Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τραγικό θάνατο βρήκε στις έντεκα και δεκαπέντε το πρωί, δεκαοκτάχρονος εθνοφρουρός στην Πάφο.

Πρόκειται για τον Χαράλαμπο Αγγελή από την Ακουρσό, ο οποίος βρήκε ακαριαίο θάνατο, όταν έπεσε στο έδαφος με το κεφάλι, από το πίσω μέρος στρατιωτικού φορτηγού αυτοκινήτου, το οποίο μετέφερε στρατιώτες σε μονάδα έξω από την Πάφο.

Ο εθνοφρουρός μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο γενικό νοσοκομείο Πάφου, όπου οι επί καθήκοντι ιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.

Η Εθνική Φρουρά και η Ασυτνομία προβαίνουν σε ανακρίσεις για το τραγικό συμβάν.

Εν τω μεταξύ, άγρια επίθεση υπέστη τηλεοπτικό συνεργείο του ΛΟΓΟΥ, από εθνοφρουρούς έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, κατά τη διάρκεια της κάλυψης του θανατηφόρου δυστυχήματος.

Από την επίθεση κτυπήθηκε άγρια κινηματογραφιστής του ΛΟΓΟΥ και καταστράφηκε ολοσχερώς η εικονοληπτική μηχανή.


Ενας Αιγύπτιος εργάτης, πνίγηκε λίγο πριν τις δύο το απόγευμα, στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ερμογένη Επισκοπής στη Λεμεσό.

Πρόκειται για εικοσι-επτάχρονο, άγνωστης ταυτότητας μέχρι στιγμής, ενώ σοβαρό κίνδυνο, διέτρεξε και δεύτερος Αιγύπτιος 22 ετών.

Και οι δύο Αιγύπτιοι ανασύρθηκαν από λουόμενους στην παραλία, ο ένας νεκρός και ο άλλος αναίσθητος.

Στην περιοχή μετέβη ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων, το οποίο μετέφερε και τους δύο στο νοσοκομείο Ακρωτηρίου.


Οι προτάσεις Κύπρου και Ρωσίας για αποστρατιωτικοποίηση και οι πρόσφατες εξελίξεις στο κυπριακό θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών, που θα έχει με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, που αναχώρησε το πρωϊ για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα.

Ο κύριος Ομήρου που μετέβη στη Μόσχα έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Ιγκόρ Σεργκέγιεφ ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν υπό το φως της υπάρχουσας συμφωνίας, μεταξύ των δύο χωρών για στρατιωτική και τεχνική συνεργασία, η οποία υπεγράφη το 1996.

Τη Μόσχα θα επισκεφθεί στις έντεκα Ιουλίου και ο Πρόεδρος Κληρίδης.


Δοκιμαστικές βολές των πυραύλων Ες-300 αναμένεται να πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Πέμπτη από κύπριους χεριστές, στη παρουσία μάλιστα του πολιτικού προϊστάμενου της Εθνικής Φρουράς Γιαννάκη Ομήρου.

Τις σχετικές πληροφορίες απέφυγε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης επικαλούμενος την πάγια πολιτική της κυβέρνησης, να μην σχολιάζει θέματα άμυνας.

Πάντως, σε μια άλλη εξέλιξη ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, να έχει συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ.


Ικανοποίηση εκφράζει η κυβέρνηση για την έκκληση που απηύθηνε το Συμβούλιο Ασφαλείας, για την όσο το δυνατό συντομότερη επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναδιατύπωσε την θέση του Γλαύκου Κληρίδη ότι είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή, να προσέλθει σε διακοινοτικό διαλογο.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε επίσης ότι κανένα θέμα δεν προκύπτει για την κυβέρνηση από τις χθεσινές δηλώσεις της αναπληρωτού ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Αν Χέρκους.

