Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Με επεισοδιακό τρόπο άρχισε σήμερα τις εργασίες του το Εκτακτο και Καταστατικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το πρωϊ, όταν πήρε τον λόγο να μιλήσει στους συνέδρους ο Πολύβιος Κόλοκος προκλήθηκε αναστάτωση από συνέδρους, οι οποίοι τον αποδοκίμασαν ενώ το απόγευμα σύνεδρος χειροδίκησε εναντίον του μέλους του κόμματος και υποψηφίου για την προεδρία, Κύπρου Χρυσοστομίδη.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, πριν από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, έθεσε πρόταση, όπως προσκληθούν και τα διαφωνούντα στελέχη για να εκφράσουν τις απόψεις τους, πρόταση η οποία εγκαταλήφθηκε ύστερα και από την παρέμβαση του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι αυτή η πρόσκληση είναι εκτός θέσης, εκτός τόπου, εκτός χρησιμότητας και εκτός καταστατικού.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα λήξουν αύριο με την απόφαση για σύγκληση Εκλογικού Συνεδρίου.


Σε μία τελετή με όλη την λαμπρότητα που της αρμόζει, πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, η ενθρόνιση του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Χριστόδουλου.

Στη τελετή ενθρόνισης παρέστησαν εκπρόσωποι άλλων ορθόδοξων εκκλησίων, Μητροπολίτες της Ελλάδος, Υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας, εκπαιδευτικοί και πλήθος πιστών.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, φανερά συγκινημένος, προσευχήθηκε στο Θεό και κάλεσε Αυτόν, να ευλογήσει το πρόσωπο και το έργο του, κατά την άνοδό του στο Θρόνο.

Περιέγραψε επίσης το ρόλο τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ενωμένη Ευρώπη και την αρωγή και συμπαράσταση της, στη νεολαία και τα προβλήματά της.

Παράλληλα, αντιτάχθηκε στο χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας.

Την Κύπρο, στην τελετή ενθρόνισης, εκπροσώπησαν ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος.


Ενόψει της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των χωρών-μελών της Δυτικο-ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί στην Ρόδο, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, συναντώνται οι Ευρω-σοσιαλιστές Υπουργοί Αμυνας.

Στην συνάντηση συμμετέχει και ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος αναμένεται να θέσει το αίτημα της Κύπρου όπως καταστεί εταιρικό μέλος της Ενωσης.


Προσπάθεια διόρθωσης προηγούμενων δηλώσεων επιχειρεί η αμερικανική κυβέρνηση, εκτιμά ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Κληθείς να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις του εκπροσώπου του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ, Τζίμ Φόλεϊ, στις οποίες γίνεται λόγος για δύο κοινότητες και όχι δύο λαούς και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν άλλαξαν τη πολιτική τους στο κυπριακό, ο Υπουργός των Εξωτερικών ανέφερε πως δεν είναι θέμα μόνο δηλώσεων.

Οπως επεσήμανε, το Εθνικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, όσα ακούονται και όσα γράφονται ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε, ότι επιβάλλεται λήψη μέτρων.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει επισήμως διαβεβαιώσει την κυβέρνηση μας, πως θα συνεχιστεί η πρωτοβουλία τους.

Οσον αφορά την επιστολή που απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο υπουργός των εξωτερικών ανέφερε πως στην επιστολή παραθέτονται οι θέσεις των δύο πλευρών, χωρίς να υπάρξει ακόμη απάντηση.


Απόπειρα φόνου εναντίον του Σολωμού Ηροδότου, 47 ετών, διεπράχθη γύρω στις 3.30 τα ξημερώματα στον Αρχάγγελο.

Ως ύποπτη συνελήφθη η Ηλιάνα Αγγελή με την οποία το θύμα συζούσε.

Το μεσημέρι, η Αγγελή, οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας,

το οποίο εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησής της.

Γύρω στις τρείς και τριάντα τα ξημερώματα, η ύποπτη τηλεφώνησε στην αστυνομία και είπε πως κάποιο πρόσωπο χτυπούσε την πόρτα της και ζητούσε να του ανοίξει.

Οταν η αστυνομία κατέφθασε στην οικία της Αγγελή, η κύρια είσοδος ήταν κλειστή.

Υστερα από τηλεφώνημα του αξιωματικού της υπηρεσίας προς την ύποπτη, αυτή άνοιξε την πόρτα και οδήγησε τους αστυνομικούς στην εξωτερική βεράντα της κουζίνας, όπου βρισκόταν αιμόφυρτος στο πάτωμα ένας άντρας.

Η ύποπτη όταν ρωτήθηκε σχετικά με το περιστατικό, είπε πως ο άντρας προσπάθησε να την μαχαιρώσει, αλλά το μαχαίρι μπήκε σ'αυτόν.

Το θύμα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με τραύμα στην αριστερή μαστική αρτηρία και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση.

Η κατάσταση του, σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό του Γαβριήλ Καουτζάνη, κρίνεται ως σοβαρή, αλλά παραμένει σταθερή.


Εκρηκτικό μηχανισμό μεγάλης ισχύος αχρήστευσε το πρωί η Αστυνομία, στον προσφυγικό συνοικισμό Βάττενα στην Ορμήδεια.

Την βόμβα είχαν τοποθετήσει άγνωστοι στο σπίτι του Γιώργου Πένταυκα, 45 ετών από το Πραστειό Αμμοχώστου, ιδιοκτήτη καμπαρέ στην Αγία Νάπα.

