Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-22

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ενα από τα διακεκριμένα ενεργά πρόσωπα του χώρου της πολιτικής και των γραμμάτων, ο Ανδρέας Χριστοφίδης, απεβίωσε σήμερα τις πρωινές ώρες.

Ο Ανδρέας Χριστοφίδης, ο οποίος καταλείπει δύο παιδιά, υπέφερε από κατά πλάκας σκλήρυνση, η οποία επιδείνωσε την κατάσταση της υγείας του τις τελευταίες εβδομάδες.

Γεννήθηκε το 1937 και μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1958, διορίζεται καθηγητής και παράλληλα πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές για την Παιδεία και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Η συμβολή του στη ραδιοφωνία και τηλεόραση της Κύπρου, είναι καίρια τόσο από τη θέση του Διευθυντή Προγραμμάτων του ΡΙΚ από το 1964 και αργότερα του Γενικού Διευθυντή, καθώς και από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Λόγου από το 1992, του πρώτου μη κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού της Κύπρου.

Στον τομέα των γραμμάτων ο Ανδρέας Χριστοφίδης άφησε αξιόλογο έργο, συγγραφικό και αρθρογραφικό, το οποίο φιλοξενήθηκε σε πληθώρα εκδόσεων του κυπριακού τύπου.

Ο Ανδρέας Χριστοφίδης είχε τιμηθεί με το παράσημο του Ιππότου της Αξίας από τη γαλλική κυβέρνηση, με το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος από την ελληνική κυβέρνηση και το 1987, με την ευκαιρία των εκατό-πενήντα χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτοράς του.

Την προσφορά του Ανδρέα Χριστοφίδη στον τόπο, εξήραν με δηλώσεις τους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος της Βουλής και αρχηγοί κομμάτων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η απώλεια ενός πνευματικού ανθρώπου του αναστήματος του Ανδρέα Χριστοφίδη, είναι απώλεια για τον κυπριακό ελληνισμό και την κυπριακή κοινωνία.

Απώλεια για ολόκληρο τον ελληνισμό, χαρακτήρισε τον θάνατο του Ανδρέα Χριστοφίδη, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος εξήρε την προσφορά του ως συγγραφέα, καθηγητή, δημοσιογράφου, ως πνευματικού ανθρώπου.


Τελείται σήμερα στο Μίσσιγκαν, των Ηνωμένων Πολιτειών, η κηδεία του Ανδρέα Κασάπη, του πρώτου αγνοουμένου της κυπριακής τραγωδίας, του οποίου έχει διευκρινιστεί η τύχη με πειστικά στοιχεία.

Παράλληλα, στην Κύπρο, η κοινότητα Ασσιας, τιμώντας τη μνήμη του Ανδρέα Κασάπη θα τελέσει στις 6 και 30 το απόγευμα, τρισάγιο, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη.

Του τρισαγίου θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και άλλοι επίσημοι.

Ενωρίτερα, τα οστά του Ανδρέα Κασάπη είχαν εναποτεθεί στον Ιερό Ναό της Γεννήσεως της Παρθένου Μαρίας, στο Πλύμουθ, για απόδοση τιμών, και όπου εψάλη επιμνημόσυνος δέηση.


Πρωτοβουλία προς τις Κυβερνήσεις των χωρών που ασχολούνται με το Κυπριακό, αναλαμβάνει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ώστε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης να βρεθεί στο προσκήνιο των συζητήσεων αυτή την περίοδο.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο της επιστολής του προέδρου της Δημοκρατίας, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στην επιστολή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δήλωσε ότι αποτελεί ένα γεγονός που μιλά από μόνο του, μια πολιτική ενέργεια και οι οποιεσδήποτε ερμηνείες λέξεων θα αποδυνάμωναν το γεγονός και την ουσία.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε ο κύριος Στυλιανίδης, πιστεύει ότι η επιστολή διατυπώνει την ετοιμότητα και την προσήλωση της, στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης.


Πλήρως ικανοποιημένα δηλώνουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, από την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι κύριο αίτημα μας είναι η συμφωνία για αποστρατιωτικοποίηση, στην οποία θα περιλαμβάνεται και το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Τότε, πρόσθεσε, θα συζητήσουμε το θέμα της μη έλευσης των ΕΣ- 300.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος χθες επέκρινε τον πρόεδρο για την επιστολή του, δήλωσε σήμερα ικανοποιημένος, αφού όπως είπε, πήρε τη διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται αλλαγή θέσης.

