Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-11

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η αίτηση ένταξης της Κύπρου στην Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση προωθείται εντατικά από την ελληνική προεδρία στην Σύνοδο της Ρόδου, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται έντονο παρασκήνιο για την προώθηση συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Ο απεσταλμένος του ΛΟΓΟΥ στη Ρόδο Παναγιώτης Καπαρής, μεταδίδει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Τους βασικούς άξονες των μελλοντικών βημάτων της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ομιλία του στην Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε την ανάγκη να αναστραφεί η ανοδική τάση του πληθωρισμού μέσω της συγκράτησης της διεύρυνσης του εργατικού κόστους, της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και της ελευθεροποίησης των επιτοκίων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στο πλαίσιο των επικείμενων συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ τόνισε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό, όπως είπε, του θεσμού της ΑΤΑ.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Ανδρέας Πίττας, αφού χαρακτήρισε την οικονομία ως το δεύτερο σε σημασία θέμα μετά το εθνικό, ανάπτυξε τις θέσεις των εργοδοτών και βιομηχάνων, κάνοντας έκκληση στον Πρόεδρο Κληρίδη να συμβάλει έτσι ώστε οι συλλογικές συμβάσεις, για το 1998, να παραμείνουν ως έχουν και να διευθετηθεί το θέμα της απεργίας.

Ο κύριος Πίττας απηύθυνε έκκληση στο συνδικαλιστικό κίνημα να αποφύγει την λήψη περαιτέρω απεργιακών ή άλλων μέτρων πίεσης στην εργοδοτική πλευρά.


Εντονη αγανάκτηση για την στάση κυβέρνησης και εργοδοτών απέναντι στους εργαζομένους, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Αβραάμ Αντωνίου.

Σχολιάζοντας τις εκκλήσεις του Προέδρου Κληρίδη και του Προέδρου της ΟΕΒ για αυτοσυγκράτηση, ο κύριος Αντωνίου, τόνισε πως ήδη οι εργαζόμενοι έχουν περιορίσει τις διεκδικήσεις τους στα επίπεδα της παραγωγικότητας.

Επίσης, ο κύριος Αντωνίου έστρεψε τα πυρά του προς όσους υποσκάπτουν το θεσμό της ΑΤΑ, φροντίζοντας όπως είπε, να παρουσιάζουν την υπόσκαψη ως εκσυγχρονισμό.

Αναφερόμενος στο κεφάλαιο απεργία, τόνισε πως το συνδικαλιστικό κίνημα συμφωνεί με τη ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας, αλλά διαφωνεί με την νομοθετική ρύθμισή του.


Ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι θα παραστεί στο συνέδριο του ΔΗΚΟ υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκληθεί ως αντιπρόεδρος του κόμματος.

Ο κύριος Μιχαηλίδης πρόσθεσε ότι στο ΔΗΚΟ δεν τολμούν να τον καλέσουν γιατί φοβούνται μήπως είναι ανθυποψήφιος του κυρίου Κυπριανού.

Ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε καταφατικά σε ερώτηση κατά πόσον προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για τη δημιουργία νέου κόμματος και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Αλέξη Γαλανό.


Δεν πρόκειται να αλλάξει η νοοτροπία στο Δημοκρατικό Κόμμα, και ούτε θα φυσήξει νέος αέρας, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, ο εκπρόσωπος της Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αλέξης Γαλανός.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Εκτακτου Παγκυπρίου Συνεδρίου του ΔΗΚΟ, ο κύριος Γαλανός χαρακτήρισε το συνέδριο "στημένο" και ανέφερε ότι δεν πρέπει τα κόμματα να μετατρέπονται σε θρησκείες, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι μικροί θεοί δεν υπάρχουν.

Εξάλλου, ο κύριος Γαλανός σχολιάζοντας τη στάση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, ανέφερε ότι δεν διεπίστωσε ότι ο κύριος Παπαδόπουλος επιθυμεί την αλλαγή της ηγεσίας του ΔΗΚΟ.


Οι υποδείξεις όσων εκφράζουν ανησυχίες για αποσταθεροποίηση στην Κύπρο θα πρέπει να κατευθυνθούν προς την τουρκική πλευρά, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για μη υπερπροβολή του θέματος της άφιξης των πυραύλων Ες 300.

Είναι γνωστές οι τουρκικές απειλές όπως και οι αντιδράσεις κύκλων του διεθνούς παράγοντα, επεσήμανε ο κύριος Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης δεν πρόκειται να επηρεαστεί.