Ο μηχανισμός εντοπίστηκε από τον ίδιο τον Πένταυκα στις 4.20 το πρωϊ, όταν επέστρεψε από την εργασία του.

Από τον εκρηκτικό μηχανισμό, κινδύνευσαν η σύζυγος και τα τρία του παιδιά, που βρίσκονταν στο σπίτι.

Πρόκειται για την δεύτερη απόπειρα εναντίον του Πένταυκα, αφού τον περασμένο Δεκέμβρη σημειώθηκε έξω από το σπίτι του, έκρηξη μικρής ισχύος.

Η νέα απόπειρα, αποδίδεται σε επαγγελματικές αντιζηλίες στον κόσμο της νύκτας στην Αγία Νάπα.


Αλλος ένας εμπρησμός αυτοκινήτου διεπράχθη τα ξημερώματα στη Λεμεσό.

Συνελήφθη ως ύποπτος ο Χριστάκης Ιακώβου Αναιμικός, ο οποίος τέθηκε υπό οκταήμερη προσωποκράτηση.

Από το αυτοκίνητο, που ανήκει στον Μιχάλη Αγγελίδη, 26 ετών, ιδιοκτήτη περιπτέρου, κλάπηκε το τσαντάκι της συζύγου του, που περιείχε το ποσό των τετρακοσίων λιρών και τραπεζικές πιστωτικές κάρτες.

Τα αίτια του νέου εμπρησμού, φαίνεται να οφείλονται στην καταστροφή τεκμηρίων κλοπής του χρηματικού ποσού και των πιστωτικών καρτών.

Η φωτιά, έγινε αντιληπτή στις 4,20 τα ξημερώματα από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του οχήματος, ο οποίος ειδοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στην κατάθεση του ο ιδιοκτήτης του οχήματος, ανέφερε ότι ο ύποπτος, είναι γνωστός τους και γνώριζε για την ύπαρξη των κλοπιμαίων, αφού ενωρίτερα βρισκόταν έξω από το περίπτερο του, και άκουαν μουσική, από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου.


Δραστικά μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για το θέμα εξέφρασε ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη τύπου σχετικό έντυπο, που εξέδωσε Υπουργείο του.

Ο κύριος Κασουλίδης αναφέρθηκε και στα μέτρα που λαμβάνονται, ενώ το σχετικό έντυπο έχει ήδη αποσταλεί στις πρεσβείες της Δημοκρατίας στο εξωτερικό.

Κατά την συνέντευξη τύπου, επισημάνθηκε ότι στην φετινή έκθεση των αμερικανών για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο, διαχωρίζεται το ψευδοκράτος από την Κυπριακή Δημοκρατία.


Συνεχίζεται και αυτό το Σαββατοκυρίακο η διαφωτιστική εκστρατεία ξένων επισκεπτών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, από μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και τους συγγενείς των αγνοουμένων.

Σήμερα το οδόφραγμα ενίσχυσε ομάδα μαθητών του Ενιαίου Λυκείου Κύκκου Α' μαζί με καθηγητές τους.

Οι μαθητές, δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τα μέλη του ΠΑΚ και τους συγγενείς των αγνοουμένων, που για μήνες τώρα, βρίσκονται στο οδόφραγμα και διαφωτίζουν τους ξένους επισκέπτες.

Ακολούθησε καλλιτεχνική εκδήλωση από τους μαθητές ενώ στο χώρο αναρτήθηκαν ζωγραφιές των παιδιών, με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αυριανή αντικατοχική εκστρατεία στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, θα είναι αφιερωμένη στους πρώτους απαγχονισθέντες ήρωες της ΕΟΚΑ Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, οι οποίοι στις 10 Μαϊου 1956, άφηναν την τελευταία τους πνοή στο ικρίωμα της αγχόνης.


Ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντένις Ρος, παραδέχθηκε σήμερα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια, στην πραγματοποίηση του τελικού σχεδιασμού της τριμερούς διάσκεψης, που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα, στην Ουάσινγκτον, με στόχο την αναθέρμανση του Αραβο- ισραηλινού διαλόγου.

Ο Ντένις Ρος συναντήθηκε στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αράφατ, ενώ αργά το απόγευμα, αναμένεται να συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Στόχος των χωριστών συναντήσεων του Αμερικανού απεσταλμένου, είναι να πείσει τις δύο πλευρές για την σκοπιμότητα μίας τέτοιας συνάντησης.

Πάντως οι Αραβο-ισραηλινές σχέσεις είναι ιδιαίτερα τεταμένες, μετά και τη σαφή απορριπτική απάντηση που έδωσε χθες βράδυ ο Βενιαμίν Νετανιάχου στον Ντένις Ρος, σε ότι αφορά τα Αμερικανικά σχέδια για την αποχώρηση των δυνάμεων του Ισραήλ, από το 13% των εδαφών της Δυτικής Οχθης.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και πιθανό να δώσουν λίγες τοπικές ελαφρές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και γύρω στους 19 στα νότια.

Αύριο οι νεφώσεις σταδιακά θα πυκνώσουν και τοπικά θα πέσουν βροχές και πιθανό να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 28 βαθμούς στο εωστερικό και τα νότια παράλια και γύρω στους 26 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 27 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 23, στη Λεμεσό 29 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 22 και τέλος στον Πρόδρομο 23 με 17.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 9 May 1998 - 15:27:29 UTC