Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-21

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Καμία πρόθεση δεν έχει η κυβέρνηση να συνδράμει στην προσπάθεια της Τουρκίας για δημιουργία τεχνητής έντασης, δήλωσε το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Για να γίνει καυγάς χρειάζονται δύο, επεσήμανε χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας,και η Τουρκία αν θέλει μπορεί να συνεχίσει να καυγαδίζει μόνη της.

Οσον αφορά το αυριανό ταξίδι του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλπρουκ στην Αθήνα, ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε πως δεν νομίζει ότι αυτό συνδέεται με οποιαδήποτε εξέλιξη.

Τέλος ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αλλαγή πλεύσης στη πολιτική της κυβέρνησης.


Οι προκλήσεις των Τούρκων ήταν αναμενόμενες εφόσον είναι ανεκτή η κατοχική παρουσία τους στην Κύπρο, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, προσθέτοντας ότι η συνεχιζόμενη ανοχή εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, περισσότερον τους αποθρασύνει για επανάληψη των απειλών τους.

Σήμερα χρειαζόμαστε ενότητα και συστράτευση, τόνισε ο Μακαριώτατος, όχι για να δεχθούμε μια λύση που να μοιράζει την πατρίδα μας, αλλά να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η θέση της Εκκλησίας είναι γνωστή για τη διζωνική ομοσπονδία, ανέφερε ο Μακαριώτατος, αφού αυτή η λύση θα οδηγήσει στη σταδιακή τουρκοποίηση της Κύπρου.

Θα πρέπει, πρόσθεσε, να επιμείνουμε στη διεκδίκηση της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους κατοίκους της Κύπρου.

Ο Μακαριώτατος βρισκόταν στη γενέτειρά του, στον Στατό, όπου το πρωί προέστη του μνημοσύνου του Κύπριου πρωταθλητή Στέλιου Κυριακίδη και τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του αείμνηστου μαραθωνοδρόμου.


Με προσήλωση στην υπόθεση της ειρήνης απαντούμε στις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε από τη Πάφο ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου.

Ο πολιτικός προϊστάμενος της Εθνικής Φρουράς επεσήμανε ότι εγγύηση στις προσπάθειες μας για διατήρηση της ειρήνης στη Κύπρο, είναι οι ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακης Δημοκρατίας.

Αναφορικά με την επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο κύριος Ομήρου ανέφερε πως είναι μία ένδειξη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει διέξοδο στην αδιέξοδη πολιτική της Τουρκίας στο κυπριακό.


Κακώς δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για έναρξη αποχώρησης στρατευμάτων, εκτιμά ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κύριος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι έρχεται η Κυβέρνηση να τα αποδεκτεί, στην προσπάθειά της να τα μπαλώσει.

Αναφερόμενος στην επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο κύριος Χριστόφιας την χαρακτήρισε θετική, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν θ' αλλάξει τα πράγματα.

Χρειάζεται μια πιο εμπεριστατωμένη προσπάθεια πολιτικής, συμπλήρωσε ο κύριος Χριστόφιας, για να πείσουμε τα Ηνωμένα Εθνη να ασχοληθούν με την ουσία.


Τελείται αύριο το μεσημέρι στο Μίσσιγκαν, των Ηνωμένων Πολιτειών, η κηδεία του Ανδρέα Κασάπη, του πρώτου αγνοούμενου της κυπριακής τραγωδίας του οποίου έχει διευκρινιστεί η τύχη με πειστικά στοιχεία.

Παράλληλα, στην Κύπρο, η κοινότητα Ασσιας, τιμώντας τη μνήμη του Ανδρέα Κασάπη θα τελέσει αύριο στις 6 και 30 το απόγευμα τρισάγιο στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη.

Του τρισαγίου θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και άλλοι επίσημοι.

Σήμερα, τα οστά του Ανδρέα Κασάπη θα εναποτεθούν στον Ιερό Ναό της Γεννήσεως της Παρθένου Μαρίας, στο Πλύμουθ, για απόδοση τιμών από τις τέσσερις έως τις οκτώ το απόγευμα, ενώ στις επτά και τριάντα θα ψαλεί επιμνημόσυνος δέηση.


Η μνήμη του Αντρέα Παπανδρέου, του ιδρυτή και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ τιμήθηκε σήμερα στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών.

Δύο χρόνια μετά το θάνατό του, η οικογένεια του, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σύσσωμο το κόμμα, αλλά και οι άνθρωποι που τον αγάπησαν, θυμήθηκαν τον ηγέτη που σημάδεψε με την παρουσία του την πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Η μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου τιμήθηκε και στην Κύπρο με μνημόσυνο στο καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου.

Του μνημοσύνου που τέλεσθηκε με πρωτοβουλία του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ προέστη ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρέσβης της Ελλάδας στη Κύπρο Κυριάκος Ροδουσάκης, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του Ανδρέα Παπανδρέου, επισημαίνοντας την προσφορά του τόσο στη δημιουργία του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Κύπρου-Ελλάδας όσο και γενικότερα στους αγώνες του Κυπριακού ελληνισμού για απελευθέρωση.


Το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας διάλεξαν οι μαθητές του Ολυμπιακού Ωδείου Λευκωσίας και η πενηνταμελής εκκλησιαστική χορωδία Αγίου Παύλου Πάφου, για να τιμήσουν την παγκόσμια ημέρα Μουσικής που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου.

