατήλθαν σήμερα, σε επιλεκτική εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία.

Οι απεργοί ζητούν την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, και αύξηση κατ'έτος στο ταμείο ιατρικής περίθαλψης.

Με δηλώσεις τους στο ΛΟΓΟ, εκπρόσωποι των συντεχνιών, ανέφεραν ότι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τα μέτρα με απεργίες μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, την ερχόμενη εβδομάδα, εάν η εργοδοτική πλευρά επιμείνει σε μηδαμινές αυξήσεις.

Από την άλλη, η εργοδοτική πλευρά δηλώνει αδυναμία να παραχωρήσει οποιεσδήποτε αυξήσεις, επικαλούμενη κρίση στην ξυλουργική βιομηχανία και επιπλοποιία.

Εκτός από την ξυλουργική βιομηχανία, για την επόμενη βδομάδα προγραμματίζονται δυναμικά μέτρα στους κλάδους Μεταλλουργίας, των Ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και των Καλλιτεχνικών Τυπογράφων.

Πάντως με σημερινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, καταδικάζει την απεργία των Υπαλλήλων της Ξυλουργικής Βιομηχανίας.


Στο χώρο όπου θα γίνουν οι δοκιμαστικές βολές των Ες-300, μετέβη σήμερα ο υπουργός άμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, η κυπριακή αντιπροσωπεία ταξίδευσε νοτίως της Μόσχας, στο Αστραχάντ, όπου πραγματοποιούνται δοκιμές οπλικών συστημάτων.

Η αυριανή εκτόξευση πραγματικού πυραύλου Ες-300 θεωρείται πολυδάπανο εγχείρημα, ενώ διπλωματικοί κύκλοι ανααφέρουν πως με αυτή την εξέλιξη διατρανώνεται η αποφασιστικότητα Κύπρου-Ρωσίας, να τηρήσουν το συμβόλαιο για τους πυραύλους.

Σύμφωνα πάντως με το πρόγραμμα του υπουργού Αμυνας, την Παρασκκευή επιστρέφει στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον ρώσο ομολογό του Ιγκόρ Σεργκέγιεφ.


Ως ιστορικά απαράδεκτους και νομικά αστήρικτους απέρριψε η Ελληνική κυβέρνηση τους νέους Τουρκικούς ισχυρισμούς, περί δήθεν παραβίασης των συνθηκών και παράβασης των κανόνων του δικαίου, που διέπουν το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών, αναφέρει ότι η ρηματική διακοίνωση της Αγκυρας, γίνεται για λόγους που έχουν άμεση σχέση, με την εσωτερική αναταραχή της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, από την Ουάσινγκτον, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, χαρακτήρισε ατυχέστατη την διαμαρτυρία της Τουρκίας για τον εξοπλισμό των Ελληνικών νησιών.

Μιλώντας εξάλλου χθες βράδυ, στο ίδρυμα Κάρνεγκι, ο κύριος Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα της εγκατάστασης των Ρωσικών πυραύλων Ες-300 στην Κύπρο, τονίζοντας ότι η Λευκωσία έχει υποχρέωση να εργαστεί για την άμυνά της.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, συνεχίζει για δεύτερη ημέρα, τις επαφές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, με κύριο αντικείμενο συζήτησης τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό καθώς και τους εξοπλισμούς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Εντονο κατηγορώ εναντίον του διαπραγματευτή της Κύπρου στην ενωμένη ευρώπη Γιώργου Βασιλείου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της βουλής.

Ο Σπύρος Κυπριανού απέρριψε τις θέσεις Βασιλείου για μονομερή αποστρατιωτικοποίηση και μη παρουσίαση των οπλικών συστημάτων στις παρελάσεις.

Ο πρόεδρος της βουλής διερωτήθηκε αν οι θέσεις Βασιλείου αποτελούν προπομπό των θέσεων της κυβέρνησης και ανέφερε ότι θα θέσει το θέμα στο εθνικό συμβούλιο.

Σημείωσε ότι οι θέσεις αυτές δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις στους ξένους, αφού παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.


Σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη είχε σήμερα το πρωί το τρίτο μέλος της διερευνητικής επιτροπής για τους αγνοουμένους Ζιαν Πιέρ Ρίτερ.

Μετά την συνάντηση ο Ελβετός διπλωμάτης είπε ότι είναι πολύ νωρίς, για να γίνουν δηλώσεις και να δοθούν λεπτομέρειες.

Ανέφερε ωστόσο ότι προσπαθεί να διευθετήσει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, συνάντηση μεταξύ του εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην διερευνητική επιτροπή Ηλία Γεωργιάδη και του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων Ρουστέμ Τατάρ.

Κληθείς να αναφερθεί για τον όρο υποθετικά νεκρός, ο κύριος Ρίτερ απέφυγε να το σχολιάσει, τονίζοντας ότι δεν είναι ούτε ο χρόνος, ούτε ο τόπος να συζητηθεί.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, για θέματα που αφορούν την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών των αγνοουμένων, αναφερόμενος στον όρο υποθετικά νεκρός, σημείωσε ότι συνεχίζει να αιωρείται και προσπάθεια είναι να σταματήσει άμεσα.