Η κυβέρνηση, είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης, δεν αποδίδει καμία σημασία στις δηλώσεις της Αν Χέρκους, η οποία αποκάλεσε δημόσια τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς εξοχότατους, χωρίς να κάνει λόγο για πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εξαρτάται από το επίπεδο προετοιμασίας της Κύπρου, αλλά από τα γενικά συμφέροντα της Ενωσης, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής Ομάδας της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου.

Μιλώντας, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη το πρωί, ο κύριος Βασιλείου είπε ότι η πρώτη Ιανουαρίου του 2003, έχει όριστεί ως η κατευθυντήρια ημερομηνία για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι ενδεχομένως η ένταξη να πραγματοποιηθεί νωρίτερα ή αργότερα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών ενημέρωσε τον Γλαύκο Κληρίδη, για τις πρόσφατες επαφές που είχε στο Λονδίνο και στη συνέχεια με ολλανδούς αξιωματούχους.


Η σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής ήταν στο επίκεντρο συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη και του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη.

Σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνάντηση, ο κύριος Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι έγιναν κάποιες αλλαγές στο προηγούμενο έγγραφο για το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, την οποία θα συγκαλέσει ο Πρόεδρος Κληρίδης, εντός του μηνός, θα αρθούν οι επιφυλάξεις και ο θεσμός θα γίνει πραγματικότητα.

Κληθείς να αναφερθεί στις αλλαγές που έγιναν στο έγγραφο, ο κύριος Λυσσαρίδης, είπε ότι αυτές αφορούν τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου, και τις επιτροπές εργασίας.


Η φιλοσοφία του ενεργού ηφαιστείου, που εφάρμοσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, δεν είναι άσχετη με την στροφή του διεθνούς παράγοντα προς τα στρατιωτικά θέματα, εκτιμά το ΑΚΕΛ.

Σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, εξετάστηκαν σε βάθος οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΚΕΛ, η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής, πιστεύει ότι η Κυπριακή κυβέρνηση σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να δραστηροποιηθεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες, σε πολιτικό επίπεδο, που να επαναφέρουν τις συζητήσεις και τις διεργασίες στην ουσία του Κυπριακού προβλήματος.


Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί στο ξενοδοχείο, όπου διαμένουν οι εκατόν- δεκατρείς λαθρομετανάστες, όταν αρκετοί από αυτούς αρνήθηκαν να πάρουν πρωϊνό, υποβάλλοντας διάφορα αιτήματα μεταξύ των οποίων συνάντηση με την 'Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων ΕΘνών, και ελεύθερη διακίνηση στους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου.

Οι απεργοί προσπάθησαν μάλιστα να εμποδίσουν αυτούς που κατέβηκαν στο εστιατόριο, ενώ χρειάστηκε και η επέμβαση της αστυνομίας.

Οι λαθρομετανάστες αρνούνται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, προβάλλοντας το επιχείρημα, ότι κινδυνεύουν να εκτελεστούν λόγω πολιτικών φρονιμάτων.

Εξάλλου, ο καπετάνιος του καϊκιού οδηγήθηκε το πρωί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, όπου κατηγορήθηκε για μεταφορά προσώπων με σκάφος ακατάλληλο και χωρίς ασφάλεια.

Η κατηγορία που αντιμετώπιζε για θάνατο εξ αμελείας δύο λαθρομεταναστών, απεσύρθη.


Από τη Λάρνακα, άρχισε το Δημοκρατικό Κόμμα την υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της πρώτης επαρχιακής σύσκεψης στελεχών του, της ΝΕΔΗΚ και της ΓΟΔΗΚ.

Το ΔΗΚΟ, τόνισε ο Σπύρος Κυπριανού είναι η μόνη δύναμη σήμερα που μπορεί να αντιταχθεί στα σχέδια, για μία λύση που δεν θα είναι δίκαιη και αποδεκτή.

Εξάλλου, συνέρχεται αυτή την ώρα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, ενώ στις επτά και τριάντα θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, κοινή σύσκεψη των επαρχιακών επιτροπών Λευκωσίας και των προσφυγικών επαρχιακών επιτροπών, που εδρεύουν στη Λευκωσία.