Ετσι με τον δικό τους τρόπο ενίσχυσαν την διαφωτιστική εκστρατεία που διοργανώνει κάθε Σαββατοκυρίακο το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα και συγγενείς αγνοουμένων.

Οι μαθητές πραγματοποίησαν καλλιτεχνική αντικατοχική εκδήλωση, η οποία περιλάμβανε πατριωτικά τραγούδια, ποιήματα και ομιλίες.

Καλωσορίζοντας τους συμπαραστάτες στον αγώνα για την διαφώτιση των ξένων τουριστών, ο πρόεδρος του ΠΑΚ, Αρης Χατζηπαναγιώτου ανέφερε ότι η παρουσία των παιδιών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας δίνει το μύνημα ότι ο αντικατοχικός αγώνας είναι υποχρέωση ολόκληρου του λαού και όχι μιας μερίδας μόνο.


Σε διαφορές μεταξύ ανθρώπων της νύκτας αποδίδεται ο σημερινός εμπρησμός αυτοκινήτου στη Λάρνακα.

Οι δράστες, αφού περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό το αυτοκίνητο του Μιχάλη Αντωνίου, λιμενεργάτη από τη Λάρνακα, έθεσαν φωτιά προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Η αστυνομία τέθηκε σε πλήρη κινητοποίηση, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι με το αυτοκίνητο του Μιχαήλ, κυκλοφορούσε και ο γιός του Χρύσανθος, ο οποίος κατά καιρούς απασχόλησε τις διωκτικές αρχές και είχε βρεθεί σε αντιπαράθεση με πολλά πρόσωπα του κόσμου της νύκτας.


Επεισόδια ξέσπασαν σήμερα στο Ισραήλ μετά την απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου να εγκρίνει τη δημιουργία ενός υπερδήμου της Ιερουσαλήμ, στον οποίο θα υπάγονται και οι εβραϊκοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Εκατοντάδες εβραίοι έποικοι απέκλεισαν τον κύριο αυτοκινητόδρομο που ενώνει το Τελ Αβίβ με την Ιερουσαλήμ, δημιουργώντας πρόβλημα στην κυκλοφορία.

Σε άλλο δρόμο της περιοχής, εβραίοι έποικοι παρεμπόδισαν την κυκλοφορία πυρπολώντας ελαστικά αυτοκινήτων.

Στην περιοχή αναπτύχθηκαν ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες παρενέβησαν και διέλυσαν τις διαδηλώσεις.

Στο σχέδιο Νετανιάχου αντιτίθενται και οι Παλαιστίνιοι καθώς και η αμερικανική κυβέρνηση.


Σφοδρή καταιγίδα έπληξε την Μόσχα με τραγικό απολογιμό πέντε νεκρούς και περισσότερους από εκατό τραυματίες.

Η καταιγίδα ξέσπασε λίγο πριν από τα μεσάνυκτα και κράτησε είκοσι, μόλις, λεπτά.

Τα περισσότερα θύματα κτυπήθηκαν από διαφημιστικές πινακίδες που ήταν αναρτημένες στους δρόμους και δέντρα που ξεριζώθηκαν, καθώς η ταχύτητα των ανέμων έφθανε τα τριάντα μέτρα το δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου Ιντερφάξ, σοβαρές υλικές ζημιές υπέστη και η οροφή του περίφημου θεάτρου Μπολσόι.


Οι αντάρτες του εργατικού κόμματος του Κουρδιστάν προειδοποίησαν ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να παρεμποδίσουν την παράνομη διεξαγωγή του λαθρεμπορίου ιρακινού πετρελαίου μέσω Τουρκίας.

Το ΠΚΚ, σχετική προειδοποίηση απηύθυνε επίσης και προς τους οδηγούς των βυτιοφόρων, οι οποίοι καθημερινά διασχίζουν την τουρκο-ιρακινή μεθόριο.

Οπως ισχυρίζονται οι αντάρτες του εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, με τα έσοδα από το λαθρεμπόριο χρηματοδοτείται μια οργάνωση Κούρδων που έχει συμμαχήσει με την Αγκυρα εναντίον τους.

Παραταύτα, κάτοικοι της περιοχής μαρτυρούν ότι τα τουρκικά βυτιοφόρα συνέχισαν και σήμερα να πηγαινοέρχονται από το μεθοριακό σταθμό του Χαμπούρ, μεταφέροντας παράνομα φορτία ιρακινού πετρελαίου.


Στις οκτώ και τριάντα, αντί της εκπομπής "Αθλητικές Ειδήσεις", μπορείτε να παρακολουθήσετε σε απευθείας μετάδοση το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα χειροσφαίρισης γυναικών Κεφαλόβρυσου Κυθρέας-Κόμετς Φιλλανδίας, στο πλαίσιο του δεύτερου διεθνούς τουρνουά που διοργανώνει η ομάδα της Κυθρέας.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε αρκετές περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 20 στα νότια παράλια.

Αύριο, μετά τη διάλυση της πρωϊνής ομίχλης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος.

Αργότερα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και το απόγευμα δυνατό να πέσουν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς μέτριους 4 ως 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα νότια παράλια και στους 27 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 29 με 21, στη Λεμεσό 31 με 22 στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 18,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 21 June 1998 - 15:27:09 UTC