Οδηγίες για εντατικοποίηση των ερευνών, σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα, έδωσε ο νέος Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης.

Ο κύριος Αγγελίδης έκανε τις δηλώσεις έπειτα από φιλοφρονητική συνάντηση που είχε το πρωϊ με τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων του.

Οπως δήλωσε ο κύριος Αγγελίδης θα έχει παρόμοιες συναντήσεις με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων.

Ο κύριος Κυπριανού από την πλευρά του, χαρακτήρισε τη συνάντηση εθιμοτυπική, παρόλο που όπως είπε τέθηκαν κάποια θέματα, όχι όμως το θέμα της ασφάλειας της βουλής, όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε.


Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Τρίτου, διοργανώνει σήμερα εκδήλωση, για την Εθνική επέτειο της 9ης Ιουλίου 1821 εις μνήμην του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των άλλων μαρτύρων.

Ομιλητής στην εκδήλωση, που θα αρχίσει στις 7 και 30 στην αίθουσα τελετών και εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου θα είναι ο Δόκτωρ Γιάννης Κατσούρης, τέως διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Στη συνέχεια θα ψαλούν εκκλησιαστικοί ύμνοι από τη Χορωδία της Ιεράς Μονής Κύκκου και ο ερμηνευτής παραδοσιακής μουσικής Μιχάλης Τερλικκάς, θα τραγουδήσει σχετικά τραγούδια.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Εθνομάρτυρα Κυπριανού από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, επισήμους, οργανώσεις και σωματεία.


Τέσσερα πολεμικά σκάφη της μόνιμης ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων και η ελληνική φρεγάτα "Μακεδονία" κατέπλευσαν σήμερα στο αλβανικό λιμάνι του Δυρραχίου, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

Εν τω μεταξύ, δριμύ κατηγορώ κατά του γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εξαπέλυσε ο αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

"Εκείνος είναι η αιτία του προβλήματος. Εκείνος και η κυβέρνηση του έχουν καταργήσει τα δικαιώματα του αλβανικού λαού, προκαλώντας την έκρηξη βίας που σήμερα εκφράζεται με ένοπλο αγώνα", ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του αμερικανού διπλωμάτη.

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ κατέκρινε επίσης και τις διεκδικήσεις για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι Τουρκία και Ελλάδα, αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ κινδυνεύουν να παρασυρθούν με την σειρά τους στη σύρραξη.

Σε μία άλλη εξέλιξη στο διπλωματικό πεδίο, υψηλόβαθμοι διπλωμάτες της Εξαεθνούς Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο, συναντώνται σήμερα στη Βόννη, για να μελετήσουν την γαλλο-γερμανική πρόταση, για την ετοιμασία σχεδίου ειρηνευτικής συμφωνίας.


Βαρύτατο πένθος αλλά και βίαιες συγκρούσεις επικρατούν σε ολόκληρη τη Νιγηρία, ύστερα από την ανακοίνωση του θανάτου του δημοφιλούς φυλακισμένου πολιτικού ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μοσούντ Αμπιόλα.

Οι στρατιωτικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι ο εξηντάχρονος Αμπιόλα, πέθανε από καρδιακή προσβολή, που υπέστη κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης του με αμερικανούς και νιγηριανούς αξιωματούχους.

Οι νιγηριανοί, όμως, αμφισβητούν την εκδοχή αυτή.

Εκατοντάδες λαού ξεχύθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας οργισμένοι, ότι ο Αμπιόλα δολοφονήθηκε, ζητώντας εκδίκηση και απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Νεαροί διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα κατά του καθεστώτος, έσπασαν προθήκες καταστημάτων, έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Από τις σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία, έχασαν την ζωή τους δέκα τουλάχιστον άτομα και τραυματίστηκαν εκατοντάδες.

Συγκλονισμένος από το θάνατο του Αμπιόλα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν, και κάλεσε το καθεστώς της Νιγηρίας, να απελευθερώσει άμεσα και άνευ όρων όλους τους πολιτικούς κρατουμένους, και να προχωρήσει προς την εκδημοκρατικοποίηση της χώρας.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι άιθριος αλλά σε αρκετές κυρίως παράλιες περιοχές θα εμφανισθεί χαμηλή νεφώση και ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 στα νότια παράλια και στους 20 στα δυτικά.

Αύριο μετά τη διάλυση της ομίχλης ο καιρός θα καταστεί αίθριος.

Λίγες παροδικές νεφώσεις θα εμφανίζονται το απόγευμα.

Οι άνεμοι σύντομα θα καταστούν δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι, 3 έως 4 ενώ στα νότια παράλια θα ενισχυθούν στα 5 μποφόρ το απόγευμα.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη γενικά για να καταστεί ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια και τα ανατολικά παράλια και στους 30 στα υπόλοιπα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 23, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 20, στη Λεμεσό 34 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 19


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 8 July 1998 - 16:27:14 UTC