Πέντε άτομα, μέλη αντιπροσωπείας που συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τραυματίστηκαν νωρίς το απόγευμα, σε αυτοκινητικό δυστύχημα, στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο δύο άτομα.

Οπως μετέδωσε πριν από λίγο τοπικό ραδιόφωνο στα Σκόπια, ο Τούρκος Πρωθυπουργός και ο ομόλογός του, της πρώην Γιουγκοσλαβίας, είναι σώοι και αβλαβείς.

Ωστόσο, σοβαρά τραυματισμένοι αλλά εκτός κινδύνου, είναι ο Τούρκος Υπουργός Προεδρίας, ένας βουλευτής και ένας δημοσιογράφος της Τουρκικής εφημερίδας "Μιλλιέτ".

Το αυτοκίνητη της Τουρκικής συνοδείας συγκρούστηκε με ιδιωτικό όχημα, το οποίο εκινείτο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Οι δύο από τους τρεις επιβαίνοντες του ιδιωτικού αυτοκινήτου σκοτώθηκαν.


Απάντηση στις επικρίσεις του Αραβικού και Μουσουλμανικού κόσμου, που αφορούν τις Ισραηλινο-Τουρκικές σχέσεις, έδωσε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ από το Ισραήλ όπου βρίσκεται, υπεραμυνόμενος τις στενές σχέσεις των δύο χωρών.

Ωστόσο, ο Ισμαήλ Τζεμ συνέστησε στο Ισραήλ, να μην υπερβάλλει όσον αφορά το εύρος της συνεργασίας, για να μην προκαλεί όπως τόνισε, τους Αραβες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο θα συζητήσει τις ειρηνευτικές διαδικασίες, στη Μέση Ανατολή.

Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του Εβραϊκού κράτους και της Τουρκίας, έχει θορυβήσει πολλές Αραβικές χώρες και το Ιράν.


Στη Τουρκία, δύο Ολλανδοί τουρίστες τραυματίστηκαν όταν ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον τους, ενώ αυτοί γευμάτιζαν στο εστιατόριο ξενοδοχείου, που βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης.

Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα στα πόδια και την κοιλιά.

Ο ένας από τους δύο, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οπως μετέδωσε το ημιεπίσημο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ένας Τούρκος, ο Λεβέντ Ντιν-τσέρ, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, άρχισε να πυροβολεί με περίστροφο εναντίον των δύο Ολλανδών.

Μετά την επίθεση, ο δράστης κατόρθωσε, μέσα στο πανικό που είχε δημιουργηθεί, να διαφύγει, ενώ η Αστυνομία, συνέλαβε δεύτερο άτομο, το οποίο πιστεύεται ότι συμμετείχε στην ένοπλη επίθεση.


Στη Βόρεια Ιρλανδία, συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι συγκρούσεις, μεταξύ Προτεσταντών διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, με άμεσο κίνδυνο να πληγούν οι πολιτικές διαδικασίες ειρήνευσης στο νησί.

Οι προτεστάντες διαμαρτύρονται για την απαγόρευση από τις αρχές, στο Τάγμα της Οράγγης, να πραγματοποιήσει τη καθιερωμένη από το 1807 πορεία, διά μέσου των Καθολικών συνοικιών της πόλης Πόρταντ-τάουν.

Τα νέα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν αργά χθες το βράδυ, σε Προτεσταντικές περιοχές στο κέντρο του Μπέλφαστ, καθώς νεαροί διαδηλωτές πετροβόλησαν αστυνομικές δυνάμεις και πυρπόλησαν αυτοκίνητα.

Ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν και στην πόλη Αντρίμ, βόρεια του Μπέλφαστ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και γύρω στους 20 βαθμούς στα δυτικά.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες αραιές τοπικές νεφώσεις το απόγευμα.

Οι άνεμοι σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς ως δυτικούς μέτριους 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 32 στα νότια παράλια και γύρω στους 29 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 24, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 23, στη Λεμεσό 32 με 23, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 21


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 7 July 1998 - 16:27:25 UTC