Επιπλέον ο κύριος Στυλιανίδης είπε ότι η Κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της γιατί δεν παρατήρησε να διατυπώνεται οποιαδήποτε αντίδραση για τις δηλώσεις του Υπαρχηγού του τουρκικού επιτελείου στρατού Τζιεβίκ Μπίρ ο οποίος παράνομα είχε επισκεφθεί την κατεχόμενη Κύπρο.

Ο κύριος Μπίρ είχε δηλώσει ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην Κύπρο αποτελούν παράγοντα σταθερότητας και ότι δεν θα την εγκαταλείψουν.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Ακη Τζοχατζόπουλου για το θέμα των Ες 300, πρόσθεσε όμως ότι οι δηλώσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού, αλλά και ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας για το θέμα του casus belli, είναι γνωστές, σαφείς και πάγιες, διευκρινίζοντας ότι η θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης επί του θέματος δεν έχει μεταβληθεί.


Η οικολογική οργάνωση Γκρήνπις, προειδοποίησε σήμερα, ότι ένα πιθανό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό που προτίθεται να κατασκευάσει η Τουρκία στον Κόλπο του 'Ακκιουγιου, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Κύπρο και ολόκληρη την Μέση Ανατολή.

Επειτα από μελέτες μετεωρολογικών δεδομένων, η οργάνωση αναφέρει ότι η διασκόρπιση ραδιενεργών αερίων από ένα πιθανό πυρηνικό ατύχημα, θα έχει ολέθριες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για την Τουρκία, την Κύπρο, όλη την παρακείμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μέχρι και το Ιράν, καθώς και περιοχές της Βόρειας Αφρικής.

Η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει δέκα πυρηνικούς αντιδραστήρες μέχρι το 2020, ενώ η προτεινόμενη τοποθεσία για τον πυρηνικό σταθμό, βρίκεται μεταξύ των παραλιακών πόλεων Αττάλειας και Μερσίνας.


Σε τροχαίο δυστύχημα ενεπλάκη ο υιός του Ραούφ Ντενκτάς, Σερτάρ, το οποίο ο τουρκοκυπριακός τύπος δεν αποκλείει να αποδίδεται να δολιοφθορά εναντίον του αντιπρόεδρου της ψευδοβουλής.

Το δυστύχημα συνέβη κοντά στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου όταν κόπηκε ο τροχός του αυτοκινήτου του οποίου επέβαινε ο Σερτάν Ντενκτάς και η οικογένεια του, με αποτέλεσμα το όχημα να ανατραπεί στους αγρούς.

Στο ίδιο περίπου σημείο έχασε τη ζωή το 1985 ο αδελφός του Σερτάρ, Ραϊφ.

Εξάλλου το βράδυ της Κυριακής, αεροπορικό δυστύχημα στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, παρολίγο να καταλήξει σε τραγωδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκοκυπριακού τύπου, αεροσκάφος των λεγόμενων τουρκοκυπριακών αερογραμμών παρουσίασε βλάβη στα φρένα, με αποτέλεσμα να εξέλθει του διάδρομου προσγείωσης και να σταματήσει τελικά σε λασπώδες έδαφος.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 99 επιβάτες και εννεαμελές πλήρωμα.


Ιδιαίτερα επικίνδυνη, χαρακτήρισε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ο Αμερικανός μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Επειτα από συνάντηση που είχε με την Αλβανική κυβέρνηση, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ τόνισε, ότι όπως και στην περίπτωση της Βοσνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεισφέρουν στην αποπυροδότηση της κρίσης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο ανέφερε ότι η Αλβανική κυβέρνηση υποστηρίζει την εξεύρεση πολιτικής λύσης μέσω διαλόγου.

Ο κύριος Χόλμπρουκ, έφθασε το μεσημέρι στο Βελιγράδι, όπου θα έχει και νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος μέχρι στιγμής απορρίπτει την διεθνή διαμεσολάβηση γιά το Κοσσυφοπέδιο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 14 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι άστατος και κατά διαστήματα συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί 2 ως 3 Μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί ως νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι δυνατοί 4 ως 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 23 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 23 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 23 με 16, στη Λεμεσό 23 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 11 και τέλος στον Πρόδρομο 15 με 8.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 11 May 1998 - 15:27:32 UTC