Το ζητούμενο, ανέφερε ο κύριος Λυσσαρίδης, είναι η συμφωνία για αποστρατιωτικοποίηση, και συζητείται το θέμα του χρονοδιαγράμματος.

Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, δήλωσε ότι όλοι πρέπει να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε τις θέσεις αυτές, διότι είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές επιδιώξεις.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλακεί σε διάλογο, με βάση τις πρόνοιες του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας 789, ο κύριος Βασιλείου ανέφερε ότι αυτό θέλει να πιστεύει.


Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κώστα Σημίτη, είχε για μισή ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα.

Στη συνάντηση στην οποία ήταν παρών και ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, συζητήθηκαν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, υπό το φώς των εξελίξεων των τελευταίων ημερών.

Διεξοδική συζητήτηση των θεμάτων, αναμένεται το βράδυ, σε δείπνο εργασίας που θα έχουν από κοινού, ο κύριος Χόλμπρουκ και η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.


Λανθασμένα μηνύματα προς το κοινωνικό σύνολο, έστειλε η παρουσία του δικηγόρου Ευστάθιου Ευσταθίου στο γλέντι των αδελφών Αεροπόρου, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κύριος Μαρκίδης παρατήρησε ότι το έργο ενός δικηγόρου αρχίζει και τελειώνει με την παροχή νομικών συμβουλών.

Παράλληλα, είπε ότι δικηγόροι του ύψους του κυρίου Ευσταθίου, οι οποίοι ταυτόχρονα πολιτεύονται, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κάλεσε τη Βουλή να ψηφίσει κατεπειγόντως το νομοσχέδιο, το οποίο παρέχει στη Γενική Εισαγγελία το δικαίωμα να καταχωρεί έφεση εναντίον αθωωτικής απόφασης Κακουργιοδικείου.

Οσον αφορά την αθώωση των αδελφών Αεροπόρου, ο κύριος Μαρκίδης είπε ότι η Γενική Εισαγγελία, θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο, την έκδοση ακυρωτικού διατάγματος.


Φωτιά, εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο πιλοτήριο αεροσκάφους της Βρετανικής εταιρείας Εάρ-2000, που αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λάρνακας με προορισμό το Μάντσιεστερ.

Το αεροσκάφος, με διακόσιους έξι επιβάτες και εννιαμελές πλήρωμα,

υποχρεώθηκε να διακόψει την πτήση του και να επιστρέψει εσπευσμένα στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρες ηλεκτρικών καλωδίων στο πιλοτήριο και κατασβέστηκε από το πλήρωμα.

Το αεροπλάνο, τύπου Μπόινγκ 757 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λάρνακας στις δύο και σαράντα το πρωϊ, και μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, ζήτησε άδεια προσγείωσης στη Λάρνακα.

Το αεροσκάφος σφραγίστηκε από την Πολιτική Αεροπορία για εξετάσεις, ενώ οι επιβάτες και το πλήρωμα μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της Λάρνακας.


Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν νωρίς το πρωϊ, φθαρτοπαραγωγοί και έμποροι στη Δημοτική χονδρική αγορά Λεμεσού, με αίτημα την κατάργηση των διαπυλίων.

Την τελευταία στιγμή απεφεύχθησαν επεισόδια, ύστερα από παρέμβαση του Δημάρχου Λεμεσού, που έδωσε οδηγίες να μην εισπραχθούν διαπύλια.

Ωστόσο, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα και οι επηρεαζόμενοι προειδοποιούν με αποκλεισμό της αγοράς, εάν δεν επιλυθεί.

Για αύριο προειδοποιούν με κλιμάκωση των μέτρων και επέκτασή τους, σε όλες τις χονδρικές αγορές της Κύπρου.


Η ανάγκη για τακτικότερες συναντήσεις μεταξύ των δυνάμεων που συνεργάζονται στην κυβέρνηση, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας με την αντιπολίτευση, καθώς και για συλλογικότητα όσον αφορά τη μελέτη της πολιτικής, η οποία θα ακολουθείται, τονίστηκε στη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τους Ενωμένους Δημοκράτες.

Σε σχετικές δηλώσεις προέβη ο Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου, ύστερα από την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Πρόεδρο Κληρίδη, αντιπροσωπεία της Γραμματείας του κόμματος, τονίζοντας ότι "οι μέρες που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολες και η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία είναι κάτι το επιθυμητό".


Υπαρκτό, με αυξητικές τάσεις χαρακτηρίζεται το πρόβλημα των ναρκωτικών στη Κύπρο.

Ποσοστό 4 με 5 τοις εκατό των νέων, από ηλικίας δεκατεσσάρων έως δεκαοκτώ ετών δοκίμασε χασίς και μαριχουάνα, 1 τοις εκατό είναι τακτικοί χρήστες, ενώ ποσοστό 0,4 % δοκίμασε σκληρά ναρκωτικά, σύμφωνα με έρευνες.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, ο οποίος μιλούσε σε διάσκεψη τύπου, με την ευκαιρία της 26ης Ιουνίου, η οποία είναι αφιερωμένη στον Παγκόσμιο Αγώνα κατά των Ναρκωτικών.

Η κυβέρνηση, όπως είπε ο κύριος Σολωμής, θα προχωρήσει στην εφαρμογή Εθνικής πολιτικής κατά των Ναρκωτικών, ενώ το Υπουργείο Υγείας προχωρεί στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, με τη δημιουργία συμβουλευτικού σταθμού, ο οποίος θα παρέχει προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης- παρέμβασης, θεραπείας και πρόληψης.


Οι επεκτάσεις στο διυλιστήριο δεν είναι έργα μονιμοποίησης, αλλά βελτιωτικά έργα, διευκρίνισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, κατά την επίσκεψή του στη Λάρνακα, όπου συζήτησε με τους τοπικούς φορείς, τα προβλήματα που υπάγονται στη δική του αρμοδιότητα.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της μαρίνας, ο κύριος Ρολάνδης ανέφερε ότι η Λάρνακα δεν υστερεί σε κανένα τομέα έναντι των άλλων πόλεων.

Ο κύριος Ρολάνδης, αναφέρθηκε στον γενικότερο τομέα της βιομηχανίας, η οποία όπως είπε, αντιμετωπίζει πρόβλημα, λόγω της χαμηλής παραγωγικότητας και των υψηλών μισθών.

Ο τομέας του εμπορίου, αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας, εκτιμά ο κύριος Ρολάνδης, λαμβανομένου υπόψιν ότι σε κάθε τριανταπέντε πολίτες, αντιστοιχεί ένα κατάστημα.


Για ενδεχόμενη νέα αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποίησε σήμερα ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάρεκ Αζίζ, αν παραμείνουν σε ισχύ οι οικονομικές κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά της Βαγδάτης.

Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, ο οποίος εκτελεί επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία, τόνισε σε συνέντευξη του ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στην διατήρηση των κυρώσεων, είναι πιθανό να προκληθεί νέα κρίση.

Το επταετές εμπάργκο έχει επιφέρει διάλυση στις υπηρεσίες υγείας και στην βιομηχανία του Ιράκ, ανέφερε ο Τάρεκ Αζίζ, και υπογράμμισε, ότι η λύση βρίσκεται στην άρση των κυρώσεων.

Με βάση την συμφωνία, το Ιράκ μπορεί να παράγει πετρέλαιο αξίας περίπου πεντέμισυ εκατομμυρίων δολλαρίων, για να αγοράζει τρόφιμα και φάρμακα, κάτι που σύμφωνα με τον Ιρακινό αντιπρόεδρο, η χώρα του δεν είναι σε θέση να κάνει.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα τραπούν σε ασθενείς μεταβλητούς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 15 στα δυτικά.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος με μέτριους θαλάσσιους ανέμους 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι αρχικά λίγο ταραγμένη και θα καταστεί μέχρι ταραγμένη στα νότια παράλια.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, τους 30 στα νότια παράλια και τους 28 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 28 με 17, στη Λεμεσό 28 με 18 στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 17


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 22 June 1998 - 17:27:12 UTC